Renere teknologiprojekter 1997

Miljørigtig projektering ved renovering af undervisningsbygninger

Arbejdsrapport nr. 35, 1997
Miljøstyrelsen

Rapporten omhandler demonstrationsprojekt DP 16, der indgår i en række af projekter under fase 2 i rammeprojektet Miljørigtig Projektering. Udgangspunktet for rapporten tages i renoveringen af musikøvelokale samt undervisningslokale ved Livgardens Kaserne.

Formålet med demonstrationsprojektet er at:
Afprøve og medvirke til videreudvikling af de under forprojektet udarbejdede metoder for miljøvurdering af byggeri anvendt på et renoverings-/ombygningsprojekt.
Bistå med en konkretisering af modellerne i vejledninger og procedurer for gennemførelse af miljømæssige undersøgelser og vurderinger i planlægnings- og programfasen for et byggeri/anlæg.
Høste erfaringer fra arbejdet med miljørigtig projektering i forbindelse med miljøledelsessystemet og bygningsvedligeholdelsessystemet i Forsvaret.
Benytte demonstrationsprojektet som udgangspunkt for opbygning af miljørigtig projektering i Forsvarets bygningstjeneste under hensynstagen til Forsvarets øvrige miljøledelsessystem.

Delprojektet omhandler anvendelsen af "Miljørigtig projektering" i forbindelse med ombygning og renovering af musikøvelokale samt undervisningslokale ved Livgardens Kaserne. Der er tale om en indvendig ombygning/renovering af en fredet staldlænge til Rosenborg Slot. Projektet er i sig selv et arbejdsmiljøprojekt, idet projektet gennemføres med det formål at skabe øget volumen og dæmpning i øvelokalet, således at lydtrykket på musikerne sænkes. Det øgede volumen fremkommer ved at inddrage tilstødende lokaler samt ved fjernelse af et eksisterende etagedæk.

I delprojektet indgår miljørigtig projektering i projekteringsfaserne:
Dispositionsforslag
Projektforslag
Hovedprojekt

Miljørigtig projektering er søgt integreret i projekteringen både ved at anvende den udviklede metode, men også ved en formidling af de miljømæssig konsekvenser ved valg af et givet virkemiddel til projektleder i Forsvarets Bygningstjeneste og totalrådgiver inden afgørende projektfaser.

Miljøkortlægningen blev påbegyndt ved udarbejdelse af dispositionsforslaget, dvs. efter at byggeprogrammet for projektet var udarbejdet. Den overordnede miljøkortlægning blev udarbejdet samtidig med, at Forsvarets miljøstrategi blev omsat til miljøeffekter.

Med udgangspunkt i miljøkortlægningen og miljøstrategien omsat til effekter blev bygherrens prioritering og miljømålsætning udarbejdet.

I forbindelse med projektforslag og hovedprojekt blev den detaljerede miljøkortlægning målrettet med den opstillede miljømålsætning for projektet.

I projektet blev formidlingen af miljøforhold til bygherren prioriteret højt, så bygherren kunne vurdere miljøforhold på lige fod med økonomi, kvalitet, æstetik etc.

På baggrund af den overordnede kortlægning blev der efter håndbogens anvisninger opstillet et miljøprogram for projektet, og der blev udarbejdet en miljøplan med tilhørende tids- og aktivitetsplan samt en strategi for styring af miljøindsatsen.

Det kunne ved afslutningen af hovedprojektet belyses, at den opstillede miljømålsætning for projektet kunne opnås, dvs. at forbrug af energi i såvel drift som valg af materialer søges mindsket med 20% via arbejdet med miljørigtig projektering. De 20% er i overensstemmelse med Forsvarets miljøstrategi.

I projektet optimeres forbrug og genanvendelighed af materialer under hensyntagen til projektets primære mål – dæmpning af lydtryk. Endvidere skal miljøbelastende materialer undgås.

Det skal i udførelsen sikres, at gældende arbejdslovgivning til enhver tid overholdes, og arbejdet skal udføres således, at de øvrige aktiviteter i bygningen kan foregå i hele udførelsesperioden. I driftsperioden skal der skabes en optimal dæmpning ikke kun i øvelokalet, men også til de øvrige aktiviteter i såvel bygningen som i gården.

Indeklimaproblemer som følge af mekanisk ventilation, lyddæmpningsmaterialer, konstruktion, overfladebehandling og trange lokaleforhold søges minimeret.

Delprojektet opfatter håndbogen som et godt arbejdsværktøj, der dog stadig har en lidt teoretisk tilgang til arbejdet.

I delprojektet er der udarbejdet respons til håndbogen inden for:
Generelt – Organisation, ambitionsniveau, udbud, tilsyn, drig og sammenhæng til miljøledelse/drift og vedligehold.
Metoden – Prioritering i relation til projekteringsfasen, håndtering af interessenter, kortlægning af sundhedseffekter og livscyklustilgangen (vægtning af faser).
Hjælpeværktøjer – bruttoliste, SfB-systemet, arbejdsmiljø, lovgrundlag – udbud og henvendelsesformulering.

Forfatter/udførende institution

COWI, Forsvarets Bygningstjeneste.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-783-0