Kommunale indsamlingssystemer for glasemballage fra husholdninger

4 Indsamlingssystemer i de valgte kommuner

4.1 Hentesystemer
4.2 Bringesystemer
4.3 Farvesepareret indsamling
4.4 Præsentation af kommunerne
4.4.1 Albertslund
4.4.2 Ballerup
4.4.3 Fredericia
4.4.4 Gentofte
4.4.5 Greve
4.4.6 Hobro
4.4.7 Holmegaard
4.4.8 Hundested
4.4.9 Kalundborg
4.4.10 Kolding
4.4.11 Lemvig
4.4.12 Ringsted
4.4.13 Roskilde
4.4.14 Silkeborg
4.4.15 Svendborg
  

Det er valgt at beskrive og vurdere indsamlingssystemerne for emballageglas i 15 danske kommuner. De valgte kommuner er:
Albertslund
Ballerup
Fredericia
Gentofte
Greve
Hobro
Holmegaard
Hundested
Kalundborg
Kolding
Lemvig
Ringsted
Roskilde
Silkeborg
Svendborg

I alle de ovenstående kommuner på nær fire, indsamles der mere glas per indbygger end de 14,4 kg per person, danske kommuner i gennemsnit indsamler.

I 5 af kommunerne er det kommunale indsamlingssystem for emballageglas organiseret som henteordninger, mens resten af de valgte kommuner har etableret bringeordninger - evt. i kombination med forskellige muligheder for at få hentet glasset ved indsamling af storskrald, indsamling ved spejdere m.v.

Som det fremgår af Kapitel 1, er der ved udvælgelsen af kommunerne lagt vægt på, at de skulle repræsentere forskellige indsamlingssystemer m.m. De kriterier, der er lagt vægt på ved udvælgelsen af de valgte kommuner, er markeret og fremgår af Tabel 2 på den efterfølgende side.

Tabel 2
De faktorer for de udvalgte kommuner, der er lagt vægt på ved udvælgelsen, er markeret med raster.

Se her!

4.1 Hentesystemer

Albertslund, Fredericia, Greve, Kolding og Ringsted Kommuner har baseret den kommunale indsamling af emballageglas på henteordninger, der er udbredt til hele den pågældende kommune. Henteordningerne er i de valgte kommuner suppleret, så der i begrænset omfang er opstillet materiel (kuber) til supplerende indsamling samt med mulighed for at aflevere glasset på genbrugsplads.

I Albertslund Kommune indsamles der i kassetter ved den enkelte husstand, mens der er opstillet minicontainere til brug ved flere husstande som fælles opsamlingsmateriel.

I Fredericia Kommune indsamles glasset som en af seks genbrugsfraktioner i klare plastsække en gang om måneden fra parcelhuse, mens der er etableret "miljøøer" ved etageejendomme, hvor glasset og de resterende genbrugsfraktioner opsamles i minicontainere.

I Greve Kommune indsamles emballageglas fra parcelhuse og rækkehuse i klare plastsække hver 14. dag, mens der i etagebebyggelser og visse rækkehusområder er opstillet kuber som fælles opsamlingsmateriel.

I Kolding Kommune kan borgerne vælge mellem en hente- og en bringeordning. Ved henteordningerne kan der vælges mellem kassetter ved husstanden eller private miljøstationer. En miljøstation er et opsamlingssted til affaldsfraktionerne, hvor et mindre antal husstande er gået sammen om at opstille fælles materiel til affaldet. Materiellet leveres af kommunen.

I Ringsted Kommune indsamles glasset i stativ fra parcelhuse og i minicontainere fra etageejendomme.

4.2 Bringesystemer

Ballerup, Gentofte, Hobro, Holmegaard, Hundested, Kalundborg, Lemvig, Roskilde, Silkeborg og Svendborg Kommuner baserer indsamling af glas på bringeordninger. Bringeordningerne er udformet, så glasset kan afleveres i det opstillede materiel eller bringes til genbrugsplads.

