Regionale miljønetværk og grønne job

Miljønetværk i Ribe Amt

Langt de fleste virksomheder i Ribe Amt er placeret i Esbjerg Kommune. Derfor var det helt centralt at få Esbjerg Kommune med, da Ribe Amt overvejede at igangsætte et miljønetværk mellem myndigheder og virksomheder inspireret af Green Networks erfaringer. Der var ikke politisk opbakning i Esbjerg Kommune til at finansiere kommunens deltagelse, og derfor var støtten fra Den Grønne Jobpulje en forudsætning for, at Esbjerg Kommune var med, og dermed for at hele netværket kom i gang på det tidspunkt.

Inden miljønetværket blev etableret, gennemførte Ribe Amt og Teknologisk Institut en undersøgelse af virksomhedernes og kommunernes interesse i at deltage i et samarbejdsnetværk i Ribe Amt. Konklusionen var, at der var stor interesse for et netværk både blandt virksomheder og kommuner.

Da kommunernes pris for at deltage i netværket bestemmes af antallet af listevirksomheder i kommunen, var det Esbjerg, der skulle løfte langt den største udgift. Der var ikke politisk opbakning til både at betale kontingent og lægge arbejdskraft i netværket, og derfor blev Den Grønne Jobpulje søgt om støtte til Esbjergs deltagelse gennem finansiering af en fuldtidsmedarbejder fra Esbjerg Kommunes Miljøafdeling. Jobpuljen bevilgede 600.000 til en medarbejder i to år.

Uden støtten til Esbjerg Kommunes deltagelse var etableringen af Miljønetværk Ribe Amt blevet vanskeligere, lyder vurderingen fra miljømedarbejderen Mette Holm i Esbjerg Kommune, der er kommunens repræsentant i netværket. Hun mener, at støtten for det første har været central for etableringen af netværket og for det andet haft stor betydning for hendes egen kompetenceudvikling. Kompetenceudviklingen er essentiel, når myndighederne i et samarbejdsprojekt skal matche den aktuelle miljøviden på virksomhederne, og når formålet er at introducere nye initiativer.

Formålet med Miljønetværk Ribe Amt er:
at skabe et samarbejde mellem private virksomheder og offentlige institutioner, der arbejder for, at miljømæssige mål og økonomiske mål gøres til fælles mål
at koble miljø- og erhvervsfremme til gavn for miljøet og erhvervslivets konkurrenceevne
at skabe et forum, hvor ideer og erfaringer udveksles, og nye initiativer og løsninger introduceres

Netværket opererer med tre forskellige former for medlemskaber efter en model, der er stærkt inspireret af Green Network:

O-medlemmer:

Er Ribe Amt, 14 kommuner i amtet samt Arbejdstilsynet

V-medlemmer:

Er virksomheder, der forpligter sig til at udarbejde en miljøredegørelse efter de mindstekrav, der fastsættes af bestyrelsen

I-medlemmer:

Er øvrige interesserede medlemmer, der ønsker at følge projektet eller i øvrigt ønsker at deltage i det regionale miljøarbejde

I dag deltager 14 af de 16 kommuner i Ribe Amt i netværket. Samlet set er der omkring 100 medlemmer af miljønetværket, heraf er de 49 Vmedlemmer, altså virksomheder, der forpligter sig til at lave en miljøredegørelse. De 28 af Vmedlemmerne kommer fra Esbjerg Kommune. Det er meget varierende typer virksomheder, men ofte lidt større virksomheder med 50 ansatte og derover. De befinder sig inden for brancher som fiskeri, mejeri og plastbranchen. Antallet af virksomhedsmedlemmer fra Esbjerg Kommune er støt stigende.

Det er som oftest de miljøpositive virksomheder, der melder sig ind først, fortæller miljømedarbejderen Mette Holm. Men flere skrotvirksomheder har da også meldt sig ind, da der kom en bekendtgørelse om, at de skulle miljøcertificeres. Miljøredegørelserne er et skridt på vejen i den proces, fortæller Mette Holm.

Esbjerg Kommune vil snart afholde nogle brancherettede salgsmøder for at gøre møderne mere målrettede til de virksomhedstyper.

