Samfundsøkonomisk analyse af bortskaffelse af plastflaske- og dunkeaffald fra husholdninger

3 Fysiske konsekvenser (ressourceforbrug)

3.1 Alternativ 1. Forbrænding
3.1.1 Indsamling af dagrenovation
3.1.2 Forbrændingsprocessen
3.2 Alternativ 2, 3 og 4. Genanvendelse. Indsamling på affaldsøer og genbrugsstationer samt hhv. behandling i Danmark og eksport. Indsamling på genbrugsstationer og eksport.

Dette kapitel indeholder en opgørelse af de fysiske konsekvenser, dvs. ressourceforbruget, for hver af de fire alternative bortskaffelsesmetoder. Ved fysiske konsekvenser forstås ressourceforbruget opgjort i mængdemæssige enheder (dvs. tons, stk., km, timer etc.)

3.1 Alternativ 1. Forbrænding

3.1.1 Indsamling af dagrenovation

Det har været forsøgt at indhente oplysninger om omkostninger ved indsamling af husholdningsaffald til forbrænding fra indsamlingsfirmaer (vognmænd o.l.). Det viste sig imidlertid meget vanskeligt at få de fornødne oplysninger om ressourceforbruget (investering i lastbiler, dieselforbrug, antal kørte km, arbejdstid etc.) forbundet med indsamlingen. Firmaerne henholdt sig til, at der var tale om fortrolige oplysninger, som man ikke ville offentliggøre af konkurrencemæssige årsager. Det blev i øvrigt oplyst, at avancen på indsamling af husholdningsaffald er nær nul (den ligger primært på erhvervsaffald). Miljøstyrelsen har derfor set sig nødsaget til at anvende tømningspriser (dvs. kommunernes betaling til indsamlingsfirmaerne). Derved bliver selve ressourceforbruget ikke afdækket, men da avancen efter det oplyste vurderes at være ubetydelig, må det formodes, at disse tømningspriser afspejler det reelle ressourceforbrug forbundet med indsamlingen.

Oplysningerne om indsamling stammer derfor fra en stikprøve på i alt 15 kommuner. Kommunerne er valgt, så de både repræsenterer storby-, provinsby- og landkommuner.

For enfamilieshuse er det valgt at bruge 110 l sæk med ugentlig tømning som en repræsentativ indsamlingsmetode for udelt indsamling af husholdningsaffald. Dette gælder ligeledes for landejendomme. Disse boligtyper har således en ugentlig kapacitet på 110 l. For etageejendomme er det valgt at bruge 660 l container med ugentlig tømning som indsamlingsmetode. Det antages, at en 660 l container dækker 8 husstande, således at en husstand i en etageejendom har en ugentlig kapacitet på 82,5 l.

Tømningspriserne er udregnet som et simpelt gennemsnit af de tømningspriser, der er opgivet af de valgte kommuner. Der udregnes indsamlingsomkostninger for to boligtyper; enfamilieshuse og etageejendomme. Indsamlingsomkostningerne er dernæst vægtet og opgjort pr. tons23.

3.1.2 Forbrændingsprocessen

Oplysningerne om forbrænding stammer fra Vestforbrænding I/S, som repræsenterer et stort velfungerende forbrændingsanlæg. Anlægget har en teknisk standard og effektivitet, der svarer til, hvad man i dag ville opføre. De fysiske konsekvenser for indsamling er vist i bilagstabel 1 og nærmere forklaret i bilagsboks 1, og for forbrænding i bilagstabel 2 og bilagsboks 2.

3.2 Alternativ 2, 3 og 4. Genanvendelse. Indsamling på affaldsøer og genbrugsstationer samt hhv. behandling i Danmark og eksport. Indsamling på genbrugsstationer og eksport.

Oplysningerne om indsamling stammer fra forsøg i Nyborg Kommune, som forløb i et halvt år fra oktober 2000 til marts 200124. I forsøget blev indsamlet plastflasker- og dunke på kommunens nærgenbrugsstationer ("affaldsøer" ) samt genbrugsstation. Der blev opstillet 69 kuber (400 liter plastcontainer med låg) placeret på kommunens 66 "affaldsøer" i både parcelhus- og etageboligkvarterer, og der blev placeret en container på kommunens genbrugsstation. Der blev i alt indsamlet en mængde svarende til 24,7 tons pr. år, fordelt ligeligt mellem kuber og genbrugsstation. En del af den indsamlede mængde på genbrugsstationen stammer imidlertid fra erhverv. Det vurderes, at ca. 1/3 af den indsamlede mængde på genbrugsstation stammer fra husholdninger og 2/3 fra erhverv25. Den indsamlede mængde fra husholdninger bliver da 16,5 tons/år, fordelt med 12,5 tons fra affaldsøer og 4,0 tons fra genbrugsstationen, svarende til hhv. 75 pct. og 25 pct. Dette svarer til 2,0 kg pr. husstand. Indsamlingsraten var 49 pct. Den indsamlede mængde blev eksporteret til Tyskland.

