Opdatering af UMIP-databasen

1 Kortlægning af data

1.1 Tilgængelige data i Danmark
1.2 Udvælgelse af data

Kortlægningen analyserer data genereret indenfor de sidste 5 år, dvs. ca. fra 1995. Det vurderes hvilke data der kan gøres tilgængelige som LCA data på et, formentlig, tilstrækkeligt kvalitetsniveau, samt hvilke data der er relevante med hensyn til en udvidelse af UMIP databasen

1.1 Tilgængelige data i Danmark

Potentielle dataleverandører i Danmark blev udpeget ved hjælp af:
En publikationsliste over miljøprojekter omhandlende miljøvurderinger identificeret på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Mulige dataleverandører blandt brugere af UMIP PC-værktøj og mailinglisten for nyhedsbrevet LCA-nyt.
Brainstorming i projektgruppen over andre mulige bidragydere

De potentielle dataleverandører blev tilsendt et spørgeskema i form af et datablad med relevante oplysninger om projekter. Databladet findes i bilag A.

Der blev gjort meget for at få tilbagemelding fra alle modtagerne af spørgeskemaerne for at sikre at kortlægningen var dækkende. Besvarelserne er vist skematisk i bilag B.

1.2 Udvælgelse af data

Data blev udvalgt og prioriteret dels efter hvad de potentielle dataleverandører havde givet udtryk for i spørgeskemaet og dels projektgruppens faglige vurdering, baseret på et skøn over væsentlige manglende eller mangelfuldt opdaterede data i databasen. Endelig blev Miljøstyrelsen forhørt om deres specifikke ønsker til opdateringen.

Oprindelig var det hensigten primært af koncentrere indsatsen om data der ikke på forhånd var tilvejebragt i projekter afrapporteret i UMIP PC-værktøjet, idét disse data blev vurderet forholdsvis enkelt at kunne indlæses senere, og man således kunne koncentrere indsatsen om en udvidelse med data fra andre kilder.

Der var imidlertid et ønske om at medtage data fra projekter, som var under afrapportering i UMIP PC-værktøjet. Det drejede sig om projekterne: Brancheanalyse af miljømæssige forhold i træ- og møbelindustrien, Tekstil enhedsprocesdatabase og Livscyklusvurdering af dansk el og kraftvarme. Ved den endelige vurdering af disse processer blev det dog besluttet at lade dem vente, enten fordi projekterne ikke nåede at blive tilstrækkelig færdiggjort eller fordi en kvalitetssikring, ud over den der lå i projekterne, viste sig ønskelig før data blev gjort tilgængelige for generelt brug.

Andre data viste det sig vanskeligt at bruge til LCA-formål. Det var typisk et problem for data der var tilvejebragt i projekter, der ikke oprindeligt havde et LCA formål, idét en funktionel enhed ikke var beskrevet eller fordi der blev fokuseret på en snæver og som helhed mindre væsentlig del af livscyklus. Dette gjaldt f.eks. et projekt for vaskemidler, der derfor udgik.

I stedet for de udgåede data blev andre prioriterede data leveret, så den endelige liste kom til at se således ud:

  1. Energiprocesser, el og termisk
  2. Galvanoprocesser
  3. Maling og maleprocesser
  4. Olie- og gasfremstilling
  5. Plast, genvinding og nye
  6. Stål, genvinding
  7. Tekstiler for møbler
  8. Transportprocesser
  9. Trykning, flexografisk

En del af de nævnte processer indeholder data for kemikalier, hjælpematerialer eller andre ofte efterspurgte processer og en oversigt over et udvalg af disse processer findes i afsnit 3.11.

Ikke alle kemikalier og hjælpestoffer er beskrevet ved deres fremstillingsprocesser. Hvor procesbeskrivelse mangler er dette indikeret med * efter navnet.