Kommunerne kombinerer ofte bringeordninger med fx en storskraldsordning eller indsamling ved spejdere, der henter glasset med forskellige intervaller. Storskraldsordningerne dækker dog ikke nødvendigvis hele kommunen.

I Ballerup Kommune indsamles glasset i kuber samt på genbrugsstation. Der hentes storskrald hver 14. dag fra alle parcelhuse, hvor der medtages emballageglas.

Gentofte Kommune indsamler glasset i kuber og på genbrugsstationen. Desuden er der etableret en storskraldsordning, hvor der hver 14. dag er mulighed for at stille emballageglas ud til afhentning.

I Hobro Kommune indsamles glasset i kuber. Organisationer indsamler i pallerammer, og sælger efterfølgende glasset til kommunen. Der indsamles storskrald 3 gange om året, hvor der er mulighed for at medtage emballageglas.

I Holmegaard Kommune indsamles glasset i kuber. Der er opstillet kuber til klart og til farvet glas på alle standpladser.

I Hundested Kommune indsamles flasker og glas i miljøøer. Der er ved hver standplads opstillet opsamlingsmateriel til fire genbrugsfraktioner herunder flasker og andet glas. Flasker indsamles i pallerammer, mens andet glas indsamles i 240 liters beholdere.

Der er opstillet kuber i Kalundborg Kommune. En sammenslutning af organisationer medtager desuden glas for kommunen i forbindelse med indsamling af loppemarkedseffekter 10 gange om året.

I Lemvig Kommune indsamles glasset i kuber i Lemvig By. Nærgenbrugspladserne i de mindre lokalsamfund indsamler ligeledes i kuber, mens organisationer indsamler glas i pallerammer.

Roskilde Kommune anvender kuber til indsamling af glasset. I to landsbyområder er glasindsamlingen baseret på husstandsindsamling af glas i plastsække. Indsamlingen forestås her af spejdere.

I Svendborg Kommune er der opstillet kuber. Det er desuden muligt at aflevere glas på genbrugsstationen. Der er mulighed for at stille glasset ud til storskrald 1 gang om måneden.

I Silkeborg Kommune anvendes der 800 liter containere med bundtømning. Ordningen er suppleret med pallerammer opstillet ved dagligvarebutikker. Spejdere har en husstandsindsamling af glas en gang om året.

4.3 Farvesepareret indsamling

Der er ikke mange kommuner, der har etableret og siden fastholdt farvesepareret indsamling af glas. Årsagen til at farvesepareringen ikke er fastholdt skyldes ifølge nogle af kommunerne den øgede omkostning, kommunerne får ved opstilling af dobbelt antal kuber og særskilt tømning sammenholdt med den lille øgede indtægt i forbindelse med afsætningen, der er ved at separere glasset i klart og farvet.

Flertallet af kommunale projekter, hvor der efter indsamling grovsorteres glas, sorterer dog samtidig skår i klare og farvede.

En farvesepareret indsamling er interessant i forhold til at øge muligheden for afsætning af indsamlede skår. Hvis der sker en øget indsamling af glas af den nuværende sorteringskvalitet, vil Rexam Glass Holmegaard, der er den største danske aftager af skår, ikke have mulighed for at aftage den øgede mænge. Der vil imidlertid være mulighed for at afsætte flere klare skår og flere skår fra en renere farvet sortering til Rexam Glass Holmegaard.

Årsagen til at der ikke er mulighed for at aftage flere blandede skår, er glasværkets problemer med at styre farverne i det producerede glas. Ved produktion af klart glas må der i de genanvendte skår stort set ikke forekomme farvede skår. Der anvendes i dag ca. 25 procent genanvendte skår ved produktion af klart glas. Omsmeltede skår udgør 85 procent af bestanddelene i nyt olivengrønt glas. Ved en renere farvesortering - både i det klare og det grønne glas, vil andelen af genanvendte skår i produktionen ifølge Rexam Glass Holmegaard kunne øges væsentligt.

