Kortlægning af affald i dansk dagligvarehandel

Forord

Denne rapport redegør for resultaterne af en undersøgelse, der har haft til formål at belyse affaldsmængderne i dansk dagligvarehandel.

Forud for undersøgelsen er der i Fase 1 foretaget en indledende kortlægning i servicesektoren: institutioner, handel og kontor1. I undersøgelsen er belyst affaldssammensætning og viden herom i 12 branchegrupper, der er udvalgt i forhold til deres relevans for de prioriterede affaldsfraktioner i Affald 21 samt betydning for servicesektoren (antal ansatte, antal arbejdssteder og omsætning). Fase 1 af kortlægningen i servicesektoren identificerede behov for yderligere kortlægning inden for detailhandlen, hvilket er gennemført i to projekter: Eet for dagligvarehandlen, som hermed afrapporteres, og eet for den øvrige detailhandel. Det foreliggende projekt omfatter således ikke specialbutikker som slagtere, bagere, fiskeforretninger, døgnkiosker og servicestationer.

Inden for den danske servicesektor udgør dagligvarehandlen en meget betydelig branche m.h.t. generering af affald. Den danske dagligvarehandel har en samlet omsætning på over 100 mia. kroner, og i kraft af det store materialeflow, de store mængder emballageaffald og en ikke uvæsentlig mængde af kasserede dagligvarer, fremkommer der samlet en stor mængde affald fra de mange butikker spredt over hele landet. Visse fraktioner, som pap-, plast- og kødaffald, indsamles i vid udstrækning til genanvendelse, mens resten hovedsageligt bortskaffes som forbrændingsegnet affald.

Der har hidtil ikke været et detaljeret kendskab til sammensætning og mængder af affald fra dagligvarebranchen. Med et nøjere kendskab til affaldsfremkomsten i butikkerne kan man:
vurdere potentialerne for særskilt indsamling af genanvendelige materialer og deraf følgende økonomiske og miljømæssige gevinster
vurdere, hvorvidt man lever op til interne og eksterne krav om genanvendelse af specifikke fraktioner samt deponering af den mindst mulige mængde
forøge centrale og decentrale myndigheders mulighed for at initiere ordninger, der sikrer en størst mulig genanvendelse – set i relation til økonomiske og praktiske omstændigheder.

Med baggrund heri har Miljøstyrelsen og dagligvarebranchen iværksat denne undersøgelse af sammensætning og mængder af affald fra dagligvarehandlen. Dagligvarebranchen har været repræsenteret af De Samvirkende Købmænd, Foreningen af Danmarks Brugsforening (FDB) og Dansk Supermarked, hvis butikker tilsammen står for mere end 90% af omsætningen i dansk dagligvarehandel.

Det har været projektets mål at frembringe et retvisende, detaljeret datagrundlag for vurdering af mængde og sammensætning af affald i dansk dagligvarehandel. Projektet vil dermed bidrage til at forbedre beslutningsgrundlaget for butikker og ledelse, centrale og lokale myndigheder samt affaldsselskaber, når muligheder for miljømæssig/økonomisk optimering af affaldsbehandlingen skal vurderes, særligt med henblik på øget genanvendelse.

Målgruppen for projektet har dels været aktører i dansk dagligvarehandel, dels Miljøstyrelsen, og desuden affaldskonsulenter og andre med direkte relation til butikkernes affaldshåndteringssystem.

Projektet er gennemført i samarbejde med 24 dagligvarebutikker samt disses vognmænd og renovatører. Projektets arbejdsgruppe retter en tak til de implicerede for et konstruktivt og positivt samarbejde.

Projektets arbejdsgruppe har bestået af:

Katrine Milman, Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger
Bo Larsen, Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger
Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd
Torben Munk, Dansk Supermarked
Lisbeth Andersen, Reno-Sam
Birgitte Ettrup, PlanMiljø
Bjørn Bauer, PlanMiljø

Foruden arbejdsgruppen har en følgegruppe været tilknyttet projektet. Følgegruppen har bestået af medlemmerne i arbejdsgruppen samt:

Jørgen G. Hansen, Miljøstyrelsens husholdningsaffaldskontor
Tonny Christensen, Miljøstyrelsens erhvervsaffaldskontor
Jette Skaarup, Miljøstyrelsens husholningsaffaldskontor
Annette Skjoldager, Dansk Handel & Service
Niels Remtoft, Kommunernes Landsforening

1 Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen Nr. 21/2000: Kortlægning af affaldssammensætningen i servicesektoren; Institutioner, handel og kontor. Dansk Handel og Service i samarbejde med HORESTA og Teknologisk Institut.