Grønne job fremmer udvikling af bæredygtig turisme

Økologisk bondegårdsferie

13 økologiske landbrug byder fra sommeren 2001 turister, feriegæster og lejrskoler velkomne til økologisk landboferie i Danmark. Severin har med ansættelse af en projektleder stået bag oprettelse af "Landsforeningen for Økologisk Landbrugsturisme". I projektperioden på 2 1/2 år har det givet beskæftigelse til etablering og organisering af en ny grøn ferieform i Danmark. Efterfølgende forventes en øget beskæftigelse hos landmændene og til markedsføring af indsatsen - effekten er dog svær at måle.

Severin har i et par år arbejdet med at få gennemført ideen om at starte økologisk landboturisme i Danmark. Ideen stammer fra et samarbejdsprojekt i Polen med fokus på dansk folkeoplysning med udvikling af NGOer i Øst- og Centraleuropa. I det sydlige Polen var mange små landbrug på 1-3 hektar under omlægning til økologi. Det sydlige Polen er helt speciel. Det er et bjergrigt landskab med små landsbyer, hvor hestene trækker ploven på marken. Her er et stort marked for økologisk landboturisme, hvor man kan bo på de små landbrug og opleve livet i de små samfund. Der var på det tidspunkt i 1998-99 ikke noget tilsvarende i Danmark, fortæller Mogens Godballe. Han blev, på baggrund af støtten fra Den Grønne Jobpulje, ansat som konsulent for Severin som projektleder på deltid i samlet 21/2 år. Han er ansvarlig for at udvikle og markedsføre økologisk landboturisme i Danmark.

Severin er en forening dannet i 1997, der arbejder for folkeoplysning med baggrund i højskolemiljøet. Foreningens formål er: "På baggrund af den grundtvigske folkeoplysningstradition at udbrede kendskabet til og anvendeligheden af dansk folkeoplysning gennem projekter, kurser og pædagogisk udvikling, der fremmer personlig og samfundsmæssig dannelse, og som styrker de folkelige forudsætninger for demokrati, bæredygtig udvikling og fredelig konfliktløsning."

Turisme på økologisk landbrug

Den primære målgruppe er yngre familier med børn, der fokuserer på grøn bevidsthed, og som ønsker en større bevidsthed om maden. Det er familier, som vil opleve, hvor grøntsagerne gror og dyrene lever, så børnene ikke kun opfatter, at maden er noget, man køber i supermarkedet. De vil også nyde naturen og opleve landsbyerne i en afslappet atmosfære, væk fra storbyerne og hverdagens støj og stress, fortæller Mogens Godballe.

På økologisk landbrug kommer man tæt på naturen og den livsstil og produktionsmåde, der findes på et økologisk landbrug. Alle gårde, der er med i ordningen, tilbyder ferieophold, lejrskoler og kortere ophold med fx kursusvirksomhed. Gårdene er enten certificeret som økologiske eller i gang med en omlægning. De bruger ikke pesticider, og de bruger egen naturgødning, som betyder, at det naturlige kredsløb bliver opretholdt.

De økologiske landbrug er meget forskellige. Nogle er store gårde, hvor man kan opleve moderne husdyrproduktion, og andre er mere fritidsgårde, hvor ejeren har et andet erhverv ved siden af. Det specielle ved alle gårdene er, at de ligger i meget naturskønne omgivelser tæt ved skov eller strand, og at landmanden altid vil kunne fortælle om oplevelsesmuligheder i nærheden.

Et ophold på et økologisk landbrug er en unik mulighed for at koble af fra hverdagen, komme tilbage til en enkel, sund og oplevelsesrig livsstil for et stykke tid. De økologiske landmænd er åbne og engagerede. De fortæller gerne om landbolivet, årstidernes gang og den forunderlige natur, der altid er udgangspunktet for deres virke. Det er således også en mulighed for at opnå en bedre dialog mellem land og by og mellem producenter og forbrugere.

Mange steder kan man deltage i dele af arbejdet, og alle steder kan man spise økologisk mad, der fortrinsvis stammer fra egen produktion. At opleve en økologisk landbrugsproduktion er således en kærkommen lejlighed til at "nå ud over køledisken". Det er muligt at følge fødekæden fra "jord til bord". Det vækker måske til eftertanke næste gang, man står i byen og skal købe ind, lyder der fra Mogens Godballe.

