Verificering af plastemballagemængden på det danske marked

3 Emballageforsyning for 1999

3.1 Forsyning af tomme plastemballager
3.2 Samlet forsyning af tomme emballager
3.3 Import/eksport af fyldte plastemballager
3.4 Samlet emballageforsyning
3.5 Fordeling af emballageforsyning på varegrupper
   

I dette afsnit beskrives den metode, der er anvendt ved opgørelsen af den danske emballageforsyning. Materialet hertil er i stor udstrækning fra selve hentet fra den senest gennemførte emballagekortlægning, som dækker emballageforsyningen for 1999. Der redegøres også for sammensætningen af den opgjorte plastemballageforsyning. Det er denne mængdeopgørelse, som arbejdet i dette projekt skal holdes op imod.

Den årlige gennemførte emballageopgørelse skal kortlægge emballageforsyningen i Danmark – altså med andre ord hvor store mængder emballager, der ender hos de danske husholdninger samt hos virksomheder og institutioner. Kortlægningen omfatter primært engangsemballager, men som et appendiks skal der udarbejdes en opgørelse af forbruget af returemballager. Den samlede opgørelse skal anvendes til generel information og overvågning af Danmarks indsats inden for emballage og emballageaffald. Direkte skal oplysningerne om emballageforsyningsmængderne anvendes til en opfølgning på Danmarks indsats på initiativerne i Affald 21 og relevante EU-direktiver.

Opgaven går ud på at opgøre den samlede indenlandske emballageforsyningsmængde for året 1999. Grundlæggende består opgaven af følgende 2 fraktioner:
Kortlægning af forsyningsmængden af engangsemballage og nytilgangen af returemballager
Kortlægning af anvendelsen af genbrugelige eller genpåfyldelige emballager

Det skal noteres, at genbrugelige og genpåfyldelige emballager også bidrager med affaldsmængder, ved at returemballager løbende bliver udfaset afhængig af deres triptal. Der anvendes forskellige metoder til at opgøre de 2 opgavefraktioner.

Opgørelsen af forsyningsmængden for engangsemballage samt nytilgangen af returemballager tager udgangspunkt i Danmarks Statistiks opgørelser vedrørende den indenlandske produktion samt udenrigshandelen. Det samlede flow af emballageforsyningsmængden er illustreret på følgende figur:

Beregningsmæssigt fremkommer forsyningsmængden på denne måde:

+ Indenlandsk produktion af tomme emballager
+ Import af tomme emballager
- Eksport af tomme emballager
- Eksport af fyldte emballager
+ Import af fyldte emballager
= Den samlede indenlandske forsyningsmængde af emballager

Med den indenlandske forsyningsmængde af tomme emballager forstås den mængde af emballage, der ender her i landet, og som på en eller anden måde skal behandles enten i recyclingsystemer eller i den almindelige affaldsbehandling.

Den samlede opgørelse af emballageforsyningsmængden sker på basis af 2 hovedkomponenter:
Nettoforsyningen af tomme emballager
Nettoforsyningen af fyldte emballager fra udenrigshandelen

Nettoforsyningen af tomme emballager omfatter de emballager, som danske emballageproducenter fremstiller og de tomme emballager, der importeres. Den andel, af de emballager danske emballageproducenter fremstiller, der eksporteres som tomme emballager, fratrækkes forsyningsmængden. Denne samlede nettoforsyning af den tomme emballagemængde anvendes til at emballere produkter i heri landet.

Nettoforsyningen af fyldte emballager består af de emballager, der kommer ind i landet sammen med produkter fratrukket den mængde emballage, der forlader landet gennem eksport af emballerede produkter.

Den samlede indenlandske emballageforsyning fremkommer gennem en summation af de 2 nettoforsyningsmængder.