Miljønetværk Ribe Amt har et samlet sekretariat for hele netværket i Ribe Amt med 2 ansatte. Sekretariatet har været ramt af langtidssygemelding, men på trods af det, er skruen blevet holdt i vandet og aktiviteterne er holdt kørende. Vi har ikke udviklet så mange nye ideer, som man kunne ønske sig, men det har sine gode forklaringer, fortæller Mette Holm.

Bag netværket er en bestyrelse, som består af otte personer, hvor de fire er valgt blandt V-medlemmerne, og de øvrige fire er valgt blandt myndighederne. Endvidere er Arbejdstilsynet repræsenteret i bestyrelsen uden stemmeret.

Hvad kan miljønetværket tilbyde virksomhederne?

Ribe Amt har lånt Green Networks manual for miljøredegørelser og er startet med at kopiere deres model, naturligvis med Green Networks tilladelse. Den er efterhånden tilpasset til behovene i Ribe Amt, men grundprincippet om, at virksomhederne kan lave en miljøredegørelse, er det samme som i Green Network.

Som eksempel på tilpasning har Esbjerg Kommune lavet et tillæg til manualen på virksomhedernes og miljømedarbejdernes opfordring. Tillægget indeholder flere skemaer, nogle forslag til dagsorden for det første møde og tjeklister for, hvad man skal huske at komme rundt om, godkendelseskriterier osv.

Det har været lidt svært at oversætte manualen direkte til Ribe Amt. Der er nogle forskelle. I Green Network er der fx mange store kommuner, og vi er mange små. Green Network har deres proceskonsulenter på, og vi tilbyder i stedet 75 timers gratis hjælp fra miljøsagsbehandlerne i kommunen, fortæller Mette Holm.

I Esbjerg tilbydes de deltagende virksomheder at få 75 timers rådgivning fra kommunens side, når de skal gennemføre en miljøredegørelse. Selv om mange virksomheder løfter opgaven flot selv, er det Mette Holms vurdering, at de bedste miljøredegørelser kommer fra de virksomheder, hvor en sagsbehandler fra kommunen har været involveret i processen.

Miljøredegørelserne er hjørnestenen i Miljønetværk Ribe Amt. Men derudover afholdes der temadage, hvor alle virksomheder i amtet er velkomne, ikke kun medlemmerne.

Der afholdes erfamøder for den gruppe virksomheder, der er i gang med at lave en miljøredegørelse. Der tages fat i processen med miljøredegørelserne, og virksomhederne kan udveksle erfaringer. Hvert forår og efterår afholdes der tre erfagruppemøder.

Det er ikke alle aktiviteter, der handler om at styrke myndighedsvirksomhedsrelationen. Der er også aktiviteter alene mellem virksomheder, fx "Industriens miljøklub", som drives af virksomhederne selv.

Tilsvarende har kommunerne og amtet selv "Det offentliges miljøklub" under netværket, hvor der arrangeres temamøder for sagsbehandlerne/ miljømedarbejderne i kommunerne, fx om nye bekendtgørelser, grønne regnskaber eller IPPC-direktivet.

Når vi samler miljøsagsbehandlerne til møder, sætter vi ofte fokus på det, som virksomhederne har svært ved, for vi ved, at det er de områder, vi også selv har sværest ved, udtaler Mette Holm.

Endelig udkommer der et nyhedsbrev 4-5 gange om året, hvor der er artikler fra sekretariatet, virksomhederne og bestyrelsen. Sekretariatet for miljønetværket udgiver nyhedsbrevet.

Set med virksomhedsøjne

Tonny Frank Jensens Skrot og Miljø fik miljødiplom fra Miljønetværk Ribe Amt i april 2001 efter at have lavet en miljøredegørelse. Virksomheden er miljøcertificeret efter både EMAS og ISO 14001. Det er et lovkrav, at virksomheder, der foretager miljøbehandling af biler, er miljøcertificerede. Indehaveren Tonny Frank Jensen fortæller om et af motiverne bag virksomhedens miljøarbejde. Vi handler med flere kommuner, og de er jo glade for, at vi er miljøcertificeret.

Virksomheden er efter deres miljøcertificering gået ind i et miljøredegørelsesforløb. Selv om det kan siges at være en omvendt rækkefølge, så fortæller virksomhedens miljøansvarlige, Charlotte Ahle, at det har været et lærerigt forløb. Jeg havde ikke været med til at opbygge vores miljøledelsessystem, da jeg først blev ansat efter vores miljøcertificering. Miljøredegørelsen gav mig indblik i, hvordan systemet er opbygget og gav også input til, hvordan man vedligeholder et miljøledelsessystem. Arbejdet med miljøredegørelsen har hjulpet mig til at overtage og vedligeholde et miljøledelsessystem mere end at opbygge det fra bunden af.

