Affaldsindikatorer

3 Screening af miljø- og ressourceforhold ved håndtering af affald

3.1 Vigtige parametre for alle fraktioner
3.2 Vurdering af datagrundlaget for alle fraktioner
3.3 Konklusion om valg af indikatorer

Projektet blev indledt med en systematisk gennemgang af de 22 affaldsfraktioner, der indgår som hovedfraktioner i ISAG-systemet (se bilag A). Farligt affald blev ikke opdelt i underfraktioner, da de foreslåede indikatorer alligevel ikke forventes at kunne give væsentlige nye informationer om fraktionernes miljøeffekt.

Ved gennemgangen af miljøforholdene for de 22 fraktioner er der sat en række begrundede markeringer, der viser hvor der er væsentlige forskelle i miljø-belastninger ved typiske behandlinger af de enkelte fraktioner. Tabel 3.1 sammenfatter markeringerne, som er blevet brugt til at foretage et valg af de parametre, der skal indgå i de nye indikatorer. Datatilgængeligheden er et andet område, der har væsentlig betydning for omfanget af arbejdet ved beregning af LCA-baserede indikatorer, og resultatet fra gennemgangen er sammenfattet i tabel 3.1. Tilgængeligheden og egnethed af datagrundlaget er efterfølgende blevet behandlet mere detaljeret i kapitel 6 i forbindelse med vurdering af omfanget af at udarbejde indikatorer for hele affaldsområdet.

Det er vigtigt at holde for øje, at krydsene i tabel 3.1 er relative inden for fraktionen, og de udtrykker hvor der kan forventes at være væsentlig forskel på de typiske behandlingsmetoder. Krydset er sat ud fra en livcyklusbetragtning, således at fx forbrændt plast i stedet for genanvendt plast giver et kryds for smog-virkning. Forbrænding medfører nemlig, at der skal produceres nyt plast, som giver et bidrag til VOC-forureningen. Krydsene skal således vise, hvor "brændpunkterne" er inden for de enkelte affaldsfraktioner.

Sammenholdes tabellens oplysninger med de affaldsmængder, der er registreret inden for hver fraktion, kommer man nærmere en afklaring af hvilke affaldsfraktioner, der rummer nogle af de største miljømæssige ændringspotentialer, og hvilke der evt. kan være ubetydelige indsatsområder.

3.1 Vigtige parametre for alle fraktioner

Tabel 3.1 sammenfatter alle tabellerne fra bilag A, hvor man kan finde begrundelse for markeringerne. Den giver et overblik over hvilke parametre, der har størst betydning ved valg af behandlingsform for alle affaldsfraktioner.

Både de energirelaterede ressourcer og forureninger samt ressourcer, der ikke er knyttet til energiforbrug, er vigtige ved valg af behandlingsform for langt de fleste affaldsfraktioner. Desuden er behov for deponeringsplads en mulig konsekvens ved valg af behandlingsform for de fleste affaldsfraktioner og er således en vigtig faktor for en række affaldsfraktioner.

Udledning af toksiske forbindelser til omgivelserne er også et problem, der omfatter en stor del af affaldsbehandlingen. For de toksiske virkninger optræder der næsten i alle affaldsfraktioner tungmetaller eller persistente organiske forbindelser, der kan give anledning til problemer – for nogle behandlingsformer betydeligt mere end andre.Ved alle de affaldsfraktioner, hvor der er kryds ved energi, vil de energirelaterede forskelle mellem de forskellige behandlingsformer kunne være betydelig. Således vil der både være forskelle i påvirkning af drivhuseffekt og forsuring, som relaterer sig til energiforholdene. Alle energirelaterede miljøpåvirkninger indgår ikke i markeringerne i de øvrige kolonner.

De eneste væsentlige påvirkninger af drivhuseffekten, der ikke er relateret til energiforbrug, er udledning af methangasser fra organiske affaldsfraktioner, hvor valg af behandlingsformen kan være af betydning.

