Strategi for Miljøstøtteordningen til Østeuropa 2001-2006

Kapitel 2
Strategi 2001-2006

Miljøproblemstilling
Den geografiske indsats
EU ansøgerlandene i Østersøregionen og Rusland
Udvalgte EU-ansøgerlande i Central- og Sydøsteuropa
Udvalgte SNG- lande
Balkan
Politisk kontekst
EU tilnærmelse
Environment for Europeprocessen

"Strategi for Miljøstøtteordningen til Østeuropa år 2001-2006" beskriver dels målsætninger og prioriterede indsatsområder - dels gennemførelsen af det miljøbistandsarbejde, der planlægges udført i løbet af de næste fem år i udvalgte områder i Østeuropa.

Det konkrete valg af lande og indsatser baserer sig i vidt omfang på den ændrede, politiske kontekst i landene i Østeuropa, herunder det faktum, at modtagerlandene befinder sig på vidt forskellige stadier i tilpasningen til EU´s miljøregelsæt, omstillingen til demokrati, markedsøkonomi og i den administrative reformproces. Samtidig lader ratifikation og gennemførelse af internationale miljøkonventioner af både regional og global karakter en del tilbage at ønske i regionen som helhed.

Miljøproblemstilling

Luftforurening fra energisektoren, industri og transport udgør stadig et af de væsentligste miljøproblemer. Især er luftkvaliteten i mange østeuropæiske byer ekstrem dårlig med en lang række negative sundhedseffekter for befolkningen til følge. Det drejer sig først og fremmest om åndedrætsproblemer og luftvejssygdomme som følge af udledningerne af SO2, NOx, partikler og flygtige organiske forbindelser (VOC) samt påvirkning af centralnervesystemet forårsaget af blyforurening især fra blyholdig benzin. Udledninger af SO2 og NOx påvirker også naturen i form af sur nedbør og eutrofiering af naturområder og havvand via kvælstofnedfald. Endvidere bidrager Østeuropa i takt med den økonomiske vækst i stigende grad til verdens CO2 emissioner. En helt særlig problemstilling er sikkerhedsforholdene på en række af de østeuropæiske atomkraftværker, som må forventes fortsat at kræve en særlig indsats.

Forureningen af søer og floder samt havområder, herunder de kystnære områder, er fortsat alvorlig, særligt i lyset af at de fleste lande anvender overfladevand i drikkevandsforsyningen. Samtidig med vandforureningen har adskillige lande desuden knappe vandressourcer og dårlige distributionsnet, somme tider med meget store vandtab i distributionsnettene. Sidstnævnte er bl.a. medvirkende til, at industrien og andre erhverv tegner sig for et uforholdsmæssigt højt vandforbrug.

Affaldsområdet er stadig ikke tilstrækkeligt prioriteret i modtagerlandene. Dette gælder både med hensyn til indsamling, sortering, behandling og bortskaffelse samt lovgivning og kontrol. Resultatet heraf ses i uheldige miljømæssige konsekvenser af et stort antal uautoriserede deponeringsanlæg (lossepladser), hvorpå der både deponeres husholdningsaffald, industriaffald og farligt affald. Nedsivning af olie, kemikalier og pesticidrester med forværring af grundvands- og drikkevandskvaliteten til følge er andre effekter af utilstrækkelig affaldshåndtering ogadministration.

For kemikalieområdets vedkommende er det langt de færreste kemikalier, som markedsføres i regionen, der er grundigt undersøgte, og mange er potentielt skadelige for sundhed og miljø. I tillæg til ukontrolleret brug af uønskede stoffer har landene en række lokale problemer forårsaget af tidligere tiders uhensigtsmæssige oplagring af forældede pesticider og kemikalier. Regelsæt til administration og kontrol af produktion og markedsføring af kemikalier mangler stadig i store dele af regionen.