Arbejdet med kortlægningen af emballageforsyningen er gennemført i følgende 7 faser:

Fase 1. Data fra Danmarks Statistik overføres til databasen

I denne fase er det datamateriale, som Danmarks Statistik udarbejder på basis oplysninger fra udenrigshandelsstatistikken og opgørelsen af den danske industris produktion af produkter overført til det databaseværktøj, som der er udviklet til formålet. Datamaterialet anvendes som grundmateriale for opgørelse af emballageanvendelsen. Materialet fra Danmarks Statistik indeholder opgørelse af produktion, import og eksport af produkter typisk opgjort i tons. Alle data rapporteres på 8 cifret niveau i henhold toldpositionsnumrene.

Fase 2. Kvalitetssikring af materialet fra Danmarks Statistik

Der er foretaget en kvalitetssikring af det statistikmateriale, som er modtaget fra Danmarks Statistik. Denne kvalitetskontrol har primært bestået i at beregne den indenlandske forsyning af selve produktet for hver enkelt vareposition. Dette gøres ved fra industriens produktion at fratrække eksportmængden og tillægge importmængden af den aktuelle vare. Mængden er for det meste opgjort i tons. Såfremt der for nogle positioner er en negativ indenlandsk forsyningsmængde, vil der være en fejl, såfremt forholdet ikke kan forklares som lagerforskydninger – der kan godt være en negativ forsyningsmængde, hvor man reelt har eksporteret mere fra "lageret", end der er kommet ind på "lageret" gennem produktion og import.

Fase 3. Opgørelse af forsyningen af tomme emballager

Forsyningen af tomme emballager udgør erfaringsmæssigt langt største parten af den samlede emballageforsyning. Første del af denne fase har bestået i at identificere hvilke varepositionsnumre, der indeholder emballager – helt eller delvist. Erfaringsmæssigt er det plastgruppen, der er sværest at identificere. Der er typisk i alt tale om ca. 150 varepositioner, der helt eller delvist indeholder emballager af alle plastmaterialer. Denne identificering er sket såvel for den indenlandske produktion samt for udenrigshandelen med tomme emballager.

De tomme emballager er forsøgt opdelt i transport- og salgsemballager. Salgsemballager eller primær emballage defineres som den salgsenhed, som den endelige bruger eller forbruger køber på salgsstedet eller får leveret. Eventuelle sekundære emballager (f.eks. multipak) opgøres som salgsemballager. Disse udgør generelt en ubetydelig andel af den samlede emballageforsyning. Transportemballager defineres som emballager, der er udformet på en sådan måde, at håndtering og transport af et antal salgsenheder gøres lettere, så skader forårsaget af fysisk håndtering eller transport undgås. Disse definitioner er på linie med EU definitionerne i direktivet om emballage og emballageaffald.

Såvel transport- og salgsemballager er grupperet efter, hvilket materiale de er fremstillet af. Opdelingen i materialer følger den hidtidige opdeling, som består af 6 materialegrupper med i alt 19 materialetyper:
Plast (LDPE, HDPE, PP, PS, EPS, PET, PC, PVC og andet plast)

Fase 4. Opgørelse af forsyningen af fyldte emballager

I denne fase er samtlige de godt 10.400 varepositioner – på 8-cifret varepositionsniveau, der findes i Danmarks Statistiks opgørelse over udenrigshandelen, gennemgået. Heraf skal dog nævnes, at en række varepositioner er tomme. Udenrigshandelsstatistikken indeholder alle de fysiske produkter, der importeres og eksporteres.

På basis af varemængden i tons for hver enkelt vareposition er det vurderet, hvilken emballageform der anvendes til produktet ved import og eksport. Det forudsættes, at samtlige eksporterede og importerede produkter emballeres på samme vis, uanset om der er tale om import eller eksport. Denne forudsætning holder i langt de fleste tilfælde.

