Effektiviseringspotentiale på forbrændingsanlæg og deponeringsanlæg i Danmark

Bilag N:
Deponering, DEA-model6

De output og input som indgår i den alternative DEA-model6 fremgår af tabellen nedenfor. I forhold til basismodellen adskiller model6 sig ved at de samlede bruttoomkostninger er erstattet med fiktive omkostninger beregnet på baggrund af behandlingsgebyrerne.

Bilagstabel 25
Input og output i DEA-model6, deponering

Type variabel

Variabel

Enhed

Input

Fiktive omkostninger beregnet på baggrund af gebyrer

Kr.

Output

Deponeret mængde (ekskl. ren jord)

Ton

Output

Mellemdeponeret mængde (ekskl. ren jord)

Ton

Note: Alle elementer er årlige for 2000.

Der er gennemført en input-orienteret DEA-analyse med disse variable. Resultatet under antagelse af konstant skalaafkast fremgår af figuren nedenfor.

Se her!

Bilagsfigur 27
DEA-scorer under konstant skalaafkast (CRS) for model6 i sammenligning med basismodellen, deponeringsanlæg

Model6 resulterer i anderledes scorer end basismodellen, hvilket skal ses i lyset af at lave bruttoomkostninger ikke nødvendigvis afspejler sig i lave behandlingsgebyrer.

Når der ikke tages hensyn til stordriftsfordele (CRS-analysen) er der 3 anlæg som er efficiente, hvoraf det ene er det samme som et af de to anlæg der er efficiente i basismodellen. Generelt er anlæggenes scorer meget højere end i basismodellen, hvilket skal ses i lyset af at variationen i gebyrerne er noget mindre end variationen i bruttoomkostningerne. I gennemsnit har anlæggene en score på 0,58 mod 0,24 i basismodellen.

Resultatet under antagelse af variabelt skalaafkast fremgår af figuren nedenfor.

Se her!

Bilagsfigur 28
DEA-scorer under variabelt skalaafkast (VRS) for model6 i sammenligning med basismodellen, deponeringsanlæg

Når der tages højde for ulemper ved at producere på for stor eller lille skala er der 12 deponeringsanlæg som er efficiente (VRS-analysen) mod 6 i basismodellen. Generelt er niveauet igen højere end i basismodellen - i gennemsnit har anlæggene en score på 0,71 mod 0,52 i basismodellen.

Bruttoeffektiviseringspotentialet under de to forskellige antagelser om stordriftsfordele fremgår af tabellen nedenfor (basismodellen i parentes).

Bilagstabel 26
Beregnet bruttoeffektiviseringspotentiale for deponering, model6

Inputvariabel

Uden hensyntagen til stordriftsfordele

Med hensyntagen til stordriftsfordele

Omkostninger (mio. kr./år), alle anlæg

81 (151)

76 (130)

Gennemsnitlig besparelse per anlæg

47% (84%)

44% (72%)

Note: Resultaterne for basismodellen i parentes

Bruttopotentialet for model6 er beregnet på baggrund af bruttoomkostningerne og ikke de fiktive omkostninger for at gøre dem sammenlignelige med basismodellen.

Som det fremgår af tabellen er det samlede unuancerede bruttoeffektiviseringspotentiale uden hensyntagen til stordriftsfordele beregnet til 81 mio. kr. årligt svarende til en besparelse på i gennemsnit 47% af deponeringsanlæggenes samlede omkostninger. Når der tages hensyn til stordriftsfordele falder potentialet til 76 mio. kr., svarende til 44% af deponeringsanlæggenes omkostninger.