Bæredygtigt byggeri og grønne job

Det Økologiske Inspirationshus

"Det Økologiske Inspirationshus" er nu opført ved teatret Riddersalen på Frederiksberg. Det har været en lang kamp at få finansieret byggeriet, og kampen for at skaffe penge til vedligeholdelsen fortsætter. En meget energisk grøn guide er ansat som husets daglige leder og med ansvar for formidlingen. Ønsket er at formidle de byøkologiske erfaringer samt at bygge bro mellem miljø og kultur.

Det har krævet penge og handlingers mod at få opført Det Økologiske Inspirationshus ved Riddersalen på Frederiksberg. Takket været en enorm indsats fra bygherren og gruppen bag byggeriet, lykkedes det at få opført et økologisk teaterværksted, der i dag fungerer på fuldt blus som demonstrations- og inspirationscenter. En central idé med huset er at koble teater- og kulturliv sammen med miljø. Jytte Abildstrøm, der er direktør for Riddersalen og bygherre for teaterværkstedet, har været en fantastisk ambassadør for projektet.

Det er Riddersalens teaterværksted, der nu er ombygget efter byøkologiske principper og suppleret med en førstesal, der udgør demonstrationsog mødelokalerne. Teaterværkstedet er den eneste bygning i tilknytning til Riddersalen, der ikke var fredet, så det afgjorde placeringen.

I Inspirationshuset kan man se byøkologiske løsninger i praksis. Her kan man hente inspiration til affaldssortering, vandbesparelser, genbrug af vand, energibesparelser, alternativ energi, kompostering, genbrug af renset luft, naturlig ventilation, valg af materialer m.m.

Huset appellerer til det hele menneske. Meningen er, at man ikke kun taler om en enkelt dimension, nemlig det at bo. Vi appellerer til det kulturelle og det sociale samtidig. Det ligger meget i tråd med tankegangen i Lokal Agenda 21, som jo også handler om sammentænkte sektorer. Det geniale i kulturøkologien er, at vi kan ramme meget bredere. Vi får fat i mange andre folk, som SBI eller Byggecentrum ikke kan fange. Det gør vi, fordi huset er et kulturcenter, siger Knud Anker Iversen, der var projektkoordinator under byggeriet. Han sidder stadig i bestyrelsen for Det Økologiske Demonstrationshus.

Økonomiske problemer

Men processen med at opføre Det Økologiske Inspirationshus har ikke været let. Det har været meget vanskeligt at skaffe penge til projektet, langt mere vanskeligt end initiativtagerne havde forventet. De havde aldrig forestillet sig, at det ville være så svært at skaffe 3,5 millioner til et projekt, der har tiden med sig, folkelig opbakning, medierne interesse og en kendt ambassadør i form af Jytte Abildstrøm.

Mangel på penge betød, at byggeriet stod stille knap et år. Det var uvist, hvor pengene skulle komme fra, og det var en af de tunge perioder for initiativtagerne. Der blev brugt andre metoder end at søge fonde. En af dem var at holde en stor gallafest, hvor mange kunstnere medvirkede gratis. Det var en stor succes, og festen indbragte 250.000 kroner.

Det var hårdt for initiativtagerne bag projektet at takke nej til en bevilling fra Lokale- og Anlægsfonden på 2 mio. kroner til bygningen, fordi det var en forudsætning, at Frederiksberg Kommune gav tilsvarende beløb, hvilket de ikke ville.

Den Grønne Jobpulje har støttet Det Økologiske Inspirationshus med 1,2 millioner kroner ud fra et samlet budget på i alt 4,34 millioner kroner.

Tungt bureaukrati

En anden knast har været af bureaukratisk karakter. Byggeriet løb ifølge Knud Anker Iversen ind i en meget langvarig byggesagsbehandling, hvor kommunen flere gange udbad sig mere dokumentation. Hele den bureaukratiske byggesagsbehandling var ved at kvæle byggeriet.

Selve byggereglementet har endvidere været en barriere for projektet. Det er udformet siden 60erne og er tilpasset moderne industrialiseret byggeri og byggematerialer. Økologisk byggeri og materialer, står der ikke meget om i byggereglementet, og det har kostet Inspirationshuset mange problemer.

Projektet er lykkedes på trods og ikke i kraft af myndighederne. Det er lykkedes, fordi det har været båret igennem af dybt engagerede folk, fortæller Knud Anker Iversen, projektkoordinatoren under byggeriet.

Knud Anker Iversen følger stadig Det Økologiske Inspirationshus tæt. Dels i kraft af hans post i bestyrelsen, dels som sparringpartner for husets grønne guide. De mødes en gang om måneden med det formål.

Jobskabelsen under byggeriet

Firmaet Egen Vinding & Datter var totalentreprenør på projektet. Lars K. Jørgensen fra Egen Vinding & Datter skønner, at de som entreprenør har brugt i størrelsesorden 12.000 timer på projektet. Det svarer til lidt over 7 mandeår. Egen Vinding & Datter sikrer efteruddannelse af de folk, som de tager ind på projektet.