Det er fastlagt, om der i det hele taget anvendes emballage til det pågældende produkt – en lang række produkter kommer til landet i bulk – altså uden emballage. Det gælder f.eks. en lang række råvarer. Hvis der anvendes emballage, er det vurderet, om der er tale om en salgs- eller transportemballage eller begge dele. Hvis der både benyttes salgs- og transportemballage, er det opgjort i hvilken vægt-enhedsstørrelse produktet i gennemsnit emballeres i, når det pakkes i en salgsemballage – f.eks. i gennemsnit 800 gram. Gennem en division med den totale nettoforsyningsmængde af det aktuelle produkt kommer man frem til hvor mange salgsemballageenheder, der skal anvendes til at emballere hele produktmængden. Hvis kun en andel af den samlede produktmængde er kommet til landet eller forlader landet i emballeret tilstand, er det angivet i databasen, hvor stor en andel af varemængden der er emballeret. Efter at have opregnet antallet af emballageenheder, specificeres emballagen m.h.t. gennemsnitsvægt pr. emballageenhed og anvendt materiale eller materialer. Hvis der benyttes flere forskellige emballagetyper er det angivet i procent, hvor meget hvert enkelt emballagemateriale tegner sig for. Med disse data udregnes det, hvor meget salgemballagemateriale hver vareposition anvender totalt og fordelt ud på emballagematerialer. Beregningsenheden er tons, men der anvendes i de bagved liggende beregninger 3 decimaler, fordi emballageforbruget for mange produkter er begrænset, da der er tale om små import/eksport-mængder.

Herefter er det vurderet, om der anvendes en transportemballage. Gør der det, fastlægges et gennemsnit for den enhedsstørrelse, der pakkes i hver transportemballage. Enhedsstørrelsen er antal kg produkt/antal salgsemballageenheder i hver emballage. Videre er der foretaget en tilsvarende opgørelse af emballageforbruget som ved salgsemballager. Herefter har man en samlet opgørelse af transportemballageanvendelsen for den aktuelle vareposition også fordelt på materialer.

Med de godt 10.400 varepositionsnumre er det klart, at det ikke har været muligt at gennemføre præcise undersøgelser af emballageanvendelsen. Derfor er fastlæggelsen af emballageanvendelsen (enhedsmængde, emballagevægt og anvendte materialer) baseret på en vurdering fra en emballagekyndig person. Dog er der blevet søgt efter oplysninger fra tilgængelige datakilder, og i tvivlstilfælde for store varepositioner er der foretaget konkrete undersøgelser.

Fase 5. Kvalitetssikring af forsyningen af tomme emballager

Da forsyningen af de tomme emballager bidrager med langt den største andel af den samlede emballagemængde, er det afgørende for opgørelsens validitet, at disse oplysninger er så korrekte som muligt. For at sikre dette er de fremkomne opgørelser for de enkelte hovedemballagematerialer blevet præsenteret for de respektive branche-organisationer med henblik på en kommentering. Dette punkt har størst aktualitet for plastemballager, idet statistikkens opbygning med hensyn til plastemballager ikke er den mest hensigtsmæssige. På basis af kommentarerne foretages eventuelle korrektioner.

Fase 6. Emballageforsyningen fordelt på varepositioner

Da der i den hidtidige emballageforsyningsopgørelse ikke er foretaget en direkte fordeling af hele forsyningsmængden fordelt på produktgrupper, har det ikke været muligt direkte at slå den samlede indenlandske emballageforsyningsmængde fordelt på produktgrupper op. Det har kun været muligt at se, hvilke mængder af fyldt emballage der henholdsvis er importeret og eksporteret inden for de enkelte varegrupper.

Fra 1999 er det derfor besluttet at udbygge emballageopgørelsen med en fordeling af den samlede tomme emballagemængde ud på produkter, således at man får et totalt billede af hvilke produktgrupper, der benytter de tomme emballager.

Fase 7. Kvalitetssikring af samlet opgørelse

Kvalitetssikringen af forsyningen af engangsemballager er sket på flere måder. I databaseværktøjet er der indbygget en række kontrolberegninger, der sikrer, at der er konsistens i datamaterialet – som f.eks. at den samlede vurdering af materiale-andele for en vareposition tilsammen giver 100%, samt at der findes data i alle felter – altså hvis der er angivet en emballagevægt, skal der også findes en materialefordeling. Når opgørelsen af udenrigshandelen er færdig, er der foretaget en kalkulation og sortering af under hvilke positionsnumre, at de største emballagemængder findes. For de ca. 50 største emballagemængder er der foretaget et yderligere check af, om oplysningerne er korrekte. Her er der i enkelte tilfælde gennemført separate undersøgelser.

