Indsamling af papir og pap til genanvendelse fra virksomheder

8 Øget genanvendelse og affaldsforebyggelse

8.1 Muligheder for at øge genanvendelsen af papir- og papaffald
8.1.1 Målrettet indsats for øget genanvendelse
8.2 Muligheder for at nedsætte forbruget af papir og pap
8.2.1 Hvorfor nedbringe forbruget af papir og pap?
8.2.2 LCA og Grønne regnskaber
8.2.3 Nedbringelse af papirforbruget på kontorer
8.2.4 Emballageforebyggelse (pap, karton, bølgepap)
8.2.5 Grønne indkøb

I dette kapitel gives der konkrete eksempler på, hvad der kan gøres for at opnå en større indsamling og genanvendelse af papir og pap fra virksomheder, private og offentlige institutioner. For mange virksomheders vedkommende er det imidlertid ikke kun papir og pap, der skal frasorteres til genanvendelse, men også en række andre genanvendelige fraktioner. Dette opleves af mange virksomheder (specielt de mindre) som besværligt, ressourcekrævende og pladskrævende. Disse virksomheder kan således have brug for hjælp til at forebygge og minimere deres affaldsgenerering. Kapitlet indeholder derfor også et afsnit om, hvilke muligheder der er for at nedbringe virksomhedernes forbrug af papir og pap.

8.1 Muligheder for at øge genanvendelsen af papir- og papaffald

Alle typer papir og pap, der optræder i en vis koncentration, kan i princippet genanvendes, såfremt fibrene ikke i produktionsprocessen er forurenet i en sådan grad, at de ikke kan renses for f.eks. paraffin, fedt, laminering eller kachering.

En øget indsamling af papir og pap til genanvendelse kan sikres ved:
Valg af genanvendelige materialer

Det er i flere tilfælde muligt for virksomhederne at vælge genanvendelige produkter i stedet for produkter, der skal bortskaffes som brændbart materiale. Der kan f.eks. anvendes skilleark af papir frem for plast og papir-/kartonomslag frem for plastomslag.

Information og kampagner

Information til virksomheder og institutioner om deres forpligtigelser og muligheder i forhold til indsamling af papir og pap til genanvendelse.

Tilsyn

Tilsyn fra kommunernes side og hermed håndhævelse af egne regler vil kunne øge virksomhedernes og institutionernes frasortering af papir og pap til genanvendelse.

Genanvendeligheden af papir og pap indsamlet til genanvendelse kan øges ved at sikre:
Korrekt sortering

For at øge genanvendeligheden af papir og pap er det vigtigt, at virksomhederne og institutionerne foretager en korrekt sortering. Dvs. at der ikke forekommer urenheder i papiret. For papir fra kontorer kan der være tale om urenheder i form af f.eks. plastkrus, organisk affald, ringbind, plastomslag, skilleark af plast etc. For papir og pap fra produktionen kan der f.eks. være tale om klude, rester fra produktionen etc. Information til virksomhederne om vigtigheden af dette forhold kan anvendes i bestræbelserne på at sikre en korrekt sortering.

Papir og pap til genanvendelse skal være tørt og rent.

8.1.1 Målrettet indsats for øget genanvendelse

Vil en kommune foretage en målrettet indsats med henblik på at øge mængderne af papir og pap til genanvendelse, kan en sådan indsats f.eks. indeholde følgende elementer:
Udvælgelse af virksomheder

Kommunerne kan udvælge virksomheder inden for specifikke områder (f.eks. handel, kontor eller institutioner10) og her foretage en målrettet indsats med henblik på at sikre, at virksomhederne foretager den regulativfastsatte frasortering af papir og pap til genanvendelse.

Spørgeskema

Kommunen kan vælge at gennemføre en spørgeskemaundersøgelse med det formål at kortlægge papir- og papmængder. Spørgeskemaet kan enten udsendes til samtlige virksomheder i kommunen eller til de virksomheder/brancher, kommunen skønner er relevante. Udsendelse af spørgeskemaer kan kombineres med information om anvisnings- eller indsamlingsordninger for papir og pap.

Information

Aktuelle virksomheder orienteres om den konkrete udformning af ordninger for papir og pap i den pågældende kommune.

Erhvervsaffaldskonsulenter

Direkte henvendelse fra f.eks. kommunens eller affaldsselskabets erhvervsaffaldskonsulenter kan finde sted hos relevante virksomheder. Her kan f.eks. være tale om virksomheder, der antages at have særligt store papir- og papmængder eller ensartede papirfraktioner.

Tilsyn

Kommunen kan ved tilsyn sikre, at de regulativfastsatte regler håndhæves.

