Renere teknologiprojekter 1997

Mekanisk renholdelse af kulturer plantet på agerjord

Miljøprojekt nr. 353, 1997
Miljøstyrelsen

Forskningscentret for Skov og Landbrug har gennemført en række undersøgelser af metoder til at reducere pesticidforbruget i skovbruget og pyntegrøntserhvervet. Formålet har været at påvise de effektmæssige og økonomiske resultater, der opnås ved anvendelsen af tre forskellige harvetyper til at renholde nyplantede trækulturer på tidligere agerjord og sammenligne disse jordbearbejdningsprincipper med henholdsvis kemisk bekæmpelse og ingen behandling overhovedet. Det var desuden målet at undersøge, om der på baggrund af erfaringer høstet under projektforløbet er behov for at udvikle nye eller forbedrede maskiner til mekanisk renholdelse for ukrudt.

Der er gennemført to forsøg med mekanisk renholdelse af kulturer, der er plantet på agerjord. Et forsøg med nobilis på let lerblandet sandjord og et med eg på meget stiv lerjord. Forsøgsperioden var tre år. Tre redskabstyper blev anvendt i forsøgene, en HPH skovharve, som er en frontmonteret fjedertandsharve med gåsefodsskær. En Einböck langfingerharve og en LOFT spaderulleharve. Disse harvetyper blev sammenlignet med kemisk bekæmpelse af ukrudt og ingen behandling af ukrudt.

På den lette lerblandede sandjord overlevede kun 13% af de ubehandlede nobilisplanter. Alle de anvendte renholdelsesmetoder havde en meget betydelig effekt på kulturplantens overlevelse og vitalitet. Her overlevede mellem 91-99% af planterne. Alle de anvendte renholdelsesmetoder gav desuden en bemærkelsesværdig større højdevækst end i de tilfælde, hvor man undlod behandling af ukrudt.

Der blev kun konstateret små mekaniske skader på kulturplanterne efter den mekaniske renholdelse. Einböck langfingerharven gav betydeligt flere småskader på nobilisplanterne end de to øvrige redskaber. LOFT spaderulleharve gav langt flere skader på egeplanterne end de to øvrige redskaber. Ingen af skaderne vurderes at give planterne varige mén.

Einböck langfingerharven har på grund af den større arbejdsbredde vist den bedste økonomi i forsøgene. De økonomiske fordele ved at anvende HPH harven og LOFT spaderulleharven er de samme, såfremt rækkeafstanden passer til redskaberne.

Det endelige resultat af undersøgelsen viste, at kemisk rensede kulturer havde større højdevækst end de øvrige, men at det er muligt at sikre overlevelsen og væksten af kulturerne med mekanisk rensning. Intet i resultaterne indikerer, at mekanisk renholdelse ikke i fremtiden vil kunne gennemføres forsvarligt.

Alle indhøstede erfaringer viser, at en nøje forudgående planlægning er et ubetinget krav, hvis man ønsker at anvende mekanisk renholdelse. Kulturen skal anlægges, så den passer til det eller de redskaber og maskiner, som senere skal køre i kulturen. Samtidig er et løbende tilsyn med kulturen nødvendig for at fastslå, hvornår der skal renses, idet ingen af redskaberne kan klare større ukrudt. Man skal holde rent - ikke gøre rent. Mekanisk renholdelse kan dog forbedres ved udvikling af redskaber, som kan klare større ukrudt.

Forfatter/udførende institution

Bent Keller, Forskningscentret for Skov og Landskab.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0105-3094
ISBN nr. 87-7810-740-7