I det følgende ses bort fra den indsamlede mængde fra erhverv, da det er en analyse af plastflaske- og –dunke fra husholdninger. Der vil evt. senere blive foretaget en analyse af plastflaske og –dunkeaffald fra erhverv.

På baggrund af erfaringerne fra forsøget i Nyborg er konstrueret et revideret indsamlings- og sorteringssystem på landsplan. Indsamlingen og sorteringen efter modellen i Nyborg er relativt dyr (ca. 7.200 kr./tons for indsamling, sortering og transport og ekskl. eksportindtægt , jf. bilagstabel 8). Det er søgt at få omkostningerne reduceret ved bl.a. at udnytte stordriftsfordele ved et system på landsplan. Således er anvendt større, men et mindre antal kuber, der er placeret med større afstande end i Nyborg, og indsamlingen foretages hver 4. uge i stedet for hver 2. uge. Sorteringen sker på større anlæg, der dækker flere kommuner i stedet for i hver enkelt kommune. Dette medfører omvendt et større transportbehov.

Kapitel 6 indeholder en følsomhedsberegning, hvor indsamlingen på landsplan foregår på samme måde som ved forsøget i Nyborg.

Boks 2.
Indsamlingen på affaldsøer og genbrugsstationer i alternativ 2, 3 og 4

Alternativ 2 og 3. Indsamling på affaldsøer og genbrugsstationer og hhv. behandling i Danmark og eksport

Indsamling på affaldsøer på landsplan. Antallet af kuber i det landsdækkende system er fundet efter antal husstande på landsplan, idet der er forudsat 250 husstande pr. kube. Antal lastbiler (10 tons lasteevne) til brug for indsamlingen er fundet efter tidsforbruget til indsamling og antal husstande på landsplan. En typisk indsamlingsrute er sat til 100 km, heraf 50 km til sorteringsanlæg (25 km hver vej) og tager 6 timer og køres hver 4. uge. Der er ca. 34 kuber på en sådan rute. Arbejdstiden på landsplan er fundet efter antal kuber. Det samlede antal kørte km er fundet efter antal kuber på landsplan. Transporten til behandling i Danmark eller eksport er en fast pris pr. tons.

Indsamling på genbrugsstationer. Der er forudsat én container (17 m3) på samtlige af landets 45026 genbrugspladser. Det tager 20 minutter at tømme en container (af- og påsætning) og 40 minutter at køre frem og tilbage til sorteringsanlæg, i alt 1 time pr. tømning. Arbejdstiden er fundet efter antal tømninger i alt, hvor en container skal tømmes 3 gange/år. Antal lastbiler er fundet efter tidsforbruget, som indsamlingen beslaglægger af lastbilens samlede tidsforbrug. Antal kørte km er fundet efter antal tømninger, idet afstanden til sorteringsanlægget er sat til 25 km, i alt 50 km. Der skal bruges 10 sorteringsanlæg på landsplan.

Alternativ 4. Genanvendelse. Indsamling på genbrugsstationer og eksport

Indsamling på genbrugsstationen er konstrueret på samme måde som i alternativ 2-3. Dog med den forskel, at tidsforbruget pr. tømning af container er 1 time og 40 minutter, idet det tager 80 minutter at køre frem og tilbage til sorteringsanlæg, fordi der er halvt så mange sorteringsanlæg, og afstanden derfor er fordoblet til 50 km. Containerne skal nu tømmes 6 gange/år.

 

23 fordelt efter oplysninger om mængder af indsamlet dagrenovation pr. husstand fordelt på de to boligtyper og fordelt efter antallet af de to boligtyper i Danmark.
    
24 jf. "Indsamlingssystemer for plastflasker og –dunke, maj 2001, Miljøprojekt nr. 637"
    
25 jf. "Indsamlingssystemer for plastflasker og –dunke, maj 2001, Miljøprojekt nr. 637"
   
26 Telefonisk oplysning fra Videnscenter for Affald juni 2001.