Strategi for Miljøstøtteordningen til Østeuropa 2001-2006

Kapitel 5
Tværgående Indsatsområder

Institutionel styrkelse, tilsyn og kontrol, træning og uddannelse
Støtte til offentlighedens deltagelse
Styrkelse af den miljømæssige ansvarlighed og inddragelse af den private sektor
Sektorintegreret miljøindsats

Institutionel styrkelse, tilsyn og kontrol, træning og uddannelse

Erfaringerne viser at de lande, der har den stærkeste forvaltningsstruktur og administrative stab, er nået længst i forhold til at få respekt omkring miljøbeskyttelse i deres egne lande. De har endvidere formået at tiltrække flest nationale midler til miljøområdet og har kunnet tiltrække flest internationale midler i form af støtte til investeringer fra internationale finansieringsinstitutioner (IFIs) og donorer.

For EU-ansøgerlandene er det nødvendigt, at forvaltning og kapacitetsopbygning ikke alene udvikles centralt, men også regionalt og lokalt. På det centrale niveau er behovene p.t. rettet mod udarbejdelse af lovgivning med henblik på indarbejde EU´s miljølovgivning i egen lovgivning (transposition). Det egentlige administrative arbejde indtræder imidlertid først for alvor, når de lovgivningsmæssige rammer, herunder EU´s rammelovgivning, er på plads og skal udfyldes og implementeres, hvor de regionale og lokale myndigheders rolle som implementerende myndigheder må styrkes.

I EU-optagelsesprocessen skal landene dokumentere deres vilje og parathed med hensyn til implementeringen af direktiverne. Der vil fra dansk side blive lagt vægt på at skabe helhedsorienterede implementeringsløsninger indeholdende lovgivningstiltag, kapacitetsopbygning samt samfundsøkonomiske analyser og vurderinger af implementeringsmulighederne (herunder med hvilken hast implementeringen kan foretages set i lyset af den øvrige samfundsudvikling).

Det regionale og lokale niveau vil især have ansvar for gennemførslen af lovgivningens bestemmelser, herunder at der foretages tilsyn og kontrol med at denne overholdes. Der vil blive stillet nye krav også til tilsynsmyndighederne ("environmental inspectorates"), som aktivt skal føre både præventive tilsyn med industrivirksomhedernes overholdelse af EU´s krav som led i almindelig tilsynsplanlægning, samt tilsyn som opfølgning på klager, udstedelse eller revisioner af miljøgodkendelser. Tilsynsmyndighederne vil i højere grad få en rådgivende funktion overfor virksomheder og borgere lig den rolle, tilsynsmyndighederne har i EU-medlemslandene, bl.a. på basis af Rådet og Parlamentets anbefalinger til minimumskriterier for tilsyn og kontrol og arbejdet i IMPEL(28) og AC-IMPEL.(29)

Aktuelle eller forestående administrative reformer i flere af landene har yderligere vanskeliggjort klargøring af kompetencefordelinger, hvilket trækker implementeringsprocessen i langdrag. Det er bl.a. målet for den danske miljøbistand at fremme god forvaltningspraksis i landene, således at myndighederne på centralt hold styrkes i at udstede retningslinjer og vejledninger til regionale og lokale myndigheder i decentraliseringsprocessen, samt at offentligheden inddrages i de relevante beslutningsprocesser på miljøområdet.

I SNG landene er der ligeledes behov for opbygning af den administrative kapacitet på miljøområdet, herunder kapaciteten til at styre og implementere lokale miljøprojekter. På det centrale niveau er der behov for at SNG landenes stemme styrkes i internationale fora, men også behov for styrket regionalt samarbejde de enkelte SNG lande imellem.

En indsats til styrkelse af nationale reformprocesser, herunder afklaring af kompetencefordelinger, beslutningsprocesser og økonomisk forvaltning vil blive vægtet til understøttelse af decentraliseringsprocesser, samtidig med at også SNG landene vil blive styrket i deres implementering og efterlevelse af internationale miljøaftaler.

I Miljøgenopbygningsprogrammet for Sydøsteuropa indgår kapacitetsopbygning som et ud af 5 hovedindsatsområder. Internationale erfaringer fra hjælpeprogrammer i bl.a. Bosnien viste at disse programmer kun efterlod en ringe kapacitet til at fortsætte genopbygningen, fordi myndigheder og offentligheden i landene kun i begrænset omfang var blevet inddraget.

