Formidlingsprojekt om alternativer til blød PVC i byggebranchen

6 Byggetekniske vurderinger

6.1 Kabler
6.2 Gulv- og vægbeklædning
6.3 Tagbeklædninger
6.4 Folier og membraner
6.5 Tætningslister, fugebånd mv.
6.6 Diverse

Nedenfor er foretaget en kort fattet vurdering af om der er nogle byggetekniske forhold, der er relevante at vurdere ved sammenligning af valg mellem et PVC-holdigt produkt og et alternativt PVC-frit alternativ.

Følgende byggetekniske forhold er vurderet:
Konstruktion
Montage
Drift.

6.1 Kabler

Konstruktion

Der er ikke konstateret forskelle i de underliggende konstruktioner for de forskellige kabel-/ledningstyper.

Montage

PE-holdige kabler er mere stive end PVC-kabler, hvorfor PE-holdige kabler har en større bøjningsradius end PVC-kabler.

PVC- og FPO-kabler er tilnærmelsesvis lige fleksible og bøjelige.

Drift

Kabler med FPO-kappe er brandhæmmet og opfylder som minimum de sammen brandprøver som PVC-holdige kabler. For kabler med mindre tværsnit opfylder kabler med FPO-kappe strengere brandprøver end kabler med PVC-kappe.

PEX og FPO er mere varmestabilt end PVC. Kabler der er isoleret med PEX eller FPO kan således tåle en ledertemperatur på op til 90 ° C, mens kabler med PVC som isoleringsmateriale kun kan tåle en ledertemperatur på op til 70 ° C. I mange tilfælde kan der derfor projekteres med en mindre kabeldimension ved valg af kabler, der er isoleret med PEX eller FPO fremfor et PVC-isoleret kabel.

PVC-holdige kabler udvikler giftig røggas ved brand.

6.2 Gulv- og vægbeklædning

Konstruktion

Underlaget for halvhårde gulvbelægninger, PVC, linoleum, polyolefin, kork og gummi, samt trælaminatgulve skal være understøttende i fuld flade og have en planhed, der svarer til den ønskede planhed for det færdige gulv.

De samme forhold gør sig gældende for vægbeklædninger.

Underlaget for massive trægulve og finerede trægulve kan ligeledes være fuldt (ikke bærende gulve) eller delvis understøttende (bærende gulve). Delvis understøtning opbygges primært af strøer eller bjælker.

De underliggende konstruktioner for vinyl og fliser/klinker kan i princippet være de samme, men der er krav om særlig vandtætning under fliser/klinker uanset konstruktionen. Udlægning af smørremembran eller andet tætningssystem kan betyde længere montagetid.

Montage

Halvhårde gulvbelægninger, PVC, linoleum, polyolefin, kork og gummi, limes til underlaget. Massive og finerede trægulve kan endvidere fastgøres til underlaget enten ved limning eller sømning. Alternativt kan massive og finerede trægulve monteres uden fastgørelse til underlaget (svømmende gulv). Trælaminatgulve fastgøres ikke til underlaget.

Linoleum, polyolefin, kork og gummi skal lægges på et sugende underlag for at sikre, at limen hæfter godt til underlaget. Såfremt der ikke er tilstrækkelig sugeevne, som for eksempel ved asfaltgulve og epoxy, skal der inden limning påføres et tyndt, 2-3 mm tykt, lag af en spartelmasse, som er egnet til det aktuelle underlag. De samme forhold gælder for opsætning af beklædningerne på vægge.

Ved montering af et gummigulv, hvor der forventes store mekaniske belastninger eller store fugt- og/eller temperaturvariationer, bør der anvendes en 2-komponent polyuretan-klæber (PU-klæber).

PVC-, linoleums- og gummibeklædninger kan fås og monteres som ledende beklædninger til anvendelse i lokaler, hvor der er behov for en hurtig bortledning af elektriske ladninger.

Drift

Generelt gælder, at samtlige gulvbeklædninger kan fungere driftsmæssigt uden problemer ved korrekt vedligehold.

Dog har de hidtidige erfaringer med polyolefin gulvbeklædninger viser, at beklædningerne med tiden løsner sig fra underlaget og kommer til at ligge løst.

6.3 Tagbeklædninger

Tagbeklædninger omfatter PVC-folie og Plastisol-belagte tagplader samt alternativer hertil.

Konstruktion

Tagfolier, tagpap og aluminiumsbeklædning anvendes hovedsageligt på flade tage og tag med hældning under 12 grader. Tagfolier, tagpap og aluminiumsbeklædning anvendes endvidere i en vis udstrækning på hvælvede tage.

Tagplader anvendes oftest på tage med hældning over 14 grader.

PVC-tagfolie, polyolefin-tagfolie, tagpap og aluminiumstagbeklædning kan monteres på ens plane tagkonstruktioner. En aluminiumstagbeklædning kan endvidere udføres som en selvbærende konstruktion på lægter.

Tagplader udføres som en selvbærende konstruktion på lægter.

Montage

Der er ikke forskel på montering af de forskellige tagfolier. Foliebanerne sammensvejses med varmluft eller flydende svejsemiddel. Folien fastgøres mekanisk eller ballasteres til underlaget.

