Miljøledelse i produktkæder - en eksempelsamling

33 Strategisk udviklingssamarbejde om nye rengøringsmetoder - Eksempel 22

DiverseyLever – ISS Danmark – Brædstrup Sygehus
33.1 Start – Dansk og globalt samarbejde
33.2 Drift – udvikling af nye sortimenter og metoder
33.3 Udvikling – Harmonisering af produktsortiment og fastsættelse af miljømål
33.4 Referencer

DiverseyLever – ISS Danmark – Brædstrup Sygehus

ISS og DiverseyLever har indgået en global strategisk rammeaftale om levering af rengøringsmidler og harmonisering af produktsortimenter på tværs af landegrænser. De danske virksomheder inden for de to koncerner samarbejder om at få svanemærkede rengøringsmidler repræsenteret i de globale produktsortimenter og samarbejder med slutkunder, som f.eks. Brædstrup Sygehus, om udvikling af mindre miljøbelastende rengøringssystemer.

I Danmark har ISS og DiverseyLever siden 1997 haft et tæt samarbejde om udvikling af kvalitets- og miljømæssigt optimerede rengøringssystemer. Samarbejdet omhandler primært området med institutionel rengøring. Samarbejdet er blevet yderligere udbygget efter, at de to moderkoncerner i 2000 har indgået en strategisk rammeaftale. Der åbnes nu også mulighed for, at miljøsamarbejdet mellem de danske virksomheder kan spredes til de øvrige dele af de to globale koncerner. Samarbejdet mellem DiverseyLever og ISS har primært resulteret i følgende:

Formaliseret samarbejde om nye rengøringssystemer

ISS og DiverseyLever samarbejder om udvikling af nye produkter og metoder, som er organiseret i en Teknisk Komité. Miljø er foruden kvalitet, ergonomi og økonomi én af de parametre, der vurderes ud fra. På f.eks. Brædstrup Sygehus er der udviklet nye systemer, som på fem år har reduceret forbruget af vand til rengøring med 70%, forbruget af kemikalier med 50% og den samlede mængde affald til en tredjedel.

Fælles udvikling af Svanemærket nordisk produktlinie

ISS og DiverseyLever i Danmark og Norden samarbejder om udvikling af en nordisk produktlinie med svanemærkede rengøringsmidler, som skal repræsentere produkter med miljøhensyn i de harmoniserede produktsortimenter inden for ISS. ISS i det øvrige Europa baserer i dag deres centrale indkøb på solgte mængder og pris. Barriererne for udbredelsen af den nordiske linie er derfor betydelige.

Fokus på forenkling og simplificering

DiverseyLever har konstateret, at miljø langt fra er et salgsargument i sig selv. Derfor er DiverseyLever i gang med at udvikle produktsortimenter, hvor mindre miljøbelastende produkter, metoder, transport og emballage sælges med klare argumenter om besparelser gennem forenkling og simplificering.

Miljømål hos slutkunder

Produktkædesamarbejdet mellem DiverseyLever og ISS kan styrkes yderligere ved, at der systematisk opstilles fælles miljømål og handlingsplaner hos slutkunderne, som det f.eks. er sket på Brædstrup Sygehus. Den væsentligste miljøbelastning fra rengøringsservice sker ved udførelsen hos kunden, og behovet for målstyring i dette led er derfor stort.

33.1 Start – Dansk og globalt samarbejde

ISS’s hovedleverandør af rengøringsmidler var tidligere en del af koncernen. Leverandøren var på daværende tidspunkt ISS Darenas. ISS Darenas blev i 1997 solgt til DiverseyLever, som herefter blev den nye hovedleverandør. DiverseyLever leverer i dag omkring 90-95% af ISS Danmark’s forbrug af rengøringskemikalier. Kun enkelte nicheprodukter leveres af andre. Globalt varierer DiverseyLever’s andel af ISS’s forbrug af kemikalier afhængigt af hvilke leverandører, der er repræsenteret i verdensdelen.

Primo 2000 indgik ISS og DiverseyLever en global strategisk rammeaftale omkring levering af kemikalier til flertallet af ISS’s forretningsområder. Rammeaftalen omfatter grundliggende en aftale om, at ISS aftager visse mængder kemikalier mod, at DiverseyLever til gengæld giver fordelagtige priser på kemikalierne. Aftalen har en overordnet strategisk karakter. Dvs. at der ikke er aftaler om, at ISS skal aftage helt bestemte mængder af specifikke kemikalier. Derimod ligger der aftaler om, at man vil arbejde på at harmonisere produktsortimenter og arbejdsmetoder globalt for dermed at opnå effektiviseringsgevinster.

