Affaldsindikatorer

7 Diskussion

7.1 Formålet med indikatorberegningen
7.2 Vurderingsmetoder
7.2.1 Mangler ved LCA-datagrundlaget
7.3 Vurdering af datagrundlaget
7.4 Konklusioner og anbefalinger

Projektet har til formål at vurdere muligheden for at udvikle nogle indikatorer for miljøbelastningen ved håndtering af alt affald. Undersøgelsen har omfattet dels fastlæggelse af formålet med indikatorerne og dels en vurdering af de tilgængelige beregningsmetoder, det relevante datamateriale samt tidsforbruget til gennemførelse af indikatorberegningen for hele affaldsområdet. I det følgende opsummeres de overvejelser, der er fremkommet i løbet af projektet.

7.1 Formålet med indikatorberegningen

Med udgangspunkt i de nuværende opgørelser af affaldshåndteringen, når undersøgelsen frem til at der kan være behov for at supplere opgørelsen med en kvalitativ vurdering af affaldsstrømmene. Formålet kan dels være en prioritering af indsatsen i forhold til de enkelte materialefraktioner, dels en prioritering mellem de forskellige behandlingsformer.

I projektet arbejdes der med to forslag til beregning af indikatorer, benævnt model A og B, som beregningsmæssigt er omtrent ens, men datamæssigt kræver lidt forskellige input.

Hvis formålet er at skaffe et overblik over de forskellige affaldsfraktioners relative bidrag til ressource- og miljømæssig påvirkning af omgivelserne, er model A mest relevant. Herved får man mulighed bl.a. for at udpege de områder, hvor affaldets miljøbelastning vil kunne reduceres ved at reducere affaldsproduktionen eller ved at fremme anvendelsen af andre materialer ved produktfremstillingen. Perspektivet er interessant, men lægger i høj grad op til forandringer i vareproduktionen og ændring af forbrugsvaner, hvilket er uden for nærværende projekts fokusområde.

Hvis ønsket derimod er at fokusere på de miljø- og ressourcemæssige gevinster og potentialer der er ved optimering af affaldshåndteringen inden for hele affaldsområdet, vil model B være tilstrækkelig. Gennemføres model B for alle affaldsfraktioner, vil det være muligt at identificere de største ressource- og miljømæssige besparelser ved affaldshåndteringen. Det vil også være muligt at supplere med beregninger, der fokuser på, hvilke fraktioner der rummer de største potentialer for yderligere besparelser. Endelig vil der være mulighed for at afgrænse opgørelsen til nogle udvalgte fraktioner, hvor man ønsker at vurdere de ressource- og miljømæssige gevinster ved valg af forskellige affaldsbehandlingsformer.

7.2 Vurderingsmetoder

Den gennemførte afprøvning, herunder den gennemførte beregning samt de fremkomne resultater, lægger op til en diskussion af, i hvilken grad de beregnede indikatorer bidrager med informationer, der ikke allerede er til rådighed. Her er der to interessante pointer.

Den ene er, at der er tale om livscyklusbaserede indikatorer, hvilket betyder, at der også indregnes forhold ved de enkelte materialer, som er forårsaget af, at materialerne har givet anledning til energiforbrug, ressourceforbrug og affaldsdeponering ved fremstillingen. Eksempelvis vil udvinding af mineraler give anledning til affald fra minedriften. Det betyder, at indikatoren for deponering af affald i flere tilfælde kan give overraskende resultater.

Samtidig indgår der også virkninger af affaldshåndteringen - fx godskrivning af energi ved forbrænding eller genanvendelse/deponi af slagge fra forbrændingen. At sådanne forhold har en betydning for vurderingen af affaldsbehandlingen har klart vist sig ved afprøvning på de tre materialer.

Den anden pointe er, at en opgørelse, hvor de 3 indikatorer anvendes, resulterer i et væsentligt anderledes billede af affaldsfraktionernes relative betydning end de rene mængdeopgørelser. Især viser beregningen, at aluminium på trods af relativt små affaldsmængder tæller betydeligt, når ressourceindikatorer anvendes. Omvendt tæller ressourcer som f.eks. sand, der udgør grundlaget for glas, næsten ikke. Dette kan give anledning til nye overvejelser om, hvilke tiltag der er mest relevante at fremme inden for affaldshåndteringen.

I afsnit 5 vurderes de enkelte indikatorer, og hvilke miljø- og ressourceforhold de sætter fokus på i forbindelse med de afprøvede affaldsfraktioner. Det ser ud til, at ressourceforbrug og energiforbrug supplerer hinanden på en hensigtsmæssig måde. Selvom der på nogen måder er tale om overlapning, fordi energi både indgår i indikatoren for ressourcer og primærenergi, så udtrykker de to indikatorer meget forskellige forhold ved energianvendelsen. Mens energi som ressource lægger vægten på de ikke-fornyelige ressourcer, så udtrykker indikatoren for primærenergi i høj grad miljøbelastning med f.eks. drivhusgasser og forsurende stoffer. Som supplement til ressourcefaktoren er energifaktoren således væsentlig. Energiforbrug som indikator har den fordel sammenlignet med de fleste miljøeffekter, at der er tale om en ret indiskutabel parameter, hvor det er relativt nemt at aggregere flere former for energiforbrug.

På grund af vægtningen af ressourcer i UMIP-metoden vil tab af en begrænset ressource, som fx kobber, syne mere end fx træ, der i princippet gendannes, hvis mængderne ikke overudnyttes. Denne dimension er et vigtigt resultat af UMIP-projektet, som gør det muligt at diskutere ressource-problematikken på en langt mere kvalificeret måde end tidligere. Fx har princippet kunnet anvendes til at vurdere, om anvendelsen af slagge er et spørgsmål om ressourcebesparelser eller snarere et spørgsmål om at reducere deponeringsbehovet. Beregningen viste, at i den store sammenhæng har reduktionen af deponeringsbehovet langt større betydning end ressource-besparelsen ved at erstatte grus.