I 1994 blev der gennemført et projekt7, der skulle undersøge, hvorvidt en farvesepareret indsamling kunne medvirke til, at der blev indsamlet mere glas, og hvorvidt indsamlingens kvalitet kunne forbedres. Projektet blev gennemført i 10 kommuner på Sjælland. Kommunerne havde ikke i forvejen farvesepareret indsamling. Indsamlingen i forbindelse med projektet forløb over et år.

Ved forsøget blev der konstateret en øget indsamling i de 10 deltagende kommuner på 5-15 procent. Stigningen blev tillagt sorteringen og den uddelte information. De indsamlede mængder per husstand per år lå under forsøget på 18 til 39 kg Der blev samtidig konstateret et fald i mængden af affald i glasset under forsøgsperioden.

Det blev ved forsøget konkluderet, at det for at sikre en god farveseparering var vigtigt, at de opstillede kuber havde forskellige farver afhængig af, hvad der skulle indsamles i dem. Den bedste sortering blev opnået i kommuner, der havde grønne kuber til farvet glas og hvide kuber til klart glas.

Ballerup og Hundested, der er blandt de valgte kommuner i dette projekt, deltog i det tidligere forsøg med farveseparering. Ballerup Kommune farveseparerer stadig delvist glasset, idet der på nogle, men ikke alle, standpladser er opstillet kuber til både klart og farvet glas. Kommunen forventer dog at stoppe farvesepareringen i forbindelse med udskiftning af indsamlingsmateriel inden for de næste år.

I Hundested Kommune stoppede farvesepareringen kort efter forsøgets afslutning. Hundested Kommune har i dag i stedet valgt at sortere i flasker og andet glas.

Holmegaard Kommune, der har etableret farvesepareret glasindsamling i hele kommunen, deltog ikke i det tidligere farvesepareringsforsøg. Glasset fra kommunen indsamles – uanset om det er farvet eller klart - i grønne kuber med mærkning af, hvilken glastype, der skal lægge i kuben. Kuberne tømmes over i en 2-delt vogn, hvor farvet glas køres til sortering, og klart glas efterfølgende køres til Rexam. Mange læs bliver dog ikke godkendt som klare læs ved Rexam, da indholdet af farvet glas er for højt.

I tre af de 15 valgte kommuner er der etableret grovsortering af glasset efter indsamling. I Fredericia Kommune og på I/S Fællesforbrænding sorteres der i flasker og i klare og farvede skår, mens der i Kalundborg Kommune alene sorteres i flasker og skår.

4.4 Præsentation af kommunerne

De enkelte kommuners indsamlingssystemer er kort blive præsenteret i det følgende. En yderligere uddybning af kommunernes systemer fremgår af bilag A.

4.4.1 Albertslund

I Albertslund Kommune indsamles glasset via henteordninger.

Borgerne kan – områdevis – vælge, hvordan glasindsamlingen skal fungere. Ordningerne er derfor forskellige. I nogle områder indsamles glasset i kassetter ved husstanden, mens der i andre områder er opstillet minicontainere til fælles brug for flere husstande.

Glas kan desuden bringes til kommunens genbrugsstation. Der findes en enkelt kube i kommunen. Kuben tømmes 3-4 gange om måneden.

De forskellige boligområder kan efter aftale med kommunen selv sortere og afsætte det glas, der indsamles i området. Glasset sorteres typisk i flasker og skår. Skårene går enten til den kommunale indsamlingsordning, afsættes sammen med flaskerne til en flaskehandler, eller deponeres. Der er 7 boligområder, der selv står for sortering og afsætning af glas.

Der er ingen frivillige organisationer, der indsamler glas i kommunen.

