Renere teknologiprojekter 1997

Aggersund dybdekridt

Arbejdsrapport nr. 72, 1997
Miljøstyrelsen

Pilotprojektet, der er gennemført af Aggersund Kalkværk og Dankalk a/s, har til formål at undersøge, om der ved investering i en renere og mere energibesparende teknologi vil være mulighed for at fremstille konkurrencedygtige og miljøvenlige slutprodukter, der kan afsættes til afsvovling af røggasser fra olie- og kulfyrede kraftværker samt som fyldstoffer til diverse industrier både på hjemme- og eksportmarkedet.

I dag anvendes kridtprodukter først og fremmest til jordbrug og som tilsætning til animalsk foder. Men i de seneste 30 år har Dankalk a/s udvidet sine aktiviteter til også at omfatte industrisektoren, hvor den ovntørrede kridt anvendes som fyldstof til gummi, tæppebelægning, asfalt, klæbestoffer, spartelmasse, keramik, maling mm. Aggersund Kalkværk udvinder i dag over 500.000 tons råkridt per år.

En negativ udvikling i behovet for kridt- og kalkprodukter inden for landbrugssektoren i 1980’erne gav kalkværket incitament til at se sig om efter nye markeder og nye produkter.

I 1989 blev der ligeledes introduceret en lov om begrænsning af emission fra olie- og kulfyrede kraftværker, som skabte behov for kridt- og kalkprodukter til rensning af røggasser. Dankalk forsøgte i første omgang at komme ind på markedet for absorbenter til afsvovling af røggasser med ovntørret pulverkridt, men blev afvist på grund af for mange urenheder i kridtet i form af et højt silisium-indhold. Man besluttede derfor at udvikle og afprøve nye produkter i et pilotanlæg med det formål at fremstille kridtprodukter, der kunne leve op til kravene for afsvovling af røggasser, vandrensning, syreneutralisering mm., og som samtidig kunne skabe incitament til at foretage større investeringer i metoder til renere teknologi.

Forsøg med pilotanlægget har vist, at princippet med indvinding med en dredger, rensning i hyfrocyklon og afvanding i en membranfilterpresse giver en energibesparelse på ca. 37% i forhold til den traditionelle produktion af pulverkridt.

Denne besparelse skyldes, at specielt energiforbruget er reduceret. På grund af det mindre energiforbrug er produktionsprincippet miljøvenligt, hvorved Dankalk a/s’ primære mål med pilotanlægget er opfyldt.

Forsøg på tre kraftværker har vist, at kridtproduktet der crumbles giver en tilfredsstillende gipskvalitet til kommercielle formål.

Samtidigt oplever kraftværkerne, at deres energiforbrug i forbindelse med anvendelse af crumbles falder. Dette gør crumbles særdeles konkurrencedygtig i forhold til andre produkter.

De kraftværker, hvor man har kørt forsøg, er placeret både i Danmark og Sverige, hvilket giver en indikation om, at også eksportmarkeder er interesseret i et alternativ til pulverkalk.

Crumbles har den fordel, at det kan transporteres i coastere, hvilket reducerer transportudgifterne fra 40 øre per transporteret tons tørstof per km til 0,02 øre. Dette bevirker, at radius for eksport udvides betydeligt.

Crumbles har primært været afprøvet som svovlabsorbent til olie- og kulfyrede kraftværker, hvorfor afprøvning inden for syreneutralisering og rensning af procesvand og vandregulering i søer er nedprioriteret.

Dankalk a/s vil fremover undersøge, om der er mulighed for at lancere crumbles inden for disse sektorer.

På nuværende tidspunkt undersøges mulighederne for forædling inden for papir, plast, PVC og keramisk industri, hvor de endelige resultater ikke foreligger.

På baggrund af de opnåede resultater er det blevet besluttet at investere i et fuldskalaanlæg, der kan dække afsætningsmulighederne for en kortere årrække. Anlægget projekteres, så der er mulighed for udvidelser.

Samlet har Dankalk a/s i forbindelse med projekt Aggersund dybdekridt:
Opnået at spare på ressourceforbruget, idet alle råmaterialer anvendes.
Reduceret belastningen på det omgivende miljø mht. støj og støv.
Anvendt nye metoder og ny teknologi, som også er anvendelige for andre virksomheder.
Opnået en positiv økonomisk effekt for virksomheden og samfundet.
Udviklet "grønne" produkter til gavn for miljøet.

Forfatter/udførende institution

Charlotte Olsen, Dankalk a/s, Birger Rosberg, BR consult.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-868-3