7.2.1 Mangler ved LCA-datagrundlaget

Der er flere eksempler på at LCA-metoderne er mangelfulde, bl.a. hvad angår datagrundlaget. Med hensyn til ressourceparameteren er det afgørende, at der findes relevante oplysninger om forsyningshorisonten for de enkelte råstoffer. Et eksempel fra projektet på at der mangler bedre data er svovl, hvor der mangler en opgørelse af verdens reserver, der tager højde for udvindingen af svovl fra brændsel. Hvis man blot indregner reserver af relativt let tilgængeligt svovl, vil ressourcefaktoren for fx papir blive meget påvirket af denne ene faktor.

Med hensyn til deponeringsfaktoren må den stadig betragtes om et midlertidigt mål, indtil der i forbindelse med videreudvikling af LCA-metoderne kommer en afklaring af, hvordan de miljømæssige konsekvenser af deponering skal opgøres. Især for organiske materialefraktioner, eksempelvis papir, resulterer deponering ikke i et blivende behov for deponeringskapacitet, men vil resultere i dannelsen af bl.a. drivhusgasser. Samtidig mangler deponeringsfaktoren i rene mængder en vægtning af miljøbelastningen ved forskellige affaldsfraktioner til deponi.

Ved valget af parametre er der foretaget en forenkling, hvor miljøeffekter af praktiske årsager er skåret fra. Ved kun at afspejle ressourceforbrug, energi og deponeringsbehov kan indikatorerne give et skævt billede og lægge op til prioriteringer inden for affaldsområdet, som ville være uhensigtsmæssige ud fra et bredere miljøeffektsynspunkt. Derfor skal indikatorerne inden for fraktioner, hvor der er miljøfarlige stoffer involveret, fx tungmetaller eller persistente organiske forbindelser, suppleres med andre vurderinger af affaldsmængderne. Dette gælder fx ved vurdering af alt farligt affald, hvor de 3 indikatorværdier ikke vil kunne stå alene.

7.3 Vurdering af datagrundlaget

Ved undersøgelse af det eksisterende datagrundlag i kapitel 6 viste det sig, at en kortlægning, der opgør alle affaldsstrømme (model A), kun vil være mulig at gennemføre, hvis der samtidigt iværksættes en relativt omfattende undersøgelse af en række materialefraktioner, bl.a. ved opdateringer af eksisterende massestrømsanalyser eller materialestrømsstatistikker.

Den anden præsentationsmodel, der viser de realiserede besparelser (model B), vil med en mindre omfattende indsats kunne anvendes som en indikator, som årligt beregnes på grundlag af eksisterende affaldsstatistik suppleret med andre typer undersøgelser og statistikker. Den vil kunne vise, om de mål, der sættes på genanvendelsesområdet, nås, og vil også kunne tilføjes information om hvilke potentialer, der er for øget genanvendelse af en materialefraktion.

7.4 Konklusioner og anbefalinger

Et vigtigt omdrejningspunkt i projektets diskussioner har været, hvilke indikatorer det er muligt at beregne i forhold til ønskerne om, hvad indikatorerne skal vise. Det har resulteret i, at beregningerne er præsenteret på to forskellige måder, som hver har deres styrker og svagheder. For begge modeller gælder, at det grundet datausikkerheder og -mangler vil være tale om, at indikatorerne må betragtes som et støtteværktøj til en beslutningsproces, der inddrager flere faktorer. En løbende offentliggørelse af indikatorværdierne til en bredere kreds vil kræve formidling af en række forudsætninger og forbehold.

Indikatorberegningen jf. model A, vil kunne give en slags statusbillede for den ressource- og miljømæssige betydning af de fleste affaldsfraktioner, men er som ovenfor beskrevet ganske omfattende. Samtidig vil de resultater, der frembringes, først og fremmest kunne bruges til en diskussion af, hvor der er behov for at reducere affaldsmængderne ved indgreb i produktions- og forbrugsleddet, hvilket ligger uden for målet med nærværende projekt.

Model B vil imidlertid være egnet til at opfylde det væsentligste formål med indikatorberegningen, nemlig at udpege de mest betydelige ressource- og miljømæssige potentialer ved yderligere optimering af affaldshåndteringer.

Samtidig vil model B også kunne dokumentere, at den hidtidige indsats for miljømæssig optimering af affaldshåndteringen faktisk har givet resultater.

Model B vil kunne gennemføres inden for 8 mandmåneder første gang og vil kunne opdateres årligt med en indsats på omkring 2 mandmåneder (inkl. fremskaffelse og opdatering af LCA-data).

En væsentlig forudsætning for vurderingen af tidsforbruget er, til hvilken kreds resultaterne skal formidles. Ved præsentation af de enkelte resultater er der i afprøvningen tilstræbt en balance mellem forenkling og aggregering, der skal tilfredsstille den interesserede affaldsekspert. Derfor er en række tal blevet henvist til bilagsmaterialet. Skal resultater af en indikatorberegning for hele affaldsområdet formidles til en bredere kreds, skal der formentlig ske yderligere aggregering af de præsenterede resultater. Samtidig skal der findes en formidlingsform for den mere detaljerede dokumentation, og her vil en form for elektronisk formidling i databaseform være oplagt, da man derved kan give brugeren redskaber til at søge den ønskede information. Formidling af denne type er dog ikke med i de ovenfor nævnte projektoverslag.