Hun fortæller endvidere om virksomhedens begrundelse for at lave en miljøredegørelse. Vi vil gerne vise omverdenen, at vi er ansvarlige og bevidste om vores miljøforhold, og det signal vil vi også gerne sende til netværket. Da vi blev miljøcertificeret gav det positiv omtale i Jyske Vestkysten, og den stil vil vi gerne fortsætte.

Politisk opbakning i Esbjerg

I dag er jobpuljens støtte til Esbjergs deltagelse i miljønetværket brugt op. Efter man i Esbjerg Kommune så resultaterne af netværkssamarbejdet, har der været politisk opbakning til at fortsætte deltagelsen i netværket. Da der efter to år var mange store og betydningsfulde virksomheder med i netværket, har det formentlig også været en motivationsfaktor for at fortsætte indsatsen.

Esbjerg Kommunes miljøafdeling er blevet opnormeret med en fast stilling, der har miljønetværket som det primære arbejdsområde. Dermed er der kommet en varig stilling ud af projektet. Som afledt effekt har sekretariatet for miljønetværket i Ribe Amt to fuldtidsmedarbejdere.

Derudover har netværket medvirket til, at der er blevet ansat miljømedarbejdere hos virksomhederne til at gennemføre miljøstyring. Flere af dem er dog ansat med støtte fra miljøkompetenceordningen.

Det er bestemt ikke usandsynligt, at den grønne erhvervsstrategi, som netværket er eksponent for, kan have gjort nogle virksomheder mere overlevelsesdygtige, og derigennem er der kommet en afledt jobskabelse.

Fremtidige udfordringer

Udfordringen for netværket er ifølge Mette Holm fra Esbjerg Kommune at finde på tilbud til de virksomheder, der nu har lavet miljøredegørelse. Det diskuteres i netværket, hvad de næste tilbud til dem skal være. I øjeblikket tilbyder netværket, at en projektmedarbejder kan besøge virksomheden og hjælpe med at lave en ansøgning til miljøstøtteordninger.

På et visionsseminar i amtets miljønetværk er det blevet diskuteret at udvide virksomhedsbegrebet, fx så landbrug og dambrug fremover kan deltage som virksomheder i netværket. Det kræver, at miljøredegørelsesmanualen tilpasses denne type virksomheder, og at der i det hele taget tilbydes relevante ydelser til dem. Et andet interessant erhverv for netværket kunne være turisterhvervet, fortæller Mette Holm.

Esbjerg Kommune har besluttet, at alle kommunens tekniske virksomheder skal indmeldes i netværket, fx forsyningsvirksomhederne, modtagestationer, renseanlæg og genbrugspladser. Det sker som et led i kommunens Agenda-21 plan, som blandt andet foreskriver, at alle kommunens institutioner skal lave et grønt regnskab, og de tekniske virksomheder i kommunen skal gå skridtet videre og lave en miljøredegørelse.

Miljønetværket i Ribe Amt arbejder på at styrke samarbejdet med de andre netværk, der ligner dem, fx Grønt Netværk Sønderjylland. De savner en bedre erfaringsudveksling mellem netværkene generelt, fortæller Mette Holm. Derudover kunne der være fordele ved at holde mere specielle arrangementer på tværs af amtsgrænsen, fx med fokus på de energitunge virksomheder.

Projekttitel:

Miljønetværk i Ribe Amt
Journalnummer: 0374-0214

Støttebeløb:

600.000 kroner

Projektansvarlig/kontaktperson:

Mette Holm, Esbjerg Kommune
Teknik og Miljø
Tlf. 76 16 16 16

Interviewede:

Mette Holm, Esbjerg Kommune

Tonny Frank Jensen, ejer af Tonny Frank Jensens Skrot og Miljø

Charlotte Ahle, miljøansvarlig hos Tonny Frank Jensens Skrot og Miljø

Litteratur:

Miljønetværk i Ribe Amt, analyse og plan. DTI 1996

Diverse nyhedsbreve fra Miljønetværk Ribe Amt.

Miljønetværkets hjemmeside
www.milra.dk