Målrettet papirstyringsværktøj til avistrykkerier

1. Indledende bemærkninger og baggrund

1.1 Miljø og økonomi
1.2 Medarbejderinvolvering

DDFF har med projektet "Beslutningsgrundlag for indførelse af miljøstyring på avistrykkerier" og forprojektet til "Energiledelse i den grafiske branche" beskæftiget sig med miljøforhold i avisproduktion. Disse projekter har haft fokus på generelle miljøforhold på avistrykkerierne. Således er mulighederne for at svanemærke aviserne blevet undersøgt, og der er iværksat et energiprojekt, der fokuserer på energiledelse i den grafiske branche.

Der har ikke i de nævnte projekter specifikt været fokus på makulaturdannelsen – papirspildet – selvom papiret set i livscyklusperspektiv repræsenterer langt hovedparten af miljøpåvirkningerne relateret til en tryksag4. Svanemærket stiller kun i beskedent omfang konkrete krav til papirforbrug/papirstyring, og i energisammenhæng har der traditionelt været størst opmærksomhed på de primære energiforbrug i produktionen og ikke på de afledte energiforbrug fx ved papirfremstilling.

Grafisk Arbejdsgiverforening har i "Branchepakke for miljøstyring i små og mellemstore grafiske virksomheder"5 udviklet et værktøj til papirstyring på arktrykkerier (ark-offset). Det er dette værktøj, der har inspireret til at udvikle et mere specifikt værktøj til avistrykkerierne (rotations-offset).

Produktionen på avistrykkerierne er væsensforskellig fra arktrykkerierne. På avistrykkerierne er produktionsvilkårerne således præget af samspillet med dagbladsvirksomheden – redaktion, distribution og de daglige deadlines. Produktionsbetingelser, som er relativt ens fra avistrykkeri til avistrykkeri. Det er derfor oplagt, at resultaterne af et miljøprojekt om papirstyring, der inddrager 3 avistrykkerier som case-virksomheder ud af knap 30 i alt, vil have stor relevans for avistrykkerierne generelt.

1.1 Miljø og økonomi

Makulaturprocenten på de danske avistrykkerier er i størrelsesorden 8-12%6. Med et årligt forbrug på sammenlagt 230.000 ton avispapir7 er det oplagt, at selv en beskeden procentvis nedbringelse af makulaturprocenten repræsenterer store mængder papir, med tilsvarende positiv effekt for miljøet.

Makulaturdannelsen er, set på den baggrund, det væsentligste miljøforhold på trykkerierne. En indsats her vil med andre ord indebære en betydelig ressourcebesparelse og desuden minimere den kvantitativt set helt dominerende affaldsfraktion på avistrykkerierne.

Med papiret som største økonomiske enkeltfaktor i avisroduktion, er der samtidig et væsentligt økonomisk incitament for virksomhederne til at nedbringe mængden af makulatur. Makulaturdannelsen er da også et område, der allerede i dag er opmærksomhed på. Trykkerierne har forskellig praksis omkring registreringer og opgørelser af makulaturprocenter, og det er meget forskelligt, hvordan registreringerne bruges.

1.2 Medarbejderinvolvering

Papirpildet forekommer en række steder i avistrykkeriets produktionsflow. Samtidig er det en kendsgerning, at de faktorer, der har betydning for at papirspildet opstår, ikke skal findes umiddelbart der, hvor spildet optræder.

Figur 1.1
Faktorer med indflydelse på papirspild ved avisproduktion

Den hidtidige indsats omkring minimering af makulatur på avistrykkerierne har typisk fokuseret på rent tekniske forhold. Der er imidlertid også forhold af ikke-teknisk karakter, som har betydning – for eksempel adfærd, vaner og kommunikation mellem afdelinger.

Der er derfor grund til at tro, at der kan opnås forbedninger gennem en systematisk og vedholdende indsats med vægt på medarbejderinvolvering. Det handler om at udnytte den konkrete viden, medarbejderne har, om årsagerne til at spildet opstår.

Det papirstyringsværktøj, der er udviklet i dette projekt, har på denne baggrund lagt hovedvægten på, hvordan man som organisation – ledelse og medarbejdere – kan arbejde systematisk og målrettet med de faktorer, der har betydning for makulaturmængden.

Det skal her anføres, at målgruppen for projektet – topledelse, mellemledere og de menige medarbejdere – ikke er målgruppen for denne rapport, som er udformet efter Miljøstyrelsens skabelon for afrapportering af miljøprojekter. I et projekt, som netop forudsætter involvering af alle niveauer, er der ud over rapporten til Miljøstyrelsen valgt en målrettet formidling i form af dels en teaser om pairstyringsværktøjet og dels værktøjet i en selvstændig udformning. Desuden omtales projektet i diverse artikler i blandt andet Dansk Presse. Det målrettede papirstyringsværktøj samt teaseren er placeret som bilag.

I de følgende kapitler beskrives avisproduktion kortfattet, der redegøres for valget af metode i papirstyringsværktøjet og endelig gennemgåes de tre cases.

4 Miljøprojekt nr. 341, 1997, Miljøeffekter og ressourceforbrug for 3 grafiske produkter i et livscyklusperspektiv.
  
5 Miljøprojekt nr. 548, 2000, Nøgletalsprojekt, Miljøstyring – Branchepakke for grafisk branche.
  
6 Forstået som trykkeriets samlede makulaturprocent opgjort som papiraffaldets andel af den indkøbte mængde papir.
  
7 Ifølge Den Danske Presses Fællesindkøbs-Forening