Oprettelse af forening

Først og fremmest handlede det om at få kontakt til og vurdere, hvor mange økologiske landbrug, som var interesseret i projektet. Foruden Mogens Godballe har der i kortere perioder været ansat to personer til at besøge de økologiske landbrug i Danmark. Den ene har rejst rundt på Sjælland og den anden i Jylland. De har besøgt 10-15 landbrug. Derudover har de annonceret efter interesserede landbrug gennem LØJ (Landsforeningen af Økologiske Jordbrug) og Dansk Familie Landbrug. De har også taget direkte kontakt til alle registrerede økologiske avlere.

Der kom respons fra 55 interesserede. Da det ikke kun skulle været et projekt, men et initiativ, der var levedygtigt udover den støttede projektperiode, blev der dannet en forening, som kan fastholde initiativet. Der blev indkaldt til stiftende generalforsamling, hvor der var oplægsholdere fra ECEAT, formanden for Landsforeningen for Landboturisme samt fra et par stykker, som var i gang med økologisk landbrugsturisme.

"Landsforeningen for Økologisk Landbrugsturisme" blev dannet i foråret 2000. Foreningens formål er: "At fremme og forbedre vilkårene for dansk økologisk landboturisme, således at økologisk landboturisme bliver en reel indtjeningsmulighed". Foreningen kan optage alle, der støtter formålet. Kontingentet udgør 200 kr. pr. år.

Foreningen er vigtig til bl.a. at gøre opmærksom på, at der er mulighed for en ny indtægtskilde for de økologiske landbrug. På mange landbrug er der bygninger, som ligger ubenyttet hen, og som dermed kan få en anvendelse, fortæller Jacob Burén. Jacob Burén er medejer af Æblegaarden og med i bestyrelsen for Landsforeningen for Økologisk Landbrugsturisme.

Markedsføring

Her fra sommeren 2001 er økologisk landbrugsturisme i Danmark markedsført i brochuren "Ecological farms in Denmark", der er lavet som en grøn sektion af "Bed & Breakfast in Denmark". Brochuren distribueres i 50.000 eksemplarer mest i Europa, men i princippet verden over. Det koster 1.700 kroner at blive optaget i brochuren. Brochuren er bl.a. distribueret til 2.000 økologiske gårdbutikker i Tyskland. Indsatsen af denne markedsføring vil blive evalueret i efteråret 2001.

Der er sendt informationsmaterialer til alle grønne miljøer i Danmark udfra Øko-Nets adressekartotek. Intentionen er at arbejde for, at flere af fx de grønne organisationer laver artikler og beskrivelser i deres medlemsblad, så mulighederne for økologisk bondegårdsferie bliver kendt. De vil også gerne have artikler i ugebladene, men det bliver nogle mere spændende artikler, når man i løbet af sommeren kan se turisterne og høre om deres oplevelser.

Det var fra starten intentionen at etablere et samarbejde med Landsforeningen for Landboturisme i Danmark, der bl.a. markedsfører bondegårdsferier i kataloget "Bondegårdsferie og Ferie på landet", der distribueres i 50.000 eksemplarer. De har også en hjemmeside, hvor man kan læse om foreningen og bondegårdsferie i Danmark (www.bondegaardsferie.dk). Ideen var at lave fælles markedsføring, men det blev opgivet, da de økologiske landbrug ikke kunne blive synlige nok i et fælles katalog, fortæller Mogens Godballe. Der er nu oprettet en selvstændig hjemmeside for økologisk bondegårdsferie (www.ecoholiday.dk).

Europæisk samarbejde

Severin har etableret et samarbejde med ECEAT, den europæiske sammenslutning af økologiske landboturister. I ECEAT forventer de, at ca. 15% af alle turister i fremtiden vil efterspørge økologisk og sund levevis i deres ferier. ECEAT er etableret i Amsterdam, og der er stor interesse for økolandboturismen i specielt Holland og Tyskland. Der er lidt i gang på området i Norge og Sverige.

Svært at komme i gang

13 økologiske landbrug er med i den første markedsføring af indsatsen. Vi havde håbet på 20, så det er lidt færre end forventet, fortæller Mogens Godballe. Flere økologiske landbrug har udtrykt interesse, men det tager tid at komme i gang. Mange har ikke overnatningsfaciliteter. Det betyder, at de først skal investere og have lov til at etablere overnatning af myndighederne. Det er nok også kendetegnende for økologiske landmænd, at de er lidt forsigtige. De vil lige se, om det virker andre steder, før de selv går i gang.

Mogens Godballe forventer, at de næste år har dobbelt så mange med. Det er dog svært at sige. Vi kan også frygte, at den udbredte mund- og klovsyge i Europa sætter restriktioner og en begrænsning på interessen for bondegårdsferie.

