Miljøledelse i produktkæder - en eksempelsamling

11 Beslutninger skal tages på et kvalificeret grundlag - Eksempel 7

Leverandører - Danfoss - TetraPak
11.1 Start - TetraPak forespørgsel startede dataindsamlingen
11.2 Drift - Miljøhensyn ved produktudvikling er sat i system
11.3 Udvikling - I fremtiden skal leverandørerne selv opdatere data
11.4 Referencer

Leverandører - Danfoss - TetraPak

Danfoss Drives A/S er i dag i stand til at give kunderne detaljerede oplysninger om de enkelte produkters materialesammensætning samt vejledning i bortskaffelse af produkterne. Danfoss Drives har desuden udviklet en designhåndbog med henblik på at sikre, at der tages hensyn til miljøet ved udvikling af nye produkter.

Det centrale i denne case er, at Danfoss på baggrund af en forespørgsel fra TetraPak har udviklet en database med produktinformationer. Databasen kan bruges i en række sammenhænge. For Danfoss har den produktorienterede miljøindsats bidraget til :

Udvikling af database med produktinformationer

Danfoss Drives har udviklet en database med materialeindhold for hver enkelt komponenttype. Databasen indeholder i dag ca. 1.000 varenumre eller varegrupper, som er deklareret. Via databasen kan Danfoss Drives indtaste et stofnavn og se hvilke varenumre eller -grupper, der eventuelt indeholder stoffet. Yderligere kan databasen håndtere prædefinerede materialedeklarationer for standardprodukter, og bruges til at udarbejde demonteringsvejledninger til brug for genbrugsvirksomhederne, hvor man bl.a. ved hjælp af fotos kan oplyse om placeringen af de problematiske dele, og hvordan de skal bortskaffes. Man kan downloade en stykliste for et vilkårligt apparat til databasen og få genereret en specifik materialedeklaration for apparatet.

Miljøovervejelser indgår i produktudvikling

Oplysningerne i databasen har desuden været et vigtigt element i udviklingen af en designhåndbog, der skal sikre, at der tages miljøhensyn i produktudviklingen. Designhåndbogen indeholder bl.a. en checkliste med punkter, som medarbejderne i udviklingsafdelingen skal gennemgå og bekræfte ved konstruktionen af nye produkter.

Demonteringsvejledning tilfører produkter værdi

Danfoss Drives’ initiativer på produktområdet sikrer generelt, at der tages miljøhensyn i produktudviklingen. Desuden sker der en forbedring af produkternes kvalitet, idet de enkelte produkter kan leveres med en demonteringsvejledning til kunderne. Den enkelte kunde køber således ikke længere kun et apparat, men kan få en beskrivelse af materialesammensætningen samt en vejledning i, hvordan apparatet skal håndteres ved bortskaffelse.

Produktinformationer

Der eksisterer i dag ikke kriterier for miljømærkning af de produkter, som Danfoss Drives producerer, og der er ikke udsigt til sådanne kriterier i den nærmeste fremtid. Danfoss Drives kan derfor ikke få sine produkter miljømærket.

I stedet forsyner Danfoss Drives sine produkter med et mærkat, som beskriver apparatets indhold af forskellige stoffer i vægtprocent samt hvor i apparatet, eventuelt miljøskadelige stoffer er placeret.


Opbygning af databasen har startet en proces

Danfoss Drives er i dag i stand til at imødekomme kundernes krav om information om produkternes miljøegenskaber og arbejder målrettet på i fremtiden at kunne foretage egentlige livscyklusvurderinger af produkterne. Under mottoet "man skal lære at kravle, før man kan gå" arbejdes der dog i første omgang på at få udbygget databasen med eventuelle manglende data samt generelt at få kvalitetssikret leverandørernes oplysninger, inden arbejdet med miljøvurdering af materialerne kan sættes i værk.

