Miljøledelse i produktkæder - en eksempelsamling

18 Samling af alle aktører - et lærerigt projekt - Eksempel 14

Aalborg Portland – Unicon - Vejdirektoratet
18.1 Start - Etablering af Center for ressourcebesparende betonkonstruktioner
18.2 Drift og Udvikling - Fortsættelse af kontaktnet
18.3 Referencer

Aalborg Portland – Unicon - Vejdirektoratet

Unicon og Aalborg Portland arbejder aktivt på miljøområdet på forskellige måder. En måde er et centersamarbejde med alle led i produktkæden, inklusiv en af de store brugere af beton, Vejdirektoratet. Aktører i samarbejdet satser på at etablere en platform for dialog om udvikling af mindre miljøbelastende produkter. Et konkret resultat af arbejdet vil være en "Grøn bro", der bliver bygget i 2001.

Et anden vinkel af Aalborg Portlands og Unicons miljøarbejde kan ses på dokumentations- og formidlingssiden i form af miljøvaredeklarationer.

Grøn bro som monument for, at samarbejde kan skabe miljøresultater

Center for ressourcebesparende betonkonstruktioner samler en række førende virksomheder og videnscentre om en fælles udfordring: At give den danske cement- og betonindustri en international konkurrencefordel på baggrund af ny teknologisk viden om miljørigtig betonproduktion og -anvendelse. Som et konkret resultat af centerets arbejde vil parterne i centeret i 2002 have stået for udvikling, projektering og bygning af en "Grøn bro". Den grønne bro skal ses som et konkret resultat af fælles anstrengelser i et stort anlagt projekt. Projektet involverer alle led i produktkæden fra produktion af cement og udvinding af tilslagsmaterialer (sand, sten mv.), produktion af beton over forskning og udvikling til rådgivning af entreprenører og bygherrer.

Center for ressourcebesparende betonkonstruktioner består af i alt ni partnere. Ledelse af centeret forestås af Betoncenteret, Teknologisk Institut. Aalborg Portland varetager formandskabet for styregruppen. Til centeret er knyttet flere projekter, herunder blandt andet design og materialesubstitution. Centret omfatter fem udviklingsprojekter, et demonstrationsprojekt, seks faglige aktiviteter og tre formidlingsprojekter.

Materialesubstitution og besparelse

Selve mængderne ved bygning af broer og veje er betydelige. I runde tal bliver der brugt 500 m3 materialer per bro. Alene på statsvejene er der ca. 1 bro per kilometer vej. For veje er materialeforbruget i størrelsesordenen 1 m3 materiale per meter vej. Valget af råmaterialer - selv med små nuancer - har således stor betydning for produktets endelige miljøprofil. I disse overvejelser skal både medtænkes aspekter som økonomi, forsyningssikkerhed, mulighederne for at substituere indgående materialer med andre materialer såvel som holdbarheden af det konkrete produkt og de miljømæssige konsekvenser.

Ved substitution kan der både være fokus på selve mængden og på de specifikke udledninger af stoffer. Med henblik på ressourceminimering arbejder parterne i centeret på integration mellem betonproduktion og restprodukter fra andre produktkæder. Et eksempel på dette er anvendelse af aske fra forbrænding af spildevandsslam som indgående materiale ved fremstilling af beton og cement.

Center for ressourcebesparende betonkonstruktioner

Center for ressourcebesparende betonkonstruktioner er et baseret på en centerkontrakt. Centerkontrakter styrker dansk erhvervsliv gennem etablering af netværk mellem universiteter, godkendte teknologiske serviceinstitutter og erhvervslivet. Centerkontrakter kan finansieres med op til 50% fra Erhvervsfremme Styrelsen.

Samarbejdspartnerne i Center for ressourcebesparende betonkonstruktioner er:

Aalborg Portland, der er Danmarks eneste cementproducent.
Unicon, der er Danmarks største betonproducent.
COWI Rådgivende Ingeniører AS, der en af Danmarks store rådgivende ingeniørvirksomheder.
Højgaard & Schultz a/s, der er en af Danmarks store entreprenørvirksomheder.
AB Sydsten, der producerer tilslagsprodukter og beton.
Vejdirektoratet, anvender beton og betonteknologi i stort omfang til en lang række opgaver. Desuden er Vejdirektoratet normsætter indenfor beton- og miljøområdet.
Betoncenteret, Teknologisk Institut, der er teknologisk serviceinstitut på betonområdet.
Institut for Bygninger og Energi, Danmarks Tekniske Universitet, og
Institut for Bygningsteknik, Aalborg Universitet.