Miljøgenopbygningsprogrammet tilstræber at styrke kapaciteten i landene på Balkan som en integreret del af det samlede program. Programmet omfatter kapacitetsopbygning på det centrale niveau, idet der også er lagt vægt på samarbejde på tværs mellem landene i regionen, såvel som kapacitetsopbygning på regionalt og lokalt niveau i landene.

Såvel EU-ansøgerlandene som SNG/Balkan landene har fundet det vanskeligt på en og samme tid at håndtere implementering af ny lovgivning, gennemføre administrative strukturændringer samt sikre tilvejebringelsen af finansiering til de nødvendige investeringer. Efterspørgslen på dansk støtte til opbygning af kapacitet har sålede været stigende i de seneste år, og må i en årrække forventes fortsat at ville være stigende. Kapacitetsopbygning og tilhørende aktiviteter vil - når det er muligt - blive en integreret del af fremtidige investeringsprojekter, eller alternativt udformes som selvstændige projekter.

EU-ansøgerlandene efterspørger kapacitetsopbygning især til udarbejdelse af lovudkast og bestemmelser til opfyldelse af EU´s regelsæt (acquis communautaire) på miljøområdet, samt kapacitetsopbygning med hensyn til miljøøkonomi og finansiering af miljøinvesteringer fra både privat og statslig side, såvel som teknisk assistance til projektidentifikation, -forberedelse og-styring.

En del af denne institutionsopbygning gennemføres under EU´s PHARETwinning program som et parvist projektsamarbejde mellem institutioner i EU´s medlemsstater og kandidatlandene. Det vil fortsat være muligt fra dansk side at støtte supplerende aktiviteter til dansk deltagelse i EU´s PHARE-Twinning program, i lyset af de indhøstede erfaringer fra hidtidig dansk deltagelse i programmet med bl.a. miljøforvaltningerne i danske amter og kommuner.

Der er ligeledes behov for, at landene fortsat opbygger egen viden og egne ressourcebaser på miljøområdet og for en teknologisk videnudveksling mellem danske og internationale forskningsinstitutioner og tilsvarende institutioner i Central- og Østeuropa, bl.a. for at hjælpe ansøgerlandene i at opfylde deres rapporterings- og moniteringsforpligtelser til bl.a. EUROSTAT og Det Europæiske Miljøagentur, som de skal leve op til som følge af EU´s direktiver. Skal disse krav opfyldes på tilfredsstillende måde forudsætter det, at landene opbygger og styrker systemer til at indsamle, analysere, håndtere og formidle miljøinformation.

Støtte til offentlighedens deltagelse

Et aktivt og deltagende civilsamfund er forudsætningen for et stabilt demokrati og for stabilitet i regioner, der som de central og østeuropæiske er i færd med at undergå store forandringer. Dette omfatter en stærk NGO-bevægelse, en gennemskuelig beslutningsproces og adgang for offentligheden til at medvirke heri.

NGO´erne har været med til at sætte miljø på den politiske dagsorden i landene og har via populær let tilgængelig information styrket den almindelige borgers viden om og engagement på miljøområdet.

Siden begyndelsen af 90´erne har det regionale miljøcenter i Ungarn (Regional Environmental Centre; REC) haft som en af sine væsentligste opgaver at støtte NGO´ere i EU-ansøgerlandene og på Balkan. Tilsvarende nye regionale miljøcentre (New REC´s) er nu etableret i SNG landene, foreløbig i Rusland, Ukraine, Moldova, Georgien i Kaukasus og i Kazakstan dækkende Centralasien.

Dansk støtte til NGO-området har hidtil primært været til internationale NGO´ere via disses kontor i Danmark, til mindre projekter udført af danske NGO´ere, samt til REC i Ungarn. Endvidere har relevante NGO-grupper indgået som aktører i en lang række af projekter vedrørende bl.a. naturbeskyttelse, miljøgodkendelser og VVM-procedurer. Endelig er der ydet støtte til NGO´ernes deltagelse i Environment for Europe-processen.