På naturområdet er det karakteristisk for de central- og østeuropæiske lande, at de har meget betydelige naturressourcer, økosystemer, biotoper og arter, som ofte er ganske enestående i sammenligning med det vestlige Europa. Landenes rige biodiversitet er dels truet af de klassiske forureningsproblemer (luft, spildevand, affald, kemikalier og næringsstoftilførsel), dels af forarmelse på grund af de nuværende og ikke mindst de forventede økonomiske aktiviteter især indenfor sektorerne landbrug, skovbrug, transport og turisme med tilhørende infrastrukturinvesteringer. Hertil kommer, at naturressourceforvaltningen i mange år fremover vil være præget af en meget fragmenteret ejerstruktur, som følge af genindførelsen af den private ejendomsret - også i særligt beskyttede og værdifulde naturområder.

Tilnærmelsen til EU´s regelsæt på miljøområdet er et altafgørende incitament for mange af kandidatlandene til at sætte ind overfor ovenstående problemer. Det er klart, at manglende evne til at opfylde EU´s miljøkrav og de hertil nødvendige investeringer kan blive en barriere for landenes medlemskab af EU. Samtidig ligger der en stor udfordring for landene i at sørge for den nødvendige integration af miljø i andre ressourceforbrugende sektorer, primært energi, landbrug og transport. Til opfyldelsen af EU´s miljøkrav skal der ikke alene satses på traditionelle miljøinvesteringer, men også på en indsats i form af energibesparelser, renere teknologi, etc., som supplerende tiltag, der kan opnå betydelige resultater og gøre den samlede indsats billigere og mere omkostningseffektiv.

For SNG landene må indsatsen primært fokuseres på de mest miljøbelastedeog sundhedstruende områder, herunder særligt indsatsen for at stoppe den hurtige nedbrydning af drikkevandsforsyning, i lyset af landenes meget begrænsede økonomiske formåen.

Aktiv inddragelse af NGO sektoren og det civile samfund såvel som den private sektors deltagelse i den miljøpolitiske beslutningsproces er vigtige parametre for at sikre, at de miljøpolitiske målsætninger reelt implementeres og efterleves i praksis.

Underliggende for alle miljøproblemstillingerne er, at de økonomiske ressourcer er begrænsede.

Behovet for miljøinvesteringer og udgifterne til kapacitetsopbygning i Østeuropa og SNG-landene er enorme. For EUansøgerlandene har skønnet over omkostningerne til opfyldelse af EU´s miljøregelsæt været vurderet til at andrage op mod ca.1 000 mia. DKK, ca. 120 MEURO (1997-tal), og senest i en størrelsesorden af 700 mia DKK, ca. 85 - 110 MEURO (2000-tal)(9). EUKommissionen har anslået, at ansøgerlandene skal anvende mellem 2 og 3 % af GDP over en periode på 15-20 år for at kunne implementere EU´s krav fuldt ud på miljøområdet. Der findes ikke tilsvarende beregninger for SNG-landene.

De væsentligste omkostninger for landene er den offentlige sektors investeringer i infrastruktur samt den private sektors investeringer til implementering af lovgivning, f.eks. på industriområdet. Hovedparten af udgifterne (ca. 90-95 %) må forventes at skulle finansieres af landene selv.

Der er således et stort behov både i EUansøgerlandene og SNG for at tiltrække nye finansielle ressourcer til området, såvel nationale som internationale. Prioritering af indsatserne, omkostningseffektiv anvendelse af ressourcerne, indragelse af privatsektoren og identifikation af nye finansieringsmekanismer er derfor væsentlige forudsætninger for at gennemføre de respektive miljøindsatser i landene.

Forbedringen af sundhedstilstanden i Østeuropa har endvidere siden Det Europæiske Miljøhandlingsprogram blev vedtaget på den første paneuropæiske Miljøministerkonference i Luzern, 1993, været fremhævet som miljøindsatsens vigtigste formål. I London deklarationen fra den tredje Miljøministerkonference om miljø og sundhed, juni 1999, fremhæves således behovet for en styrkelse af miljøindsatsen ud fra sundhedsmæssige hensyn med hovedvægten på en række udpegede områder.

