Gennemsigtighed i kommunale renovationsgebyrer

6. Indsamling og bearbejdning af data fra de udsendte spørgeskemaer

6.1 Indsamling af oplysninger fra de 16 kommuner
6.1.1 Udsendelse af spørgeskemaer til de 16 kommuner
6.1.2 Generelle problemer ved udfyldelsen af spørgeskemaerne
6.1.3 Bearbejdning af oplysningerne fra spørgeskemaerne
6.1.4 Data vedrørende indsamlingseffektivitet
6.1.5 Oplysninger vedrørende udlicitering af affaldsordninger

Formålet med dette kapitel er at indsamle og bearbejde oplysninger fra kommunerne med henblik på at vurdere, om der kunne foretages en sammenligning af det kommunale omkostningsniveau inden for de affaldsordninger, som blev udvalgt.

Som det vil fremgå, har dette ikke kunnet lade sig gøre.

Den udviklede metode, og det hertil hørende spørgeskema, har haft som en væsentlig forudsætning, at de oplysninger, som var nødvendige for metodens anvendelse, kunne tilvejebringes og havde et tilstrækkelig validitet, herunder at omkostninger var opgjort på et ensartede grundlag.

Projektet har vist, at disse forudsætninger ikke har været tilstede. Det er ikke lykkedes at indsamle de ønskede oplysninger, og en række af de oplysninger, vi har indsamlet, er for uensartede til, at en reel sammenligning af de kommunale omkostninger på affaldsområdet var mulig.

Ønsker man at sammenligne kommunernes omkostninger på affaldsområdet, vil det være nødvendigt at kunne indsamle oplysninger af en karakter, som er blevet forsøgt i dette projekt. Man kunne eventuelt overveje at sænke ambitionsniveauet ved fx at bede om oplysninger fra et færre antal affaldsordninger og/eller ved at slå flere ordninger sammen (fx papir/pap samt glas under ét).

Dette vil dog næppe ændre på det faktum, at kommunernes oplysninger om omkostninger til affaldsordninger fortsat vil være vanskelige at sammenligne.

En væsentlig grund, til at kommunernes oplysningerne ikke er direkte sammenlignelige, skyldes, at de fælles retningslinier, der findes for at føre regnskab og budgetter på affaldsområdet, ikke er tilstrækkelige som udgangspunkt for en sammenligning af omkostningsniveauet. I det omfang at kommunerne fx førte ordningsbaserede regnskaber, ville forudsætningerne for at kunne sammenligne de kommunale omkostninger være langt bedre.

På den positive side kan det konstateres, at de fleste af de 16 kommuner reelt var interesserede i projektet, og gjorde en stor indsats for at udfylde spørgeskemaet, herunder afsatte tid til at forberede og deltage i opfølgende møder. Endvidere kunne de følge formålet med projektet, og mange af kommunerne kunne også se et formål i, at kommunen selv kunne opgøre sine omkostninger på affaldsområdet i et mere detaljeret omfang, end det er tilfældet i dag.

Nogle kommuner gav endelig udtryk for, at hvis de viste præcist, hvad det var for oplysninger, der blev efterspurgt, ville de kunne registrere de ønskede oplysninger. Dette ville fx kræve, at de inden starten af et regnskabsår havde kendskab til, hvilke oplysninger der skulle registreres. På den baggrund ville de kunne registrere ressourceforbruget på de ønskede poster, og ved årets udgang kunne der foreligge et regnskab, som i vidt omfang kunne leve op til de forudsætninger, som er nødvendige for at kunne foretage en sammenligning af det kommunale omkostningsniveau.

Selv om projektet således ikke har kunnet opfylde sine ambitioner, er der skabt et godt grundlag for et eventuelt videre arbejde på dette område. Projektet har således fået klarlagt og dokumenteret en række af de problemstillinger, som er forbundet med at indsamle oplysninger om de kommunale omkostninger på affaldsområdet. Problemstillinger som der nødvendigvis må findes svar på, hvis man ønsker en større sammenlignelighed mellem de kommunale omkostninger på affaldsområdet.

6.1 Indsamling af oplysninger fra de 16 kommuner

Der eksisterer ingen fælles retningslinier for, hvorledes kommunerne skal føre regnskab med økonomien i deres affaldsordninger, udover det Kommunale Budget- og Regnskabssystem, der, jf. tidligere, ikke er tilstrækkeligt. Herudover skal kommunerne leve op til de overordnede principper for gebyrfastsættelsen, jf. § 48 i miljøbeskyttelsesloven samt tilhørende lovbemærkninger og vejledninger.

Formålet med udviklingen af spørgeskemaet var derfor at opstille nogle rammer, som muliggjorde tilvejebringelsen af de ønskede informationer på et grundlag som gjorde en sammenligning mulig.

Nødvendige forudsætninger for dette var selvsagt, at kommunerne kunne opgøre omkostningerne på ordningsniveau, og at opgørelserne blev foretaget på et ensartet og dermed sammenligneligt grundlag.

