således som beskrevet i bilag E.
Det vil indebære en betydelig rationaliserings-gevinst hvis opgørelserne kan baseres
på et standardformat, som kan benyttes af alle de forskellige interessenter (aftagerne,
kommunerne, plantetilsynet, det lokale bibliotek), som afløsning for de mange forskellige
skemaer der i dag skal udfyldes. Der bør også sikres en synergi med det stigende behov
for og krav om sporbarhed, der forudsætter en tilsvarende produktrelateret dokumentation.
Landbrugets rådgivere, herunder fagkonsulenterne, samt landbrugs-skolerne bør
inddrages i forbindelse med indførelsen af de forbedrede værktøjer. Der bør endvidere
tilbydes deltagelse i erfa-grupper o.l.
Etablering af en særskilt mærkningsordning for fødevarers miljøegenskaber, udover
den økologiske mærkning, vurderes at være vanskeligt og relativt omkostningstungt.
Som alternativ til miljømærkning peges på en tendens til at der i forbindelse med
supermarkedskæders "branding" stilles bestemte krav til produkter og
produktionsformer, hvor kæderne altså foretager udvalget på forbrugernes vegne og hvor
de udvalgte varer så indgår i et samlet koncept for kæden.
En sådan "branding" kan også ske på initiativ af væsentlige aktører i
aftagerleddet, evt. koordineret via Landbrugsraadet. Landbrugets organisationer ser det
som vigtigt at sikre en samlet profilering af dansk landbrug ved at erhvervet eller
brancherne selv opstiller reglerne og organiserer en uvildig certificering heraf. Der er
således ikke tale om at det enkelte produkt skal mærkes, men at kravene indarbejdes i et
samlet koncept for "Danske fødevarer."
En sådan selv-organiseret, fælles certificeringsordning indebærer flere fordele.
Dels kan dokumentationskravene koordineres, også i forhold til myndighederne, dels kan
man undgå at engros- og detailkæder stiller forskellige krav og spiller landmænd ud
imod hinanden. Dels vil en fælles certificeringsordning kunne betyde at man fra starten
opnår et så stort volumen, at der ikke bliver de økonomiske start-barrierer, som man
f.eks. har set for de økologiske produkter (adskilte linjer, større
distributionsomkostninger, særskilt markedsføring, mv.). Hvis alle er med, vil en
generelt bedre pris for varerne kunne give økonomisk råderum til yderligere udvikling
på alle bedrifterne, og ikke bare hos de der allerede er "de bedste." En anden
begrundelse for at ønske alle med, er at også de mest belastende bedrifter kan
påvirkes, hvorved man kan forebygge evt. "brodne kar" der belaster hele
erhvervets muligheder. Hvis en fælles certificeringsordning tilrettelægges
tilstrækkeligt fleksibelt behøver den ikke at være baseret på den laveste
fællesnævner, selvom alle er med.
Selv i en fælles certificeringsordning, der tager udgangspunkt i landbrugets egen
organisering, vil et samspil mellem landbruget og myndighederne være af betydning.
Myndighederne vil kunne understøtte erhvervets eget initiativ på flere måder:
Der er generelt et behov for synliggørelse af landbrugets hidtidige miljøindsats og
en mere positiv omtale af dansk landbrug generelt (også fra politikerne og myndighedernes
side). Dertil mangler værktøjer og kommunikationsformer til en debat om miljøforhold
fra landmænd over de forarbejdende virksomheder til detailhandel og offentlige
indkøbere.
Mulighederne for at øge efterspørgslen efter fødevarer med dokumenteret lav
miljøpåvirkning på de udenlandske markeder er ringe, da de danske virksomheder generelt
er for små aktører på disse markeder. Dog bør det overvejes hvorledes en dansk
systemeksport på landbrugs-miljø-området kan medvirke til en bevidstgørelse af
forbrugerne på de lokale markeder, og dermed være med til at skabe nye markeder også
for vore egne produkter.
Der er behov for at undersøge om internationale handelsregler bremser miljøhensyn som
konkurrenceparameter.
På det danske marked kan markedet for offentlige indkøb påvirkes med forholdsvis
begrænset indsats.
Ud over den motivation der måtte stamme fra en evt. efterspørgsel efter
miljødokumenterede fødevarer (se ovenfor), eksisterer der ikke i dag på
fødevareområdet særlige incitamenter, der støtter udviklingen eller markedsføringen
af landbrugsprodukter med dokumenteret lav miljøpåvirkning.
Der er hos alle adspurgte aktører en klar præference for markedsbaserede virkemidler
(i modsætning til kvoter, godkendelser og detaljeret metode-regulering).
