Renere teknologiprojekter 1997

Elimination af organisk belastet spildevand fra organisk batchproduktion

Arbejdsrapport nr. 18, 1997
Miljøstyrelsen

Projektets overordnede mål er at designe og opføre et funktionsdygtigt fuldskala-anlæg til genvinding af minimum 14 tons organiske opløsningsmidler og reduktion af A/S GEAs vandforbrug med 2.000-3.000 m3 pr. år. Anlægget opføres på basis af viden fra projektets første del, der gør rede for omlægning af vakuumpumper fra drift med vand til olie. Anlægget blev i første projektdel testet i pilotskala med succes. Denne rapport handler om design og opførsel af fuldskalaanlægget.

Projektet kan deles op i tre hovedblokke:
Dimensionering, design og styring af fuldskala-anlægget.
Fysisk opførelse, test og efterprøvning af anlægget.
Rapportering af samarbejdet.

Dimensionering og design af anlægget bygger på en række kompromiser og begrænsninger, der udspringer af teoretiske, fysiske og økonomiske muligheder og rammer. De enkelte tekniske elementer i anlægget har hver for sig været velkendte, mens kombinationen af og samspillet mellem enkeltdelene skulle undersøges. Opførelsen af anlægget omfatter ca. 1 km rustfri syrefaste rør, ca. 100 ventiler, styreledninger, pumper og andet udstyr.

Mod tidligere udledning af ca. 16,5 tons opløsningsmidler pr. år til spildevand og luft forventes nu opsamling af ca. 15 tons opløsningsmidler pr. år. De resterende 1,5 tons udledes til luft. De opsamlede opløsningsmidler forventes at kunne genanvendes i processer, hvor kvaliteten af opløsningsmidlet ikke er kritisk. Der forventes en genanvendelsesprocent på maksimalt 80%.

Vakuumpumper er med succes omstillet fra drift med vand til drift med olie. Vandforbruget på 2.000-3.000 m3 pr. år er helt elimineret.

Anlægget vurderes desuden at kunne fjerne og opsamle opløsningsmidler med lave og mellem damptryk tilfredsstillende. Udledningen af opløsningsmidler til luft ved maksimal produktion er under 2 kg/t.

Anlægget kan behandle enkeltproduktioner af opløsningsmidler med høje damptryk. Anlægget kan dog ikke behandle flere samtidige produktioner, hvori der findes opløsningsmidler med højt damptryk, idet udledningen af opløsningsmidler til luft vil blive for stor.

Effektiviteten af anlægget er afhængig af en række forudsætninger. For at opnå gode resultater er kedel- og rørsystemernes tæthed over for indsivende luft under vakuum vigtigt. Hvis tætheden kan forbedres, falder udledningen af opløsningsmidler tilsvarende og ville i højere grad kunne anvendes til produktioner med opløsningsmidler med høje damptryk. Stiger indsivningen af luft i kedel- og rørsystemet, vil udledningen af opløsningsmidlerne stige.

Økonomisk vil driften med det nye anlæg betyde en besparelse i driftsomkostningerne på ca. 70.000 kr./år. Besparelsen kommer som følge af reducerede udgifter til vand, vandaflednings- og spildevandsafgifter. Genanvendelse af opløsningsmidler reducerer behovet for indkøb og affaldsbortskaffelse. Et stigende energiforbrug til køling af kølervæske og indkøb af olie til pumperne betyder dog øgede omkostninger.

Forfatter/udførende institution

Søren Birch, Ernst & Young A/S.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-757-1