6.1.1 Udsendelse af spørgeskemaer til de 16 kommuner

Efter at have udvalgt de 16 kommuner blev disse kontaktet med henblik på at forhøre sig om, hvorvidt de havde tid og lyst til at deltage i undersøgelsen. Alle 16 kommuner var i udgangspunktet positive overfor at deltage i undersøgelsen. Herefter blev spørgeskemaet udsendt med tilhørende vejledning til kommunerne. Vi var i et vist omfang i besiddelse af regnskabsudtræk, udtræk fra Kommunedatabasen, affaldsplaner o.lign. med henblik på at kunne hente og supplere data herfra.

To af de først udvalgte kommuner henvendte sig efterfølgende og meddelte, at de alligevel ikke havde ressourcer til at deltage i undersøgelsen. Yderligere to besvarelser viste sig at være af en sådan kvalitet, at det blev besluttet ikke at inddrage dem i undersøgelsen.

Dette førte til, at der blev valgt fire nye kommuner som deltagere i undersøgelsen. De fire kommuner blev kontaktet, og accepterede alle at deltage i undersøgelsen. Disse fire kommunerne er indeholdt i de 16 udvalgte kommuner, jf. tabel 5.1.1.

Resultatet af de indkomne og besvarede spørgeskemaer viste sig ikke at være fuldt tilfredsstillende. Seks kommuner havde besvaret spørgeskemaet nogenlunde fyldestgørende, fem kommuner havde delvist besvaret spørgeskemaet, mens de sidste fem kommuners besvarelser var mangelfulde.

På grund af besvarelsernes svingende kvalitet blev det besluttet, at følge op på de udsendte spørgeskemaer gennem en række personlige og telefoniske interviews med alle kommunerne. Ti kommuner blev interviewet personligt, mens de seks øvrige kommuner blev interviewet telefonisk.

Som forberedelse til disse interviews blev indsamlet yderligere relevant datamateriale fra kommunerne i form af fx regnskaber og affaldsplaner.

Det primære formål var at styrke projektets dataside, hvilket kunne opfyldes via interviews af specielt to årsager.

For det første ville den personlige kontakt muliggøre en bedre fælles forståelse for formålet med spørgeskemaet og de forudsætninger, der lå til grund for spørgeskemaets udformning. For det andet ville et bedre kendskab fra projektets side til de konkrete data, kommunerne var i besiddelse af, være et styrket udgangspunkt for en konstruktiv dialog med kommunerne om, hvilke konkrete oplysninger det var, vi søgte.

De personlige interviews gav endvidere kommunerne mulighed for konkret at redegøre for nogle af de problemer, de havde i forbindelse med udfyldelsen af spørgeskemaet. Samtidig kunne kommunerne stille forslag til, hvorledes de kunne forestille sig, at omkostningerne kunne opgøres, således at der kunne tilvejebringes et sammenligneligt grundlag.

Interviewene havde en betydelig positiv effekt. Der er således ikke tvivl om, at denne fremgangsmåde har medført en betydelig styrkelse af kommunernes besvarelse af spørgeskemaet. Omvendt må det desværre stadig konstateres, at der fortsat var en række huller i besvarelserne, og at informationerne fortsat ikke var helt sammenlignelige.

6.1.2. Generelle problemer ved udfyldelsen af spørgeskemaerne

Generelt har kommunerne haft vanskeligheder ved at overføre data fra deres egne systemer til den systematik, der var i det udsendte spørgeskema. En række kommuner har fundet spørgeskemaet uoverskueligt og omfattende, ligesom enkelte kommuner har udtrykt, at det var som at sammenligne æbler og pærer.

En række af kommunerne er interessenter i affaldsselskaber, der i større eller mindre grad administrerer og driver affaldsordningerne. Dette betyder, at omkostningerne til en eller flere affaldsordninger i større eller mindre grad er delt mellem kommunen og affaldsselskabet. En problemstilling er derfor, i hvilket omfang der er tilstrækkelig gennemsigtighed i, hvorledes omkostningerne fordeles mellem kommunen og affaldsselskabet, herunder om omkostningerne kan fordeles på de enkelte affaldsordninger. En så detaljeret omkostningsfordeling, som dette projekt kræver, er på det nuværende grundlag ikke muligt at tilvejebringe.

Tilsvarende ligger nogle af omkostningerne i en række kommuner i andre afdelinger/forvaltninger, og er dermed ikke registreret hos den del af forvaltningen, der alene beskæftiger sig med affald. Enkelte affaldskontorer betaler endvidere et fast årligt beløb til den kommunale "centralforvaltning". Begge typer af omkostninger vil i reglen være umulige at henføre direkte til konkrete affaldsordninger, og tilsvarende vanskelig at opgøre på henholdsvis husholdninger og erhverv.

En række af de omkostninger, som ønskes oplyst, må baseres på skøn i den enkelte kommune. Forudsætningerne for disse skøn er meget sjældent ens, da de er baseret på erfaringer i de konkrete kommuner. Forskelligheden kan blandt andet skyldes, at kommunerne prioriterer affaldsordningerne forskelligt, ligesom det må antages, at affaldsordningerne for de samme fraktioner ikke nødvendigvis medfører en ensartede belastning af den kommunale administration kommunerne imellem.