Vi mente, inden byggeriet gik i gang, at der kunne komme 2 nye job ud af byggeriet, men i stedet kom der 6-7 varige job ud af det hos Egen Vinding & Datter. På den måde har det været en kolossal succes. De har så travlt, at det næsten er umuligt at komme til at tale med dem, fortæller projektkoordinator Knud Anker Iversen.

Egen Vinding & Datter får mange henvendelser fra håndværkere, der gerne vil arbejde hos dem. Det er håndværkere, der er trætte af at sætte gipsplader op, og som gerne vil lave et stykke arbejde, der er mere alsidigt og skaber mere mening for dem.

Med færdiggørelsen af byggeriet er det forløb, som Den Grønne Jobpulje har støttet, afsluttet. Det interessante perspektiv er nu, hvordan det afsluttede jobpuljeprojekt har sin videre gang på jorden.

En brændende grøn guide

Den grønne guide Nils ØrumNielsen har nu været ansat i Inspirationshuset i et år. Vi kunne se, at det hus, som Den Grønne Jobpulje havde støttet, var et ideelt afsæt for formidling af bæredygtigt byggeri og bæredygtige tankegange. Og i den sammenhæng er det meget vigtigt, at enderne kan bindes sammen. Det skete ved at vi fik en grøn guide ind i huset, siger projektkoordinator Knud Anker Iversen.

Og Nils han brænder om nogen for det her. Han har et voldsomt engagement og viljestyrke til, at det her skal lykkes, siger Knud Anker Iversen.

Det blev besluttet, at den grønne guide skulle koncentrere sit første år på at etablere huset og sikre det som et udstillingsvindue. Derefter skulle engagementet orienteres mere udad de to efterfølgende år.

Nils Ørum-Nielsen fortæller om opstarten som grøn guide i Det Økologiske Inspirationshus: Da jeg startede var huset langt fra køreklart. Vi startede med en gennemgang af huset med arkitekten og entreprenørfirmaet. Der kom en liste frem på 25 punkter, som var presserende at få lavet. Det var voldsomme sager.

Byggeriets idégrundlag er at eksperimentere. Derfor er man gået til grænserne. Netop fordi huset er gået helt til grænsen, så vil de her erfaringer være det rene guld. Vi evaluerer hele tiden, det er en af hjørnestenene i mit arbejde. Jeg skriver alt ned, så det kan bruges af andre. Vi ønsker både at eksponere husets gode og mindre gode sider. For der er mindre gode sider ved huset, og det vil vi også gerne vise frem, fortæller Nils Ørum-Nielsen.

Nogle af de presserende problemer ved byggeriet var:
Vandpumper, der var forkert dimensioneret
Masseovnen kan ikke få varmen rundt
Gulvet på 1. salen synker
Kuldenedfald fra vinduer
Komposttoilettet lugtede
Rodzoneanlæggets biologiske luftrensning virkede ikke

Efter den grønne guides start blev der nedsat en byggegruppe, hvis ansvar det er at udbedre problemerne. Nogle ting har været simple at løse, andre komplicerede og vil kræve mange penge. Derfor er der flere af de store ting, som endnu ikke er udbedret. De forskellige rettelser, der skal til for at huset fungerer optimalt, vil koste mellem en halv og en hel million, vurderer Knud Anker Iversen.

Der arbejdes på at skaffe penge, og der er sendt flere ansøgninger ud. Men byggegruppen oplever, at det er vanskeligere at få bevilget penge til at rette fejl end til at etablere noget nyt.

Driftsdelen af Det Økologiske Inspirationshus løber rimeligt rundt. Der er indtjening gennem den grønne guides foredrag og rundvisninger, gennem udlejning af lokalerne samt gennem salg af nyhedsbreve og støttebeviser.

1.000 besøgende om måneden

Den grønne guide giver et utal af rundvisninger til vidt forskellige grupper og foreninger: Kattens Værn, Guideførerforeningen, Grønne familier og Landbohøjskolen er blot et lille udvalg. Der har været grupper fra Malaysia, Sydafrika og Vietnam. Også kommunerne vil gerne bruge den grønne guide, og han har holdt flere foredrag for de kommunale miljøafdelinger.

Målgruppen er utrolig bred. Der er i virkeligheden ingen grænser for, hvem vi vil have herind, siger den grønne guide Nils Ørum-Nielsen.

Det Økologiske Inspirationshus vil gerne lægge flere kræfter i den udviklende del. De ønsker at være genstand for forskning. Derfor hænger den grønne guides opslag i videnskabsbutikkerne på RUC, Københavns Universitet og på Landbohøjskolen, hvor han lægger op til forskellige undersøgelser af huset.

Der kommer sædvanligvis omkring 1.000 mennesker i huset om måneden. En måned har de været oppe på 1.800 mennesker, men det er mere, end huset kan klare. Der er mange ældre, der bruger huset gennem pensionistforeningerne. De har selv mange spændende erfaringer og holdninger til ressourceforbrug, husholdninger og byggerier, som de bidrager med under rundvisningerne.