Foreløbig har vi ikke opstillet krav eller standarder. Det er vigtigt at få initiativerne i gang. Men det er intentionerne, at der bliver indbygget miljøkrav med hensyn til vand- og energiforbrug, vedvarende energi, affaldssortering, byggeri osv., som løbende forbedres a la Den Grønne Nøgle. I ECEAT er der standarder for miljøforholdene, men vi er bange for at skræmme de interesserede væk ved at introducere de internationale standarder fra starten af, lyder det fra Mogens Godballe.

Hvis vi stiller for mange krav til fx solfangere og multtoiletter for at komme i gang, bliver vi kun en lille lukket kreds. Det vil gøre det vanskeligere for os alle sammen. Ideen er, at vi bliver et netværk, hvor vi kan hjælpe hinanden både med at realisere miljøtiltag og med booking, lyder det fra Jacob Burén.

Æblegaarden byder velkommen

Æblegaarden er en fredfyldt gård i Odsherred. Sannie Terese og Jacob Burén har købt gården og er flyttet hertil i slutningen af 2000. Vi er lidt utraditionelle, fortæller Sannie Burén, da vi har købt gården med henblik på at starte økologisk landbrugsturisme som formål. Det er lidt bagvendt i forhold til de andre landbrug, som har startet økologisk landbrugsturisme. Vi skal først til at lære at være landmænd, men til gengæld har vi erfaring inden for turisme. I landbruget er der foreløbig en æbleplantage og en grøntsagsproduktion primært til at dækket eget og gæsternes behov. Vi er ved at opdyrke en græsmark, så vi kan holde heste og får.

På nuværende tidspunkt er hovedhuset på den firlængede gård sat flot i stand, så de kan byde velkommen til  grupper på op til 12 personer. Men allerede i efteråret er det meningen, at stalden skal være bygget om, så der her bliver plads til turisterne og til kursusophold.

Indtil nu har der været et par grupper, som har overnattet, og vi har nogle få bookinger. Vi har bl.a. solgt et gavekort til et brudepar, som vi glæder os til at byde velkommen, fortæller Sannie Burén. Der har været mange henvendelser, men det går desværre lidt for langsomt, så hovedindtægten kommer fra mit job som edb-tekniker, supplerer Jacob Burén.

Vi tror dog på ideen, og gæsterne skal nok komme. Måske var det en fejl, at de økologiske landbrug optræder som en selvstændig del i Bed & Breakfast (B&B) kataloget. Nogle af de økologiske landbrug har været med i kataloget tidligere, men ikke i en speciel del. Her havde de flere gæster end i år, ligesom andre B&B i vores område har betydeligt flere gæster end os. Fra 1. juni er vi kommet ind på B&Bs hjemmeside, og det har øget efterspørgslen. Måske er det ikke så væsentligt i opstarten at fokusere på at skille sig ud som økologer. Det er derimod vigtigt at have et godt netværk med de andre udbydere af B&B, så vi kan henvise til hinanden. "Økoturisme" er nok lidt forud for sin tid i forhold til danskerne, men ikke i forhold til tyskere, italienere, englændere og hollændere, vurderer Sannie og Jacob Burén.

Projekttitel:

Økoturisme på økologiske og biodynamiske landbrug i Danmark
Journalnummer: 0374-0943 og 0374-1383

Støttebeløb:

I alt 982.000 kroner fordelt med 632.000 kroner i første omgang og 350.000 kroner tillægsbevillingen

Projektansvarlig/kontaktperson:

Mogens Godballe
Severin
Brovej 7
5464 Brenderup Fyn
Tlf. 64 44 23 09

Interviewede:

Mogens Godballe, projektleder, Severin

Sannie Terese Burén, ejer af Æblegaarden og nystartet økologisk landmand

Jacob Burén, ejer af Æblegaarden, nystartet økologisk landmand samt edbtekniker

Litteratur:

Pjecer om Landsforeningen for Økolandbrugsturisme

Severin Nyhedsbrev, nr. 1, 2000

Guide til Bed & Breakfast i Danmark med speciel del med oversigt over overnatninger på økologiske landbrug i Danmark, 2001

Hjemmesiden for Økologisk Bondegårdsferie, www.ecoholiday.dk

Hjemmesiden for Landsforeningen for Landboturisme og Bondegårdsferie www.bondegaardsferie.dk

Hjemmesiden for Æblegaarden, www.aeblegaarden.dk