Miljøledelse i produktkæder - en eksempelsamling

44 Interview

44.1 Produktkæden omkring DAN-RENS A/S
44.2 Produktkæden omkring SKY-LIGHT A/S
   

Interviewskemaet er blevet udarbejdet af projektgruppen i fællesskab, og danner grundlag for interviews i de 2 produktkæder (Bilag G.7 "Interview skema").

Efterfølgende blev der foretaget interview af kontaktpersoner i de udvalgte virksomheder. Dette skete telefonisk eller ved personlig besøg.

44.1 Produktkæden omkring DAN-RENS A/S

Produktkæden om DAN-RENS A/S består af store internationale leverandører, og kunder som oftest er mindre virksomheder.

44.1.1 DAN-RENS A/S’s kunder

Hos de adspurgte virksomheder har de ved udvælgelsen af deres leverandør-samarbejdspartner prioriteret ud fra: pris, kvalitet, leveringssikkerhed og serviceniveau. Kun en virksomhed (som er ISO 14001 certificeret) har i udvælgelsen af samarbejdspartner fokuseret på DAN-RENS A/S’s miljøforhold. De øvrige krav der stilles, er faglig ekspertise og kompetence, når de aktuelle forhold som fx. affaldshåndtering, mærkning, arbejdspladsbrugsanvisninger, indberetninger etc., som er for komplicerede for virksomhederne. Alle virksomheder har dog i udvælgelsen af DAN-RENS A/S kunnet se de fordele, der i DAN-RENS A/S koncept at tilbyde kunder et retursystem for kundernes affaldsprodukter. Det skyldes i høj grad "Affaldsbekendtgørelsen". Den er meget vanskelig for den enkelte virksomhed at håndtere. Selv om vi i Danmark har en national lovgivning, er det op til de enkelte kommuner, hvorledes indsamlingsordninger er etableret (private og kommunale), samt i udarbejdelse af regulativer i håndtering og bortskaffelse af affald. Et stort problem hos en af de adspurgte virksomheder er årlige indberetninger til de offentlige myndigheder vedrørende forbrug af farlige stoffer. Ud fra mindre virksomheders kompetence, er det ofte meget komplicerede spørgsmål, der skal bevares, fx. kemikaliekodning, brug af chlorerede flammehæmmere HFC-gasser etc. Det er som regel den lille virksomheds bogholder, som får ansvaret for udfyldelse af disse papirer, og det er et stort arbejde der her bliver pålagt den enkelte. En idé kunne være at stille disse spørgsmål til den pågældende importør, da der må kunne opstilles nogle tommelfingerregler om, hvor stor andel af farlige stoffer der anvendes til forbrug, hvor meget bliver genanvendt og endelig mængden af spild.

Gode samarbejdsrelationer:
DAN-REN A/S er god til at give tilbagemelding til deres kunder vedrørende deres evner i at sortere affald, samt i at føre en dialog til bedre forståelse af diverse regulativer, datablade og mærkninger.
Tilbud om mindre beholdere til at have inden døre, som kan anvendes til affaldsfolie, film m.m.
Årlig oversigt i hvad der er blevet borttaget af affald fra den pågældende kunde
Denne oversigt kan bl.a. danne grundlag for indberetninger til offentlige myndigheder vedrørende forbrug af virksomhedernes egne kemikalier.