Behovet for at støtte NGO´erne vil fortsætte de kommende år, i form af støtte til tilskudsprogrammer og individuelle projekter, der dels kan styrke NGO´ernes muligheder for dialog med myndighederne i modtagerlandene og dels fremme samarbejdet mellem østeuropæiske og danske og andre vesteuropæiske NGO´ere på tværs af landegrænser samt styrke de østeuropæiske NGO´ere i internationale fora. NGO´ernes deltagelse i investerings- og institutionsopbyggende projekter vil fortsat blive søgt fremmet.

I den fremtidige indsats vil temaer som implementering af prioriterede internationale konventioner, temaer i relation til EU-udvidelsen herunder særligt integration af miljø i andre sektorer- samt områder, hvor en øget NGO-indsats bør tilskyndes, blive tillagt særlig vægt. Det er endvidere et ikke uvæsentligt delmål at støtte organisationerne i at blive økonomisk selvhjulpne. Endelig vil en særlig indsats overfor de nye miljøcentre (New RECs) i SNG-landene kunne blive relevant, når disse centre er fuldt etablerede og funktionsdygtige.

Styrkelse af den miljømæssige ansvarlighed og inddragelse af den private sektor

Investeringsbehovene og behovene for opbygning af kapacitet i den offentlige og private sektor til at håndtere miljøproblemerne i Central- og Østeuropa er meget store. Det er derfor vigtigt for landene i højere grad end hidtil at inddrage den private sektor, såvel som den udenlandske kapital, der tilføres til den private sektor, i løsningen af miljøproblemerne.

Under den centrale planlægning i CEEog SNG-landene udledte industrien og den energiproducerende sektor ofte stærkt forurenende spildprodukter, som resulterede i høje koncentrationer af f.eks. tungmetaller og partikler i luft og spildevand. Mange virksomheder producerede med forældede produktionsmetoder med stærk forurening af omgivelserne til følge. Realistisk prisdannelse var ikke-eksisterende, hvorfor virksomhederne kun havde få incitamenter til at optimere stærkt ressourceforbrugende og affaldsskabende produktioner.

I løbet af de seneste års økonomiske rekonstruktion er mange af de dengang statsejede industrivirksomheder i CEE-landene blevet - eller er ved at blive privatiseret, primært i de kandidatlande, som er længst fremme i optagelsesprocessen.

Erfaringerne fra den hidtidige privatiseringsproces i Central- og Østeuropa viser, at direkte udenlandske investeringer i industrisektoren oftest også medfører en miljøforbedring. Stærkt forurenende produktioner lukkes, nyt og mere ressourcebesparende produktionsudstyr samt udstyr til begrænsning af emissioner etableres ofte som en integreret del af den samlede investering. Enkelte internationale finansieringsinstitutioner, såsom Verdensbanken og EBRD, har opstillet kriterier og retningslinier for miljø i forbindelse med direkte udenlandske investeringer som betingelse for lånoptagelse og investering, hvilket har været medvirkende til at fremme den private sektors investeringer i miljøforbedringer.

Miljøstøtteordningen vil fortsat støtte projekter, der kan hjælpe myndighederne i landene med effektivt at implementere EU´s IPPC-direktiv med henblik på at reducere belastningen fra industrien. Overgangen til integrerede miljøgodkendelser indebærer for samtlige EUansøgerlande en væsentlig ændring i procedurerne for udstedelse af godkendelser. Sammenhængen mellem IPPC, VVM- og Seveso direktivet er her særlig vigtig. IPPC-direktivets krav om anvendelsen af den bedste tilgængelige teknik ("Best Available Technique; BAT") vil kræve omfattende tekniske ressourcer og en væsentlig indsats fra både myndigheds og industriside.

Anlæg til modtagelse og behandling af spildevand fra skibe i Szczecin, Polen.

Hvor alle store og potentielt særligt miljøbelastende industrivirksomheders produktion vil være omfattet af IPPCdirektivets krav om BAT, vil renere teknologiprojekter stadig kunne spille en vis rolle vedrørende den gruppe af små- og mellemstore virksomheder (SMEs), som ikke er omfattet af IPPC-direktivet, eller anden samlet EU-regulering, men som stadig forårsager betydelig forurening.