4.4.2 Ballerup

Ballerup Kommune har en bringeordning til kuber eller genbrugsstation. Der er desuden mulighed for at sætte flasker og glas ud i forbindelse med storskraldsordningen.

Der er opstillet 138 kuber fordelt på 109 standpladser, heraf er 32 kuber til klart glas. Der farvesepareres således på knap en tredjedel af kommunens standpladser. Der er opstillet kuber til klart og farvet glas på genbrugsstationen. Kuber til klart glas er hvide og til farvet glas grønne.

Tømning sker erfaringsmæssigt, når kuberne er mindst totredjedele fyldt og med et spænd fra 1 til 10 uger.

I forbindelse med totalaffaldsordningen, der er en storskraldsordning, indsamles der hver 14. dag i områder med parcelhuse. Flasker og glas stilles ud i poser eller papkasser. Glasset lægges af vognmanden over i flaskekasser, der medbringes på indsamlingsbilen. Flaskekasserne tømmes efterfølgende forsigtigt over i ophalercontainer på genbrugspladsen. Ophalercontaineren transporteres direkte til flaskehandler, hvorfra en tom container tages med tilbage. Det er kommunen, der står for denne ordning gennem aftale en med privat vognmand.

Efterhånden som kommunen skifter til Vestforbrændings nye containertype, vil containere til klart glas udgå, og kommunen vil dermed stoppe farvesepareringen af glasset.

4.4.3 Fredericia

Der er husstandsindsamling af glas i Fredericia Kommune.

Ved parcelhuse afhentes glasset en gang om måneden som én af 6 mulige genbrugsfraktioner. Glasset skal sættes sorteret ud til vejen i klare plastsække. Kommunen uddeler 30 plastsække à 110 liter to gange årligt til alle husstande. Sækkene er til brug for indsamling af alle de 6 typer genbrugsmaterialer. Sækken behøver ikke at være fyldt, når den afleveres.

Kommunen står selv for indsamling af glasset fra de forskellige ordninger. Der indsamles med renovationsbil, der er indrettet, så der er opsamlingsplads til de 6 genbrugsfraktioner. Fraktionerne lægges op i en elevatorhejs og køres op og tømmes ned i opsamlingscontainer på bilen - én hejs og én opsamlingscontainer per materiale.

Ved etageejendomme er der opstillet miljøøer til opsamling af genbrugsmaterialer – herunder emballageglas. Der er opstillet 250 minicontainere på 400-800 liter til indsamling af glasset. Minicontainere tømmes i gennemsnit hver 14. dag – varierende fra hver uge til en gang om måneden afhængig af størrelsen på container.

Det er muligt at aflevere glasset i en af de 10-15 kuber, der er opstillet i kommunen. Kuberne tømmes af en vognmand i gennemsnit hver 3. uge. Glasset kan endvidere afleveres på de to genbrugspladser, hvor det opsamles i store, specielle "bakker", der passer til aflæsning på sorteringsanlægget.

På kommunens genbrugscenter sorteres glasset i flasker og farvede og klare skår. Glas og flasker tilføres fra "bakkerne" til transportbånd. Fra båndet fratages flasker, der lægges i pallerammer. Skår + affald skubbes efterfølgende ud på 3 forskellige bånd – sorteret i klare og farvede skår og i andet affald.

Frivillige organisationer indsamler i mindre omfang flasker og glas ved siden af de kommunale ordninger. Der er opstillet pallerammer ved spejderhuse til indsamling af flasker. Flaskerne afhentes direkte af flaskehandler.

4.4.4 Gentofte

Gentofte Kommunes indsamling af emballageglas er som udgangspunkt etableret som en bringeordning til kuber eller genbrugsstation. Borgerne har dog mulighed for at få hentet emballageglas via storskraldsordningen.

Kuberne tømmes med faste mellemrum – i nogle områder med 1 uges mellemrum, i andre områder med op til 9 ugers mellemrum. Glasset køres direkte til sorteringsanlæg uden yderligere omlastning.