Det generelle indtryk efter de personlige interviews er, at de fleste kommuner på kortere eller længere sigt vil kunne tilvejebringe de informationer, som der efterspørges i spørgeskemaet, specielt hvis de i forvejen havde kendskab til den ønskede metodik. Men efter deres nuværende metodik foretager de ikke en systematisk registrering af samtlige oplysninger, som spørgeskemaet efterlyser. Det er ligeledes opfattelsen, at de fleste kommuner efter drøftelserne godt kan se formålet med de efterspurgte registreringer, men blot ikke hidtil har haft brug herfor.

Det kan endvidere konstateres, at den generelle fokus, der har været på kommunernes gebyrfastsættelse gennem de senere år, har ført til, at en række kommuner har taget deres gebyrfastsættelse op til revision. Dels for bedre at kunne informere brugerne om, hvilke konkrete omkostninger gebyrerne dækker, dels for selv at få et bedre overblik over, hvorledes omkostningerne på affaldsområdet fordeler sig mellem de mange forskellige aktiviteter.

På nuværende tidspunkt må det dog konstateres, at det vil være meget vanskeligt at udforme et ensartet spørgeskema, som det ikke vil være vanskeligt for kommunerne at svare på, såfremt man bevare det ambitionsniveau, der er lagt op til i projektet.

6.1.3 Bearbejdning af oplysningerne fra spørgeskemaerne

Efter at interviewene var gennemført, blev spørgeskemaet returneret til de respektive kommuner med henblik på at kvalitetssikre de indhentede oplysninger.

De udfyldte spørgeskemaer fra de 16 kommuner er præsenteret i bilag 6.1. Der knytter sig såvel nogle generelle som specifikke bemærkninger til de enkelte spørgeskemaer.

For alle blanke felter gælder, at det ikke har været muligt at indhente de ønskede oplysninger. Mange kommuner har ikke kunne opsplitte omkostningerne på henholdsvis private husholdnings- og erhvervsaffaldsordninger. Alle omkostningerne er eksklusive den statslige affaldsafgift.

Flere af kommunerne har en række konkrete bemærkninger til deres respektive spørgeskemaer. Bemærkningerne fremgår af bilag 6.1.

Bemærkningerne er med til at understrege den forskellighed, der kendetegner kommunerne for så vidt angår fastlæggelsen af omkostningsstrukturen for såvel affaldsordningerne set under et som de enkelte affaldsordninger isoleret set.

Spørgeskemaet er inddelt i tre hovedpunkter, der behandles i det efterfølgende:
Oplysninger om omkostningerne til de enkelte affaldsordninger
Oplysninger vedrørende ordningernes effektivitet
Oplysninger om de enkelte ordninger er udliciteret

6.1.3.1 Omkostninger vedrørende de kommunale affaldsordninger

Oplysninger om omkostninger skulle for hver af de valgte affaldsordninger udspecificeres på fire hovedposter: Administration, driftsudgifter, indtægter/udgifter investeringer samt henlæggelser m.v. Som det fremgår af de besvarede spørgeskemaer, jf. bilag 6.1, har ingen kommuner udfyldt hele spørgeskemaet.

Det var forventet, at kommunerne kunne opgøre deres omkostninger på henholdsvis private husholdnings- og erhvervsaffaldsordninger. Men som det fremgår, har mange kommuner ikke været i stand til at foretage denne opdeling.

Kommunerne angiver flere grunde til, at dette ikke kan lade sig gøre på nuværende tidspunkt. Den eller de medarbejdere, der dækker affaldsområdet, arbejder typisk med en række affaldsordninger for såvel private som erhverv. Typisk registrerer medarbejderne ikke, hvor meget tid de bruger på de enkelte ordninger og/eller brugere. Medarbejderne har selvfølgelig en fornemmelse af, hvilke ordninger og brugere de anvender mest tid på, men som sagt ikke en mere præcis registrering.

Ovenstående betyder, at tidsforbruget derfor skulle baseres på et kvalificeret skøn. Mange kommuner er dog så usikre på dette skøn, at de ikke ønsker at foretage sådanne skøn.

Langt de fleste kommuner har endvidere anvisningsordninger for de fleste erhvervsaffaldsordninger, hvilket betyder, at de kun har omkostninger i forbindelse med administration og planlægning af ordningerne. Indsatsen er ofte begrænset og det tilsvarende ressourceforbrug derfor beskedent. Som nævnt sker der sjældent en registrering af dette ressourceforbrug, og endnu sjældnere sker det på ordningsniveau.

Hertil kommer de tidligere nævnte problemer vedrørende fordelingen af omkostninger for de kommuner, som er interessenter i affaldsselskaber, og de tilsvarende problemer for de kommunerne, hvor omkostningerne på affaldsområdet er placeret flere steder i den kommunale forvaltning.

På det foreliggende grundlag er det således ikke muligt at foretage en fordeling af de kommunale omkostninger på affaldsområdet mellem affaldsordningerne for henholdsvis private og erhverv.

Den manglende udfyldelse af spørgeskemaet skal alene ses som udtryk for, at kommunerne ikke har fundet det muligt at opgøre de ønskede omkostninger. Affaldsordningerne er i praksis etableret, som det vil fremgå af kapitel 7.