Miljøstøtteordningen vil i overensstemmelse hermed fremover i højere grad lægge vægt på, at sundhedsmæssige formål optræder som projekternes overordnede eller umiddelbare formål. Konkret vil indsatsen navnlig blive rettet mod en opfyldelse af den under London konferencen vedtagne protokol om "Vand og Sundhed" og Charteret om "Transport, Miljø og Sundhed". Problemstillingerne er yderligere uddybet i afsnittet om udvalgte indsatsområder.

Den geografiske indsats

Geografisk dækker strategien indsatser i:

EU ansøgerlandene i Østersøregionen og Rusland

Den overordnede geografiske prioritering vil stadig være på indsatsen i Østersøregionen og vil udover støtte til landenes EU-forberedelse fortsat regionaliseres mod de fælles miljøproblemer. Indsatsen omfatter landene omkring Østersøen, det vil sige Estland, Letland, Litauen, Polen og de russiske nærområder. Støtte vil bl.a. kunne finde sted indenfor de fastsatte prioriteringer i EU´s handlingsplan om Den Nordlige Dimension(10), der særligt adresserer Østersøregionen, området omkring Barentshavet og de nye russiske naboområder til et udvidet EU.

Udvalgte EU-ansøgerlande i Central- og Sydøsteuropa

De øvrige østeuropæiske ansøgerlande til EU skal først og fremmest støttes i processen med at gennemføre og implementere EU's miljøkrav. Det er karakteristisk for disse lande, at de ikke hidtil har gjort samme fremskridt eller haft samme donorbevågenhed som Østersøregionen. Indsatsen vil omfatte Slovakiet, Rumænien og Bulgarien som samarbejdslande, og de øvrige EUansøgerlande, der er tættere på EUoptagelse (Ungarn, Tjekkiet og Slovenien) alene, hvor disse er nødvendige led i regionale projekter.

Udvalgte SNG- lande

Som EU-optagelsesprocessen skrider frem, vil relationerne intensiveres med de lande, som bliver nye grænselande til et udvidet EU. Dette bør føre til et øget samarbejde også på miljøområdet.

Det er et fællestræk for disse lande, at der for indeværende ikke afsættes tilstrækkelige ressourcer til landenes miljøadministration, og at miljø har meget lav prioritet som følge af landenes økonomiske situation. Landene mister generelt kraftigt terræn i forhold til at løse miljø- og sundhedsrelaterede problemer, eftersom offentlige investeringer ikke kan dække selv basale drift- og vedligeholdelsesomkostninger. Samtidig er der en meget ringe grad af åbenhed og mulighed for indflydelse i myndighedernes beslutninger på miljøområdet.

Indsatsen vil primært omfatte Ukraine, Rusland (med et øget fokus på andre områder af Rusland end de russiske nærområder, efterhånden som ansøgerlandene omkring Østersøen bliver EUmedlemslande), Hviderusland(11) og som nyt samarbejdsland Moldova. Indsatsen i Kaukasus og Centralasien vil være af meget begrænset omfang, alene af regional karakter og med tæt ophæng i Environment for Europeprocessen samt internationale konventioner.

Balkan

Miljøstøtteordningen samarbejder med Udenrigsministeriet om en del af den miljørelaterede indsats på Balkan. Indsatsen under programmet omfatter Kroatien, Bosnien-Herzegovina, Makedonien (FYROM), Albanien og Forbundsrepublikken Jugoslavien. Indsatsen under Miljøstøtteordningen vil som udgangspunkt primært være af regional karakter, men kan også omfatte støtte til konkrete miljøinfrastrukturprojekter.

Politisk kontekst

To overordnede temaer vil udgøre rammen for miljøstøtten; EU optagelsesprocessen samt Environment for Europeprocessen. I praksis vil der i strategiperioden være meget stor forskel mellem de omfattede lande for så vidt angår den miljøpolitiske udvikling, herunder tempoet i denne.