Andre resultater af Aalborg Portlands og Unicons proaktive tilgang er i samarbejde med den europæiske brancheorganisation på cement- og betonområdet gennemførelse af livscyklusanalyse samt i samarbejde med nordiske partnere at medvirke til udvikling af et koncept for nordiske miljøvaredeklarationer. Viden herfra kommer virksomhederne til gode i forbindelse med vurderingen af mulighederne for substitution og de miljømæssige konsekvenser heraf.

18.1 Start - Etablering af Center for ressourcebesparende betonkonstruktioner

Initiativet til Center for ressourcebesparende betonkonstruktioner blev taget af Betoncenteret ved Teknologisk Institut. Gennem "korridor-snak" ved konferencer samt et overordentligt godt kendskab til mange af aktørerne på den nationale arena var det muligt at invitere de relevante aktører med i centersamarbejdet. Erhvervsfremme Styrelsens program for centerkontrakter skabte en del af de økonomiske forudsætninger for at muliggøre det storstilede initiativ. Betoncenteret sørger for at holde trådene sammen.

Den måde, centeret er etableret på, gør, at parterne i projektet hver for sig deltager med den kompetence, de i forvejen besidder. For Aalborg Portland betyder det, at de står for udvikling af forskellige typer cement. Tilsvarende fremstiller Unicon de nye grønne beton´er, mens andre, heriblandt Betoncenteret ved Teknologisk Institut, tester betonens egenskaber.

Centeret skaber rammen for dialog og udveksling af erfaringer

Som en del af centeret er der etableret en projekt-web, hvor parterne kan udveksle resultater og erfaringer. Hjemmesiden fungerer, og da ikke alle parter er involveret i alle projekter, er den et nyttigt instrument indenfor de enkelte projekt samarbejder samt til formidling af projekterne mellem parterne indenfor centeret. Centeret giver øget mulighed for forståelse for og dialog om såvel tekniske som miljømæssige problemstillinger i produktkæden. Gennem den delvise formalisering af samarbejdet bliver det klart for deltagerne, hvilke muligheder den enkelte har for at påvirke sin del af produktkæden. Herved øges mulighederne for at påvirke i fællesskab også. Hvis eksempelvis Vejdirektoratet vil stille miljøkrav i forbindelse med bygning af en bro eller vej, er det vigtigt at vide, hvilke muligheder entreprenørerne har for at påvirke. Hvis kravet f.eks. er, at vedligeholdelsen skal kunne foregå med halvt så høj hyppighed som almindeligvis, er det vigtigt, at have viden om hvilke tekniske konsekvenser, sådanne krav vil få.

Gennem udviklingsarbejdet i centersamarbejdet satser de involverede virksomheder i produktkæden på at kunne udvikle konstruktionsmaterialer, der både økonomisk og miljømæssigt er konkurrencedygtige.

Miljø er på dagsordenen

Både Aalborg Portland og Unicon oplever, at miljø er på dagsordenen. Aalborg Portland ser miljø som en naturlig og integreret del af den almindelige tekniske service pakke og har derfor været aktivt involveret i miljøarbejde - siden 1995 også på produktniveau. Tilsvarende går Unicon ofte aktivt ind i miljøprojekter, idet det er virksomhedens oplevelse, at sådanne nok tager tid, men også, at det oftest giver afkast i form af øgede muligheder for at se nye vinkler i igangværende arbejde.

Både Aalborg Portland og Unicon oplever løbende og i stigende grad interesse for miljø- og arbejdsmiljøspørgsmål og har derfor en fortsat dialog med deres leverandører vedrørende indholdsstoffer samt eventuelle muligheder for ændring af recepterne. Cement er et basis-produkt, der indgår i et betydeligt antal andre produkter. Derfor modtager Aalborg Portland mange henvendelser med henblik på afklaring af cementens konkrete miljøforhold.

Aalborg Portland har sat sig som mål at kunne levere specifikke miljøoplysninger om cementens miljøegenskaber, eksempelvis i form af miljøvaredeklarationer baseret på livscyklusanalyser. Unicon har et samarbejde med en leverandør med henblik på at substituere miljøbelastende stoffer. Samarbejdet blev indledt på baggrund af en konkret henvendelse om substitution af formaldehyd men er fortsat således, at det nu både er leverandør og Unicon, der henvender sig til hinanden i forbindelse med konkrete problemstillinger eller ideer til løsninger heraf.

Som branche forventer den europæiske cementindustri at opleve stigende miljøopmærksomhed. Denne forventning underbygges blandt andet af EU Kommissionens Grønbog om miljø, der netop er offentliggjort. I grønbogen bliver der lagt særdeles meget vægt på det offentliges muligheder for at stimulere til miljø- og energibevidste indkøb.