For de affaldsordninger, hvor kommunerne kan give oplysninger om omkostningsniveauet, er det som hovedregel kun de første tre omkostningsposter, som der gives oplysninger om (administration, driftsudgifter og indtægter/udgifter). Omkostningsposten henlæggelser, investeringer m.v. er kun i meget få tilfælde udfyldt. Der har ikke umiddelbart kunne findes en entydig forklaring på dette.

En mulige forklaring kan være at investeringerne foretages af et affaldsselskab, og derfor indgår som en del af kommunens betaling til affaldsselskabet, uden at den del, som går til investeringer, henlæggelser m.v., er specificeret direkte.

En forudsætning for at opstille økonomiske nøgletal for de kommunale omkostninger til affaldsordningerne var, at de oplysninger, som kommunerne blev bedt om at afgive i spørgeskemaet, rent faktisk kunne tilvejebringes. En anden ligeså væsentlig forudsætning var, at nøgletallene skulle være indbyrdes sammenlignelige.

Ingen af disse to forudsætninger har kunne holde stik, hvorfor det ikke er muligt at opstille ensartede nøgletal for hver enkel affaldsordning i de adspurgte kommuner. Det vil heller ikke være muligt at adskille omkostninger til erhvervsaffaldsordningerne fra affaldsordningerne for private husholdninger.

For dog at give en idé om, hvordan man kunne opstille og sammenligne nøgletal, bliver der i det efterfølgende opstillet nøgletal for følgende ordninger:
Dagrenovation
Papir
Glas
Genbrugsstationer
Farligt affald
Øvrige ordninger
Alle affaldsordninger.

Nøgletallene opgøres på følgende omkostningsposter:
Administration
Driftsudgifter
Samlede omkostninger.

For hver omkostningspost er omkostningerne endvidere opgjort pr. egentlig bolig.

De efterfølgende seks tabeller viser disse nøgletal opgjort for hver enkel kommune. Endvidere er angivet maksimums-, minimums- og gennemsnitsomkostninger for hver af de seks affaldsordninger. Alle beløb er fra 1999, i tusinde kr. og eksklusive moms.

På grund af de manglende muligheder for at foretage en meningsfuld sammenligne af nøgletallene i de syv tabeller, er tabellerne ikke kommenteret enkeltvis. Til gengæld er der foretaget en samlet kommentering umiddelbart efter tabel 6.1.3.1.7.

Tabel 6.1.3.1.1.
Nøgletal for kommunernes omkostninger til dagrenovationsordningerne (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

Pr. egent-
lige bolig

Drift

Pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

Pr. egent-
lige bolig

Kbh & Frb

330978

54900

0,17

139000

0,42

304360

0,92

Ballerup

20808

701

0,03

4629

0,22

7333

0,35

Værløse

7466

 

 

3243

0,43

5702

0,76

Helsingør

26989

1.163

0,04

 

 

19.485

0,72

Hillerød

15345

1237

0,08

6288

0,41

23163

1,51

Holbæk

15500

1029

0,07

6.757

0,44

12530

0,81

Hvidebæk

2332

145

0,06

887

0,38

1780

0,76

Skælskør

5381

190

0,04

3004

0,56

4610

0,86

Ravnsborg

3077

430

0,14

1479

0,48

2054

0,67

Rønne (BOFA)

21277

538

0,03

11108

0,52

17929

0,84

Nr. Aaby

2319

109

0,05

1080

0,47

1615

0,70

Ryslinge

3045

24

0,01

1200

0,39

1828

0,60

Svendborg

20668

3.335

0,16

4.597

0,22

9.432

0,46

Skanderborg

8645

441

0,05

3358

0,39

5.319

0,62

Hirtshals

6431

570

0,09

3347

0,52

5.122

0,80

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnm

 

4629,45

0,07

13569,77

0,42

28150,83

0,76

Min

 

24,00

0,01

887,00

0,22

1615,00

0,35

Maks

 

54900,00

0,17

139000,00

0,56

304360,00

1,51

  
Tabel 6.1.3.1.2.
Nøgletal for kommunernes omkostninger til papirordninger (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

Pr. egent-
lige bolig

Drift

Pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

Pr. egentlige bolig

Kbh & Frb

330978

5000

0,02

11460

0,03

16720

0,05

Ballerup

20808

38

0,00

520

0,02

576

0,03

Værløse

7466

 

 

230

0,03

258

0,03

Helsingør

26989

65

0,00

 

 

1369

0,05

Hillerød

15345

5

0,00

58

0,00

237

0,02

Holbæk

15500

53

0,00

1.079

0,07

1321

0,09

Hvidebæk

2332

 

 

14

0,01

9

0,00

Skælskør

5381

10

0,00

108

0,02

124

0,02

Ravnsborg

3077

 

 

 

 

 

 

Rønne (BOFA)

21277

108

0,01

2067

0,10

6447

0,30

Nr. Aaby

2319

 

 

 

 

-4

0,00

Ryslinge

3045

 

 

 

 

 

 

