Renere teknologiprojekter 1997

Regulering af uønsket vegetation i pyntegrøntskultur ved afgræsning med får

Miljøprojekt nr. 362, 1997
Miljøstyrelsen

I nærværende projekt er undersøgt muligheden for regulering af uønsket vegetation i pyntegrøntskulturer ved afgræsning med får. Undersøgelsen omfatter bl.a. registrering af forskellige fåreracers fødepræference i juletræskulturer, anvendelsen af forskellige græsningsstrategier og omkostningsberegning for renholdelse af pyntegrøntsbevoksninger ved fåregræsning.

Pyntegrøntsproduktion er en væsentlig og voksende indtægtskilde for skovbruget. Produktionen har hidtil været præget af et stort forbrug af herbicider. I de senere år er der kommet en række restriktioner på brugen af herbicider, og samtidigt er der blandt pyntegrøntsproducenter en voksende miljøbevidsthed.

Forbruget af herbicider er reduceret, og flere producenter er begyndt at interessere sig for ændrede produktionsmetoder med brug af færre kemikalier. Denne tendens vil sandsynligvis brede sig i takt med, at forbrugerne vil efterspørge "renere" pyntegrøntsmetoder. I denne forbindelse er det derfor bl.a. undersøgt, om det er muligt at holde får til renholdelse af juletræskulturer.

Resultatet af undersøgelsen viser, at får er brugbart, men ikke uproblematisk. Der indtræder en vegetationsændring efter nogle års afgræsning, og metoden skal suppleres med mekanisk eller kemisk renholdelse med faste intervaller. Der kræves dagligt tilsyn og for at holde pasningsudgiften til fårene nede, er det nødvendigt med mange får og tilsvarende store arealer til afgræsning. Inklusive supplerende slåning og et dyrehold på minimum 100 dyr synes metoden at være et økonomisk realistisk alternativ til kemisk renholdelse.

Ved større dyrehold, f.eks. i kombination med pleje af naturarealer, falder pasningsomkostningen pr. dyr og dermed renholdelsesomkostningen pr. ha, hvorved det bliver muligt at renholde med får for under 2.000 kr. pr. ha.

Fåreavlere, der alligevel har pasningsudgiften til fårene og en velegnet fårerace, vil selvfølgelig altid med fordel kunne anvende fårene i pyntegrøntskulturer, forudsat der føres behørigt tilsyn.

Fårene skal ud fra de hidtidige erfaringer i Danmark findes blandt de forædlede kødracer: Shropshire, Leicester, Dorset, Oxforddown og Suffolk. Foreløbig findes det største erfaringsmateriale med brugen af Shropshire, som har vist sig at være i stand til at bevare huld og producere tilvækst under græsningsbetingelser af vekslende kvalitet.

En klar forudsætning for, at metoden kan anvendes, er, at de, som skal arbejde med dyrene, har lyst og interesse for arbejdet med dyr. Den fornødne viden om dyrenes adfærd, fodring osv. skal være til stede, og der må gives tilstrækkelig tid til uddannelse af de medarbejdere, der skal arbejde med metoden.

I rapporten gives desuden en detaljeret oversigt over fårenes fødevarepræferencer, ligesom anvendelsen af forskellige græsningsstrategier for renholdelse af pyntegrøntsbevoksninger diskuteres.

Forfatter/udførende institution

Frans Theilby, Forskningscentret for Skov & Landskab.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0105-3094
ISBN nr. 87-7810-799-7