Begge parter kan opnå betydelige effektiviseringsgevinster ved, at ISS globalt indfører samme produktsortiment og arbejdsgange til f.eks. gulvrengøring. Rengøring vil i mange tilfælde kunne foretages med de samme kemikalier og arbejdsgange i Danmark, Europa og i resten af verden.

Et nordisk produksortiment: "The Nordic Line"

Efter indgåelsen af rammeaftalen blev de første forslag til globale produktsortimenter præsenteret. Centrale indkøbere i koncernen blev nu sat til at foreslå harmoniserede produkter på tværs af landegrænser. I både ISS Danmark og i den danske del af DiverseyLever blev man hurtigt opmærksom på, at der lå en stor udfordring i at få miljøhensyn repræsenteret i sortimenterne. De danske dele af koncernerne startede derfor et samarbejde om at få produkter miljømærket med Svanen repræsenteret i de harmoniserede sortimenter. Siden foråret 2001 har man samarbejdet om at udvikle en nordisk produktlinie: "The Nordic Line". Her fokuserer ISS og DiverseyLever i fællesskab på udvikling og afprøvning af svanemærkede produkter

I DiverseyLever startede man parallelt et samarbejde med de øvrige nordiske virksomheder inden for koncernen om udvikling af den nordiske produktlinie. I dette teknikersamarbejde har man udvekslet erfaringer om overholdelse af svanemærke-kriterierne for de forskellige rengøringskemikalier. Samarbejdet har endvidere handlet om at få tilpasset produkterne til diverse myndighedskrav i Norden (f.eks. Listen over uønskede stoffer, arbejdsmiljøkrav til specifikke stoffer mm.), således at der også kan tages højde for dette i udviklingen af den nordiske linie. På denne måde søger DiverseyLever at sikre, at man altid er på forkant med nye myndighedskrav til produkterne.

DiverseyLever og ISS har valgt at bruge Svanen, fordi den giver produkterne et "blåt stempel" fra et uvildigt organ (Miljømærkesekretariatet). Ved f.eks. egen miljøfareklassificering af produkterne vil der altid kunne rejses tvivl om troværdigheden af selv-klassificeringerne. Herudover kender kunderne Svanen fra detailmarkedet, og derfor er den også let at markedsføre over for professionelle kunder og brugere ude på f.eks. institutioner. DiverseyLever er ikke glade for omsætningsafgiften på Svanen (Svanen koster 0,4% af omsætningen af produktet). Diversey Lever har derfor valgt kun at have et enkelt produkt miljømærket inden for hver enkelt produktkategori. Det miljømærkede produkt kan anvendes i markedsføringen, og kunderne kan informeres om, at de øvrige produkter har tilsvarende indholdsstoffer og dermed også er mindre miljøbelastende. DiverseyLever ser meget gerne omsætningsafgiften fjernet, hvilket ville muliggøre miljømærkning af flertallet af deres produkter.

33.2 Drift – udvikling af nye sortimenter og metoder

Kombination af miljøhensyn og simplificering

Grundliggende mener DiverseyLever ikke, at den grønne profil alene kan sælge produkterne. De kan se, at salget af de svanemærkede produkter ikke er stigende. De fleste kunder vælger meget konservativt efter parfume og efter devisen: "de grønne produkter er nok ikke så effektive". Miljø er langt fra et salgsargument i sig selv.

På denne baggrund har DiverseyLever nu introduceret en fremgangsmåde for salgsarbejdet, som kombinerer miljøhensyn med besparelser og forsimpling af forretningsgangene. Argumenter om, at de økonomiske og miljømæssige hensyn kan trække i samme retning, anvendes i salgsarbejdet. Salgsarbejdet omhandler produkter, metoder, transport og emballage, og overordnet set handler salgsarbejdet om at sælge mindre miljøbelastende produkter med klare argumenter for omkostningsreducerende fordele.

Fremover vil emballagen til f.eks. rengøringsmidler blive emballeret i et tyndere plastikmateriale, hvilket medfører, at fareklassificerede rengøringsmidler ikke vil kunne sendes med posten enkeltvist, men kun opfylder transportkravene i kartoner /pakker. Samtidig pakkes rengøringsmidlerne fremover i emballager, som er lettere at håndtere for medarbejderne (f.eks. 25 l dunke ændres til 20 l dunke), og dermed forbedres arbejdsmiljøet.