44.1.2 DAN-RENS A/S’s leverandør

En af DAN-RENS A/S’s leverandører, som har deltaget i interviewet, er en global virksomhed med produktion over hele verden. På trods af at virksomhedens strategi er at fokusere på teknologi, filosofi, miljø m.m. opfatter virksomheden, at den danske lovgivning er fyldt med så mange særregler og forordninger, at med mindre der er etableret en stor miljøafdeling til at fortolke disse regler samt udarbejde og oversætte sikkerhedsdatablade, mærkninger m.m., er det meget kompliceret at have overblik. Det er importørens pligt at sikre, at mærkningen er i overensstemmelse med det pågældendes lands lov, og her er udarbejdelsen af sikkerhedsdatablade et problem, da der er forskellige regler i EU. Den danske lovgivning er i nogle tilfælde så stram, at reglerne ikke kan efterkommes, fordi der ikke eksisterer en kendt teknologi, der kan løse problemet. Firmaet produktudvikler løbende deres produktionsmaskiner, og i udviklingsfasen fokuseres på maskinerne i valg af råvarer, elektronik og design af en let konstruktion. I ibrugtagnings-fasen fokuseres på forbrug af vand, energi og bearbejdningsmetoder. Ofte forlænges LCA udviklingsforløbet op til 1 år, og der kan efterfølgende ofte konstateres, at den pågældende teknologi er forældet. Omkostningerne til at inddrage LCA i udviklingsforløbet har været så store, at det færdige produkt har for store omkostninger for kunderne. Det på trods af, at kunderne er i den grafiske branche, hvor mange virksomheder har et dokumenteret miljø-ledelsessystem og producerer svanemærkede produkter i form af tryksager m.v.

DAN-RENS A/S importerer også direkte fra virksomheder beliggende i det sydlige Europa. En af de adspurgte virksomheder (spansk virksomhed) lovede at besvare interviewskemaet (oversat til engelsk) indenfor et bestemt tidsinterval. På trods af flere rykkere modtog DAN-RENS A/S ikke nogen besvarelse.

En italiensk leverandør som fremstiller organiske opløsningsmidler til den grafiske branche, gav udtryk for at være ISO 14001 certificeret. Det er blevet undersøgt i databaser, der har opsamlet ISO 14001certificerede virksomheder, og denne virksomhed mangler. Firmaet oplyser, at der er en ansvarlig miljøperson med angivelse af et navn. Firmaet er underlagt et EU direktiv. Samarbejdet med deres leverandør blev prioriteret udfra kvalitet, leveringssikkerhed, service, miljøforhold og dernæst ud fra pris og mulighed for at samarbejde i produktudvikling. I besvarelsen blev det anført, at firmaet altid efterspørger miljøredegørelser, at deres kunder altid leverer svar på de miljøspørgsmål der stilles. Virksomheden oplyser, at de har en selvstændig miljøafdeling.

44.2 Produktkæden omkring SKY-LIGHT A/S

Produktkæden omkring SKY-LIGHT A/S består af lokale leverandører og af en importør, som repræsenterer store internationalt firmaer. De adspurgte kunder er henholdsvis en levnedsmiddelvirksomhed og en emballagefabrikant, som i nogle af sine ydelser er underleverandør til levnedsmiddelvirksomheder.

44.2.1 SKY-LIGHT A/S’s kunder

De adspurgte virksomheder har i besvarelsen vedrørende udvælgelse af leverandørsamarbejdspartner prioriteret følgende ud fra parametre som pris, kvalitet og leveringssikkerhed. Der er samarbejde mellem leverandør og kunde i mærkningsregler af plastemballage og i at opfylde emballagedirektivet, hvori der er opstillet grænseværdier. Ofte er det kunden der spiller bolden tilbage til leverandøren i at dokumentere at grænseværdier er opfyldt.