Svendborg

20668

490

0,02

776

0,04

1487

0,07

Skanderborg

8645

 

 

154

0,02

247

0,03

Hirtshals

6431

10

0,00

95

0,01

95

0,01

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnm

 

642,11

0,01

1505,55

0,03

2222,00

0,05

Min

 

5,00

0,00

14,00

0,00

-4,00

0,00

Maks

 

5000,00

0,02

11460,00

0,10

16720,00

0,30

    
Tabel 6.1.3.1.3.
Nøgletal for kommunernes omkostninger til glasrordninger (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

Pr. egent-
lige bolig

Drift

Pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

Pr. egent-
lige bolig

Kbh & Frb

330978

2520

0,01

4790

0,01

5470

0,02

Ballerup

20808

15

0,00

300

0,01

229

0,01

Værløse

7466

 

 

203

0,03

270

0,04

Helsingør

26989

 

 

 

 

 

 

Hillerød

15345

14

0,00

141

0,01

120

0,01

Holbæk

15500

 

 

 

 

 

 

Hvidebæk

2332

 

 

56

0,02

36

0,02

Skælskør

5381

10

0,00

215

0,04

285

0,05

Ravnsborg

3077

 

 

 

 

 

 

Rønne (BOFA)

21277

36

0,00

240

0,01

683

0,03

Nr. Aaby

2319

 

 

 

 

 

 

Ryslinge

3045

 

 

 

 

 

 

Svendborg

20668

 

 

 

 

 

 

Skanderborg

8645

 

 

81

0,01

65

0,01

Hirtshals

6431

10

0,00

75

0,01

10

0,00

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnm

 

434,17

0,00

677,89

0,02

796,44

0,02

Min

 

10,00

0,00

56,00

0,01

10,00

0,00

Maks

 

2520,00

0,01

4790,00

0,04

5470,00

0,05

      
Tabel 6.1.3.1.4.
Nøgletal for kommunernes omkostninger til genbrugsstationer (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

pr. egent-
lige bolig

Drift

pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

pr. egent-
lige bolig

Kbh & Frb

330978

2795

0,01

4976

0,02

18716

0,06

Ballerup

20808

594

0,03

3645

0,18

5159

0,25

Værløse

7466

 

 

992

0,13

935

0,13

Helsingør

26989

 

 

 

 

5640

0,21

Hillerød

15345

771

0,05

2392

0,16

2910

0,19

Holbæk

15500

929

0,06

1.036

0,07

9115

0,59

Hvidebæk

2332

7

0,00

91

0,04

950

0,41

Skælskør

5381

10

0,00

746

0,14

1556

0,29

Ravnsborg

3077

156

0,05

540

0,18

748

0,24

Rønne (BOFA)

21277

72

0,00

3579

0,17

8269

0,39

Nr. Aaby

2319

66

0,03

277

0,12

730

0,31

Ryslinge

3045

55

0,02

546

0,18

1991

0,65

Svendborg

20668

1.707

0,08

792

0,04

3752

0,18

Skanderborg

8645

778

0,09

378

0,04

1245

0,14

Hirtshals

6431

80

0,01

1.070

0,17

2160

0,34

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnm

 

616,89

0,03

1504,30

0,12

4258,42

0,29

Min

 

7,00

0,00

91,00

0,02

730,00

0,06

Maks

 

2795,00

0,09

4976,00

0,18

18716,00

0,65

     
Tabel 6.1.3.1.5.
Nøgletal for kommunernes omkostninger til ordninger for farligt affald (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

Pr. egent-
lige bolig

Drift

Pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

Pr. egent-
lige bolig

Kbh & Frb

330978

2380

0,01

3880

0,01

6720

0,02

Ballerup

20808

13

0,00

192

0,01

205

0,01

Værløse

7466

   

316

0,04

325

0,04

Helsingør

26989

       

1.509

0,06

Hillerød

15345

64

0,00

641

0,04

705

0,05

Holbæk

15500

184

0,01

386

0,02

584

0,04

Hvidebæk

2332

       

120

0,05

Skælskør

5381

10

0,00

   

10

0,00

Ravnsborg

3077

71

0,02

247

0,08

499

0,16

BOFA

21277

215

0,01

729

0,03

1843

0,09

Nr. Aaby

2319

8

0,00

188

0,08

305

0,13

Ryslinge

3045

10

0,00

378

0,12

388

0,13

Svendborg

20668

246

0,01

514

0,02

967

0,05

Skanderborg

8645

5

0,00

501

0,06

506

0,06

Hirtshals

6431

15

0,00

10

0,00

45

0,01

               

Gnm

 

268,40

0,01

665,14

0,04

982,06

0,06

Min

 

5,00

0,00

10,00

0,00

10,00

0,00

Maks

 

2380,00

0,02

3880,00

0,12

6720,00

0,16

    
Tabel 6.1.3.1.6.
Nøgletal for kommunernes omkostninger til øvrige ordninger (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

Pr. egent-
lige bolig

Drift

Pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

Pr. egent-
lige bolig

Kbh & Frb

330978

460

0,00

1380

0,0

890

0,00

Ballerup

20808

           

