| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Grønne job fremmer udvikling af bæredygtig turisme
13 økologiske landbrug byder fra sommeren 2001 turister, feriegæster og
lejrskoler velkomne til økologisk landboferie i Danmark. Severin har med ansættelse af
en projektleder stået bag oprettelse af "Landsforeningen for Økologisk
Landbrugsturisme". I projektperioden på 2 1/2 år har det givet beskæftigelse til
etablering og organisering af en ny grøn ferieform i Danmark. Efterfølgende forventes en
øget beskæftigelse hos landmændene og til markedsføring af indsatsen - effekten er dog
svær at måle.
Severin har i et par år arbejdet med at få gennemført ideen om at starte økologisk
landboturisme i Danmark. Ideen stammer fra et samarbejdsprojekt i Polen med fokus på
dansk folkeoplysning med udvikling af NGOer i Øst- og Centraleuropa. I det sydlige Polen
var mange små landbrug på 1-3 hektar under omlægning til økologi. Det sydlige Polen er
helt speciel. Det er et bjergrigt landskab med små landsbyer, hvor hestene trækker
ploven på marken. Her er et stort marked for økologisk landboturisme, hvor man kan bo
på de små landbrug og opleve livet i de små samfund. Der var på det tidspunkt i
1998-99 ikke noget tilsvarende i Danmark, fortæller Mogens Godballe. Han blev, på
baggrund af støtten fra Den Grønne Jobpulje, ansat som konsulent for Severin som
projektleder på deltid i samlet 21/2 år. Han er ansvarlig for at udvikle og markedsføre
økologisk landboturisme i Danmark.
Severin er en forening dannet i 1997, der arbejder for folkeoplysning med baggrund i
højskolemiljøet. Foreningens formål er: "På baggrund af den grundtvigske
folkeoplysningstradition at udbrede kendskabet til og anvendeligheden af dansk
folkeoplysning gennem projekter, kurser og pædagogisk udvikling, der fremmer personlig og
samfundsmæssig dannelse, og som styrker de folkelige forudsætninger for demokrati,
bæredygtig udvikling og fredelig konfliktløsning."
Turisme på økologisk landbrug
Den primære målgruppe er yngre familier med børn, der fokuserer på grøn
bevidsthed, og som ønsker en større bevidsthed om maden. Det er familier, som vil
opleve, hvor grøntsagerne gror og dyrene lever, så børnene ikke kun opfatter, at maden
er noget, man køber i supermarkedet. De vil også nyde naturen og opleve landsbyerne i en
afslappet atmosfære, væk fra storbyerne og hverdagens støj og stress, fortæller Mogens
Godballe.
På økologisk landbrug kommer man tæt på naturen og den livsstil og
produktionsmåde, der findes på et økologisk landbrug. Alle gårde, der er med i
ordningen, tilbyder ferieophold, lejrskoler og kortere ophold med fx kursusvirksomhed.
Gårdene er enten certificeret som økologiske eller i gang med en omlægning. De bruger
ikke pesticider, og de bruger egen naturgødning, som betyder, at det naturlige kredsløb
bliver opretholdt.
De økologiske landbrug er meget forskellige. Nogle er store gårde, hvor man kan
opleve moderne husdyrproduktion, og andre er mere fritidsgårde, hvor ejeren har et andet
erhverv ved siden af. Det specielle ved alle gårdene er, at de ligger i meget
naturskønne omgivelser tæt ved skov eller strand, og at landmanden altid vil kunne
fortælle om oplevelsesmuligheder i nærheden.
Et ophold på et økologisk landbrug er en unik mulighed for at koble af fra hverdagen,
komme tilbage til en enkel, sund og oplevelsesrig livsstil for et stykke tid. De
økologiske landmænd er åbne og engagerede. De fortæller gerne om landbolivet,
årstidernes gang og den forunderlige natur, der altid er udgangspunktet for deres virke.
Det er således også en mulighed for at opnå en bedre dialog mellem land og by og mellem
producenter og forbrugere.
