Kemi i børns hverdag

Hvad betyder mærkerne?

Andreaskorset illustrerer at produktet enten er sundhedsskadeligt eller lokalirriterende - hvilken af de to sundhedsrisici der er tale om, skal fremgå af en supplerende tekst under korset. Symbolet følges altid af en eller flere såkaldte risikosætninger (R-sætninger) og sikkerhedssætninger (S-sætninger). R-sætningen fortæller hvilken sundhedsrisiko der er tale om, mens S-sætningen fortæller, hvordan man kan beskytte sig mod den. Hvis symbolet eksempelvis fortæller at stoffet er lokalirriterende, kunne R-sætningen være: "Irriterer øjnene" og den tilhørende Ssætning: "Kommer stoffet i øjnene, skylles straks grundigt med vand og læge kontaktes".
 
Ætsningssymbolet betyder at produktet kan give ætsningsskader ved brug. Ætsende produkter skal håndteres meget forsigtigt og kan skade både huden og øjnene. Findes blandt andet på nogle opvaskemidler, kalkfjernere og afløbsrens. Ætsende produkter må kun sælges i børnesikret emballage.
 
NTR-symbolet fulgt af en bogstavkode eller træart - for eksempel betyder NTR/gran at grantræet er imprægneret med midler godkendt af Miljøstyrelsen og dermed fri for kreosot og arsen. Er træet imprægneret i Danmark, er der tillige garanti for at det ikke indeholder chrom.
 
Er spånplader deklareret med enten E15 og/eller P25B, betyder det at de er godkendt til byggeri, møbler og inventar samt at de har et meget lavt formaldehydindhold.
 
Fingertekst symbolet findes på kosmetiske produkter, hvor emballagen/beholderen er så lille at den lovpligtige deklaration om produktet er vedlagt eller vedhæftet.
 
CE-mærket findes på mange forskellige produkter. Legetøjsprodukter beregnet til børn i alderen 0-14 år, må kun sælges hvis de er CE-mærkede. Mærket er producentens/ importørens måde at orientere myndigheder og forbrugere om at produktet lever op til de sundheds- og sikkerhedskrav der stilles af legetøjsreglerne.
 
MAL-kode bruges især på maling og består af to tal før og efter en bindestreg. Tallet før bindestregen viser hvor stort indholdet af flygtige stoffer er samt hvor farlige de er at indånde. Tallet (fra 0-6) efter bindestregen viser hvor stort indholdet af samtlige farlige stoffer er og om det er skadeligt ved kontakt med huden, øjnene eller ved indtagelse. Jo lavere tal des mindre farlige er stofferne i malingen. Vandopløselig maling har typisk kodetal 00 eller 0 før bindestregen.
 
Det nordiske miljømærke "Svanen" betyder at produktet hører til blandt de mindst miljøbelastende på markedet. "Svanen" er et offentligt kontrolleret miljømærke. Danmark tilsluttede sig mærket i 1997. Foreløbigt er mærket mest møntet på miljøforhold og er derfor ikke nogen garanti for at produktet er bedre rent sundhedsmæssigt.
 
fig23.jpg (2747 bytes) EU's miljømærke "Blomsten" betyder at produktet hører til blandt de miljømæssigt bedste på markedet. Mærket har eksisteret siden 1992. Det gælder for Blomsten som med Svanen at mærket primært er garant for produktets brug i forhold til miljøet.