Størrelsen af afgifter og tilskud (graden af differentiering) kan reguleres afhængig
af hvor kraftigt incitament man ønsker og under hensyntagen til de økonomiske
konsekvenser for de dårligst stillede bedrifter, ligesom det er muligt gradvist at ændre
differentieringen over tid, både i forbindelse med en gradvis introduktion og for senere
at med justere niveauet i forhold til den overordnede målopfyldelse (den samlede
acceptable belastning på f.eks. regionalt eller nationalt plan).
For at opnå en helhedsorienteret løsning vil det derfor som regel være nødvendigt
at omfatte alle relevante miljøpåvirkninger, f.eks. gennem en sammenvejning i et fælles
miljøindeks. En sådan sammenvejning kan ske på mere eller mindre miljøfagligt
grundlag, men vil som regel altid indeholde nogle subjektive eller politiske vurderinger,
hvilket gør det betydningsfuldt at alle relevante aktører inddrages i fastlæggelsen af
de principper der skal ligge til grund for sammenvejningen.
Det er vigtigt at reguleringen udformes på en sådan måde at alle landbrug kan opnå
en fordel ved at nedsætte deres miljøpåvirkning, hvilket taler for en så trinløs
regulering som muligt, frem for en niveau-delt model, hvor der f.eks. kun gives præmie
for præstationer over et vist niveau, eller kun præstationer under et vist niveau
straffes.
Der er ikke en entydig opbakning blandt landmændene til en selv-organiseret
differentiering af afregningspriserne som alternativ til differentiering af offentlige
afgifter og tilskud. Dog har vi fundet interesse for en idé om at aftager-virksomhederne
(dvs. især mejerier og slagterier) kunne præmiere miljødokumentationen alene, uden krav
til hvor på skalaen den enkelte bedrift ligger. Derved kunne brugen af de
produktorienterede værktøjer fremmes, og man ville da få et bedre grundlag for senere
at tage stilling til evt. yderligere initiativer.
Den aktuelle miljøregulering af landbruget koncentrerer sig i langt overvejende grad
om den potentielle næringsstofbelastning, især kvælstofbelastningen. Det er derfor
også især på dette område at det kan komme på tale at ændre reguleringen, så den
bedst muligt understøtter den produktorienterede tilgang. Dette vil kunne ske ved i
højere grad at basere reguleringen på det opgjorte kvælstof-tab. Det bør i denne
forbindelse overvejes om der kan lettes på detailreguleringen vedr. bl.a. harmonikrav,
grønne marker og efterafgrøder.
Tilsvarende vil det være oplagt at tilpasse pesticidafgifterne efter
pesticidbehandlingernes miljøpåvirkning (se bilag C).
Herudover har vi ikke i nærværende projekt kunnet identificere reguleringer, der ud
fra et produktorienteret synspunkt kunne siges at være uhensigtsmæssige. Dette skyldes
især at mange af de øvrige reguleringer vedrører stedspecifikke forhold, såsom
punktkilder (regler om fast bund og afløb), lokalisering (Kapitel 5, VVM, afstandskrav),
og beskyttelseszoner (miljøfølsomme områder og sprøjtefrie randzoner), der naturligvis
kræver en mere stedspecifik regulering.
De ovenstående anbefalinger kan prioriteres, dels efter deres indbyrdes afhængighed,
dels efter deres forventede effekt, jf. kapitel 7.
Da værktøjer til de enkelte landbrug vurderes at være en forudsætning for alle
øvrige virkemidler, må udviklingen og støtten til indførelsen af disse værktøjer
(afsnit 8.1) have højeste prioritet.
Differentiering af afgifter og tilskud (se afsnit 8.4 og 8.5) er det virkemiddel, der
vil påvirke flest landbrug, og må derfor også have en høj prioritet. Differentiering
af afregningspriser vil kunne have samme effekt, men anses ikke for at kunne gennemføres
på kort sigt på grund af modstand i dele af landbruget (se afsnit 8.4).
En tilsvarende bred, men mindre omfattende og direkte påvirkning vil kunne opnås
gennem et offentligt krav om deltagelse i en fælles certificeringsordning hvori
anvendelse af produktorienterede værktøjer indgår. Dette kan så yderligere
understøttes af offentlig medvirken i certificeringsordningen og synliggørelse af
landbrugets hidtidige miljøindsats (jf. afsnit 8.2), samt fjernelse af barrierer i de
internationale handelsregler, og støtte til udviklingen af markederne for fødevarer med
dokumenteret lav miljøpåvirkning (afsnit 8.3).
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top
|