EU tilnærmelse

EU-tilnærmelse fastslås som det overordnede omdrejningspunkt for strategien både for EU-ansøgerlandene, men også for de SNG-lande, som i kraft af partnerskabs og samarbejdsaftaler med EU(12) i princippet har forpligtet sig til at tilnærme sig EU´s krav, herunder på miljøområdet. En tilsvarende proces er undervejs med Balkan landene i form af Stabiliserings og Associeringsaftaler (SAAs) Det er den danske regerings holdning i udvidelsesprocessen, at EUansøgerlandene så vidt muligt bør opretholde tempoet i reformprocessen, bl.a. for at bidrage til, at eventuelle overgangsperioder på miljøområdet bliver så korte som muligt. Det tillægges bl.a. betydelig vægt, at EU´s rammelovgivning og foranstaltninger vedrørende internationale konventioner, som Fællesskabet deltager i, bør have førsteprioritet.

Strategien lægger til grund, at en reel implementering og håndhævelse af EU's miljølovgivning vil forbedre miljøtilstanden betydeligt i Central- og Østeuropa, og samtidig spille en væsentlig forebyggende rolle for bevarelsen af landenes rige biodiversitet. Der gælder ét klart og homogent fælles mål for de østeuropæiske landes miljøpolitik: at ansøgerlandene skal overtage EU´s samlede regelsæt (acquis) på miljøområdet, herunder også forpligtelserne i henhold til Traktaten om Den Europæiske Union art. 6 vedrørende integration af miljøhensyn i sektorpolitikkerne.

Det lægges endvidere til grund, at jo hurtigere den danske miljøbistand kan medvirke til at få de østeuropæiske lande til at efterleve EU-kravene, jo bedre. Dette skal ses i lyset af, at EUansøgerlandene har bedt om overgangsperioder primært på vand, luft-, affalds- og naturområdet, heraf nogle på op til 11 år for fuld efterlevelse af EU-kravene. Den danske indsats kan målrettet bidrage til at nedbringe længden af disse overgangsordninger, ligesom der fra dansk side bør arbejdes for, at EU´s førtiltrædelsesmidler kanaliseres til områder, hvor lange overgangsordninger er stillet i udsigt.

Det må forventes, at en række lande tidligt i strategiperioden vil have afklaret deres optagelsesbetingelser på miljøområdet. Den mellemliggende periode fra afslutningen af forhandlingerne til fuldt medlemskab vil kunne komme til at dække en betydelig del af strategiperioden, måske med usikkerhed omkring ratifikation af forhandlingsresultatet. Landene vil i denne periode endnu ikke være berettiget til at modtage støtte fra EU´s strukturfonde. Den danske miljøstøtteordning bør her medvirke til at sikre, at kandidatlandene ikke mister deres incitament til at fortsætte en indsats på miljøsiden i den mellemliggende periode. Andre ansøgerlande vil fortsat være optaget af at tilpasse deres lovgivning til EU-systemet, og af at føre de nødvendige administrative reformer og det konkrete transpositions- og implementeringsarbejde ud i praksis.

Environment for Europeprocessen

Strategien har endvidere tæt ophæng i "Environment for Europe" processen, der siden 1991 gennem foreløbig 4 paneuropæiske miljøministerkonferencer senest i Århus i 1998 - har dannet ramme om en stærk udbygning af miljøsamarbejdet mellem Øst- og Vesteuropa.

Hovedformålene med processen er bl.a. at harmonisere og effektivisere miljøpolitikken i de omhandlede lande, samt fremme regeringernes men også industriens og befolkningens forståelse af miljøproblemerne. På Århuskonferencen var der enighed om, at fokus fremover i stigende grad må rettes mod SNG-landene og Balkan i takt med, at optagelsesprocessen til EU for de øvrige lande i Østeuropa bringer disse landes miljøpolitik og - forhold på linie med EU's. Århus-konventionen var således ét af de instrumenter, som blev underskrevet på den 4. paneuropæiske konference med det formål at styrke borgernes rettigheder på miljøområdet.