Værløse

7466

301

0,04

   

301

0,04

Helsingør

26989

           

Hillerød

15345

734

0,05

   

734

0,05

Holbæk

15500

439

0,03

   

439

0,03

Hvidebæk

2332

3

0,00

   

3

0,00

Skælskør

5381

522

0,10

   

522

0,10

Ravnsborg

3077

           

Rønne (BOFA)

21277

           

Nr. Aaby

2319

948

0,41

   

974

0,42

Ryslinge

3045

           

Svendborg

20668

           

Skanderborg

8645

27

0,00

   

27

0,00

Hirtshals

6431

       

-79

-0,01

               

Gnm

 

429,25

0,08

1380,00

0,00

423,44

0,07

Min

 

3,00

0,00

1380,00

0,00

-79,00

-0,01

Maks

 

948,00

0,41

1380,00

0,00

974,00

0,42

    
Tabel 6.1.3.1.7.
Nøgletal for kommunernes samlede omkostninger til alle affaldsordningerne (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

Pr. egent-
lige bolig

Drift

Pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

Pr. egent-
lige bolig

R98 (Kbh)

330978

81865

0,25

199466

0,60

406346

1,23

Ballerup

20808

1708

0,08

11803

0,57

18493

0,89

Værløse

7466

301

0,04

5236

0,70

8067

1,08

Helsingør

26989

1297

0,05

 

 

30127

1,12

Hillerød

15345

2904

0,19

10540

0,69

28168

1,84

Holbæk

15500

2634

0,17

10059

0,65

25353

1,64

Hvidebæk

2332

155

0,07

1137

0,49

2987

1,28

Skælskør

5381

752

0,14

4073

0,76

7107

1,32

Ravns-
borg

3077

689,5

0,22

2533

0,82

3648,5

1,19

Rønne (BOFA)

21277

969

0,05

18617

0,87

36609

1,72

Nr. Aaby

2319

1131

0,49

1545

0,67

3652

1,57

Ryslinge

3045

89

0,03

4226

1,39

4207

1,38

Svend-
borg

20668

5777

0,28

9319

0,45

18532

0,90

Skander-
borg

8645

1326

0,15

4866

0,56

7990

0,92

Hirtshals

6431

715

0,11

4717

0,73

7703

1,20

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnm

 

6820,86

0,15

20581,21

0,71

40599,29

1,28

Min

 

89,00

0,03

1137,00

0,45

2987,00

0,89

Maks

 

81865,00

0,49

199466,00

1,39

406346,00

1,84

    
De syv tabeller giver alene et billede af, hvordan man kunne opstille nøgletal for kommunernes omkostninger til diverse affaldsordninger. Skulle billedet være ideelt, ville det kræve, at følgende forudsætninger alle var opfyldt:
Omkostningerne var fordelt mellem private husholdnings- og erhvervsaffaldsordninger
Omkostninger var fordelt mellem alle de udvalgte affaldsordninger
Alle omkostningsposter var udfyldt for hver enkelt affaldsordning
Alle kommuner havde opgjort deres omkostninger på det samme grundlag.

Disse forudsætninger er ikke opfyldt, som det blandt andet er beskrevet i starten af dette afsnit.

Som det fremgår af de syv tabeller over nøgletallene for kommunernes omkostninger varierer nøgletallene meget. Vurderer man kommunernes indsats alene ud fra disse tal, vil man konkludere, at omkostningerne pr. egentlig bolig spænder meget vidt. Man kunne således foranlediges til at mene, at en række kommuner, afhængigt af hvilke(n) ordninger der er tale om, burde kunne begrænse sine omkostninger.

På det foreliggende datagrundlag er det dog ikke muligt at drage sådanne konklusioner. Der er flere grunde hertil.

For det første varierer kommunernes metodik med hensyn til, hvordan omkostningerne opgøres, så meget, at en direkte sammenligning ikke er muligt.

For det andet er der ikke taget hensyn til effektivitet i ordningerne, service faktorer, organisatoriske faktorer og demografiske faktorer. Forhold der alle antages at have indflydelse på det kommunale omkostningsniveau.

Disse problemstillinger behandles i det efterfølgende.

6.1.4 Data vedrørende indsamlingseffektivitet

Formålet med at indhente oplysninger om indsamlede mængder, volumen til rådighed m.v. var primært at kunne vurdere kommunernes indsamlingseffektivitet for de enkelte affaldsordninger. Tesen var, at forskelle i indsamlingseffektiviteten ville kunne være en medvirkende årsag til forskelle i omkostningsniveauet.

Der er dog stort set ingen kommuner, der har opgivet det vurderede indsamlingspotentiale for de enkelte affaldsordninger. Dermed er det ikke muligt at opgøre indsamlingseffektiviteten for de enkelte kommuner. Af dette følger, at det ikke er muligt at drage nogle konklusioner mellem indsamlingseffektivitet og omkostninger.

De kommunale affaldsplaner skal fra og med planperioden 1. januar 2001 - 31. december 2012 indeholde et afsnit med en detaljeret redegørelse for kommunernes forventninger til de fremtidige affaldsmængder, der produceres i kommunen frem til 2013, jf. affaldsbekendtgørelsens § 7, stk. 1, pkt. 1.

