Renere teknologiprojekter 1997

Undervisningsmateriale til UMIP-metoden

Arbejdsrapport nr. 76, 1997
Miljøstyrelsen

Rapporten indeholder undervisningsmateriale til området UMIP. UMIP står for "udvikling af miljøvenlige industriprodukter" og er en metode til anvendelse af livscyklustankegangen som grundlag for udvikling af miljøvenlige industriprodukter.

 UMIP-programmets formål har været at
Udvikle metoder til miljøvurdering af komplekse industriprodukter.
Udvikle retningslinier til brug ved konstruktion af miljøvenlige industriprodukter.
Udvikle en database og et PC-værktøj til støtte for miljøvurdering.
Implementere metode og værktøjer i partnervirksomhederne.

Undervisningsmaterialet indeholder opgaver til UMIP-metoden. Der er desuden et forslag til, hvordan et undervisningsforløb kan gennemføres, og hvilke opgaver der kan anvendes i forløbet.

Formålet med undervisningsmaterialet er at supplere bøgerne til UMIP-metoden med opgaver og en lærevejledning, der kan bruges ved undervisning i UMIP-metoden. Hensigten er, at undervisningsmaterialet skal illustrere og lette tilgangen til UMIP-metoden.

Opgaverne dækker både selve miljøvurderingsmetoden og dennes brug i produktudvikling. Opgaverne dækker endvidere bredere end kun produktudvikling, idet der inddrages eksempler fra anvendelse af miljøvurderinger til andre formål.

Undervisningsmaterialet omhandler udelukkende UMIP-metoden og kommer ikke ind på andre metoder til livscyklusvurderinger. Det kan være relevant at inddrage andre livscyklusvurderingsmetoder i et undervisningsforløb for at give de studerende et overblik over området. Dette ligger dog uden for rammerne af dette undervisningsmateriale.

Undervisningsmaterialet indeholder hovedsageligt opgaver til bogen "Miljøvurdering af produkter" af Wensel og har derfor samme målgruppe. Bogen henvender sige primært til miljøspecialisten, der skal udføre miljøvurdering af produkter. Miljøspecialisten kan være ansat på virksomheden som miljøchef eller miljømedarbejder. Det kan også være en ekstern konsulent.

Brugeren skal have en teknisk og kemisk baggrundsviden svarende til en ingeniøruddannelse eller en relevant universitetsuddannelse. Vedkommende bør være velorienteret inden for miljøområdet, men behøver ikke at have særlig erfaring med miljøvurdering af produkter eller produktudvikling. Visse dele af miljøvurderingsmetoden kræver en miljøkemisk og økotoksikologisk ekspertise hos brugeren, men disse dele kan udføres af eksterne konsulenter.

Både bogen "Miljøvurdering af produkter" og undervisningsmaterialet er velegnet til brug i undervisningen af studerende i miljøvurdering af produkter på ingeniørskoler og universiteters tekniske og naturvidenskabelige fakulteter.

Nogle af opgaverne er små, hurtigt løste problemstillinger beregnet til brug i lektionerne eller som inspiration for den studerende ved forberedelse hjemme. Andre opgaver er større og mere tidskrævende problemstillinger, der kan bruges som hjemmearbejde eller længerevarende gruppearbejde. Mange af opgaverne er i høj grad til gruppearbejde og er baseret på, at de studerende skal deltage i diskussioner. Kun få af opgaverne er udelukkende beregninger.

Eksemplerne i opgaverne er så vidt muligt hentet fra eksisterende miljøvurderinger (fra f.eks. Miljøstyrelsens publikationer, fra UMIP-databasen og fra UMIP-metodens Eksempelsamling). Data er dog i nogen grad forsimplet for at gøre opgaverne mere overskuelige.

Løsningsforslagene i opgavebogen skal ses som eksempler på mulige løsninger. Ofte vil løsningen på en opgave bygge på en diskussion mellem de studerende og læreren. Løsningsforslagene er derfor ikke udtømmende og skal ikke ses som "den eneste sandhed".

Forfatter/udførende institution

Marianne Suhr Wernæs, Institut for Produktudvikling.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-877-2