Miljøstyring i plastindustrien

5. Resultater af undersøgelsen om økonomi og miljøledelse

5.1 Resultatet af spørgeskema undersøgelsen
5.2 Uddybende kommentarer til de enkelte spørgsmål
5.2.1 Konkrete miljøforbedringer
5.2.2 Medarbejdernes engagement
5.2.3 Indkøb af maskiner og udstyr.
5.2.4 Konkurrencemæssige fordele
5.2.5 Forbedret indtjening
5.2.6 Andre metoder i produktionen
5.2.7 Nye materialer i produktionen
5.2.8 Kontakten til myndighederne
5.2.9 Andre fordele     


I dette kapitel gennemgås resultaterne af spørgeskema undersøgelsen vedrørende de økonomiske konsekvenser ved indførelse af miljøledelse i plastforarbejdende virksomheder.

Indledningsvist bør det påpeges, at undersøgelsen er baseret på oplysninger fra blot 8 virksomheder. Datamaterialet kan derfor ikke siges at være statistisk repræsentativt.

5.1 Resultatet af spørgeskema undersøgelsen

I nedenstående skema ses virksomhedernes svar opstillet skematisk.

Spørgsmål

Ja

Nej

Ved ikke

1. Har indførelsen af miljøledelse betydet konkrete miljøforbedringer?

8

 

 

2. Har indførelse af miljøledelse øget medarbejdernes engagement i virksomheden?

6

2

 

3. Har miljøledelsessystemet haft betydning for indkøb af maskiner og udstyr?

4

3

1

4. Har miljøledelsessystemet givet konkurrencemæssige fordele?

3

3

2

5. Har miljøledelsessystemet medvirket til forbedret indtjening?

1

4

3

6. Er der indført andre metoder i produktionen p.g.a. miljøledelsessystemet?

3

5

 

7. Benyttes der nye materialer i produktionen efter miljøledelsessystemets etablering?

3

5

 

8. Er der en bedre kontakt til myndighederne efter miljøledelsessystemet er indført?

6

1

1

9. Har miljøledelsessystemet givet andre fordele?

7

1

 

I alt

41

24

7

For mange af spørgsmålene er der er stor spredning på svarene. Således er mange af svarene fra de udspurgte virksomheder direkte modsatrettede, jf. tabellen. Svarene bør derfor snarere vurderes som enkeltudtalelser end som udtalelser, der er gældende for plastforarbejdende virksomheder generelt. Alle de udspurgte virksomheder er dog enige om, at indførelsen af miljøledelse har medført konkrete miljøforbedringer og også andre fordele på virksomhederne.

Alt i alt viser undersøgelsen, at det formentlig er meget individuelt, hvorvidt de miljøcertificerede virksomheder har opnået økonomiske fordele ved at indføre miljøledelse.

5.2 Uddybende kommentarer til de enkelte spørgsmål

Undersøgelsen viser, at indførelsen af et certificeret miljøstyringssystem har medført en række forskellige effekter.

5.2.1 Konkrete miljøforbedringer

Alle interviewede virksomheder siger ja til, at indførelse af miljøledelse har betydet konkrete miljøforbedringer. Fra besvarelserne kan udledes at:

Forbruget af råvarer og kemikalier er generelt reduceret, f.eks. forbruget af diverse opløsningsmidler. De mest kritiske opløsningsmidler er blevet udfaset.

Energiforbruget er samlet blevet reduceret med mere end 2 mill. kWh årligt, bl.a. ved indførelse af grundvandskøling. Før kendte man kun hovedtallene og mange maskiner var tændt hele døgnet. Efter at forbruget er blevet splittet op på de enkelte produktionsprocesser er der bedre mulighed for at reducere forbruget. Rutinerne er ændrede, og det har kunnet måles i en nedgang i energiforbruget.

Som en følge af det reducerede energiforbrug er udledningerne af CO2 reduceret med over 1000 tons årligt.

Vandforbruget er reduceret. Der er skåret ned på forbruget af kommunalt drikkevand og af rengøringsvand. Indførelsen af grundvandskøling har reduceret vandforbruget væsentligt.

Spildevandsudledningerne er mindsket. En af virksomhederne har bygget eget rensningsanlæg, en anden har stoppet udledningen af kølevand til fjorden.

Affaldssorteringen er forbedret. Der sorteres nu i flere fraktioner. Genbruget er forøget og spildprocenten er nedsat. Nogle af fraktionerne fås der nu penge for, i stedet for at betale for at komme af med affaldet. En virksomhed beretter således at øget affaldssortering, har givet en årlig besparelse på ca. 300.000 kr.

Der er generelt kommet større fokusering på det interne miljø.

Der er således ingen tvivl om, at virksomhedernes deltagelse i projekterne Miljøstyring I og II har medført konkrete miljøforbedringer på virksomhederne. Flere virksomheder uddyber svaret med, at man nu fokuserer bredere på miljøet.

5.2.2 Medarbejdernes engagement

Seks af de 8 interviewede virksomheder siger ja til at miljøledelse har betydet et større engagement blandt medarbejderne. Det har påvirket udskiftningen blandt medarbejderne, som nu bliver længere på virksomhederne. Flere virksomheder siger, at indførelse af et miljøledelsessystem absolut er en fordel internt. Der er sket en uddelegering af ansvaret, hvilket har medført at medarbejderne er blevet mere bevidste om miljø. Dette gælder f.eks. affaldshåndtering/-sortering og omgangen med opløsningsmidler.

5.2.3 Indkøb af maskiner og udstyr

Halvdelen af virksomhederne siger ja til, at miljøledelse har haft betydning for indkøbet af maskiner og udstyr. Flere nævner, at der foreligger procedurer for indkøb og leverandørvurdering. De bliver altid fulgt, og miljø og energi er en del af disse procedurer.