Gentofte Kommune indførte 1. april 1999 en storskraldsordning, hvor borgerne kan få hentet flasker og andet emballageglas ved boligen hver 14. dag. Glasset fra storskraldsordningen pakkes direkte på indsamlingsbilen i pallerammer. Disse leveres til flaskehandler.

4.4.5 Greve

Greve Kommune har etableret en henteordning for emballageglas fra parcelhuse samt nogle rækkehuse. Glasset hentes 2 gange om måneden. Der afhentes kun glas i kommunens udleverede plastsække, som skal sættes ud til vejen. Sækkene indeholder 60 liter og er præget med et genbrugslogo. Kommunen uddeler 25 sække to gange årligt til alle husstande – heraf går ca. halvdelen til indsamling af glas og resten til indsamling af papir.

Poserne med blandet glas omhældes ved indsamlingen til pallerammer. Glasset køres efterfølgende til omlastestation, hvor rammerne samles sammen og de sidste poser tømmes. Rammerne sendes videre til sortering, når der er rammer til et helt lastvognslæs.

I nogle etagebebyggelser samt enkelte rækkehuse er der opstillet kuber. Kuberne er 1,7 m3 og udstyret med flaskebremser. Der er opstillet 55 kuber. Kuberne tømmes ca. en gang om ugen.

Greve Kommune har ikke en selvstændig genbrugsplads, men kommunen er medlem af KARA, og borgerne kan derfor bruge genbrugsstationerne i Køge og Roskilde.

Der er ikke kendskab til, at spejdere eller andre indsamler emballageglas.

4.4.6 Hobro

I Hobro Kommune er der etableret bringeordninger for glasset til kuber, til kommunens nærgenbrugsstation og til I/S Fællesforbrænding.

Der er opstillet 31 kuber i kommunen. Kuberne tømmes ca. hver 3. uge.

Borgerne kan sætte glas ud, når der hentes storskrald 3 gange om året.

6 gange årligt afhentes der flasker, glas og papir af St. Georgs Gilderne (spejdere) ved husstande i dele af kommunen.

Andre spejdergrupper dækker resten af kommunen med husstandsindsamling 4 gange årligt. Disse indsamler dog kun hele flasker.

Forskellige spejdergrupper, enkelte boligselskaber samt dagligvarebutikkerne har opstillet pallerammer til indsamling af flasker og andet emballageglas. Pallerammerne har en form for flaskebremse, der fastgøres på 4. ramme med henblik på at skåne glasset ved indkastning. Der kan lægges låg på rammerne.

I/S Fælles Forbrænding køber de fyldte pallerammer af mange af disse grupper. Der er dog nogle organisationer, der sælger glasset direkte til flaskehandlere.

Det er I/S Fælles Forbrænding, der selv indsamler glasset fra kuber samt afhenter pallerammer, når de er fulde.

På I/S Fælles Forbrændings sorteringsanlæg sorteres det indkomne glas i hele flasker, i farvede skår, i klare skår og affaldsskår til forbrænding.

Sorteringen foregår ved et bånd, hvor glasset aflæsses fra store "opsamlingskasser". Efterfølgende sorteres der manuelt. Flasker fjernes og lægges i pallerammer. Skår skubbes derefter med "skuffejern" ud på et af de tre bånd, der opsamler i henholdsvis farvede, hvide og affaldsskår.

Sorteringen har enkelte fastansatte medarbejdere, og drives desuden med hjælp fra personer i aktivering.

4.4.7 Holmegaard

Kommunen har et bringesystem for glas, hvor glasset kan afleveres på genbrugsøer eller på kommunens genbrugsplads.

Der har været farvesepareret indsamling i kommunen siden 1995.

Der er opstillet i alt 25 genbrugsøer i kommunen. En genbrugsø består af 4 kuber, som kan benyttes til følgende affaldskategorier: Aviser - Reklamer, ugeblade m.m. (glittet papir) - Farvet glas – Klart glas. Der er anvendt samme materiel på genbrugspladsen.