For en række af affaldsordningerne er de indsamlede mængder opgivet. Hermed kan der gives en vurdering af, hvor store mængder af en given type affald der indsamles pr. egentlig bolig i den enkelte kommune. Dette vil som illustration blive gjort for henholdsvis dagrenovation, papir og glas.

Tabel 6.1.4.1.
Indsamlingsdata for dagrenovation

Kommune

Indsamlet mængder (tons)

Antal tømninger pr. uge

Volumen til rådighed pr. uge (hl)

Volumen pr. egentlig bolig pr. uge (hl)

Indsamlet mængde pr. egentlig bolig (ton)

Kbh & Frb

229.875

38.300

551.000

1,66

0,69

Ballerup

10.600

10.063

26.992

1,30

0,51

Værløse

4.232

 

9.404

1,26

0,57

Helsingør

17.630

30.500

48.500

1,80

0,65

Hillerød

7.499

 

13.500

0,89

0,49

Holbæk

7.868

17.086

20.320

1,31

0,51

Hvidebæk

1.338

1.162

 

 

0,57

Skælskør

3.682

 

 

 

0.68

Ravnsborg

1.493

3.395

5.296

1,72

0,49

Rønne (BOFA)

 

 

 

 

 

Nørre Aaby

1.431

2.595

285

0,12

0,62

Ryslinge

2.300

 

6.500

2,13

0,76

Svendborg

7.290

7.400

26.728

1,29

0,35

Skanderborg

6.708

8.660

9.636

1,11

0,78

Hirtshals

3.992

6.095

 

 

0,62

Gennemsnit

 

 

 

1,32

0,59

   
Som det fremgår af tabellen, indsamles der gennemsnitlig 590 kilo dagrenovation pr. egentlig bolig i de 16 kommuner. De fleste ligger mellem 500 og 700 kilo, mens tre kommuner falder udenfor med hhv. 780, 760 og 350 kilo pr. egentlig bolig. Sammenligneligheden mellem tallene svækkes dog af, at der ikke er en opdeling mellem private og erhverv, og at potentialet ikke kendes.

Tabel 6.1.4.2.
Indsamlingsdata for papir

Kommune

Indsamlet mængder (ton)

Antal tømninger pr. uge

Volumen til rådighed pr. uge (hl)

Volumen pr. egentlig bolig pr. uge (hl)

Indsamlet mængde pr. egentlig bolig (ton)

Kbh & Frb

21.386

15.000

38.570

0,12

0.06

Ballerup

1.309

93

1.670

0.08

0,06

Værløse

515

44

830

0,11

0,07

Helsingør

2.310

170

4.250

0,16

0.09

Hillerød

836

1.404

 

 

0,05

Holbæk

1.668

300

1710

0,11

0,11

Hvidebæk

 

 

 

 

 

Skælskør

551

 

498

0,09

0,10

Ravnsborg

 

 

 

 

 

Rønne (BOFA)

 

 

 

 

 

Nørre Aaby

 

 

 

 

 

Ryslinge

 

 

 

 

 

Svendborg

1.381

144

3.100

0,15

0,07

Skanderborg

 

 

 

 

 

Hirtshals

282

48

96

0,02

0,04

Gennemsnit

 

 

 

0,10

0,07

   
Som det fremgår af tabellen, indsamles der i gennemsnit 70 kilo papir pr. egentlig bolig. De fleste ligger mellem 50 og 70 kilo, mens enkelte skiller sig ud med henholdsvis 110, 100, 90 og 40 kilo pr. egentlig bolig. Sammenligneligheden af tallene svækkes af, at der ikke er foretaget en opdeling mellem private og erhverv og af, at potentialet ikke kendes. Endelig er mængderne fra genbrugsstationen ikke medtaget. De reelt indsamlede mængder vil således være større end de i skemaet angivet.

Tabel 6.1.4.3.
Indsamlingsdata for glas

Kommune

Indsamlet mængder (ton)

Antal tømninger pr. uge

Volumen til rådighed pr. uge (hl)

Volumen pr. egentlig bolig pr. uge (hl)

Indsamlet mængde pr. egentlig bolig (ton)

Kbh & Frb

6.214

750

13.050

0,04

0,019

Ballerup

602

39

775

0.04

0,028

Værløse

266

36

650

0,09

0,036

Helsingør

1.170

170

4.250

0,16

0,043

Hillerød

 

1.720

 

 

 

Holbæk

745

85

1.480

0,09

0,048

Hvidebæk

 

 

30

0,01

 

Skælskør

221

 

368

0,07

0,041

Ravnsborg

 

 

 

 

 

Rønne (BOFA)

 

 

 

 

 

Nørre Aaby

 

 

140

0,06

 

Ryslinge

 

 

 

 

 

Svendborg

 

 

 

 

 

Skanderborg

 

4

1.200

0,14

 

Hirtshals

203

48

96

0,02

0,031

Gennemsnit

 

 

 

0,07

0,035

    
Som det fremgår af tabellen, indsamles der i gennemsnit 35 kilo glas pr. egentlig bolig. De fleste ligger mellem 30 og 50 kilo, mens enkelte skiller sig ud med henholdsvis 19 og 28 kilo pr. egentlig bolig. Sammenligneligheden af tallene svækkes af, at potentialet ikke er kendt. Desuden er mængderne fra genbrugsstationerne ikke taget med. De reelt indsamlede mængder vil således være større end de i skemaet angivet.