De regionale virkninger med forsurende eller eutrofierende stoffer som ikke er energirelaterede kan skyldes fx papir der ved genanvendelse giver anledning til vandforurening. Arbejdsmiljømæssige forhold er tilsyneladende knyttet til nogle bestemte fraktioner, der er meget mandskabskrævende, som fx sortering af papir og plast i delfraktioner fremfor forbrænding. Krydsene er dog sat meget skønsmæssigt ved gennemgangen.

3.2 Vurdering af datagrundlaget for alle fraktioner

Det andet emne, der blev undersøgt ved gennemgangen af de enkelte affaldsfraktioner, var en vurdering af hvilke datakilder der findes udover de grundliggende ISAG-data. Gennemgangen indgår i undersøgelsen af tidsforbruget til en samlet kortlægning af affaldsområdet i kapitel 6.

For at beregne en LCA-indikator er det nødvendigt at kunne opdele de blandede fraktioner i materialer og fordele disse på de behandlingsformer der er relevante. Kun derved vil det være muligt at knytte relevante LCA-data til bortskaffelsen af materialerne.

Det vist sig, at problemerne med datagrundlaget især vedrører de blandede fraktioner til forbrænding og deponi, idet disse fraktioner mængdemæssigt både er betydelige af størrelse, og der samtidig ikke laves løbende undersøgelser af affaldets sammensætning. Det drejer sig især om "blandet brændbart", "ikke brændbart affald" og "bygningsaffald", men også "metaller", der ikke kan specificeres yderligere. For alle de blandede fraktioner vil det kræve omfattende undersøgelser at opdatere opdelingen i materialer jævnligt.

ISAG-statistikken, som den er, egner sig således ikke så godt til at sige noget om de enkelte materialers skæbne. Det ville kræve, at man foretager en mere specifik analyse af, hvor de enkelte materialer ender ved bortskaffelsen. Dette gøres for en række materialer i de såkaldte materialestrømsstatistikker, der især er udarbejdet for en række emballagematerialer samt i en række såkaldte massestrømsanalyser som især er udarbejdet for tungmetaller. ISAG- statistikken vil især kunne bruges til at sige noget om, hvad miljøbelastningen er ved håndtering af de affaldsfraktioner, der i dag sorteres fra til oparbejdning. Hvis der findes uddybende materialestrøms/ massestrømsanalyser, vil det også være muligt at vurdere det miljø- og ressourcemæssige potentiale ved en ændret affaldshåndtering. I kapitel 6 samt bilag B vurderes omfanget af arbejdet med indsamling af data for de enkelte affaldsfraktioner.

Tabel 3.1
Forskelle i miljøbelastninger ved typiske behandlinger af de enkelte affaldsfraktioner

Se her!

3.3 Konklusion om valg af indikatorer

Undersøgelserne peger på, at de LCA-baserede indikatorerne som minimum bør og kan inddrage energi- og ressourceforbrug samt deponeringsbehov. Toksikologiske forhold er også vigtige. Men her er vurderingen, at det kan blive meget omfattende at skulle skaffe LCA-datamateriale til at bruge denne parameter som affaldsindikator. For arbejdsmiljømæssige forhold kan der endnu ikke skaffes tilstrækkelige data til analyse på samme måde som de øvrige parametre (se afsnit 2.3).

For den blandede gruppe til forbrænding er der foretaget flere undersøgelser, der fokuserer på at analysere indholdet. Her vil det formentlig være muligt at skaffe data til at udarbejde et statusbillede af miljøbelastningen og ressourceforbruget. Herved bliver det til dels også muligt at opdele de blandede fraktioner i materialer og behandlingsformer, hvilket er en forudsætning for at kunne beregne de 3 LCA-baserede indikatorer. Se endvidere kapitel 4 herom.

Screeningen peger desuden på, at der kan blive store vanskeligheder med at skaffe data for alle fraktioner. I kapitel 6 undersøges, hvor omfattende det vil være at gennemføre en LCA-indikatorberegning for den samlede affaldsbehandling i Danmark.