Det nævnes endvidere, at man ikke mere køber hyldevarer, men mere ser på om de indkøbte maskiner kan udvikles og udbygges.

5.2.4 Konkurrencemæssige fordele

En tredjedel af virksomhederne mener, at indførelse af miljøledelse har givet dem konkurrencefordele. De fleste er dog forsigtige med at svare entydigt ja, idet de påpeger, at det er vanskeligt at vurdere, om kunderne ville være gået andre steder hen, hvis man ikke havde indført miljøledelse. Det er generelt meget forsigtige svar, der gives på dette spørgsmål.

Der er ingen virksomhed, der konkret kan henvise til, at man har fået en ordre som følge af indførelsen af et miljøledelsessystem. Ikke mange kunder efterspørger et miljøledelsessystem, selvom mange kunder spørger til miljø eller viser, at de interesser sig for miljø. Forespørgsler fra kunder i form af spørgeskemaer er dog nemmere at besvare, hvis man har et certificeret miljøledelsessystem.

Andre virksomheder har svaret, at de ikke har haft konkurrencefordele af at indføre et miljøledelsessystem. De har nu beviset på deres brevpapir og har gjort kunderne opmærksom på det, men har overhovedet ikke fået nogen reaktion. Som ledelsessystem, er det endnu ikke efterspurgt af deres kunder, men flere tror dog selv på, det vil give dem en fordel på længere sigt.

5.2.5 Forbedret indtjening

Næsten alle virksomheder melder ud, at miljøledelse ikke har givet en øget indtjening. Tværtimod peger flere på, at udgifterne ved indførelse og vedligehold af et miljøledelsessystem og årlige auditeringer langt overstiger indtægtssiden. Nogle af virksomhederne har dog haft pæne besparelser på udgiftssiden, men direkte tjent penge på det - det er der kun én virksomhed, der kan dokumentere.

Generelt har man ikke kunne hæve priserne, fordi man er blevet miljøcertificeret, men miljøledelsessystemet kan forøge indtjeningen i kraft af besparelser.

På den positive side har indførelse af miljøledelse haft betydning for det image virksomheden ønsker som en miljøvenlig virksomhed med et godt arbejdsklima, en god virksomhed at være på o.s.v. Det er en del af det samlede image, og hvis man begynder at pille elementer ud, så kan det godt være, man kan fjerne det første uden det kan mærkes. Det kan også være man kan fjerne det næste uden det kan mærkes, men lige pludseligt så krakelerer det.

5.2.6 Andre metoder i produktionen

Et flertal af virksomhederne har ikke ændret på produktionsmetoderne. Andre nævner, at de har ændret vaner og rutiner. Der er flere steder indført hjælpeudstyr for at lette arbejdet, der er udskiftet kompressorer og ændret på kølemetoder.

Miljøledelse har afsløret og frembragt nye oplysninger og man passer mere på at overholde de interne regler.

5.2.7 Nye materialer i produktionen

Et flertal af virksomhederne har ikke ændret på hvilke typer materialer, der anvendes i produktionen. Det er overordnet miljølovgivningen, der regulerer materialeanvendelsen i produktionen. Det er den, der hele tiden skal fokuseres på og det gjorde virksomhederne også før indførelsen af et miljøstyringssystem

Virksomhederne påpeger dog, at der løbende sker en udvikling af de eksisterende materialer og de bliver vurderet efter deres miljøpåvirkning. Andre understreger, at der er nogle materialer, der ikke er kommet i anvendelse, fordi man har haft fastlagte procedurer i forbindelse med miljøledelse på området omkring miljøpåvirkning.

5.2.8 Kontakten til myndighederne

Hovedparten af virksomhederne melder om en bedre myndighedskontakt efter indførelse af miljøledelse. Det gælder både med hensyn til Miljøtilsynet og Arbejdstilsynet.

Selvom virksomhederne ikke har haft problemer med myndighederne før indførelse af miljøledelsessystemet, har selve processen betydet en øget kontakt til BST, Arbejdstilsynet og kommunen, som måske ikke var der i samme grad før. Det ligger desuden i procedurerne, at man skal kontakte myndighederne en gang årligt. F.eks. implementeres nye affaldsregler løbende og de skal følges hele tiden.

5.2.9 Andre fordele

Praktisk talt alle virksomheder har oplevet andre fordele ved indførelse af et miljøledelsessystem.

Virksomhederne er generelt blevet mere miljøbevidste. Flere giver udtryk for, at det er en fordel at miljøpolitikken er kommet på tryk. Man har en målsætning at stile efter. Der er sat struktur og mål på. Medarbejderne tænker og fokuserer mere på miljøet. Det kan give besparelser på længere sigt.

Andre virksomheder fremhæver denne måde at arbejde struktureret på med et internt kommunikationsværktøj. De mener, at det i pressede perioder kan være betryggende at have systemet i baghånden og kunne sige, at vi er forpligtet til det her.

Mange virksomheder har påpeget, at det har haft stor betydning for deres image i lokalsamfundet, at de har indført miljøledelse. Medarbejderne snakker med familie og venner om deres arbejdsplads, og det har givet et godt image i lokalsamfundet, når medarbejderne har fortalt, at der på deres arbejdsplads arbejdes seriøst med miljøledelse. Således nævner mange af de deltagende virksomheder, at de ikke har problemer med at skaffe nye medarbejdere.

Traditionelt vil der være tidspunkter, hvor virksomhederne må sige: Skal vi teknologiudvikle vores produktion og udvikle nye produkter eller skal vi lave miljø- og kvalitetsarbejde? Disse virksomheder vil kunne svare: Vi gør begge dele, for det har vi forpligtet os til via vores miljøpolitik.