11.1 Start - TetraPak forespørgsel startede dataindsamlingen

Initiativet med opbygning af en database med materialeindhold for hver enkelt komponenttype blev iværksat i 1996, hvor Danfoss Drives blev miljøcertificeret. På det tidspunkt var virksomheden i gang med at implementere et system hos en række datterselskaber, hvor de skulle tilbagetage udtjente produkter og indgå en aftale med lokale genbrugsvirksomheder om miljørigtig bortskaffelse af produkterne. Projektet blev iværksat, og Danfoss Drives' kunder fik i første omgang et mindre beløb pr. enhed eller en form for rabat for at aflevere det udtjente produkt.

Danfoss Drives erkendte hurtigt, at et af problemerne med at indgå aftaler med lokale genbrugsvirksomheder var, at der blev stillet spørgsmål om produkternes indhold. Danfoss Drives havde ikke umiddelbart tænkt på, at der kunne være miljøskadelige stoffer i produkterne. Allerede i 1972 havde man fjernet PCB fra transformatorerne, og havde egentligt ikke forestillet sig, at der kunne være andre miljøskadelige stoffer i produkterne. På baggrund af spørgsmålene fra genbrugsvirksomhederne iværksatte Danfoss Drives i 1997 et projekt med henblik på at undersøge, hvad der egentlig var i deres produkter. Projektet blev begyndelsen på udvikling af databasen og udvikling af demonteringsvejledninger til produkterne.

Parallelt med udvikling af databasen fik Danfoss Drives en forespørgsel fra TetraPak i Sverige, som var én af deres store kunder. I forespørgslen var oplistet en række kemiske betegnelser. TetraPak ville vide, om de oplistede stoffer var indeholdt i de produkter, som Danfoss Drives leverede til TetraPak. Forespørgslen fra TetraPak var foranlediget af krav i byggevaredirektivet.

Forespørgslen kom som lidt af en overraskelse for Danfoss Drives, men på det tidspunkt var en mindre del af databasen allerede opbygget med materialeindhold for nogle af nøglekomponenterne, så de var i stand til at udarbejde en primitiv materialedeklaration, som blev sendt til TetraPak.

Forespørgslen fra TetraPak gav Danfoss Drives "blod på tanden", og det blev besluttet at gå videre med projektet med at opbygge databasen. Danfoss Drives var klar over, at hvis det her udviklede sig, og kunderne begyndte at stille spørgsmål til produkternes miljøegenskaber, så ville Danfoss Drives få problemer fremover, hvis de ikke var i stand til at deklarere deres produkter.

Ud over indsatsen for at sikre, at der fremover kan leveres en materialedeklaration for alle produkter, begyndte Danfoss Drives samtidig at udvikle en designhåndbog for at sikre, at der tages hensyn til miljøet i forbindelse med udvikling af nye produkter. Baggrunden for at gå i gang med designhåndbogen var en bemærkning fra virksomhedens certificeringsorgan, Dansk Standard, i forbindelse med implementeringen af miljøledelsessystemet. Dansk Standard mente, at Danfoss Drives burde gøre noget mere struktureret for produktmiljøet. Designhåndbogen skal medvirke til at sikre, at nye produkter bliver mere miljøvenlige og bedre egnet til genbrug.

Danfoss Drives har brugt en del ressourcer på at få opbygget databasen og i det hele taget på at fokusere mere på produktets miljøegenskaber. I de sidste 4 år er der brugt i størrelsesordenen 1 mandeår pr. år på den produktorienterede miljøindsats. Produktindsatsen er en integreret del af virksomhedens miljøstyringssystem (ISO 14001).

Opbygningen af databasen har ikke været uden problemer. Det er nemlig ikke alle leverandører, der har været i stand til eller villige til at give informationer til Danfoss Drives. Selvom Danfoss Drives er en stor virksomhed i dansk sammenhæng, har virksomheden måttet indse, at der i international sammenhæng ikke er meget at stille op over for globale leverandører af elektronik komponenter som f.eks. Siemens og Philips. I de tilfælde, hvor det har været muligt at finde andre leverandører, har Danfoss Drives gjort dette, men i flere tilfælde eksisterer der ikke alternative leverandører, der er konkurrencedygtige på pris og kvalitet.