Formaliseret fælles udvikling af mindre miljøbelastende rengøringsmetoder og -produkter

DiverseyLever og ISS har et formaliseret samarbejde om systematisk udvikling af forbedrede rengøringssystemer. ISS har indført en fast procedure for, hvordan nye metoder og produkter bliver godkendt til anvendelse i koncernen. DiverseyLever fungerer nu som en integreret del af proceduren. Tidligere har ISS oplevet det som en betydelig barriere, at kommunikationen gik igennem salgsdirektører, som ikke havde nogen bred teknisk viden om produkterne. Nu er det kemikerne fra DiverseyLever, som direkte informerer teknikerne i ISS om mulighederne.

Proceduren fungerer således, at nye produkter/metoder kan indstilles til en Teknisk Komité. I Teknisk Komité er DiverseyLever også repræsenteret, og det er her, at samarbejdet om udvikling og afprøvning organiseres. I den praktiske afprøvning anvendes normalt specifikt udviklede skemaer, som skal sikre en objektiv afprøvning. Ofte vil der være tale om, at effektivitet (=arbejdstid) skal vægtes op imod miljøparametre. Vurderingerne foretages ud fra parametrene: Kvalitet, ergonomi, miljø og økonomi.

Teknisk Komité indstiller efter afprøvning produktet/metoden til Hovedsikkerhedsudvalget om optagelse i en given materialestandard (f.eks. produkter til gulvrengøring). Dette udvalg har både ledelses- og medarbejderrepræsentanter, og udvalget foretager den endelige godkendelse/afvisning af produktet.

Afprøvning af nye produkter fra DiverseyLever – eller fra alternative leverandører – kører som en løbende proces. Den løbende udvikling af svanemærkekriterier medfører også et stadigt behov for produktændringer.

Nye rengøringssystemer på Brædstrup Sygehus

Et eksempel på samarbejdet om udvikling af nye rengøringssystemer er rengøringen på Brædstrup Sygehus. Det første ISS gjorde, da de startede på miljøarbejdet på Brædstrup Sygehus, var at kortlægge forbrug af vand og kemikalier i samtlige rengøringsrutiner. Rengøringspersonalet kortlagde deres præcise vand-, kemikalie- og udstyrsforbrug. Med dette som udgangspunkt gik man herefter i gang med at reducere forbrugene efter handlingsplaner med præcise mål.

I arbejdet med at reducere vandforbruget er man f.eks. gået over til anvendelse af fugtige mikrofiberklude til inventarrengøringen. Det har medført, at der anvendes betydeligt mindre vand og slet ingen vaskemidler til denne rengøring. Samtidig er arbejdsmiljøet/ergonomien blevet forbedret, fordi kludene ikke skal vrides op. Kludene leveres fugtige fra vaskemaskinen. Udviklingen af denne arbejdsmetode er sket i et tæt samarbejde med DiverseyLever, som også leverer mikrofiberkludene.

Siden Brædstrup Sygehus i 1996 startede med at udarbejde miljøhandlingsplaner og –redegørelser, er vandforbruget til rengøring blevet reduceret med 70%, forbruget af vaske- og rengøringsmidler med ca. 50% (i kg/år), og den samlede mængde af fast affald fra rengøringen er reduceret til en tredjedel.

Udviklingssamarbejderne med DiverseyLever fungerer i høj grad, fordi DiverseyLever er sparringspartner i det daglige rengøringsarbejde. Hvis der er behov for information om indholdsstoffer eller specifikke rengøringsegenskaber, kontakter de lokale ISS-medarbejdere DiverseyLever direkte. Det tætte samarbejde giver den tillid mellem personale og leverandør, som skal til for at udvikle nye forbedrede rengøringssystemer.

33.3 Udvikling – Harmonisering af produktsortiment og fastsættelse af miljømål

Udbredelse gennem koncernernes globale produktsortimenter

Både ISS og DiverseyLever i Danmark arbejder målrettet på, at deres nordiske sortiment, som opfylder Svanens miljøkriterier, skal komme til at indgå ISS’s globale og harmoniserede produktsortimenter. Der lægges et stort arbejde i at få ISS-koncernens accept af, at miljøparametrene skal indgå som et ligeværdigt kriterium ved opstilling af sortimenterne. ISS Danmark har et væsentligt behov for at have miljømærkede produkter i deres sortimenter for at kunne konkurrere i de danske udbud af rengøringsopgaver. Men inden for ISS-koncernen er det i store træk kun de nordiske virksomheder, som inddrager miljøhensyn, mens virksomhederne i Tyskland, Storbritannien og de sydeuropæiske lande helt overvejende træffer beslutninger om indkøb på baggrund af solgte mængder og laveste priser. Barriererne for udbredelse af deres nordiske linie er derfor betydelige.

