Affaldsindikatorer

Forord

Projektet om "Udvikling af indikatorer til at følge effekten af initiativer inden for affalds- og genanvendelsesområdet" blev bevilliget af Miljørådet i sommeren 1999. Projektets igangsættelsestidspunkt blev dog med Miljøstyrelsens accept udskudt godt et halvt år.

Ved udarbejdelsen af projektet har der været afholdt 4 styregruppemøder, hvor Miljøstyrelsen ved Berit Hallam, Jette Skaarup (kun første møde) og Lone Lykke Nielsen (fra andet møde) samt COWI ved Carsten Lassen og Ole Dall har deltaget.

I arbejdet med projektet har der i første fase været gennemført en analyse af eksisterende metoder og datagrundlag for at vurdere mulighederne for at opstille nogle livscyklusbaserede indikatorer på affaldsområdet. I projektets anden fase er de foreslåede indikatorer blevet afprøvet på de tre materialefraktioner papir, emballageglas og aluminium.

Projektets status som forprojekt betyder, at det ikke har været hensigten at præsentere et færdigt, samlet resultat af en indikatorberegning for hele affaldsområdet. I projektrapporten præsenteres således kun eksempler inden for nogle udvalgte fraktioner, hvilket er opsummeret i afsnit 1. Vægten er lagt på at diskutere beregningsmetoder, datagrundlag og resultaternes anvendelse. De metodiske overvejelser og forudsætningerne for beregningerne er gennemgået i rapporten samt 4 bilag.

Projektrapporten afsluttes med en beskrivelse af formålet med og omfanget af at gennemføre en beregning af indikatorerne for hele affaldsområdet. Bagest i rapporten er en ordliste, hvor de anvendte livscyklus- og affaldsbegreber forklares.

Projektet er udført af en arbejdsgruppe bestående af Ole Dall, Carsten Lassen og Erik Hansen, alle fra COWI, Rådgivende Ingeniører AS.

Projektet er afsluttet i januar 2002.