Dokumentation af sinkeffekter for tetrachlorethylen

2. Beskrivelse af projektets indhold og læsevejledning

Da sinkeffekter og disses betydning i relation til miljømæssige – herunder indeklimamæssige sammenhænge – er et forholdsvist nyt område, er der i afsnit 3 foretaget en introduktion til sink-begrebet med henvisninger til yderligere baggrundsmateriale, såvel for tetrachlorethylen som for andre udvalgte stoffer.

Dette projekt, består af følgende delprojekter:
Fase 1: Udvælgelse af egnede målelokaliteter
  
Til brug for projektet blev der identificeret en række egnede målesteder til bestemmelse af bidrag fra sinks. For at kunne adskille sinkbidrag fra eventuelle øvrige bidrag af tetrachlorethylen i indeklimaet, blev der opstillet en række betingelser til målestederne. Disse betingelser vedrørte bl.a. beboernes brug af tekstilrensning, tidspunktet hvor renseriet blev nedlagt samt boligens placering i forhold til andre forureningskilder.

Metodikken for udvælgelsen af egnede målesteder samt en beskrivelse af de udvalgte målesteder fremgår af afsnit 4.
Fase 2: Måling af bidrag fra sinks 
   
På de udvalgte målesteder blev der gennemført måling for tetrachlorethylen i rumluften som udtryk for bidraget fra sinks i bygningsdele eller interiør. Da måling af denne type sinks forudsætter, at øvrige bidrag f.eks. fra renset tekstil og evt. jord- og grundvandsforurening er elimineret, blev der foretaget en række tekniske tiltag før og under målingerne. Med henblik på at belyse sinkeffekten i et tidsligt perspektiv, blev det foretaget målinger i såvel et nyligt nedlagt ind- og udleveringssted som i et renseri, der blev nedlagt flere måneder før målingerne blev iværksat.
  
Der henvises til afsnit 5.
Fase 3: Modellering af sinkbidrag
  
Måledata fra de udvalgte lokaliteter anvendes i forskellige modelleringer med henblik på at belyse indeklimakoncentrationen af tetrachlorethylen i forskellige situationer.
  
Der henvises til afsnit 6.

I afsnit 7 er de samlede resultater diskuteret. De samlede konklusioner er opsummeret i afsnit 8.