Renere teknologiprojekter 1997

Undersøgelser af roeoptagning og –rensning i en Armer Salmon og en TIM-roeoptager

Arbejdsrapport nr. 46, 1997
Miljøstyrelsen

Danisco Sugar indledte i 1993 projekt Rene Roer med det formål at få sukkerroer renere ind til fabrikkerne - og gerne så rene, at yderligere rensning på fabrikkerne bliver overflødig. I denne fase af projektet er der blevet fokuseret på mulighederne for at forbedre rensebetingelserne i roeoptagerne, dels ved at trække roerne op med mindre jord på, dels ved at indføre ekstra rensemoduler i optagerne.

I perioden maj 1994 til maj 1995 gennemførte Danisco Sugar Development Center i samarbejde med TIM Maskinfabrik A/S undersøgelser af forskellige mekaniske renseprincipper i en stationær rensestation til rensning af ca. 25 t/h roer. Her fandt man ud af, at roerne kunne renses ned til ca. 3,2 % restjord på urene roer, hvilket var en forbedring på ca. 4 procentpoint i forhold til urensede roer, men ikke væsentlig bedre end det, der kan opnås i eksisterende, veldrevne, kommercielle renselæssere.

I stedet for at fortsætte arbejdet med en mobil renselæssestation i Fase 2, som man ellers havde planlagt, blev det besluttet at fokusere på forbedringsmuligheder af roeoptageres rensemoduler, herunder alternativer til eksisterende, danske optagelsesprincipper.

Fase 2 blev herefter defineret med følgende titel: "Undersøgelser af roeoptagning og roerensning i en Armer Salmon og en TIM-roeoptager på fire østdanske lokaliteter", hvor den store forskel på de to maskiner var optagningsprincippet.

Armer-maskinen optager roerne ved træk i toppen, og roerne føres fastklemt mellem to remme videre op til aftopning og mekanisk rensning i maskinen. Fastklemt mellem remmene sidder roerne, således at de er klar til den supplerende rensning med børster og/eller luft, disse rensemetoder blev afprøvet i maskinen.

TIM-maskinen optager roerne ved at klemme om og skubbe roerne op ad jorden ved hjælp af det såkaldte oppelhjul. Denne metode medfører at meget store jordmængder løftes op i maskinen, og kravene til effektiv frarensning bliver meget store. Oppelhjulsoptagning og efterfølgende rensning i grenhjul er standard i Danmark.

Begge maskinerne blev udstyret med forskelligt ekstra renseudstyr (børster og luft).

Sammenligningen af de to optageprincipper med efterfølgende rensning i de renseorganer, som maskinerne var ustyret med fra leverandørerne, viste, at TIM-maskinen både under ideelle/gode optagelsesbetingelser og under gode/svære optagelsesbetingelser leverede roerne med mindre restjord end Armer-maskinen.

Rensemodulerne (børster og luftdyser) til Armer-optageren blev konstrueret og monteret på maskinen under kraftig hensyntagen til den fødte konstruktion af maskinen, dvs. ved remmene, hvor der var plads. Der blev ikke foretaget større konstruktionsændringer af maskinen for at tilgodese orientering og enkeltroerensning.

Derfor blev effekten af de nævnte ekstra rensemoduler minimal. For både børster og trykluft gælder det, at kontakttiden, som var henholdsvis 0,4 sek. og 0,07 sek., skal forøges væsentlig for at opnå effekt, og rensningen skal gøres mere orienteret til de steder på roen, hvor jorden rent faktisk sidder.

Med hensyn til de to forsøgsmaskiners renseevner med eller uden ekstra rensemoduler kan det konstateres, at der fra i alt 34 og 30 registrerede prøver med henholdsvis Armer- og TIM-optageren kun i få tilfælde blev opnået resultater på under 2% restjord på roen og at procenterne på TIM-maskinen lå en anelse lavere end dem på Armer-maskinen både med og uden ekstra renseudstyr. Det bekræfter dels de føromtalte fordele ved TIM-maskinens rensekonstruktioner og dels, at de testede ekstra rensemoduler på Armer-optageren ikke har haft den tilsigtede virkning primært på grund af for kort kontakttid

Forfatter/udførende institution

Franck B. Hansen, Flemming Hansen og Bjarne Fallesen, Danisco Sugar.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-812-8