Manual for offentligt-privat samarbejde om projekteksport

11. Praktiske råd om udstationering

Skal en medarbejder udstationeres på en opgave i længere tid, er der et væld af ting, der skal checkes og organiseres for at udstationeringen bliver planlagt og gennemført bedst muligt. Det gælder f.eks. områder som løn-, skatte-, og boligforhold, bank- og forsikringsforhold, retsstilling, sundhedsforhold, social sikring, samt uddannelse og/eller jobmuligheder for børn og ægtefælle.

Der eksisterer flere gode informative vejledninger om udstationering i bog, pjece, og elektronisk form via nettet på markedet.

Følgende oversigt giver en kort introduktion og links til nogle af disse bøger/pjecer, som tilsammen giver et godt dækkende informationsniveau om udstationering.

Udgiver

Titel

Kommentar

Kan findes på

Diverse private selskaber

Hjemmeside: udstationering

Hjemmesiden 'udstationering' er specielt oprettet for folk, der står foran et længere udlandsophold. Hjemmesiden har samlet formentlig alt, hvad der er værd at vide eller giver links til, hvor det kan findes. Siden indeholder blandt andet nogle meget brugbare, grundige checklister. Siden fungerer også som debatforum for folk, der har været afsted, eller som skal afsted.

www.udstationering.dk Adgang for alle

Dansk Industri

Håndbog om udstationering - for medarbejder og familie, okt. 2000

En meget grundig håndbog, der kommer godt omkring de fleste vigtige spørgsmål. Er god at rekvirere. I bilag er vedlagt checkliste, forslag til CV format,mm.

www.di.dk
Kan ikke downloades. Skal bestilles hos Dl. Koster DKK 100.

Dansk Jurist- og Økonom forbund

Pjece om ansættelse i udlandet

Pjecen er udarbejdet til Djøf'ere men har også almen interesse for andre. Den dækker nogenlunde samme ting, som håndbogen fra Dl, men går derudover dybere ind i ansættelsesforhold generelt og hos diverse organisationer.

www.djoef.dk

Kommunernes Landsforening

International udstationering af ansatte i amter og kommuner, 1998

Pjecen er specifikt udarbejdet på baggrund af en forsøgsordning for udstationering / udveksling i Norden og EU. Den indeholder mest case stories, men også nogen praktisk information, som dog er i forhold til forsøgsordningen og derfor kan være mindre relevant i forhold til projektsamarbejder. Er mest brugbar for sine case stories.

www.kl.dk
Skal bestilles. Er gratis for medlemmer.

Ingeniør- foreningen i Danmark

Pjece: Arbejde i udlandet

Meget omfattende pjece med gode råd om mange ting. Er udarbejdet til ingeniører, men kan også med fordel benyttes af andre. Checklister er vedlagt pjecen.

www.ida.dk
Er gratis. Kan normalt kun bestilles af medlemmer.

EPO-projektet

De udsendtes beretninger

Diverse case stories på offentligt ansatte, som har arbejdet på et projekt i udlandet, er lagt på nettet. Er gode at blive inspireret af, samt at få diverse praktiske tips fra.

www.mst.dk

Figur 11-1:
Oversigt over information om udstationering