I forlængelse af den nye opgørelse af emballageforsyningen fordelt ud på alle varepositioner er der en yderligere kvalitetssikring her. Eftersom der er tale om 2 forskellige dataudgangspunkter, fremkommer den samlede emballageforsyning på 2 måder, og de 2 størrelser skal meget gerne ligge på niveau med hinanden. Hvis de ikke gør det, er der fejl i materialet – et af stederne. Til korrektion af eventuelle større "uforklarlige" afvigelser af den samlede forsyning af emballager fordelt på varepositioner er der foretaget den samme sortering af emballagemængderne efter størrelse som omtalt overfor og foretaget nærmere undersøgelser for de største emballagemængder, hvorefter der er foretaget korrektioner.

3.1 Forsyning af tomme plastemballager

Forsyningen af tomme plastemballager består af den indenlandske produktion, hvorfra der tillægges importmængden af de samme emballager og eksportmængden fratrækkes.

Den indenlandske forsyning af tomme emballager består af den indenlandske produktion af emballage samt netto-tilførslen af tom emballage gennem udenrigshandel. I gennem alle de år, emballageforsyningen er blevet udarbejdet, har forsyningen af tomme emballager tegnet sig for den største andel af den samlede emballageforsyning. Den samlede forsyning af tom emballage bliver anvendt til at emballere produkter her i landet. Det drejer sig først og fremmest om produkter, der fremstilles i Danmark, som også bliver emballeret her. Men der findes også importprodukter, som om-emballeres efter ankomsten hertil landet inden de sendes videre til brugere eller forbrugere. Ofte vil der være tale om, at produkterne ankommer som bulk (uden emballage) eller emballeret i store emballageenheder, hvorefter der foretages en oppakning i detailenheder.

Opgørelsen af forsyningen af tomme plastemballager er sket gennem en identificering af alle de varepositioner, der indeholder produceret, importeret eller eksporteret emballage. Denne identificering er sket ved at gennemgå de varepositioner, der findes i Danmarks Statistiks opgørelse. En lang række af de fremfundne varepositioner indeholder udelukkede emballage, men for et mindre antal varepositioners vedkommende er det kun en andel af den varemængde, der er placeret under positionen, der er emballage. For disse varepositioner er det vurderet, hvor stor en andel af varemængden, der udgøres af emballage.

For hver vareposition er forsyningsmængden beregnet på samme vis som for de emballerede produkter; nemlig efter formlen:

+ Idenlandsk produktion af tom emballage
+ Import af tom emballage
- Eksport af tom emballage
= Indenlandsk forsyning af tom emballage

Også for tomme emballager rejser der sig spørgsmålet om, hvordan man definerer en emballage. Engangsservice er ikke her defineret som emballage. Det samme gør sig gældende for bøjler, opbevaringsbokse som f.eks. til Cd’er m.v. samt beholdere over 300 liter.

I alt er der identificeret 23 varepositioner, som helt eller delvist indeholder emballager fremstillet af plast.

Forsyningen af plast-emballager fordelt på materialer fremgår af nedenstående skema:

Plastmateriale

Forsyning, tons

%-fordelt

Andet plast

3.359

2,2

EPS

6.220

4,1

HDPE

24.026

15,7

LDPE

86.508

56,6

PC

970

0,6

PET

7.015

4,6

PP

21.326

13,9

PS

3.226

2,1

PVC

257

0,2

I alt

152.907

100,0


Til dette formål er statistikken på dette punkt ikke hensigtsmæssigt opbygget, men det skal også slås fast, at det er en vanskelig opgave at opbygge statistikken, således at den er tilpasset dette formål. En og samme plastvare kan benyttes som emballager og til andre formål på samme tid. Derimod skal det nævnes, at visse plastbeholdere i statistikken benævnes som emballager, mere reelt er opbevaringsbeholdere, der anvendes i de private husholdninger - de bliver ikke her klassificeret som emballager.