Fokus i den fremtidige indsats under "Environment for Europe" processen er primært følgende:

  1. implementering af landenes nationale miljøhandlingsplaner(13)
  2. nye regionale miljøcentre (New RECs)
  3. fremme af offentlighedens deltagelse i beslutningsprocesser (Århus konventionen)
  4. styrkelse af miljøadministration og monitering mellem regionen og EU
  5. renere teknologiprogrammer, bl.a. til at understøtte de nationale miljøhandlingsplaner

Såvel EU-tilnærmelsesprocessen som Environment for Europe processen vil fremme de internationale miljøaftalers implementering og effektivitet. Fremme af synergieffekten mellem internationale konventioner og den danske miljøbistand vil knytte miljøstrategien tættere på de danske politiske interesser og styrke den danske indsats i internationale forhandlinger.(14)

9 Landenes investeringsbehov har de seneste år været genstand for megen debat gennem en række analyser. Blandt disse kan bl.a. nævnes "Compliance Costing for Approximation of EU Environmental Legislation in the CEEC" (EDC Ltd, EPE asbl), april 1997. Miljøstyrelsen udgav i 1997 publikationen: EU´s udvidelse mod Øst - miljømæssige perspektiver, som anslog omkostningerne til at være ca. 500 mia. kr. for en række udvalgte sektorer. Endelig har den Bruxelles-baserede tænketank Centre for European Policy Studies (CEPS) i rapporten "The Environment in European Enlargement" fra juli 2000 anført, at de hidtidige omkostningsestimater, særligt for industrisektoren, er overvurderede. Forskellige beregningsmetoder har ligget til grund for disse estimater, ligesom vedtagelsen af nye, omkostningstunge EU-direktiver som f.eks. EU´s vandrammedirektiv og det reviderede direktiv vedrørende store fyringsanlæg ikke har indgået i de oprindelige beregningsgrundlag. Der udvikles løbende præciseringer i de enkelte lande af de sektorspecifikke implementeringsplaner og omkostningsestimater.
 
10 EU´s Rådskonklusioner fra 1997 anbefalede, at medlemslandene fastfrøs den tekniske bistand til Hviderusland, bortset fra humnaitære og regionale programmer inklusiv støtte til demokratiseringsprocessen. Med TACIS´ program for regionalt samarbejde samt cross border programmet for 2000-2003 er der igen åbnet op for en regional miljøindsats, herunder særligt regionale projekter i samarbejde med EU-ansøgerlandene. Fra dansk side vil man lægge sig tæt op ad EU´s anbefalinger.
 
11 Det Europæiske Råd i Feira vedtog i juni 2000 handlingsplanen for Den Nordlige Dimension; Action Plan for the Northern Dimension in the external and crossborder policies of the European Union 2002-2003. Fælles prioriteringer og målsætninger på miljøsiden er her søgt yderligere uddybet.
 
12 "Partnership and Cooperation Agreements" - PCAs. EU har undertegnet sådanne aftaler med alle SNG-lande på nær Tadjikistan, hvis aftale er stillet i bero. Aftalerne med Rusland, Ukraine og Moldova er trådt i kraft. Aftalen med Hviderusland er underskrevet, men ej ratificeret endnu.
 
13 NEAPs: National Environmental Action Programmes
 
14 Miljø- og Energiministeriets publikation: "Styrkelse af sammenhængen mellem internationale miljøaftaler og miljøbistanden i Miljø- og Energiministeriet " (December 2000) oplister Klima-konventionen og Kyotoprotokollen, konventionen om biologisk mangfoldighed, Cartagenaprotokollen, Ramsar-konventionen, Washingtonkonventionen, Basel-konventionen, POP-konventionen (under forhandling) Rotterdam-konventionen (PIC-konventionen) samt endelig Århus-konventionen som fremtidige indsatsområder. Publikationen udgør en del af det praktiske værktøj som baggrund for denne indsats.