Dette forudsætter dog, at de individuelle RT-projekter indgår i den relevante lovgivningsmæssige kontekst, og at der eksisterer passende økonomiske incitamenter for miljøforbedringer, således at erfaringerne fra det enkelte demonstrationsprojekt får reel gennemslagskraft og spredes indenfor den pågældende branche.

Erfaringerne vedrørende den private sektors inddragelse i finansiering, drift og ejerskab af miljøanlæg, eksempelvis drikkevandsforsyning, spildevandsanlæg og lossepladser, er stadig begrænsede. Hvor der hidtil har været tradition i østlandene såvel som i Danmark for, at det var det offentlige, som stod som udbyder af sådanne ydelser, og i lyset af de forventede meget høje offentlige investeringsbehov i Central- og Østeuropa, er det klart, at andre innovative muligheder for samarbejde mellem den private sektor og det offentlige nærmere bør undersøges.

Erfaringerne viser dog, at det er en væsentlig forudsætning for succesfuld involvering af private partnere, at der eksisterer en relevant lovgivningsramme, og at bl.a. spørgsmål om decentralisering, forsyningskvalitet og prisfastsættelser er vigtige parametre. Graden af involvering kan variere fra diverse serviceydelser til fuldstændigt ejerskab.

Udover Miljøstøtteordningen er Miljøinvesteringsfaciliteten for Østlandene (MIØ) under Investeringsfonden for Central- og Østeuropa og Miljøkreditordningen for Østlandene (MKØ) instrumenter, der egner sig til at overføre miljøvenlige produktionsmetoder og -udstyr. Danske virksomheder kan få støtte til etablering af danskøsteuropæiske "joint ventures" gennem miljøinvesteringsfaciliteten, som støtter etablering af virksomheder med et miljøforbedrende sigte. Samspillet mellem Investeringsfonden for Østlandene og Miljøstøtteordningen vil blive søgt styrket fremover.

Erhvervsfremmestyrelsens sektorintegrerede miljøindsats vedrørende miljøstyringssystemerne EMAS og ISO 14001 særligt men blik på at indføre bedre kontrol over virksomheders ressourceforbrug, herunder energi og råvarer, udgør et vigtigt element i indsatsen vedrørende den private sektor, og støtter yderligere op om EU-ansøgerlandenes tilnærmelse til EU kravene.

I den fremtidige indsats vil synergien mellem de nævnte instrumenter blive søgt bedre udnyttet i bestræbelserne på at styrke en markedsøkonomisk udvikling på bæredygtige vilkår.

Sektorintegreret miljøindsats

Integration af miljøhensyn i andre politikområder, specielt økonomisk tunge sektorer som energi, industri og landbrug, har været højt på dagsordenen såvel i Danmark som i EU. I mange tilfælde har de konkrete resultater (endnu) ikke levet op til forventningerne, selvom adskillige analyser viser, at sektorpolitiske tiltag både har et større potentiale og er samfundsøkonomisk mere fordelagtige end traditionelle miljøpolitiske tiltag.

Situationen i ansøgerlandene og i de øvrige lande, som er omfattet af strategien, er på dette område overvejende den samme som i EU-landene. Og meget tyder på, at vanskelighederne med at sikre integration af miljøhensynene også er sammenlignelige: traditionel sektortankegang og manglende incitamenter.

Ansøgerlandenes succes med at integrere miljøhensyn i de økonomiske sektorpolitikker vil nødvendigvis afspejle udviklingen i EU-landene. Transportsystemerne i de nye medlemslande skal hænge sammen med EU´s transportsystemer. Energi- og industrisektorerne skal konkurrere på det indre markeds vilkår, og udviklingen inden for landbruget vil blive afhængig af den fælles landbrugspolitik. Trods disse udefra fastlagte rammebetingelser er der imidlertid stadig betydelige muligheder for, at de enkelte lande forfølger en højere grad af bæredygtighed i deres økonomiske udvikling, på samme måde som det har været muligt i f.eks. landbrugsog energipolitikken i Danmark.