Fordelt på emballagetyper og opdelt i salgs- og transportemballager fordeler plastemballageforsyningsmængden af tomme emballager sig således:

Emballagetype

Salgsemballager, tons

Transportemballager, tons

I alt, tons

Flasker og balloner

11.424

5.166

16.590

Folier, i alt

27.797

14.651

42.448

Poser og sække, i alt

29.072

22.166

51.238

Æsker og kasser, i alt

5.703

9.110

14.813

Andet, i alt

13.548

14.269

27.817

I alt

87.544

65.363

152.907

3.2 Samlet forsyning af tomme emballager

På basis af de opgjorte del-mængder kan den samlede forsyning af tomme emballager opgøres som følger:

Emballagemateriale

Salgsemballage, tons

Transportemballage, tons

I alt, tons

Plast

87.544

65.363

152.907

%-fordelt

57,2%

42,8%

100,0%

3.3 Import/eksport af fyldte plastemballager

Den anden halvdel af opgørelsen over den samlede indenlandske emballageforsyning stammer fra den tilgang og adgang af emballager, der finder sted gennem import og eksport af emballerede varer. En del af den indenlandske forsyning af tom emballage forlader landet igen i form af eksport af emballerede produkter. Tilsvarende ankommer en emballagemængde her til landet i forbindelse med import af emballerede produkter, som forbruges her i landet. Ved en eventuel re-eksport af emballerede produkter vil emballagemængden optræde både i import- og eksportopgørelsen.

For at komme frem til den samlede danske emballageforsyning skal opgørelsen af netto-emballageforsyningen gennem udenrigshandel med emballerede produkter tillægges den indenlandske forsyning af tom emballage.

Det forudsættes, at alle produkter under samme vareposition emballeres på samme måde uanset, om det drejer sig om import eller eksport. Denne forudsætning vil holde i de fleste tilfælde, idet enten eksporten eller importen klart er tonnagemæssigt dominerende for hver enkelt vareposition. For langt de fleste positioners vedkommende er eksporten meget beskeden, eftersom der ikke finder nogen produktion sted her i landet af de aktuelle produkter.

Netto-forsyningen af emballager i forbindelse med udenrigshandelen fordelt på hovedmaterialegrupperne fremgår af nedenstående skema:

Emballagematerialer

Import, tons

Eksport, tons

Netto-forsyning, tons

Papir og pap, i alt

225.926

208.307

17.619

Glas, i alt

105.653

83.380

22.273

Plast, i alt

123.789

104.041

19.748

Metal, i alt

40.252

74.554

(34.302)

Tekstiler, i alt

2.097

959

1.138

Træ, i alt

13.511

7.429

6.082

I alt

511.228

478.670

32.558


Total set er der tale om små netto-forsyningsmængder. For plasts vedkommende er der således importeret 19.748 tons mere emballage gennem emballerede produkter end der er eksporteret.

Af nedenstående skema er de samme mængder fordelt ud på de enkelte emballagematerialer:

Forsyning af fyldte emballager fra udenrigshandel

Emballagematerialer

Import, tons

Eksport, tons

Netto-forsyning, tons

PVC

1.218

1.161

57

PP

9.333

5.242

4.091

PS

5.539

6.448

(909)

EPS

13.449

11.118

2.331

PC

654

568

86

PET

10.336

8.523

1.813

HDPE

27.886

22.832

5.054

LDPE

52.647

44.519

8.128

Anden plast

2.727

3.630

(903)

Plast, i alt

123.789

104.041

19.748

I alt

123.789

104.041

19.748

3.4 Samlet emballageforsyning

På basis af de gennemførte del-opgørelser af emballageforsyningen kan den samlede danske emballageforsyning for året 1999 opgøres.