Det Økologiske Inspirationshus ønsker et mere udbygget samarbejde med de frederiksbergske skoler. Her er den grønne guide nødt til at være opsøgende, og derfor er det håbet, at han kan frigøres fra rundvisninger og i højere grad tage sig af samarbejde med skoler, boligforeninger og byfornyelsesselskaber. På den måde er det et problem, at så mange gerne vil se huset. Der er planer om at søge en militærnægter, som kan aflaste Nils Ørum-Nielsen med rundvisningerne.

Bro mellem kultur og økologi

I Det Økologiske Inspirationshus er der etableret en særlig Natur- og Teaterklub. Den er for børn mellem 10 og 12 år, som tilbydes leg, teater, spil og musik med det formål at give dem et tættere forhold til naturen, miljøet og det kreative. Meningen med klubben er at koble det kulturelle sammen med det økologiske.

Nils Ørum-Nielsen leder kurserne, og han trækker forskellige folk ind efter behov. Det kan være folk fra Danmarks Naturfredningsforening, fra Økologiske Igangsættere osv. Derudover trækker han på teatrets folk. Ungerne jo vilde med Jytte. Hun er bare farmor og går rent ind.

Det er ønsket at Natur- og Teaterklubben får en fast position på Frederiksberg, men ikke en fast position i Inspirationshuset. Vi skal kun være et af flere steder, hvor børn kan arbejde med økologi, siger Knud Anker Iversen, der er formand for klubben.

Det er meget ressourcekrævende for den grønne guide, som det er lige nu, og det er ikke rimeligt. Her bør Frederiksberg Kommune aflaste på et tidspunkt. Vi må stoppe Natur- og Teaterklubben ved årets udgang, og vi håber kommunen vil få det forankret som et kommunalt initiativ, siger Knud Anker Iversen. Hans rolle er at sikre det formelle, mens Nils Ørum-Nielsen står for det praktiske.

Formidling på flere måder

Inspirationshuset har et fint samarbejde med Frederiksberg Bladet og andre lokale medier. Medierne har været positive. Der har været omtale ved særlige begivenheder, f.eks. første spadestik. Projektet er blevet omtalt i bl.a. JP Hovedstaden, Politiken og faglige tidsskrifter. Jytte Abildstrøm og andre af deltagerne fortæller også gerne om projektet i forskellige sammenhænge.

Det er i høj grad Jytte, der lokker husarerne til. Det er jo ikke fordi den danske verdenspresse synes, at økologi er hamrende interessant. Men de synes, at Jytte er ret interessant. De synes, det er interessant, at en teaterdirektør i den grad brænder for økologien, siger Knud Anker Iversen.

Det Økologiske Inspirationshus udgiver et nyhedsbrev om husets udvikling og daglige gang. Det udgives fire gange om året. Der uddeles en folder om huset i de glasmontre, der sædvanligvis bruges til omtale af teaterstykker på vejen lige uden for Riddersalen. I det sidste halve år er 5.000 foldere om Det Økologiske Inspirationshus forsvundet den vej.

Den Grønne Fond har sponsoreret en tv-udsendelse om Det Økologiske Inspirationshus. Et tv-hold har fulgt byggeriet gennem godt og ondt og skildret processen og organisationen bag byggeriet.

Fremtiden

Fremtidsperspektivet er ikke, at vi sidder inde med det nyeste isenkram. Huset skal være et fyldigt sted, som hele tiden er up-todate med informationer, der skal være noget at se på og røre ved. Den model, mener jeg, skal være den bærende, siger Knud Anker Iversen.

Der er ikke nogen af de ting, der er med i Det Økologiske Inspirationshus, som ikke også findes andre steder. På den led er der ikke noget nyt under solen, det nye er, at det er samlet et sted og gjort til et inspirationssted.

Det er det formidlingsmæssige, der er hovedpointen. Her skal der være afsæt for byøkologisk formidling, fortæller Knud Anker Iversen.

Alfa og omega for husets funktion er, at der er en tovholder. Det skal være en, der både har ansvar for vedligeholdelse af bygningen og med ansvar for formidlingen. Det Økologiske Inspirationshus er unikt i kraft af koblingen mellem økologi og kultur. Det bliver en udfordring for huset at føre flere af de kulturøkologiske tanker ud i livet.

Projekttitel:

Økologisk teaterværksted ved Riddersalen
Journalnummer: 0374-0041
  

Støttebeløb:

1.200.000 kroner
  

Projektansvarlig/kontaktperson:

Knud Anker Iversen, grøn guide
Høje-Taastrup Miljø- & Energicenter
Høje Taastrup Boulevard 60
2630 Taastrup
Tlf: 43995101

Nils Ørum-Nielsen, grøn guide
Det Økologiske Inspirationshus
Allegade 7-9
2000 Frederiksberg
Tlf. 38 87 05 01
  

Interviewede:

Knud Anker Iversen, projektkoordinator for byggeriet og medlem af bestyrelsen bag Det Økologiske Inspirationshus

Nils Ørum-Nielsen, grøn guide i Det Økologiske Inspirationshus

Lars Jørgensen, Egen Vinding & Datter