På trods heraf ser ISS Danmark dog positive muligheder for – gennem produktsortimenterne – at komme til at påvirke anvendelsen af rengøringsmidler i resten af Europa. Perspektivet er, at de nordiske miljømærkede produkter kan komme til at bevæge rengøringen i f.eks. Sydeuropa i en miljømæssig positiv retning.

Salgsarbejde mod konservative produktvalg

DiverseyLever vil arbejde på at videreudvikle deres salgsarbejde ved at fortsætte med at sælge mindre miljøbelastende produkter, metoder, transport og emballage sammen med argumenter om økonomiske/administrative besparelser. Dette går i høj grad ud på at påvirke de professionelle kunder i en mindre konservativ retning. Herunder er det f.eks. DiverseyLever’s vision i fremtiden at kunne præsentere produktserier helt uden parfume og farve. Parfume og farve er unødvendige til professionel rengøring og kan give betydelige både miljø- og arbejdsmiljømæssige problemer. Men der ligger fortsat en stor opgave i at skulle overbevise kunderne om, at disse stoffer kan undværes.

Fælles fastsættelse af miljømål hos slutkunderne

En yderligere styrkelse af produktkædesamarbejdet mellem ISS og DiverseyLever kan ske ved, at virksomhederne videreudvikler og systematiserer miljøarbejdet hos deres slutkunder, som det f.eks. er sket på Brædstrup Sygehus, hvor ISS og DiverseyLever har fastsat miljømål og opstillet handlingsplaner for rengøringsarbejdet. Fælles fastsættelse af miljømål hos de øvrige slutkunder inden for institutionsrengøringen vil kunne give yderligere miljøforbedringer. Den væsentligste miljøbelastning sker under rengøringens udførelse hos kunden, og behovet for målstyring i dette led er derfor stort.

Faktabokse:

DiverseyLever

DiverseyLever er en international virksomhed, som producerer og markedsfører rengørings- og hygiejneløsninger til det professionelle marked. Løsningerne består – foruden distribution af rengøringsprodukter – af rådgivning og service samt levering af rekvisitter og maskiner. Virksomheden er en del af Unilever-koncernen, som internationalt har omkring 300.000 medarbejdere. I Danmark har DiverseyLever ca. 250 medarbejdere og distribuerer dagligt ca. 70 tons rengøringsprodukter. Virksomheden i Danmark er ISO 9001 og 14001-certificeret.

 

ISS

ISS Danmark er en servicevirksomhed med omkring 16.000 medarbejdere, som udgør den danske del af det globale serviceselskab ISS med over 250.000 medarbejdere. ISS Danmark fusionerede i januar 2001 med Jydsk Rengøring og er nu landets absolut største rengøringsselskab. Ud over rengøring har ISS Danmark aktiviteter inden for catering, drift af plejehjem og daginstitutioner mm. ISS Danmark har opbygget et miljø- og kvalitetsledelsessystem efter ISO 14001 og 9001, men har valgt ikke at lade sig certificere. ISS Catering er certificeret efter ISO 14001.

 

Brædstrup Sygehus

Brædstrup Sygehus er beliggende i Vejle Amt. ISS har gjort rent på sygehuset siden 1970. I 1995 besluttede Vejle Amtsråd, at alle amtets institutioner skulle begynde at arbejde med miljøredegørelser og handlingsplaner. Brædstrup Sygehus har siden udarbejdet en miljøredegørelse hvert år, og ISS har bidraget med redegørelsen vedrørende rengøringen. Miljøredegørelserne indsendes hvert andet år til Green Network, som godkender miljøredegørelserne efter en revision.

33.4 Referencer

Interview med udviklingschef Anne-Lise Schønning, ISS. 2001-08-20.

Interview med miljø- og kvalitetschef Vicki Bacher, DiverseyLever A/S.   2001-08-23

Interview med serviceleder Sonja Andersen, Brædstrup Sygehus. 2001-08-29.

Interview med Peter Sørensen, Teknisk afdeling, Brædstrup Sygehus. 2001-08-29.

www.iss.com
www.diverseylever.com