Den samlede plastemballageforsyningsmængde ser sådan ud:

Emballagematerialer

Fyldte emballager

 

Materiale

Tomme emballager

Import

Eksport

Total indenlandsk forsyning

Plast

152.907

123.789

104.041

172.655

Den samlede indenlandske forsyning af plastemballager er således opgjort til 172.655 tons. Det er dette tal, som nærværende arbejde skal verificere.

Fordelt ud på de enkelte materialekategorier ser billedet således ud:

Samlet forsyning af plastemballager 1999

Emballagematerialer

Tomme plast- emballager

Fyldte plastemballager

Total indenlandsk plastemballage- forsyning

Materiale

Materiale

Forsyning, tons

Import, tons

Eksport, tons

Tons

Plast

PVC

257

1.218

1.161

314

Plast

PP

21.326

9.333

5.242

25.417

Plast

PS

3.226

5.539

6.448

2.317

Plast

EPS

6.220

13.449

11.118

8.551

Plast

PC

970

654

568

1.056

Plast

PET

7.015

10.336

8.523

8.828

Plast

HDPE

24.026

27.886

22.832

29.080

Plast

LDPE

86.508

52.647

44.519

94.636

Plast

Anden plast

3.359

2.727

3.630

2.456

Plast

I alt

152.907

123.789

104.041

172.655


Fordelt på salgs- og transportemballager ses den samlende plastemballageforsyning således ud:

Samlet emballageforsyning, 1999

Materiale

Salgsemballager, tons

Transportemballager, tons

I alt, tons

PVC

326

(12)

314

PP

19.499

5.918

25.417

PS

2.300

17

2.317

EPS

4.229

4.322

8.551

PC

1.056

-

1.056

PET

7.004

1.824

8.828

HDPE

11.673

17.407

29.080

LDPE

44.273

50.363

94.636

Anden plast

1.503

953

2.456

Plast, i alt

91.863

80.792

172.655

%-fordelt

53,2%

46,8%

100,0%

3.5 Fordeling af emballageforsyning på varegrupper

Emballageopgørelsen er fra 1999 suppleret med en fordeling af den samlede emballagemængde ud på produkter, således at man får et totalt billede af hvilke produktgrupper, der benytter den samlede emballageforsyning.

Det samlede resultatet af fordelingsopgørelsen på varepositioner ses af skemaet herunder:

Samlet forsyning i henhold til fordeling på varegrupper

Materiale

Salgsemb., tons

Transportemb., tons

I alt, tons

Plast

95.390

87.568

182.958


Fordelt på alle materialer ser forsyningen således ud:

Samlet forsyning i henhold fordeling på varegrupper

Materiale

Salgsemb., tons

Transportemb., tons

I alt, tons

PVC

1.284

4

1.288

PP

13.283

669

13.952

PS

8.819

23

8.842

EPS

3.812

10.558

14.370

PC

1.664

 

1.664

PET

16.307

58

16.365

HDPE

20.116

29.129

49.245

LDPE

26.274

47.176

73.450

Anden plast

3.831

(49)

3.782

Plast i alt

95.390

87.568

182.958

 

 

Forskel, tons

Forskel, %

Materiale

Salgsemb., tons

Transportemb., tons

Salgsemb.

Transport- emb.

PVC

(958)

(16)

(294)

133

PP

6.216

5.249

32

89

PS

(6.519)

(6)

(283)

(35)

EPS

417

(6.236)

10

(144)

PC

(608)

-

(58)

-

PET

(9.304)

1.766

(133)

97

HDPE

(8.443)

(11.722)

(72)

(67)

LDPE

18.000

3.187

41

6

Anden plast

(2.328)

1.002

(155)

105

Plast i alt

(3.527)

(6.776)

(4)

(8)


Totalt for plastemballager er der en meget beskeden forskel på de 2 sæt resultater, men der er nogen variation mellem de enkelte plastmaterialer.