Formidlingsprojekt om alternativer til blød PVC i byggebranchen

1 Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Målgruppe
1.4 Projektafgrænsning

1.1 Baggrund

Der bruges hvert år 40-50.000 tons PVC i byggebranchen i Danmark. Godt halvdelen af dette forbrug, ca. 20.000 tons, er blød PVC. Et af målene på PVC-området handler om at begrænse anvendelsen af specielt de PVC produkter, som det vil være vanskeligt at indsamle og dermed holde borte fra affaldsforbrændingen.

Miljøstyrelsen har igangsat en bred vifte af initiativer for at nå målet om at reducere mængden af PVC, som går til forbrænding eller deponering.

En af måderne at nå målet i byggebranchen, er at vælge alternative produkter og materialer, der ikke indeholder PVC. Der findes allerede i dag en række producenter og leverandører, der har udviklet mere miljøvenlige og bæredygtige produkter. Stort set alle PVC produkter kan således erstattes med andre produkter, der ikke indeholder PVC.

En af barriererne for at fremme anvendelse af alternativerne i byggebranchen, er manglende kendskab hos rådgivere og entreprenører til, hvilke produkter der er fremstillet af eller indeholder PVC, samt kendskab til hvilke alternativer der findes på markedet.

1.2 Formål

Formålet med dette formidlingsprojekt er at udarbejde en oversigt over byggematerialer, der er fremstillet af blød PVC eller indeholder blød PVC, samt give en status over alternativer til disse blødgjorte PVC byggematerialer. Som en væsentlig del af projektet gennemføres en miljøscreening af de identificerede alternative byggematerialer, for at sikre, at der ikke anbefales alternative materialer, der har tilsvarende sundheds- og/eller miljøbelastende egenskaber som blød PVC.

Yderligere foretages en byggeteknisk og økonomisk vurdering af de identificerede alternativer.

Formidlingsprojektet består af denne arbejdsrapport samt en anvendelsesorienteret guide til byggeriets parter.

Med guiden ønsker Miljøstyrelsen at give byggeriets parter muligheden for på en lettilgængelig måde at vælge byggematerialer uden indehold af blød PVC.

Projektet omhandler udelukkende brugen af blød PVC i byggeri i Danmark. Anvendelse af hård PVC er således ikke behandlet i nærværende projekt. Blød PVC defineres som PVC med indhold af blødgørere af typen phthalater.

Blød PVC defineres i nærværende projekt, med mindre andet specifikt er anført, som det færdige PVC-produkt med indhold af fyldstoffer og andre tilsætningsstoffer. Alle omtalte PVC-produkter skal forstås som blød PVC.

1.3 Målgruppe

Projektets målgruppe er alle, der er involveret i byggeri herunder bygherrer, projekterende ingeniører og arkitekter, entreprenører samt producenter og leverandører af byggematerialer.

1.4 Projektafgrænsning

Projektet behandler ikke inventar som eksempelvis stole, borde, lamper, reoler mv.