Renere teknologiprojekter 1997

Miljørigtig projektering af Aalborg Tekniske Skole

Arbejdsrapport nr. 28, 1997
Miljøstyrelsen

Dette demonstrationsprojekt i miljørigtig projektering omhandler udvidelse af Aalborg Tekniske Skole. Projektet indgår i byggeprojektfaserne "projektforslag" og "hovedprojekt". Formålet med projektet er at opnå erfaringer med såvel metodeudvikling som praktisk afprøvning.

Byggeprojektet omfatter opførelse af en ny bygningsfløj på 5.800 m2 i tilknytning til de eksisterende bygninger på Øster Uttrup Vej 1 i Aalborg.

Projektets bærende idé er at bibringe skolens brugere et sundt undervisningsmiljø og indeklima under forudsætning af en miljømæssig optimal løsning.

Projektforudsætningerne har været præget af de økonomiske og tidsmæssige rammer for projektet.

Der er indledningsvis foretaget en overordnet kortlægning af et undervisningsbyggeri suppleret med eksisterende erfaringer med LCV inden for byggeri og byggematerialer. Desuden er byggeprogrammet og arkitektforslaget kortlagt samt disponeringsforslaget og de lokale forhold.

For ressourceforbrug og emissioner for byggematerialer vurderes det generelt, at indvindinger/fremstilling samt drift og til dels udførelsen er de faser, som generelt bidrager til den største miljøpåvirkning. I forhold til materialer viser bl.a. cement, asfalt, betons- og gipsvarer samt stålkonstruktioner at være blandt de varegrupper indenfor byggeri, som har det største ressourcetab og energiforbrug.

Matriklen ved Øster Uttrup Vej viser sig at være særdeles velegnet til undervisningsbyggeri, da karakteren af grunden og omgivelserne medfører en begrænset anden mulig anvendelse af området.

I gennemgangen af byggeprogrammet for projektet vejer de funktionsmæssige krav tungt. De miljø- og ressourcemæssige ønsker og krav til byggeriet fremtræder overordnede og kortfattede. I afvejningen af byggeforslagene er de økonomiske forhold vægtet sammen med det arkitektonsiske udtryk.

I arkitektforslaget er miljøaspektet integreret i det arkitektoniske udtryk frem for i forhold til stofkredsløbet, som var antydet i byggeprogrammet.

Med henblik på at målrette miljørigtig projektering blev der på baggrund af kortlægningen samt bygherrens forudsætninger opstillet en bruttoliste.

Prioriteringen af miljøpåvirkninger er foregået på baggrund af bygherrens præferencer specielt i forhold til driftsfasen, som er formuleret i miljøpolitikken. Herudover har der været taget hensyn til demonstrationsprojektets mulighed for indflydelse i forhold til byggeprojektets frihedsgrader. Prioriteringen er foregået i samråd mellem bygherre, rådgivere og arkitekt.

De prioriterede målsætninger er områder, som bygherren ønsker yderligere kortlagt:
Opstilling af miljøkrav bl.a. i forhold til gener til omgivelserne i udførelsesfasen.
Udnyttelse af dagslys i stedet for kunstlys.
Udnyttelse af naturlig ventilation.
Synlig registrering og måling af ressourceforbrug i drift.
Miljømæssig valg af indvendige overflader.
Miljøkortlægning af valg og udformning af varmefordelingssystem.
Livscyklusvurdering af klimaskærmen.

Desuden er der følgende projektaktiviteter:
Miljøvurdering af projektforslaget.
Udarbejdelse af plan for miljøkrav i udbudsmaterialet.

Målsætningerne er suppleret med en række mulige virkemidler. Herefter er udarbejdet en miljøplan, som foreskriver, hvordan hver enkelt undersøgelse skal gennemføres.

I hovedprojektfasen gennemføres de miljøkortlægninger, som miljøplanen foreskriver. Miljøkortlægningerne bygger på erfaringer samt litteraturstudier.

Kortlægningerne har affødt en række forslag og anbefalinger til virkemidler som materialevalg, konstruktionsprincipper, overflader, installationer samt indretning mv. Virkemidler har været præsenteret for bygherren, rådgivere og arkitekt.

Efterfølgende er udformet et eksempel på miljømæssige krav i udbudsmaterialet. Kravene er koncentreret omkring minimumskrav til entreprenørens miljøstyring og dokumentation heraf samt levering af miljøoplysninger på udvalgte materialer og komponenter. Eksemplet har været forelagt bygherren samt arkitekt.

En eventuel videregående miljøkortlægning og indarbejdelse af miljøkrav i udbudsmaterialet har været en bygherrebeslutning, som skulle gennemføres i regi af byggeprojektet og under de givne snævre økonomiske rammer.

Forfatter/udførende institution

Nelle, Nielsen & Rauschenberger A/S, Aalborg Tekniske Skole.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-770-9