Verificering af plastemballagemængden på det danske marked

6 Produktion, import og eksport af tomme plastemballager

Ved den 2-delte emballageopgørelse fremkommer langt den største mængde plastemballager gennem nettoforsyningen af tomme plastemballager – altså den indenlandske produktion af plastemballager tillagt importen af tomme plastemballager og fratrukket eksportmængden. Gennem kontakt til producenter og importører af tomme plastemballager er det blevet forsøgt verificeret om de data, som de samme virksomheder har indrapporteret til Danmarks Statistik, også er korrekt angivet som emballage. Samtidig er producenter blevet anmodet om at angive den andel af deres produktion/salg, der vurderes at blive anvendt til emballageformål.

Gennem undersøgelsen kan det også kortlægges under, hvilke varepositioner emballageproducenterne registrerer deres produktion under.

Til dette formål har alle de plastemballageproducenter, der er medlem af "Plastindustrien i Danmark", fået tilsendt et spørgeskema omhandlende de producerede og afsatte varemængder udtrykt i tons.

I alt har 37 virksomheder fået tilsendt et spørgeskema og der er i skrivende stund modtaget svar fra 15 virksomheder. Det er hovedsageligt de mindre virksomheder, der har svaret. Det er primært folieproducenter, der har svaret og det er også her, at der er størst usikkerhed omkring afgrænsningen. Hovedproblemet med afgrænsningen ligger mellem, hvad der defineres som mellemprodukter og som færdigvarer.

Fremstillingen af færdige plastposeemballager sker reelt i 3 trin. Processen startes med at plastgranulat ekstruderes således, at der kommer en folie. Hvis der skal være en trykt dekoration på emballagen, sker trykning herefter. Den sidste proces er selve fremstillingen til poser, som primært sker ved svejsning og udstansning i materialet. Selve posefremstillingen kan også ske hos "packers and fillers" i forbindelse med emballeringsprocessen. Poserne leveres så plano i rulleform. Hvert led i produktionsprocessen kan ske hos separate virksomheder, hvilket vil sige, at der også kan handles med disse mellemprodukter. Når der sker et salg ud af virksomheden af mellemprodukter, bliver det registreret i statistikken, men sker den videre anvendelse af mellemprodukterne internt i virksomheden registreres mængden ikke i statistikken.

I varestatistikken er der varepositioner som angiver salg af den færdige og eventuelt trykte folie samt varepositioner som angiver salg af færdige poser. I det omfang den trykte folie sælges videre til en poseproducent vil varemængden optræde dobbelt i statistikken. Det vurderes dog, at det kun er en begrænset mængde, hvor dette problem er aktuelt.

Gennem medlemsundersøgelsen er det også muligt at konstatere, at de mængder der er opgjort i forsyningsopgørelsen for følgende 2 varepositioner ikke stemmer overens:

39231000 Æsker, kasser, tremmekasser o.l. emballagegenstande af plast
    
39239090 Transport- og emballageartikler af plast, undt. æsker, kasser, sække, poser, balloner, flasker, kobler o.l.

I disse varepositioner ligger der i alt ca. 36.000 tons. Bag disse mængder ligger returplastdistributionskasser, plastpaller og bakker, EPS-kasser, plastindlæg og andre. Gennem kendskab til de virksomheder, der producerer emballage, der hører ind under disse varepositioner og svar herfra, kan det konstateres, at den opgjorte mængde på de 36.000 tons er meget overvurderet. Eftersom det er forholdsvis "åbne" varepositioner, hvor det kraftigt kan diskuteres om en genstand falder ind under emballagebegrebet eller ej, må der foretages en justering af de aktuelle mængder. Ved en udregning på basis af nøgletal for de virksomheder der er "aktive" inden for de nævnte grupper, kommer man frem til, at den samlede mængde skal ligge på ca. 15.000 tons. Dette indebærer at emballageandelsprocenten skal nedjusteres for disse varepositioner.