Mange steder kan man deltage i dele af arbejdet, og alle steder kan man spise
økologisk mad, der fortrinsvis stammer fra egen produktion. At opleve en økologisk
landbrugsproduktion er således en kærkommen lejlighed til at "nå ud over
køledisken". Det er muligt at følge fødekæden fra "jord til bord". Det
vækker måske til eftertanke næste gang, man står i byen og skal købe ind, lyder der
fra Mogens Godballe.
Oprettelse af forening
Først og fremmest handlede det om at få kontakt til og vurdere, hvor mange
økologiske landbrug, som var interesseret i projektet. Foruden Mogens Godballe har der i
kortere perioder været ansat to personer til at besøge de økologiske landbrug i
Danmark. Den ene har rejst rundt på Sjælland og den anden i Jylland. De har besøgt
10-15 landbrug. Derudover har de annonceret efter interesserede landbrug gennem LØJ
(Landsforeningen af Økologiske Jordbrug) og Dansk Familie Landbrug. De har også taget
direkte kontakt til alle registrerede økologiske avlere.
Der kom respons fra 55 interesserede. Da det ikke kun skulle været et projekt, men et
initiativ, der var levedygtigt udover den støttede projektperiode, blev der dannet en
forening, som kan fastholde initiativet. Der blev indkaldt til stiftende
generalforsamling, hvor der var oplægsholdere fra ECEAT, formanden for Landsforeningen
for Landboturisme samt fra et par stykker, som var i gang med økologisk landbrugsturisme.
"Landsforeningen for Økologisk Landbrugsturisme" blev dannet i foråret
2000. Foreningens formål er: "At fremme og forbedre vilkårene for dansk økologisk
landboturisme, således at økologisk landboturisme bliver en reel
indtjeningsmulighed". Foreningen kan optage alle, der støtter formålet.
Kontingentet udgør 200 kr. pr. år.
Foreningen er vigtig til bl.a. at gøre opmærksom på, at der er mulighed for en ny
indtægtskilde for de økologiske landbrug. På mange landbrug er der bygninger, som
ligger ubenyttet hen, og som dermed kan få en anvendelse, fortæller Jacob Burén. Jacob
Burén er medejer af Æblegaarden og med i bestyrelsen for Landsforeningen for Økologisk
Landbrugsturisme.
Markedsføring
Her fra sommeren 2001 er økologisk landbrugsturisme i Danmark markedsført i brochuren
"Ecological farms in Denmark", der er lavet som en grøn sektion af "Bed
& Breakfast in Denmark". Brochuren distribueres i 50.000 eksemplarer mest i
Europa, men i princippet verden over. Det koster 1.700 kroner at blive optaget i
brochuren. Brochuren er bl.a. distribueret til 2.000 økologiske gårdbutikker i Tyskland.
Indsatsen af denne markedsføring vil blive evalueret i efteråret 2001.
Der er sendt informationsmaterialer til alle grønne miljøer i Danmark udfra Øko-Nets
adressekartotek. Intentionen er at arbejde for, at flere af fx de grønne organisationer
laver artikler og beskrivelser i deres medlemsblad, så mulighederne for økologisk
bondegårdsferie bliver kendt. De vil også gerne have artikler i ugebladene, men det
bliver nogle mere spændende artikler, når man i løbet af sommeren kan se turisterne og
høre om deres oplevelser.
Det var fra starten intentionen at etablere et samarbejde med Landsforeningen for
Landboturisme i Danmark, der bl.a. markedsfører bondegårdsferier i kataloget
"Bondegårdsferie og Ferie på landet", der distribueres i 50.000 eksemplarer.
De har også en hjemmeside, hvor man kan læse om foreningen og bondegårdsferie i Danmark
(www.bondegaardsferie.dk). Ideen var at lave
fælles markedsføring, men det blev opgivet, da de økologiske landbrug ikke kunne blive
synlige nok i et fælles katalog, fortæller Mogens Godballe. Der er nu oprettet en
selvstændig hjemmeside for økologisk bondegårdsferie (www.ecoholiday.dk).
Europæisk samarbejde
Severin har etableret et samarbejde med ECEAT, den europæiske sammenslutning af
økologiske landboturister. I ECEAT forventer de, at ca. 15% af alle turister i fremtiden
vil efterspørge økologisk og sund levevis i deres ferier. ECEAT er etableret i
Amsterdam, og der er stor interesse for økolandboturismen i specielt Holland og Tyskland.
