Ukrudtsbekæmpelse på belægninger

Termiske metoder

Varmer ukrudtet op

De termiske metoder sprænger planternes celler, væsken fordamper og planten svækkes. Flere behandlinger vil efterhånden udsulte ukrudtet. Fuld effekt kræver, at alle overjordiske dele blancheres. For etableret ukrudt vil det typisk betyde, at det yderste af planten brænder væk ved flammebehandling som en følgevirkning af den nødvendige dosering. Efter varmebehandling visner det blancherede ukrudt. Hvis det visne materiale ikke fjernes, vil det brænde væk ved næste behandling. De vandbaserede metoder kan få stort ukrudt til at falde sammen, hvilket kan hindre varmen i at nå ned til de lavtsiddende dele af planten. Flammebehandling og dampbehandling har efter al sandsynlighed samme effekt ved de samme mængder energi.

Flammer

Redskaber til flammebehandling bruger gas som brændstof. Forbrændingen foregår enten ved en åben flamme eller under en lukket skærm. Effekten består dels i den direkte påvirkning fra skrå flammer, der når belægningen, dels af den varme luft under skærmen og strålevarme fra et eventuelt varmeskjold.

Flammebehandlet mælkebøtte fra øverst til venstre: Lige efter behandling, dag 2, dag 10, dag 14 lige behandlet igen, dag 16 og dag 25.

Damp

Redskaber til dampbehandling bruger typisk brændselsolie som energikilde. Princippet er at opvarme og fordampe vand og herefter bruge faseskiftet fra damp til flydende vand til at overføre varme til ukrudtet. Når vanddamp kondenserer og vender tilbage til flydende tilstand, afgives den energi, der er tilført for at omdanne vandet til damp. Det er ca. tre gange den energi, der skal til for at opvarme vand til kogepunktet. Metoden kan overføre store mængder energi med små mængder vand. Vandforbruget er typisk ned til 0,05 l/m2. Dampen udbringes under en tætsluttende skærm for at opnå den bedste udnyttelse, men kan også udbringes med lanse.

Hedvand

Redskaber til hedvand virker ved, at vandet opvarmes i et oliefyr, der drives af brændselsolie. Hedvandet kan enten udbringes via dyser på kørende udstyr eller via håndbårne udlæggere. Flere systemer tilsætter skumdannende stoffer til det varme vand. Det betyder, at der dannes et isolerende lag skum, der forstærker virkningen. Med store mængder vand (op til 5 l/m2) og isolerende skumlag kan man få en dybtgående virkning, der også ødelægger ukrudtets rødder.