En spørgeskemaundersøgelse gennemført af I/S Vestforbrænding11 i 16 kommuner viste, at 40% af virksomhederne med over 100 kg papir per måned og 20% af virksomhederne med over 100 kg pap per måned ikke havde en ordning (det kommunale affaldsregulativ foreskriver en ordning ved mængder over 50 kg per måned). I sådanne situationer vil en målrettet indsats over for virksomheder, hvor det forventes, at der er store papir- og papmængder, resultere i øgede indsamlinger af papir og pap til genanvendelse.

Modtagekontrol

Kommunerne kan pålægge forbrændingsanlæggene at gennemføre kontrol af fejlsorteringer i form af papir og pap. Et sådant samarbejde mellem forbrændingsanlæg og kommune kan f.eks. resultere i at det aftales, at læs med større mængder papir og pap i gentagelsestilfælde afvises.

Dialog med transportører/kommunen

En målrettet dialog med udvalgte transportører kan være med til at sikre, at øgede mængder papir og pap indsamles til genanvendelse. Spørgeskemaundersøgelsen gennemført af I/S Vestforbrænding viste, at 6 transportører dækkede 60% af markedet for indsamling af de produkter, som undersøgelsen omfattede (1.765 virksomheder inden for fremstillingsvirksomhed, handel og reparationsvirksomhed samt sundheds- og velfærdsinstitutioner).

Et samarbejde mellem kommune og indsamlere/transportører/genvindingsindustri kan bl.a. bestå i, at kommunen indkalder til et årligt møde, hvor der orienteres om kommunens mål, planer, regler og problemer, samt hvilke fraktioner der skal indsamles i kommunen.

8.2 Muligheder for at nedsætte forbruget af papir og pap

8.2.1 Hvorfor nedbringe forbruget af papir og pap?

Ved nedbringelse af forbruget af papir og pap mindskes affaldsmængderne.

Den væsentligste miljøbelastning ved papir- og papproduktion er energiforbruget i forbindelse med råvare- og fremstillingsfasen. Her bidrages til drivhuseffekt og forsuring, der kan forurene vandmiljøet. Der er miljømæssigt set god grund til som virksomhed at minimere sit papir- og papforbrug.

Valg af papir af genbrugsfibre nedbringer energiforbruget fra produktionen af papir til det halve, vandforbrug til en femtedel og spildevandsbelastningen til en sekstendedel.

Erhvervsaffaldskonsulenter i kommuner og affaldsselskaber er her et relevant redskab til at vejlede virksomhederne. Det er dog i dag frivilligt for kommunerne om, hvor meget de vil beskæftige sig med affaldsforebyggelse, idet affaldsforebyggelse ikke er omfattet af affaldsreglerne.

8.2.2 LCA og Grønne regnskaber

Affaldsforebyggende tiltag er ofte oplagte som en del af de miljøforbedringsprojekter, som indføres på virksomheder, der har miljøledelse. Når en virksomhed indfører miljøledelse, kortlægges virksomhedens miljøforhold, og man identificerer de væsentligste miljøpåvirkninger. I forbindelse med kortlægningen gennemgås in- og output på virksomhedens forskellige arbejdsområder, og kilder til spild identificeres. På baggrund af dette opstiller man i en handlingsplan konkrete miljøforbedringsprojekter, og det beskrives, hvorledes miljøarbejdet skal udføres på hele virksomheden. Herefter skal miljøarbejdet på virksomheden løbende evalueres og revideres.

Flere virksomheder, der allerede har arbejdet med miljøstyring i flere år, er begyndt at se ud over selve produktionsprocessen og i stedet fokusere på produktets miljøbelastninger "fra vugge til grav" ved hjælp af livscyklusanalyser (LCA). Analysen spænder fra udvindingen af råvarer over fremstilling, transport, forbrug og genvinding til slutdeponeringen af affald fra produktion og forbrug. LCA som udgangspunkt for nyt design eller forbedring af eksisterende er derfor yderst relevant i forhold til affaldsforebyggelse.

Hvis virksomheden har lavet et grønt regnskab, kan det somme tider give et indtryk af, hvor større affaldsmængder befinder sig.

8.2.3 Nedbringelse af papirforbruget på kontorer

Kontorarbejdspladser har ofte et stort forbrug af papir, som ikke er blevet mindre med indførelsen af edb og det "papirløse samfund".

For at finde ud af hvor stort forbruget egentligt er på en kontorarbejdsplads, og hvor man bør spare, er det en god idé at kortlægge papirforbruget. En sådan kortlægning kan evt. indgå i udarbejdelsen af et grønt regnskab for hele kontoret.