Tagpapbaner fastgøres til underlaget enten mekanisk eller ved varm-/koldsvejsning. Tagpapbanerne udlægges med overlæg i længderetningen.

Aluminiumstagprofiler sammenkobles mekanisk og fastgøres ligeledes mekanisk til underlaget.

Alle tagplade-produkter på nær eternit kan udføres som plade i "hele længder" og dermed reducere antallet af samlinger, hvorved risikoen for fugtindtrængen reduceres.

Drift

Polyolefin er et termoplastisk materiale og derfor meget varme-påvirkeligt. Polyolefin-tagfolie udvider sig derfor relativt meget ved varmepåvirkning, hvorfor polyolefin-tagfolie på eksponerede tage "buler op" i sommermånederne. Leverandører anbefaler således af visuelle årsager, at polyolefin-tagfolie ikke udlægges på synlige tage.

PVC-folie og de hertil alternative tagdækningsmaterialers anslåede levetid er omtrent ens. På tagfolier og tagpap ydes op til 15 års produktgaranti, mens produktgarantien på en aluminumstagbeklædning er op til 10 år.

For tagplader af stål og aluminium, der er lakeret eller beklædt med Plastisol, ydes der op til 15 års garanti, hvilket ligeledes gælder for eternit tagplader. For ikke belagte aluminiumsplader ydes op til 10 års garanti. Der ydes kun 1 års garanti på galvaniserede stålplader.

Det skal bemærkes, at der ikke nødvendigvis er en sammenhæng mellem produktgaranti og teknisk levetid.

6.4 Folier og membraner

Folier og membraner omfatter presenninger og fleksible plader og bændler samt alternativer hertil.

Konstruktion

Ikke relevant.

Montage

Blødgjorte PVC-presenninger er stærkere og tungere end PE-presenninger. Blødgjorte PVC-presenninger er dog samtidig mere smidige end PE-presenninger, hvilket i flere tilfælde kan betyde, at montage af PVC-presenninger er lettere end tilsvarende PE-presenninger.

Samling af baner af fleksible plader og bændler af blød PVC foretages som en koldsvejsning ved hjælp af opløsningsmidlet tetrahydrofuran.

Baner af fleksible plader og bændler af PE derimod samles mekanisk ved brug af tape.

Drift

Blødgjorte PVC-presenninger er mere holdbare og genanvendes derfor som regel mange gange, mens PE-presenninger vanligvis bortskaffes efter en enkelt eller to ganges brug.

Der er stor forskel på de to produktkvaliteters brandmæssige egenskaber. PE fleksible plader og bændler er således let antændelige med en lav brandmodstand. Fleksible plader og bændler af blød PVC er derimod ikke let antændelige, men udvikler derimod giftig røg ved brand.

6.5 Tætningslister, fugebånd mv.

Produkter med indhold af blød PVC indenfor produktgruppen omfatter fugebånd til indstøbning i beton og selvklæbende tætningsbånd

Konstruktion

Ikke relevant.

Montage

Fugebånd til indstøbning af blød PVC monteres ved mekanisk fastgørelse med eksempelvis fugebåndsklemmer. Denne monteringen er ofte mere besværlig og tidskrævende end montering af de alternative fugebånd, som monteres ved klæbning, kontaktlime eller mekanisk fastgørelse, hovedsageligt med søm.

Montage af de forskellige selvklæbende tætningsbånd er ikke undersøgt nærmere i nærværende projekt, men vurderes umiddelbart at være ens og uden betydende forskelle.

Drift

Er ikke undersøgt nærmere i nærværende projekt.

6.6 Diverse

6.6.1 Tagrender

Konstruktion

Ikke relevant.

Montage

PVC-belagte ståltagrender, galvaniserede ståltagrender og tagrender af hård PVC kan alle fås i montageklare enheder og er dermed hurtigere at montere end de øvrige tagrender.

Drift

Garantiperioderne for de forskellige tagrender er vidt forskellige, hvilket indikerer vidt forskellige levetider for tagrenderne. Metaltagrenderne er generelt mere robuste end tagrender af hård PVC.

Den længste garantiperiode opnås for Plastisolbelagte ståltagrender, hvor der ydes 15 års materialegaranti. For tagrender af hård PVC ydes der 10 års garanti på tæthed, mens der for kobber og zink ydes henholdsvis 1 år og 5 års garanti. For galvaniserede ståltagrender ydes 1 års garanti, mens der ikke ydes garanti på ubehandlede aluminiumstagrender. På aluminiumstagrender, der er polyesterlakerede, ydes der 10 års garanti på lakken.

6.6.2 Tape

Konstruktion

Ikke relevant.

Montage

Der er ikke identificeret forskelle i forbindelse med montering af PVC- og PE-tape.

Drift

Ved anvendelse af PE-tape til samling af diffusionsspærrer, som næsten udelukkende fremstilles af PE, opnås at selve diffusionsspærren og samlingsmaterialet reagerer end på eksempelvis kulde/varmepåvirkninger, hvilket umiddelbart vurderes at kunne være en fordel.