I sagens natur vil miljøindsatsen på dette område først og fremmest blive varetaget gennem den sektorintegrerede miljøindsats, det vil sige de programmer, som gennemføres af de respektive sektorministerier. I indsatsen deltager Fødevareministeriet, Erhvervsministeriet, Arbejdsministeriet, Indenrigsministeriet (Beredskabsstyrelsen), Trafikministeriet, By- og Boligministeriet, Undervisningsministeriet samt Energistyrelsen. Koordineringen af aktiviteterne varetages af Miljø- og Energiministeriet.

Den sektorintegrerede miljøindsats er et led i handlingsplanen for Baltisk Agenda 21, som blev vedtaget af landene rundt om Østersøen i 1998, har som mål at fremme en miljømæssig bæredygtig udvikling, baseret på markedsøkonomiske principper i Estland, Letland, Litauen, Polen og de russiske regioner Skt. Petersborg og Kaliningrad. Baltisk Agenda 21 har taget sit udgangspunkt i den globale Agenda 21, som blev vedtaget af FNmedlemmerne i 1992 i Rio. Det er endvidere et hovedformål at støtte ansøgerlandenes forberedelse til EU.

Aktiviteterne gennemføres som en række partnerskaber mellem en række danske ministerier og deres kolleger i modtagerlandene. Modtagerlandenes miljøministerier inddrages i et samarbejde med sektorministerierne om udviklingen af programmer og skal godkende disse som værende i overensstemmelse med landets miljøpolitik og handlingsplaner.

På det nukleare sikkerhedsområde gennemfører Beredskabsstyrelsen sektorprogrammer med det formål at forbedre beredskabet i tilfælde af nukleare uheld samt øge sikkerheden på atomkraftværkerne.

Energistyrelsens miljøsektorprogrammer gennemføres på fire prioriterede områder: energieffektivisering, energibesparelser, øget anvendelse af renere brændsler - herunder biobrændsler, samt støtte til uddannelse og institutionsudvikling indenfor energisektoren. Formålet er at tilvejebringe økonomisk og miljømæssigt bæredygtige alternativer til den nuværende energiforsyning, herunder de usikre a-kraftværker, samt generelt til at nedbringe miljøbelastningen fra energisektoren. Her fokuseres især på nedbringelse af CO2-emissioner, men også SO2-, NOx emissioner og partikler har prioritet.

Boligministeriet gennemfører miljøsektorprogrammer på boligområdet med formålet at fremme energibesparelsesinitiativer i boligmassen.

Fødevareministeriet gennemfører en sektorintegreret miljøindsats på landbrugsområdet for at begrænse anvendelsen af gødning og bekæmpelsesmidler, samt for at fremme etableringen af økologisk landbrug.

Det sektorintegrerede miljøprogram på arbejdsmarkedsområdet støtter kapacitetsopbygning i relation til arbejdsmiljøtilsyn og teknisk inspektion. Der lægges vægt på et samarbejde mellem sundheds-, miljø-, og arbejdsmiljømyndighederne i modtagerlandene. En særlig indsats gøres i relation til kemikalievirksomheder og asbest. Herudover omfatter indsatsen jobskabelse, aktivering og uddannelse indenfor naturbevarelse/ genopretning, forureningsbekæmpelse, og affaldshåndtering.

Trafikministeriets miljørelaterede indsats på trafikområdet er især iværksat med henblik på at fremme bæredygtig transport; på at reducere de negative effekter af transport på miljøet; på at iværksætte specifikke Baltisk Agenda 21 aktioner samt på assistance med henblik på implementering af EUlovgivningen, samt på at forbedre de kollektive transportsystemer. Trafikområdets miljøbelastning stammer fortrinsvis fra person- og lastbiler.

Undervisningsministeriet er i færd med at udvikle deres program på undervisningsområdet for 2001 og frem.

Den sektorintegrerede miljøindsats indenfor skovsektoren finansieres under Miljøstøtteordningen.

Udover fortsat at prioritere koordineringen af disse aktiviteter højt, vil Miljø og Energiministeriet sikre, at princippet om integration af miljøhensyn i andre sektorer i videst muligt omfang afspejles i de enkelte landeprogrammer, samt at de konkrete projekter, der vil blive støttet under Miljøstøtteordningen har additionel værdi i forhold til sektorintegrationsprincippet.

Ignalinaatomkraftværket i Lithauen

28 European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law.
 
29 Accession Countries´ Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law