For flere af de øvrige fraktioner vil det også være muligt at lave et skøn over de indsamlede mængder pr. egentlig bolig, men selvfølgelig kun i det omfang kommunerne har opgivet de relevante oplysninger. Men som det gælder for data i de ovenstående tre tabeller svækkes dataene af, at der ikke sker en fordeling mellem private og erhverv, og at potentialet i de enkelte kommuner ikke kendes. Samtidig vil en reel sammenligning også indebære, at de affaldsmængder, der indsamles via genbrugsstationen, blev medregnet. Som det fremgår af de udfyldte spørgeskemaer, har kommunerne i et vist omfang angivet, hvilke mængder og fraktioner/typer der indsamles på genbrugsstationerne. Men disse tal svækkes også af, at der ikke er foretaget en opdeling mellem private og erhverv.

Generelt er konklusionen, at der er gode muligheder for at få kendskab til de indsamlede mængder affald for nogle af de affaldsordninger, som er undersøgt i projektet. Det må eksempelvis antages, at det gennem en nærmere analyse af de indkomne mængder på genbrugsstationer er muligt at få et kvalificeret skøn over fordelingen mellem de mængder af affald, der kommer fra henholdsvis private og erhverv.

Tilgengæld er det ikke muligt at sige noget om indsamlingseffektiviteten, idet stort set ingen af kommunerne har angivet det vurderede indsamlingspotentiale for nogle af de affaldsordninger, der er spurgt til.

6.1.5 Oplysninger vedrørende udlicitering af affaldsordninger

For hver enkelt affaldsordningen havde kommunerne mulighed for at angive, om disse var udliciteret i 1999. Formålet med denne oplysning var at kunne vurdere, om der var en sammenhæng mellem omkostningsniveauet for de enkelte ordninger, og hvorvidt de var udliciteret.

Tabel 6.1.5.1.
Tabel over udliciteret ordninger i de 16 kommuner (et kryds angiver, at ordningen er udliciteret)

Kommune

Dagreno-vation

Papir

Glas

Storskrald

Haveaffald

Farligt affald

Kbh & Frb

 

 

 

 

 

 

Ballerup

X1

X2

X

X

X

X3

Værløse

X1

X2

X

X

X

X1

Helsingør

X1

X1

X

X

X

 

Hillerød

X1

X1

X

 

 

 

Holbæk

X2

 

 

X

 

 

Hvidebæk

 

X2

X

X

 

 

Skælskør

X

 

 

 

 

 

Ravnsborg

 

 

 

 

 

 

Rønne (BOFA)

 

 

 

 

 

 

Nørre Aaby

X2

X1

X

 

X

X2

Ryslinge

X1

 

 

 

 

X2

Svendborg

X2

Delvis1

 

X

 

 

Skanderborg

X2

 

 

X

 

 

Hirtshals

X2

 

 

 

 

X2

I alt

10

7

6

7

4

5

1 Både ordningen for private og erhverv
2 Kun ordningen for private
3 Kun ordningen for erhverv

Som det fremgår af tabellen, udliciteres en væsentlig andel af de kommunale affaldsordninger. Det skal dog bemærkes, at udliciteringen i langt størstedelen af tilfældene alene vedrører transporten af affaldet.

Dernæst skal det bemærkes, at for så vidt angår dagrenovationen fungerer disse ordninger i reglen således, at erhverv, der har dagrenovationslignende affald, kan tilslutte sig den private ordning. Dette betyder, at de fleste dagrenovationsordninger i realiteten er udliciterede for såvel private som erhverv. Det tilsvarende gør sig gældende for haveaffald og storskrald, i det omfang kommunerne tilbyder denne ydelse til erhverv.

For så vidt angår papir og glas er disse ofte etablerede som anvisningsordninger for erhverv, hvorfor en eventuel udlicitering af ordningerne selvsagt ikke er relevant. Hertil kommer, at erhverv i praksis vil kunne anvende kuber, affaldsøer o.lign., som i princippet kun er for husholdningerne, da det er umuligt at føre kontrol med om dette sker.

Som det endvidere fremgår af tabellen, er ikke alle ordningerne fra spørgeskemaet medtaget, idet der ikke for disse foretages udlicitering i samme grad. Det skal dog nævnes, at flere kommuner udliciterer en eller flere af ordningerne for henholdsvis kølemøbler, elektronikskrot, madaffald og klinisk risikoaffald.

Det kan således konkluderes, at der er gode muligheder for at få oplysninger om, i hvilket omfang kommunerne udliciterer sine affaldsordninger. Oplysninger må antages at være rimeligt valide, hvorfor de ville kunne anvendes som en faktor, der vil kunne indgå i en analyse af det kommunale omkostningsniveau.