En dansk kunde, som hovedsaglig eksporterer til det øvrige EU, er i gang med at opbygge ISO 14001. De har formuleret deres politik således at der ved udvælgelsen prioriteres ud fra kvalitet, pris, leveringssikkerhed og derefter ses på arbejdsmiljøet. Arbejdsmiljøet er taget med, da kunden er meget opmærksom på, at der ikke findes opløsningsmidler i produktionen. Derudover stilles der dokumenterede krav til kvalitet og miljø, herunder krav for bakteriologi og pesticider til deres leverandører. Kunden foretager ekstern audit hos sine leverandører og der udarbejdes en rapport (Bilag G.5). Er der konstateret afvigelser bliver disse nedskrevet og bedes udbedres inden for en fastsat termin. Der bliver også foretaget ekstern audit vedrørende miljøforhold: udledninger fra kloak, røg, alm. affald fra virksomheden, samt brug af opløsningsmidler og tungmetaller samt affaldsbehandling af pap. papir, metal og plast, samt mulighed for substitution og om den pågældende virksomhed overholder lovgivningen samt lokale regulativer. Da SKY-LIGHT A/S årligt udarbejder en redegørelse hvor disse oplysninger er beskrevet henvises i dette tilfælde til rapporten. Har virksomheden leverandører i England spørges specielt til sikkerhed, hvor der i Danmark er Arbejdstilsynet som medvirker til at sikre at disse forholder i orden. Kunden har en meget tæt dialog med SKY-LIGHT A/S i deres forretninger, men der er ikke på nuværende tidspunkt samarbejde i at udvikle nye miljørigtige produkter/emballage i fællesskab.

Den anden af de adspurgte kunder, som ikke er i besiddelse af et dokumenteret miljøstyringssystem, har en tæt dialog vedrørende miljøforhold hos leverandøren. Deres produktionsspild (op til 20 %) returneres til SKY-LIGHT A/S. Når deres kunder stiller særlige krav for ex. opfyldelse af emballagedirektivet, grænseværdier og lignende bliver bolden kastet tilbage til SKY-LIGHT A/S. Der er samarbejde omkring vidensformidling omkring nye typer emballage. Firmaet foretager kun ekstern audit vedr. kvalitet hos deres leverandører.

Virksomheden producerer i dag emballage uden PVC til det danske marked, men i England vil man gerne fortsat have PVC produkter.

44.2.2 SKY-LIGHT A/S’s leverandører

En af SKY-LIGHT A/S’s leverandør som har medvirket i et interview er en danskejet virksomhed. Virksomheden er ordreproducerende. Der modtages spild fra kunder som det bliver regenereret og bliver derefter tilsat sammen med varer fra hovedsaglig Tyskland (Global leverandør). Leverandørerne vurderes ud fra kvalitetsmæssig vurdering fra kunders behov. Ofte er datablade (sikkerhed og arbejdspladsbrugsanvisninger)knyttet til de indkøbte varer på originalsproget og ikke oversat til dansk og der må så sættes ressourcer ind på dette område. Dette gælder også hvis produkterne købes igennem en dansk distributør. Vedrørende opfyldelse af direktiver, bliver disse tilpasset den enkelte kunde.

Virksomheden er medlem af et regionalt miljønetværk hvor den har forpligtet sig til at udarbejde en miljøteknisk redegørelse. Der er blevet fokuseret meget på arbejdsmiljøprojekter især i reduktion af støj og støv.

En hollandsk leverandør blev også udsat for at besvare interviewskemaet. Firmaet fremstiller poly ethylen therephthalater (PET) og er underlagt 2 EU direktiver. Virksomheden har et dokumenteret miljøledelsessystem, men er ikke certificeret. Der er nedskrevet miljøpolitik, der udarbejdes en offentlig miljøredegørelse, og der er en ansvarlig miljøchef med angivelse af et navn. Firmaet foretager intern audits, og der anvendes også ekstern hjælp. Der er til stadighed miljøprojekter i gang med reduktion af flygtige gasser i destruktionsovne. Det oplyses, at LCA er indarbejdet på et generelt niveau. Når der samarbejdes med leverandører om produktudvikling tages der miljøhensyn. Alle parametre inden for pris, kvalitet, leveringssikkerhed, serviceniveau, miljø- og arbejdsmiljøforhold prioriteres lige meget. Der spørges altid om produkters fremstilling hos leverandører og der findes et spørgeskema, der anvendes hos leverandører. Der bliver aldrig spurgt efter deres leverandørers miljøredegørelse.