Der er lidt i gang på området i Norge og Sverige.
Svært at komme i gang
13 økologiske landbrug er med i den første markedsføring af indsatsen. Vi havde
håbet på 20, så det er lidt færre end forventet, fortæller Mogens Godballe. Flere
økologiske landbrug har udtrykt interesse, men det tager tid at komme i gang. Mange har
ikke overnatningsfaciliteter. Det betyder, at de først skal investere og have lov til at
etablere overnatning af myndighederne. Det er nok også kendetegnende for økologiske
landmænd, at de er lidt forsigtige. De vil lige se, om det virker andre steder, før de
selv går i gang.
Mogens Godballe forventer, at de næste år har dobbelt så mange med. Det er dog
svært at sige. Vi kan også frygte, at den udbredte mund- og klovsyge i Europa sætter
restriktioner og en begrænsning på interessen for bondegårdsferie.
Foreløbig har vi ikke opstillet krav eller standarder. Det er vigtigt at få
initiativerne i gang. Men det er intentionerne, at der bliver indbygget miljøkrav med
hensyn til vand- og energiforbrug, vedvarende energi, affaldssortering, byggeri osv., som
løbende forbedres a la Den Grønne Nøgle. I ECEAT er der standarder for
miljøforholdene, men vi er bange for at skræmme de interesserede væk ved at introducere
de internationale standarder fra starten af, lyder det fra Mogens Godballe.
Hvis vi stiller for mange krav til fx solfangere og multtoiletter for at komme i gang,
bliver vi kun en lille lukket kreds. Det vil gøre det vanskeligere for os alle sammen.
Ideen er, at vi bliver et netværk, hvor vi kan hjælpe hinanden både med at realisere
miljøtiltag og med booking, lyder det fra Jacob Burén.
Æblegaarden byder velkommen
Æblegaarden er en fredfyldt gård i Odsherred. Sannie Terese og Jacob Burén har købt
gården og er flyttet hertil i slutningen af 2000. Vi er lidt utraditionelle, fortæller
Sannie Burén, da vi har købt gården med henblik på at starte økologisk
landbrugsturisme som formål. Det er lidt bagvendt i forhold til de andre landbrug, som
har startet økologisk landbrugsturisme. Vi skal først til at lære at være landmænd,
men til gengæld har vi erfaring inden for turisme. I landbruget er der foreløbig en
æbleplantage og en grøntsagsproduktion primært til at dækket eget og gæsternes behov.
Vi er ved at opdyrke en græsmark, så vi kan holde heste og får.
På nuværende tidspunkt er hovedhuset på den firlængede gård sat flot i stand, så
de kan byde velkommen til grupper på op til 12 personer. Men allerede i efteråret
er det meningen, at stalden skal være bygget om, så der her bliver plads til turisterne
og til kursusophold.
Indtil nu har der været et par grupper, som har overnattet, og vi har nogle få
bookinger. Vi har bl.a. solgt et gavekort til et brudepar, som vi glæder os til at byde
velkommen, fortæller Sannie Burén. Der har været mange henvendelser, men det går
desværre lidt for langsomt, så hovedindtægten kommer fra mit job som edb-tekniker,
supplerer Jacob Burén.
Vi tror dog på ideen, og gæsterne skal nok komme. Måske var det en fejl, at de
økologiske landbrug optræder som en selvstændig del i Bed & Breakfast (B&B)
kataloget. Nogle af de økologiske landbrug har været med i kataloget tidligere, men ikke
i en speciel del. Her havde de flere gæster end i år, ligesom andre B&B i vores
område har betydeligt flere gæster end os. Fra 1. juni er vi kommet ind på B&Bs
hjemmeside, og det har øget efterspørgslen. Måske er det ikke så væsentligt i
opstarten at fokusere på at skille sig ud som økologer. Det er derimod vigtigt at have
et godt netværk med de andre udbydere af B&B, så vi kan henvise til hinanden.
"Økoturisme" er nok lidt forud for sin tid i forhold til danskerne, men ikke i
forhold til tyskere, italienere, englændere og hollændere, vurderer Sannie og Jacob
Burén.