Et forbrug over 50 kg (svarende til ca. 10.000 stk. A4-papir) per årsværk et relativt højt forbrug og bør give anledning til at nedsætte forbruget, hvor det er muligt.

Det vil oftest dreje sig om ændrede arbejdsgange:
Brug e-mail alle de steder, hvor det kan lade sig gøre,
send faxer direkte fra pc’en,
interne blanketter (ugesedler, rejseafregninger osv.) kan gøres elektroniske,
brug begge sider af papiret ved kopiering og udskrift, hvor dette kan lade sig gøre. Her skal man være opmærksom på at indkøbe den rette papirkvalitet til det rette formål. Enkeltsidet kopiering og print kræver 80 g/m2. Kopiering på begge sider kræver 80-100 g/m2,
brug papir (herunder kuverter mv.) der vejer mindre,
brug printere med 2 papirbakker (lav vægt til kladde; højere vægt til færdige dokumenter),
nedkopier, hvor det er muligt,
opgør det præcise behov, før der trykkes/kopieres,
kopier først et prøveeksemplar,
brug pc-programmernes "Stavekontrol"- og "Vis Udskrift"-funktion, inden der printes.

8.2.4 Emballageforebyggelse (pap, karton, bølgepap)

På samme måde som for papiret ved kontorarbejdspladser er det en god idé at udføre en kortlægning på virksomheden for at identificere, hvor stort emballageforbruget er, og hvor meget affald der genereres. Herefter må det bedømmes, om forbruget er nødvendigt, om det kan nedsættes ved nogle af arbejdsstederne, eller om der nogle steder opstår et decideret spild.

Det kan være, at en sådan opgørelse af forbrug og spild medfører, at virksomheden skal overveje emballageforbedringer (både i selve produktemballagen og/eller i transportemballagen) og produktforbedringer. Dette vil dog ofte kræve en form for livscyklusanalyse i forbindelse med udviklingen af nye emballager eller ændringer i produktet.

Forbedringer kan være:
Bulkdistribution, dvs. at distribuere en stor mængde vare i en simpel emballageenhed
salg af varer (typisk dagligvarer) i løs vægt
øge produktmængden per enhed (købe stort ind)
reduktion af materialetykkelse
fjerne overflødige emballager
begrænse materialeforbruget gennem ny konstruktion af produktet
komprimering/koncentrering af produktet
skifte til helt nye emballage- og materialetyper.

Emballageforbedringsprojekter kan f.eks. være ændrede konstruktioner af pap- og kartonkasser, fjernelse af kartonomslag på sampakninger, bedre tilpasning af emballageløsninger til transportpaller og butikshylder, ændring af engangsemballage til returemballage. Produkterne skal dog ses i deres fulde livscyklus. Det kan være nødvendigt for en virksomhed at forøge sit bølgepapforbrug i forbindelse med transporten, idet emballage kan eliminere beskadigede og ødelagte varer og altså reelt set reducere affaldsmængderne.

Mange virksomheder vil ikke umiddelbart selv være herre over de indkomne mængder af emballager. Her er det nødvendigt at gå i dialog med leverandørerne og høre om mulighederne for:
At undgå dobbelt- og overemballering
at købe koncentrerede og kompakte produkter
returemballager, som kan anvendes flere gange
emballage, som i højere grad kan genanvendes
mere miljøvenlig emballage
at opnå så ensartede emballagetyper som muligt. Dette medfører, at en større andel af den samlede emballagemængde på virksomheden kan genanvendes, når der kommer mere af en bestemt type
at sørge for, at emballagen ikke tilsmudses, hvilket kan gøre genanvendelse umulig.

8.2.5 Grønne indkøb

Ud over at begrænse forbruget af papir og pap kan virksomhederne også overveje at købe mere miljørigtige produkter, f.eks. 100% genbrugspapir, som ikke er klorbleget. Det kan i den forbindelse være en hjælp at gå efter de officielle miljømærker (Svanemærket og EU’s blomst) eller Miljøstyrelsens miljøvejledninger. På hjemmesiden www.ski.dk, Det Grønne IndkøbsNet, findes en oversigt over renere produkter, dvs. produkter enten med mærke, eller som der findes en miljøvejledning for, herunder også skrive- og kopipapir, emballagepapir osv. Miljømærkesekretariatet har information på hjemmesiden www.ecolabel.dk.

10 Miljøprojekt nr. 441, 1998: "Barrierer for genanvendelse af forbrændingsegnet affald"
   
11 Evalueringsrapport vedr. "Kampagne for genanvendelse af plastfolie, papir og pap fra erhverv". Gennemført oktober 1998 – marts 2000, I/S Vestforbrænding