Der anvendes 2,5 m3 plastkuber. Kuberne har flaskebremser. Kuberne tømmes ca. en gang om ugen.

Glasset indsamles på en 2-delt bil. Det farvede glas transporteres til sortering, mens det klare glas efterfølgende køres til Rexam.

Der foregår i et vist omfang indsamling af glas fra spejderorganisation og idrætsforeninger.

4.4.8 Hundested

Hundested Kommune har en bringeordning for glas.

Kommunen står for al indsamling og håndtering af glas og flasker. Indsamlingen foregår i forbindelse med affaldsøer.

Der indsamles flasker i pallerammer, mens andet glas indsamles i 240 liters plastbeholdere, der er opstillet på samme indsamlingssteder.

En af kommunens ansatte kører rundt hver dag og sætter om nødvendigt nye rammer på, samt rydder op på indsamlingsstederne.

Pallerammer hentes direkte fra standpladser (af flaskehandler) og køres til sortering hos flaskehandler.

Når beholderne er fulde, køres det resterende emballageglas af kommunens folk til genbrugspladsen og tømmes over i ladcontainer. Glasset trykkes ind imellem med skovl på gravko med henblik på, at det bliver pakket mest muligt inden bortkørsel.

Skår køres direkte til Rexam Glass Holmegaard fra genbrugspladsen.

4.4.9 Kalundborg

I Kalundborg Kommune er der etableret en bringeordning for emballageglas. Der er opstillet kuber i hele kommunen. Det er desuden muligt at medbringe glasset til genbrugsstationen, hvor det ligeledes opsamles i kuber.

I forbindelse med genbrugsstationen er der etableret en genbrugscentral, hvor glas sorteres og afsættes. Genbrugscentralen er etableret som et beskæftigelsesprojekt. Der har været sorteret glas i 14 år.

Kuberne i kommunen tømmes af genbrugscentralen. Tømningen foregår ved et byttesystem, hvor en lastbil medbringer 10 tomme kuber, der ombyttes med 10 fulde. Kuberne køres tilbage til genbrugscentralen, hvor de sættes af, og tomme sættes på ladet. Kuberne tømmes ca. 1 gang om ugen – i kommunens yderdistrikter dog ca. 1 gang om måneden. Kuberne er lavet lidt mindre (1,32 m3) end standardkuber af hensyn til pladsen på lastbilen.

De fyldte kuber, der er afsat på genbrugscentralen, hentes på truck af genbrugscentralens medarbejdere og køres ind i sorteringshallen. Kuben tømmes ud på sorteringsbord, hvorfra der sorteres i hele flasker, skår og affald til deponi/forbrænding. De hele flasker lægges i pallerammer. Der tømmes og sorteres en kube ad gangen.

De kuber, det tidsmæssigt ikke er muligt at sortere, tømmes ud i store containere, og afsættes usorteret.

Der indsamles genbrugsmaterialer 10 gange om året af "Spildopmagerne" – herunder emballageglas. "Spildopmagerne" er en sammenslutning af frivillige organisationer, der støttes af kommunen. "Spildopmagerne" lægger det glas, der kommer med ved indsamlingerne, i containere, som renovationsafdelingen har stillet op. Der fyldes ca. 5 stk. 12 m3 containere om året af "Spildopmagerne". Glasset køres til genbrugsstationen.

Borgerne skal i forbindelse med indsamlingen sætte genbrugsmaterialerne ud til vej på nærmere annoncerede dage. Der afhentes kun genbrugsmaterialer i de tættere bebyggede områder af kommunen.

4.4.10 Kolding

Borgerne i Kolding Kommune kan frit vælge mellem hente- og bringeordninger.

