Vejledning i kritisk gennemgang af LCA

Sammenfatning og konklusion

Formålet med denne vejledning er at give retningslinjer for udførelsen af en kritisk gennemgang. Vejledningen er ment som en guide dels til den, der skal udføre det, dels til den, der skal forestå LCA’en, og som skal rekvirere den kritiske gennemgang. Vejledningen er udarbejdet i forbindelse med en konkret kritisk gennemgang, og det er primært erfaringerne herfra, der benyttes. Så vidt muligt er terminologien fra den danske oversættelse af ISO-standarderne anvendt, men da disse ikke forelå i færdig version da vejledningen blev skrevet, har det ikke været muligt at følge den konsekvent.

Der findes tre typer kritisk gennemgang ifølge DS/EN ISO 14040:1997:

Kritisk gennemgang udført af intern ekspert
Kritisk gennemgang udført af ekstern ekspert
Kritisk gennemgang udført af panel af interessenter

Herudover kan en kritisk gennemgang laves på forskellige tidspunkter, typisk enten efter at LCA-arbejdet er færdigt eller interaktivt i (benævnes også "kritisk gennemgang af rapport" eller "kritisk gennemgang sideløbende med projektet").

Vejledningen anbefaler en "kritisk gennemgang sideløbende med projektet" i tre trin , men vejledningen kan bruges for alle typer kritisk gennemgang. En interaktiv kritisk gennemgang anbefales, fordi det er konstruktivt og giver mulighed for at rette op på eventuelle fejl og mangler undervejs, så den endelige LCA bliver bedst mulig. Den kritiske gennemgang i tre trin anbefales af SETAC (Consoli et al., 1993).

Selve indholdet i kritisk gennemgang er illustreret ved en "checkliste", som gennemgår de væsentligste punkter af en LCA og angiver områder, der erfaringsmæssigt skal stilles spørgsmålstegn ved. Mht. indhold er der taget udgangspunkt i ISO, men andre metoder nævnes også, og specielt nævnes, at det er nødvendigt at forholde sig til, hvilken metode, der skal følges.

Der præsenteres eksempler på, hvordan rapporten for den kritiske gennemgang kan se ud, og hvad den bør indeholde.

Et afgørende punkt er at finde en passende detaljeringsgrad, og vejledningen giver eksempler på, hvornår noget er væsentligt eller uvæsentligt. Der kan ikke gives firkantede retningslinjer, kun gode råd, og grundlæggende handler en kritisk gennemgang om at checke, om resultatet er fornuftigt og pålideligt, og om de anvendte metoder og fremgangsmåder er rimelige og velbeskrevne.