LCA-spredning via tilsynsmyndigheder

Sammenfatning og konklusioner

Set i forhold til projekts formål kan der drages nedenstående konklusioner og perspektiver:

Tilsynsmyndighedernes viden om LCA er som oftest en klar begrænsning, idet de ofte er på begynderniveauet og kun har en begrænset praktisk viden omkring produktorienteret miljøarbejde - derfor har de svært ved at skulle motivere virksomhederne.

Det er dog den generelle opfattelse fra projektet, at de lokale tilsynsmyndigheder udgør en væsentlig aktør med henblik på at sprede kendskabet til og brugen af LCA blandt virksomhederne. Således har tilsynsmyndighederne også i forvejen et indgående kendskab til hvilke miljøparametre, som er væsentlige på det lokale plan.

Det produktorienterede arbejde indgår i en bred vifte af ting tilsynsmyndighederne søger at motivere virksomhederne til.

En vigtig forudsætning for en kvalificeret dialog mellem tilsynsmyndigheder og virksomheder, hvorved virksomhedernes kendskab til LCA værktøjer styrkes er if. projektgruppen at myndighederne udbygger sin viden på det rent metodemæssige plan. Det kunne f.eks. være gennem kurser dedikeret til miljømedarbejdere, som giver specifik viden om det rent metodemæssige. Det er meget vigtigt at tilsynsmyndighederne får praktiske erfaringer.

Det er endvidere hensigtsmæssigt at støtte projekter, hvor myndighederne indgår i fælles forløb sammen med virksomheder om at arbejde produktorienteret.

Muligheder og begrænsninger for tilsynsmyndigheder:
kontakten på virksomheden er ofte til en værkfører eller anden person på mellemlederniveau. På dette niveau kan der ikke tages stilling til hvorvidt virksomheden skal arbejde med LCA
tilsynsmyndighederne kan have svært ved at "sælge" ideen til virksomhederne, da de ikke har specielt fokus på de kompetencer der knytter sig til salg og formidling

Med hensyn til UMIP metoden og nødvendige tilretninger/ændringer af denne har det ikke været muligt at få input hertil fra projektgruppen, idet stort set alle deltagernes kendskab til metoden er begrænset. Projektdeltagerne anbefaler dog at værktøjet gøres gratis, således at en større kreds har mulighed for at stifte kendskab med det.

Projektgruppen anbefaler at styrke samarbejdet mellem netværksaktører og tilsynsmyndigheder således at netværks- og miljøkompetencer knyttes sammen.
udvikling af fælles metode indenfor netværket
samarbejde om dette
et godt eksempel på sådanne resultater er Midtjydsk Teknologi-Centers netværk og arbejdsgrupper, herunder en nystartet gruppe om miljøvaredeklarationer