Ca. 85 procent af kommunens borgere har valgt en henteordning, mens de resterende 15 procent (omkring 4.000 husstande) har valgt en bringeordning, hvor glasset bringes til kuber eller til genbrugsstationen. Der er ikke nedslag i renovationsgebyret, selvom der vælges en bringeordning.

Der kan ved henteordningerne vælges mellem private miljøstationer og kassetter ved husstanden.

Ca. 70 procent af kommunens husstande er tilsluttet private miljøstationer. Private miljøstationer er en sammenslutning af et begrænset antal husstande, der har fælles indsamlingsmateriel til genbrugsmaterialer. Der anvendes 370 liters 2-hjulede beholdere til indsamling af genbrugsmaterialer.

Tømning af glasset fra miljøstationer sker med mellemrum, der er tilpasset behovet på de enkelte miljøstationer. Intervallerne kan variere fra 1 uge til 6 uger.

Ca. 15 procent af kommunens borgere har kassetter opstillet ved husstanden. Der er kassetter til henholdsvis 2 forskellige papirfraktioner (aviser + brochurer og ugeblade) og til glas.

Kassetter tømmes hver 4. uge.

Der er opstillet 5 kuber i kommunen, der tømmes hver uge.

Borgerne kan desuden aflevere glas på kommunens 2 genbrugspladser.

Det er kommunen, der indsamler genbrugsmaterialer. Minicontainerne bliver indsamlet via et byttesystem, hvor den lastbil, der indsamler materialerne har tomme containere med ud, der ombyttes med de fulde. Glasset køres tilbage til "genbrugscenteret", hvor det med lift tømmes ned i en stor ladcontainer.

Der er enkelte steder opstillet pallerammer til indsamling af flasker. Det er private organisationer/flaskehandler, der står for opsætning af indsamlingsmateriel og afsætning af de indsamlede flasker.

4.4.11 Lemvig

Lemvig Kommune har etableret bringeordninger for emballageglas. Glasset kan lægges i kuber, afleveres på nærgenbrugspladserne, afleveres til de frivillige organisationer eller på genbrugspladsen.

Der er 10 bemandede nærgenbrugspladser i de mindre bysamfund. Her er det de lokale sogne- og borgerforeninger, der driver pladserne ved hjælp af frivillig arbejdskraft.

Der er 4 steder i kommunen opstillet genbrugsøer, hvor der ud over papir, pap, metal og dåser også kan afleveres glas. Genbrugsøerne er etableret i bysamfund, hvor der ikke kan drives en nærgenbrugsplads.

Der indsamles desuden glas af forskellige organisationer i kommunen. Der er 4 spejderorganisationer, der indsamler glas. 5 organisationer indsamler ikke, men har en bringeordning til pallerammer. Renordvest betaler organisationerne en bonus for at stå for indsamlingen. Derudover betaler selskabet 40 øre per kg glas, organisationerne afleverer.

Organisationerne indsamler glasset i pallerammer. Det er ikke kun flasker, der indsamles i pallerammerne, men alt emballageglas. Pallerammerne afhentes af Renordvest.

I Lemvig by er der opstillet 12 kuber. Renordvest ejer kuberne og står for vedligeholdelse af dem. Indsamling af glasset fra kuberne er i 2001 blevet udliciteret.

4.4.12 Ringsted

Ringsted Kommune har etableret en henteordning for al glasemballage.

Der er opstillet et indsamlingsstativ hos alle enfamilieboliger samt ved sommerhuse. Systemet har ud over en indsamlingsenhed til restaffald, en kombineret enhed til glas og papir.

Etageboliger kan vælge mellem indsamlingsstativ, opstilling af 4-hjulede minicontainere på 66o liter eller en kombination af dette materiel. Der er opstillet 339 minicontainere.

Glasset indsamles en gang om måneden ved alle husstande.

Der er i Ringsted by samt i de større landsbyer opstillet 22 kuber, hvor borgerne som supplering til henteordningen har mulighed for at komme af med glasset.