For at imødekomme problemet med at skaffe data til livscyklusvurdering af elektronikprodukter tog Danfoss Drives sammen med andre elektronikvirksomheder i 1997 initiativ til udvikling af en model for miljøvurdering af elektronik. Modellen bygger på det, som Danfoss Drives kalder "port til port" princippet, hvor hver enkelt virksomhed i produktkæden skal gøre rede for sine miljøforhold og materialer/komponenter og videregive disse oplysninger til næste led i kæden, som så lægger sine egne data til og derefter leverer de samlede data videre til næste led. Modellen har aldrig rigtig vundet gehør hos myndighederne og er således ikke blevet realiseret i form af et projekt. Danfoss Drives er dog stadig af den opfattelse, at tilvejebringelse af de nødvendige data er en forudsætning for overhovedet at gå videre og foretage egentlige livscyklusvurderinger.

I de tilfælde, hvor det er helt umuligt at skaffe de nødvendige data om en komponents sammensætning, har Danfoss Drives mulighed for at benytte laboratoriefaciliteterne hos Danfoss i Nordborg. Her kan komponenten adskilles og analyseres for indholdsstoffer mv.

11.2 Drift - Miljøhensyn ved produktudvikling er sat i system

Hele indsatsen omkring udbygning af databasen og anvendelse af designhåndbogen er tilrettelagt med henblik på at gøre det så operationelt som muligt for medarbejderne i indkøbs- og udviklingsafdelingen. Indkøberne anvender designhåndbogens checkliste (liste over forbudte og uønskede stoffer) til at sikre tilvejebringelsen af de nødvendige miljøoplysninger fra leverandørerne. I konstruktionsfasen bruger medarbejderne designhåndbogens beskrivelser af materialevalg, potentielt skadelige stoffer og bortskaffelse af udtjente produkter til at forsøge at udvikle mere miljøvenlige apparater.

Hensynet til miljøet kommer ikke i første række. Det vigtigste for virksomheden er, at produkterne lever op til kundernes krav til kvalitet, samt at prisen er konkurrencedygtig. Danfoss Drives vil derfor fra tid til anden være nødsaget til at gå på kompromis med miljøhensynet og lade f.eks. konstruktionstekniske hensyn komme i første række.

Når der sker afvigelser fra instrukser i designhåndbogen, f.eks. ved at et punkt på checklisten ikke kan bekræftes, skal den pågældende medarbejder i indkøbsafdelingen eller udviklingsafdelingen beskrive årsagen til afvigelsen. Det kan være, at der ikke findes alternative leverandører af en specifik komponent, som indeholder et uønsket stof, eller at en medarbejder i udviklingsafdelingen af konstruktionstekniske årsager er nødsaget til at anvende en i miljømæssigt henseende uønsket konstruktion. Det er kun i disse tilfælde, at miljøspecialister involveres i processen og er med til at vurdere, om det er acceptabelt at gå på kompromis med miljøhensynet, eller om det er tvingende nødvendigt at finde alternativer.

For at koordinere den produktorienterede miljøindsats effektivt, har Danfoss Drives nedsat en strategigruppe med medlemmer fra Udviklings-, Kvalitets-, Produktions-, Indkøbs- og Salg & Marketingafdelingen. Gruppens primære opgave er at arbejde med og koordinere strategiske miljøtiltag på produktområdet samt at komme med nye ideer og tiltag inden for miljøområdet. Strategigruppen refererer til den øverste ledelse i Danfoss Drives.

