Nye veje til Konkurrencefordele

Stiller krav til leverandørerne

Omkring 20% af verdens elforbrug anvendes af pumper. Pumperne bruges eksempelvis i varmeanlæg, til vandboringer og i industrivirksomheder, hvor væsker skal flyttes rundt.

Grundfos er en af verdens største producenter af pumper. Med afsæt i livscyklusvurderinger har de arbejdet målrettet på at lave mere miljørigtige produkter.

Mellem 90 og 99% af pumperne kan genanvendes i dag. Derfor har Grundfos lavet en tilbagetagningsordning, hvor udtjente pumper returneres til virksomheden. Det er også lykkedes Grundfos at udvikle pumper, der kun bruger omkring halvt så meget energi.

- Hvis alle pumper i EU-landene blev udskiftet med de nye pumper, ville det betyde, at der kunne lukkes syv kulfyrede kraftværker - og EU ville kunne opfylde 9% af EU-kravet i Kyotoprotokollen, siger kommunikationsdirektør Sune Salling-Mortensen.

Krav går videre

Hos Grundfos har miljøarbejdet givet umiddelbare besparelser på kemikalier, vand, el og varme. Hvert år værdisættes besparelserne, og omkostningerne ved miljøarbejdet bliver så rigeligt dækket ind. Det er dog ikke den eneste grund til, at virksomheden har valgt at prioritere miljøet.

- Det er en del af vores værdigrundlag, at vi skal være en ansvarlig virksomhed. Og så betyder det noget for vores markeder, hvor der i stigende grad kommer miljøkrav fra kunderne. Det gælder særligt i Vesteuropa og USA.Vi stiller så kravene bagud til vores leverandører. De fleste leverandører stiller sig positive og seriøse, og dem der ikke gør, har vi det udmærket med at fravælge, siger Sune SallingMortensen.

Grundfos stiller krav både til danske og udenlandske leverandører. Det er lettere at holde styr på, hvad der foregår i danske virksomheder, men indkøbsafdelingen arbejder systematisk på at sikre, at leverandører overalt i verden lever op til kravene.

De miljøvenlige pumper er dyrere end de gamle pumper. Derfor sættes der nu fokus på "levetidsomkostningerne", hvor man ser, hvad produktet koster kunden samlet set. Med det reducerede elforbrug er pumperne ikke dyrere i det lange løb - tværtimod, og det er et stærkt argument i markedsføringen.

Grundfos Management A/S, Bjerringbro, 11.000 medarbejdere - heraf ca. halvdelen i Danmark.