Renere teknologiprojekter 1997

Miljøstyring i en kommunal forsyningsvirksomhed – renseanlæg

Arbejdsrapport nr. 6, 1997
Miljøstyrelsen

Med henblik på at nedbringe Herning Centralrenseanlægs ressourceforbrug og miljøbelastning er der udviklet et miljøstyringssystem, som integrerer og strukturerer renseanlæggets miljøindsats i forhold til gældende planer og krav, og som samtidig underbygger de igangværende arbejdsrutiner. Denne rapport beskriver, hvilke elementer miljøstyringssystemet indeholder, og hvordan systemet er blevet etableret. Desuden præsenterer rapporten anlæggets miljøredegørelse for 1994.

Miljøstyring på Herning Centralrenseanlæg er en løbende proces, som forsøger at sammenkøre den daglige drift med styringen, hvorved de operationelle mål (kvantitative mål) direkte implementeres i driften af enkeltoperationer. En væsentlig forudsætning herfor er en procesovervågningsstrategi for anlægget, som muliggør en daglig behandling af samtlige miljødata fra anlægget.

Miljøstyringen omfatter næsten alle forhold på renseanlægget inklusive råvarer (spildevand, kemikalier, drikkevand, energi) færdigvarer (slam og renset spildevand), affald (sand, fedt, ristegods, emballage) arbejdsmiljø og organisation.

Miljøstyringssystemet indeholder følgende elementer:
Kort beskrivelse af renseanlægget og en miljøgennemgang.
Formulering af en overordnet miljøpolitik med retningslinier og operationelle mål.
Opstilling af et miljøledelsessystem med identifikation af ansvarsområder og miljømål.
Fastlæggelse af procedurer og systemcheck for gennemførelse af den daglige driftsoptimering.
Potentielle tiltag.
Fastlæggelse af procedurer og systemcheck for en årlig miljøredegørelse.
Udpegning af revisor og fastlæggelse af procedurer for revision.

Et væsentligt element i systemet er at motivere og gøre brug af medarbejdere på alle niveauer på renseanlægget. På anlægget holdes medarbejderindflydelsesmøder ca. 10 gange årligt. I rapporten beskrives arbejdsdeling og organisation for anlægget, og det fremgår, at det er driftslederens ansvar at sikre en efterlevelse af miljøpolitikken gennem uddelegering af ansvar og fastlæggelse af den overordnede driftsstrategi og opfølgning på samme.

På ugentlige driftsmøder følger driftslederen op på centrale driftsparametre. Afhængig af afstanden til de operationelle mål og de fastsatte krav foretages f.eks. en justering i strategien for enhedsoperationen/processen, justeringen af den samlede driftsstrategi for hele anlægget eller en justering af de operationelle mål. Afhængigt af afstanden mellem driftsmål og status indkaldes til ekstern revision.

I afsnittet "Miljøgennemgang" kortlægges bl.a. anlæggets vandforbrug og recirkulering samt anlæggets kemikalie- og energiforbrug. Hertil kommer anlæggets kontrol af slamkvalitet og affald, og hvordan det udledes. Desuden gennemgås arbejdsmiljøet på anlægget.

Der gives forslag til, hvor der kan sættes ind for at spare på vand, energi og kemikalier ved driften, og der gives skøn over hvilke resultater, der kan forventes efter indsatsen. Ligeledes bliver arbejdsmiljøproblemerne beskrevet, og der gives også her bud på, hvordan det kan forbedres. Efter at have vurderet miljøgennemgangen nåede man frem til fem hovedindsatsområder:
En udvidelse af den samlede hydrauliske kapacitet for efterklaringstankene for nedsættelse af overløb efter forklaringen.
En forbedring af arbejdsmiljøtilstanden i centralbygværket.
En slutafvandingen: reduktion af arbejdsmiljøbelastningen, reduktion af polymerforbruget og hævelse af tørstofindholdet i det afvandede slam.
Etablering af rådnetanke, en gasgenerator og en gasmotor.
Diverse moderniseringer og ombygninger.

Vigtige redskaber til at skabe overblik og fremme motivationen er informationsteknologi i kombination med måleteknik og uddannelse. I de senere år er disse tre elementer blevet prioriteret på Herning Centralrenseanlæg. Man har indført procesovervågningssystemet DORA, som gør det muligt at beregne massebalancer, procesnøgletal i forening med setpunkter. Dataene struktureres i procesrapporter, som giver et overblik over processen med henblik på at kunne evaluere og sidenhen fastlægge en overordnet driftsstrategi for anlægget.

En gang om året skal der udarbejdes en miljøredegørelse, der gør rede for hvilke miljømæssige tiltag, der er blevet sat i gang i løbet af året, og hvilke resultater man har opnået. Sidst i rapporten præsenteres Herning Centralrenseanlægs miljøredegørelse for 1994.

Forfatter/udførende institution

Claus Nickelsen. Vandkvalitetsinstituttet.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-734-2