Ukrudtsbekæmpelse på belægninger

Mekaniske metoder

Slider ukrudtet i stykker

Børstebehandling virker ved den mekaniske påvirkning af plantens overjordiske dele. Behandlingen kan dels fjerne noget af planten, dels beskadige dens blade. Skaderne får væsken fra cellerne til at fordampe, og det udsulter planten. Flere behandlinger vil efterhånden få en del af planterne til at gå ud. Denne effekt opnås bedst i tørt vejr. I fugtigt vejr vil en del ukrudtsplanter blive revet op med rod. Det kræver dog, at de er mindst 5 cm, sådan at børsterne kan få ordentligt fat i dem. Derfor bruges børstebehandling kun til oprydningsniveauerne og i minimumsniveauet. Børstningen fjerner vækstmateriale på belægningen og hindrer derved nyt ukrudt i at etablere sig. De vigtigste ulemper er, at børsterne slider på belægningens overflade og kan fjerne materiale i fugerne. Børsterne kan desuden hvirvle støv op, hvilket kan genere både forbipasserende og maskinfører. Problemet er mindre i fugtigt vejr.

Børster

Børsterne er traditionelt monteret på en plade, der sidder på en lodret roterende aksel. Aksel og plade kan vippes, sådan at vinklen mod underlaget ændres. Det kan bruges til at styre børsternes aggressivitet. Plastbørster er generelt de mindst aggressive og egner sig bedst til en forebyggende indsats. Bladstål er egnet til minimumsniveauet, hvor mængden af ukrudt ikke når at blive særligt stor mellem behandlingerne. Børster af opflosset stålwire er de mest aggressive og er velegnet til kraftigt ukrudt og bruges derfor til oprydningsniveauerne. De er samtidig hårdest ved belægningen. Børstebehandling med samtidig opsamling er med til at holde belægningen ren og kan supplere fejning.

Børstede og ubørstede brosten på Christiansborg Ridebane.

Arbejdsmiljø

Der er risiko for, at flammebehandling giver forhøjede koncentrationer af kulilte i førerhuset på redskabsbærere. Arbejdet med flydende gas i trykflasker er også en ubehagelig opgave for nogen. Ukrudtsbrændere er omfattet af reglerne om brug af åben ild, og man skal være særligt forsigtig på steder, hvor der er risiko for antændelse. Uforsigtig brug af ukrudtsbrændere kan medføre strafansvar. Risikoen for antændelse af affald, hække, dækmaterialer og lignende er ikke et egentligt arbejdsmiljøproblem, men kan virke stressende for medarbejderen.

Med kærrebrændere går man med hastigheder under 1 km/time. Det kan være belastende både fysisk og ikke mindst psykisk. Større gasbrændere køres med hastigheder på 1,5-2 km/time. Arbejdet kan være krævende, fordi man ofte kører på befærdede veje og ind og ud mellem forhindringer. Det anbefales derfor at lave jobrotation for de medarbejdere, der udfører termisk bekæmpelse.

For håndbugserede ukrudtsbørster er vibrationer et stort problem. Børsternes bevægelse mod belægningen overføres til medarbejderen, der udsættes for rykvise belastninger. På ujævne belægninger vil disse belastninger være forholdsvis store. Derfor bør man ikke arbejde for længe ad gangen med håndbugserede børster.