Kuberne tømmes 1 gang om måneden.

Der kan desuden afleveres glas på kommunens genbrugsstation.

Der er kendskab til 2 organisationer, der indsamler flasker og selv afsætter dem. Spejderne indsamler i egne kuber, mens der er andre, der indsamler i pallerammer. Der indsamles kun flasker.

4.4.13 Roskilde

Roskilde Kommune har en bringeordning for glasemballager. Glasset bringes til kuber eller til kommunens genbrugsplads.

Der er opstillet 320 kuber.

Spejderne står for indsamling i de to landsbysamfund Svogerslev og Vindinge. Kommunen leverer sække, og spejderne deler dem ud til glasindsamlingen. Der indsamles en gang om måneden.

Kommunen har i kontrakten med transportøren indføjet en bestemmelse om, at kvaliteten af det indsamlede glas har indflydelse på afregningen.

4.4.14 Silkeborg

I Silkeborg Kommune er der etableret bringeordninger for emballageglasset. Der er opstillet 44 containere på 22 affaldsøer samt 67 pallerammer ved 50 dagligvarebutikker.

Ved de 58 største etageboliger i kommunen er der opstillet 136 containere, der tømmes mindst 1 gang om måneden. Derudover er der opstillet containere på centrale steder i kommunen (parkeringspladser, indkøbscentre m.m.)

Der kan også afleveres glas i Maxi-containere på kommunens 2 affaldscentre.

Der indsamles noget glas af spejdere. Der er husstandsindsamling 1 gang om året – ellers indsamles der i opstillede containere af forskellige organisationer (institutioner, spejdere, idrætsorganisationer m.m.). Spejderne indsamler kun flasker. Der er to boligselskaber, der har lavet aftale med en flaskehandler, der har opstillet pallerammer ved 15 etageejendomme.

Silkeborg Kommune anvender hovedsageligt 800 liter mini-containere med bundtømning.

4.4.15 Svendborg

Svendborg Kommune har en bringeordning til miljøstationer. Der er desuden mulighed for at komme af med emballageglas på kommunens genbrugsstation eller til storskrald.

Der er opstillet 96 miljøstationer i kommunen. En miljøstation består af en glaskube, en papirkube og en stander med en batteriboks og en skraldespand. 63 procent af glasset i den kommunale indsamling kommer fra miljøstationerne.

Kuberne er som udgangspunkt på 1,7 m3. Frem for at opstille flere kuber på samme standplads, hvor der er et bohov for større volumen, er der enkelte steder opstillet en 2,5 m3 kube. Kuberne er støjisoleret. Det betyder, at der er gummi i bund og skum på de indvendige sider.

Der er en kommunal ansat, der hver dag kører rundt til alle miljøstationer. Transportøren kører i kommunen 3 dage om ugen og tømmer glas- og papirkuber efter anvisning fra den kommunale medarbejder.

Kommunen har en genbrugsstation, hvor glasset kan lægges i 25m3 container med indkastning i flere niveauer. 30 procent af den samlede glasmængde fra den kommunale indsamling stammer fra glas afleveret på Genbrugsstationen.

Storskrald afhentes 1 gang om måneden, hvor affaldet – herunder glas kan stilles ud i klare plastsække med max. 15 kg/sæk. Affaldet skal være sorteret, så de forskellige fraktioner er adskilt. 7 procent af det kommunale glas indsamles gennem storskraldsordningen.

Der er enkelte organisationer, der indsamler glas i opstillede pallerammer. Kommunen har overblik over mængderne, da de får indberetninger fra flaskehandlere om indsamlede mængder. Kommunen mener, at organisationerne indsamler alle typer emballageglas og ikke alene flasker.

7 Røgen K og A D Hansen (1996): Test af glasindsamling med farveseparering. Miljøprojekt nr. 340, 1996. Miljø- og Energiministeriet. Miljøstyrelsen.