Danfoss Drives modtager jævnligt forespørgsler fra især tyske og franske kunder vedrørende produkternes miljøegenskaber. Det kan være forespørgsler om materialeindhold eller en liste over kemiske betegnelser, hvor kunden vil vide, om stofferne indgår i et bestemt produkt. Ved hjælp af databasen er Danfoss Drives i stand til at besvare disse forespørgsler, men som regel oplever virksomheden ingen reaktion på besvarelsen, og det er derfor tvivlsomt, hvad kunderne anvender besvarelserne til. Danfoss Drives oplever generelt kundernes eventuelle miljøkrav som sporadiske, og der eksisterer i dag intet samarbejde med kunderne om udvikling af renere produkter.

Danfoss Drives markedsfører ikke sine produkter som miljøvenlige, og ser ingen grund til at begynde på det, idet kunderne generelt ikke efterspørger denne type produkter. Danfoss Drives vil dog ikke udelukke, at enkelte kunder måske har valgt Danfoss Drives som leverandør af et bestemt produkt grundet den ekstra miljøindsats.

Danfoss Drives har oplevet en meget lille efterspørgsel på sin EMAS miljøredegørelse og har som konsekvens heraf valgt at stoppe med at være EMAS-registreret pr. 1. januar 2001. Denne beslutning skal samtidig ses i lyset af, at Danfoss Drives ikke mener, at EMAS-registreringen er relevant i international sammenhæng (uden for Europa) - her oplever virksomheden, at ISO 14001 certificeringen er mere interessant i kundernes øjne.

11.3 Udvikling - I fremtiden skal leverandørerne selv opdatere data

Danfoss Drives deler databasen med materialeindhold og designhåndbogen med Drives Division afdelingen i Illinois i USA. Sammen med afdelingen i USA arbejder Danfoss Drives videre med at forbedre databasens kvalitet. Dels skal der følges op på eventuelle usikkerheder i leverandørernes oplysninger, dels skal de manglende data indhentes. Danfoss Drives vurderer, at databasen er ca. 95% på plads. I løbet af første halvår 2001 er det planen, at leverandørerne via Internettet skal indtaste miljødata for de produkter, de leverer til Danfoss Drives. På den måde bliver leverandørerne aktive medspillere i udviklingen og driften af databasen med materialeindhold.

Når databasen er blevet udbygget til den ønskede kvalitet, vil Danfoss Drives begynde at foretage en miljøvurdering af de enkelte produktionsprocesser og derved indlede arbejdet med egentlig livscyklusvurdering af de enkelte produkter. Inden da forventer Danfoss Drives dog at skulle bruge tid på at sikre, at de forventede krav i EU's kommende direktiv om affald fra elektrisk eller elektronisk udstyr (WEEE-direktivet) kan efterleves. Direktivet forventes bl.a. at medføre et forbud mod anvendelse af bly i elektroniske apparater fra 2008.

Danfoss Drives

Danfoss Drives A/S er en del af den samlede Danfoss koncern. Virksomheden er blandt Danmarks største elektronikvirksomheder og har ca. 750 ansatte. Danfoss Drives Division, som Danfoss Drives A/S er en del af, udvikler, producerer og markedsfører frekvensomformere til trinløs regulering af hastigheden på elmotorer. Frekvensomformerne produceres tre steder i verden; på hovedfabrikken i Gråsten, hos Danfoss Drives i Illinois samt Danfoss Graham i Winsconsin, begge USA. Frekvensomformerne anvendes over hele verden inden for alle grene af industrien.

Danfoss Drives’ tre produktionssteder i Danmark og USA er alle certificeret efter ISO 9001 og 14001. Det er et led i den samlede Danfoss koncerns miljøpolitik, at alle anlæg skal være ISO 14001 certificeret. Danfoss koncernen har yderligere underskrevet ICC's miljøcharter "Erhvervslivets Erklæring for Bæredygtig Udvikling".

11.4 Referencer

Interview med Flemming Lynge Nielsen, Kirsten Stentoft og Arne Pfeffer, Danfoss

www.danfoss.dk

Danfoss’ Miljøredegørelse 1998