18.2 Drift og Udvikling - Fortsættelse af kontaktnet

De involverede parter har - også før centerkontraktens indgåelse - haft kendskab til hinanden. Ved indgåelse af centerkontrakten forpligtede parterne sig selv og hinanden til at gennemføre forskellige udviklingsaktiviteter samt en række tests. En del af disse arbejder var måske over tid blevet gennemført i alle fald, men gennem det fælles forpligtende engagement sker det på kortere tid. Da indsatsen er koordineret, betyder det reelt også en ressourcebesparelse.

Vidensformidlingen er - gennem produktkæde samarbejdet - til en vis grad sikret, således at alle relevante aktører i produktkæden, inklusiv kunden, hele tiden er med i front.

Virksomhederne i produktkæden er vant til, at der kan gå flere år, før resultaterne af nye ideer reelt kan ses som færdigudviklede produkter på markedet. Forventningerne til produktkæde samarbejdet er høje rent produkt-mæssigt, men der er samtidig forståelse for, at det vil tage tid, før de nye recepter vil være udbredt på markedet.

På nuværende tidspunkt har projektpartnerne ikke taget samlet stilling til, om de eventuelt vil fortsætte en eller anden form for koordineret indsats, når det igangsatte center er afsluttet. Selvom der ikke skulle blive tale om en fælles koordineret indsats, vil de netværk og kontakter, der er etableret i det eksisterende center, kunne leve videre efter en centerafslutning, og erfaringerne for udveksling af viden forventes at blive båret videre i fremtidige satsninger.

Kontaktnettet vil kunne bruges i forbindelse med den fortsatte udvikling af og dialog om "grøn" beton, herunder også bindemidler.

På internationalt niveau forventer virksomhederne at arbejde videre med initiativer som miljøvaredeklarationer. Dette vil både kunne foregå på nordisk plan og gennem den europæiske cementforening, CEMBUREAU, på europæisk plan.

Fra kundesiden har samarbejdet givet øget indsigt i hvilke muligheder og begrænsninger, der vil være i forbindelse med vurdering af tilbud og licitation på anlæg med mindre miljøbelastning.

Vejdirektoratet er ansvarlig for udarbejdelse af vejregler. Vejregler angiver hvilke krav, en vej skal leve op til, herunder hvilke krav, den anvendte beton skal leve op til. Vejregler anvendes ved bygning af broer og veje af både stat, amt og kommune. Vejdirektoratet forventer, at relevante resultater af center-samarbejdet vil blive skrevet ind ved revision af vejreglerne. Vejreglerne er således med til at påvirke reduktionen af potentielle miljøbelastninger fra vej- og brobyggeri.

Inden for byggebranchen er der tradition for, at vejreglerne bruges som udgangspunkt ved andet byggeri, og derfor kan en ændring i vejreglerne til miljøets fordel have stor betydning for potentielle miljøbelastninger fra byggeri.

Aalborg Portland A/S

Aalborg Portland A/S er Danmarks eneste cementproducent og er markedsledende i Danmark. Knap halvdelen af produktionen i Aalborg eksporteres. Eksporten går til mere end 70 lande. Aalborg Portland A/S er verdens største eksportør af hvid cement og arbejder målrettet på at blive verdens største producent inden for området. Aalborg Portland A/S har siden 70’erne arbejdet aktivt på miljøsiden. Dette indebærer i dag arbejde med såvel livscyklusanalyser og miljøvaredeklarationer. Aalborg Portland A/S er mere end 100 år gammel.

Aalborg Portland har siden 1998 været certificeret efter ISO 14001 og blev EMAS registreret i 2000. Miljøledelsessystemet omfatter både miljø-, arbejdsmiljø-, energi- og kvalitetsledelse.

 

Unicon

Unicon A/S er Danmarks førende leverandør af fabriksbeton, betonprodukter samt dertil knyttede serviceydelser. I Danmark er Unicon opdelt efter forretningsområderne: fabriksbeton, betonbelægninger og afløbsprodukter.

Ca. en trediedel af Unicons produktionssteder er ISO 14001 certificerede.

18.3 Referencer

Interview med Kvalitets og miljøkoordinator Annegrete Holland, Unicon.

Interview med chef for cementfabrikkerne tekniske oplysningskontor Christian F. Justesen, Aalborg Portland.

Interview med afdelingsingeniør Jørgen Lauridsen, Vejdirektoratet.

EUs Grønbog om Integreret Produkt Politik

Aalborg Portland, Miljøredegørelse 1999 og 2000

www.aalborg-portland.dk
www.cembureau.be
www.gronbeton.dk
www.skanska.dk
www.teknologisk.dk, Betoncenteret
www.unicon.dk
www.vejdirektoratet.dk