Renere teknologiprojekter 1997

Medarbejderdeltagelse ved indførelse af renere teknologi

Miljøprojekt nr. 354, 1997
Miljøstyrelsen

Målet med dette projekt har været at belyse, hvorledes medarbejderne aktivt kan medvirke til at forebygge miljøproblemerne ved kilden samt at undersøge, hvilke forhold der virker fremmende eller hæmmende på medarbejderdeltagelsen i virksomhedernes miljøindsats.

På alle fem virksomheder i projektet har medarbejderne været en væsentlig ressource for miljøindsatsen, og nogle medarbejdere har engageret bidraget til de gennemførte aktiviteter, ligesom de har været interesseret i at få indflydelse og integrere arbejdsmiljøet i miljøindsatsen.

Medarbejderne har medvirket i formuleringen af miljøpolitikken, i opstilling af mål og valg af indsatsområder, i udarbejdelse af handlingsplaner og gennemførelsen af løsninger. Den aktive medarbejderdeltagelse i disse aktiviteter har medvirket til at skabe løbende miljøforbedringer, ligesom det forebyggende miljøarbejde i højere grad end ellers er blevet forankret i alle kroge af virksomhederne.

I miljøgrupperne har medarbejderne generelt været engageret og motiverede for at bidrage til at reducere virksomhedens miljøpåvirkninger. Men engagementet var tæt forbundet med arbejdermiljøet, ledelsens opbakning og virksomhedens traditioner bl.a. for medarbejderdeltagelse ved forandringer. Indflydelse på arbejdets tilrettelæggelse fremmer motivationen hos medarbejderne – også i miljøspørgsmål. Ingen medarbejdere på de fem virksomheder har rejst krav om kontant belønning for at indgå i miljøindsatsen, men ledelsen skal stille den nødvendige tid til rådighed. Tilsyneladende har den bedste form for belønning været, at miljøgruppens ideer er blevet taget seriøst, og at de foreslåede miljøforbedringer er ført ud i livet.

Medarbejderne i produktionen har haft en legitim interesse i at sikre sammenhængen mellem arbejdsmiljø og den ydre miljø indsats, så miljøforbedringer ikke førte til arbejdsmiljøforringelser. På virksomheder med et i forvejen godt arbejdsmiljø var det en selvfølge at integrere miljø- og arbejdsmiljøarbejdet; mens medarbejderne på en enkelt virksomhed havde en "noget-for-noget" holdning på grund af en række påtrængende arbejdsmiljøproblemer. Den tætte sammenhæng mellem miljø og arbejdsmiljø har understøttet medarbejderdeltagelse som et centralt omdrejningspunkt i miljøindsatsen, ligesom medarbejderne har haft en interesse i at have indflydelse på dette område.

I rapporten opridses følgende generelle betingelser for at fremme medarbejderdeltagelsen i miljøindsatsen:
Vedvarende proces
Tilpasset fremgangsmåde
Læreprocesser
Miljøkommunikation
Fleksibel organisering

Yderligere i rapporten skrives et kort sammendrag om virksomheder, der allerede har gennemført hovedaktiviteterne inden for renere teknologi.

De fem virksomheder – Gabriel, HL-filet, KOMPAN, Skjern Papirfabrik og TICAN slagteriet – har alle valgt forskellige tilgange til det forebyggende miljøarbejde. To af virksomhederne har indført renere teknologi og gennemført de fleste af hovedaktiviteterne i projektforløbet. En virksomhed har indført et certificeret miljøledelsessystem i henhold til BS 7750. Virksomhederne har også valgt forskellige fremgangsmåder hertil, idet medarbejderne på to af virksomhederne har bidraget til indførelsen. Mens forholdsvis få medarbejdere var engagerede i systemopbygningen på den tredje virksomhed, hvor der til gengæld efterfølgende blev nedsat miljøgrupper i hver afdeling.

Grundlæggende må det konkluderes, at medarbejderne med fordel kan inddrages aktivt i indførelsen. Medarbejderne kan forestå eller bidrage til den årligt tilbagevendende miljøkortlægning, opstilling af mål og løsningsforslag, udarbejdelse af handlingsplan og gennemførelse heraf.

Forfatter/udførende institution

Børge Lorentzen, Danmarks Tekniske Universitet, Arne Remmen, Aalborg Universitet

Lene Nielsen, Aalborg Universitet, Per Tybjerg Aldrich, Danmarks Tekniske Universitet.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0105-3094
ISBN nr. 87-7810-739-3