Affaldsindikatorer

Sammenfatning og konklusioner

Forprojektet har haft til formål at undersøge, hvordan nogle livscyklus-baserede indikatorer kan beregnes og anvendes til dels at prioritere indsatsen inden for affaldsområdet, dels at følge udviklingen inden for området i et miljø- og ressourceperspektiv.

Efter en indledende gennemgang af miljøforhold ved affaldshåndtering af de enkelte fraktioner konkluderes, at det vil være relevant at inddrage en række miljøeffekter i vurderingen. Men på grund af datamangel vil det næppe være muligt at gennemføre de nødvendige livscyklusbaserede beregninger, der tager højde for alle miljøeffekter. Især for affaldets indhold af giftige og svært nedbrydelige stoffer kan der ikke skaffes tilstrækkelige data.

Der er i projektet foreslået 3 livscyklusbaserede indikatorer, som udtrykker ressourcetab, primærenergiforbrug samt deponeringsbehov for hver enkelt affaldsfraktion. De tre indikatorer supplerer hinanden - men giver ikke nødvendigvis et fuldt dækkende billede af miljøforhold ved håndtering af affald. Ressourcetabet udtrykker en samlet måleenhed for de materialer, der går tabt ved affaldshåndtering. Primærenergiforbrug er valgt som indikator for en række miljøeffekter som drivhuseffekt og forsuring, der især er knyttet til energiforbrug. Det beregnede deponeringsbehov udtrykker det samlede behov, der er for deponering af affald i hele materialets livscyklus.

Et vigtigt omdrejningspunkt i projektets diskussioner har været, hvilke indikatorer det er muligt at beregne i forhold til ønskerne om, hvad indikatorerne skal vise. Det har resulteret i, at beregningerne er præsenteret på to forskellige måder, som hver har deres styrker og svagheder. For begge modeller gælder, at det grundet datausikkerhed og mangler vil være tale om, at indikatorerne må betragtes som et støtteværktøj til en beslutningsproces, der inddrager flere faktorer. En løbende offentliggørelse af indikatorværdierne til en bredere kreds vil kræve formidling af en række forudsætninger og forbehold.

Indikatorberegningen jf. model A, vil kunne give en slags statusbillede for den ressource- og miljømæssige betydning af de fleste affaldsfraktioner, men vil være ganske omfattende. Samtidig vil de resultater, der frembringes, først og fremmest kunne bruges til en diskussion af, hvor der er behov for at reducere affaldsmængderne ved indgreb i produktions- og forbrugsleddet, hvilket ligger uden for målet med nærværende projekt.

Model B vil imidlertid være egnet til at opfylde det væsentligste formål med indikatorberegningen, nemlig at udpege de mest betydelige ressource- og miljømæssige potentialer ved yderligere optimering af affaldshåndteringer. Samtidig vil model B også kunne dokumentere, at den hidtidige indsats for miljømæssig optimering af affaldshåndteringen faktisk har givet resultater.

Model B vil kunne gennemføres inden for 8 mandmåneder første gang, og vil kunne opdateres årligt med en indsats på omkring 2 mandmåneder (inkl. fremskaffelse og opdatering af LCA-data).