Ukrudtsbekæmpelse på belægninger

Vælg redskaber efter opgaven

Ikke nok med ét redskab

Redskaberne er grundstammen i den pesticidfri bekæmpelse af ukrudt. I de fleste tilfælde er det nødvendigt at have flere forskellige typer redskaber for at kunne bekæmpe på forskellige typer arealer.

Flammebehandling

Redskaber til flammebehandling kan opdeles i typer efter, hvordan de er konstrueret, og hvordan de bruges. Redskabets ydelse (gasforbrug) og bredden bestemmer den fremdriftshastighed, der svarer til en bestemt dosering pr. arealenhed. Oversigten viser redskabstypernes gennemsnitlige bredde og den gennemsnitlige opgivne ydelse omregnet til ydelse pr. meter bredde. Fremdriftshastighed og kapacitet er beregnet ved en ønsket dosering på 80 kg gas/ha (1.000 kWh/ha). Ud over gennemsnittet er angivet laveste og højeste værdi. For kærrebrændere og fladebrændere angiver producenterne i gennemsnit fremdriftshastighed og kapacitet til tre gange mere, end der er aktuelt ved 80 kg gas/ha. For kantstensbrænder opgives typisk en hastighed på det dobbelte af den aktuelle ved 80 kg gas/ha.

Lansebrændere
Håndbårne med eller uden skærm. Gasflasken køres typisk på en lille vogn. Rund eller vifteformet flamme.
Anvendelse: Punktbekæmpelse, hvor man ikke kan komme til med andre redskaber. Er typisk et supplement til større redskaber.
Bredde: 0,25 m
Ydelse: 3,8 kg gas/time
Hastighed: 2 km/time
Kapacitet: 500 m2/time

Lansebrændere med skærm og hjul
Smalle, afskærmede brændere, der forsynes med gas fra medbragt flaske
Anvendelse: Kanter langs beplantninger og fuger i belægninger
Bredde: 0,25 m
Ydelse: 6 kg gas/m bredde/time
Hastighed: 0,8 km/time
Kapacitet: 200 m2/time

Kærrebrændere
Små, håndbugserede brændere med et eller flere hjul sæt. Flammerne er beskyttet af en isoleret brænderkasse. Anvender typisk gas i truckflasker, der medbringes på redskabet.
Anvendelse: Stier, fortove og små pladser
Bredde: 0,55 m (0,35-0,85)
Ydelse: 7 kg/m bredde/time (4-8)
Hastighed: 0,9 km/time (0,7-1,0)
Kapacitet: 500 m2/time (250-750)

 

Fladebrændere
Brændere monteret foran eller bagpå en redskabsbærer. Anvender truckflasker eller gas i tank, der medbringes enten sammenbygget med brænderudstyret eller fastmonteret på traktor eller redskabsbærer. Har ofte blæser, der øger temperatur og turbulens under skærmen.
Anvendelse: Store flader og lange strækninger
Bredde: 1,00 m (0,75-1,20)
Ydelse: 11 kg/m bredde/time (6,7-16)
Hastighed: 1,4 km/time (0,8-2,0)
Kapacitet: 1.400 m2/time (625-2000)

Kantstensbrændere
Monteret på traktor eller redskabsbærer. Har fleksible skærme og ofte udskudsmuligheder.
Anvendelse: Langs kantsten, både oven for og neden for kantstenen og op til 0,60 m ind på fortovet.
Ydelse: 20 kg/m bredde/time (18-21)
Hastighed: 2,4 km/time (2,1-2,6)
Kapacitet: 1.400 m2/time (1.300-1.600)

Flammer og damp sammen (WeedJet)
Kombinerer flammebehandling og damp behandling. Der sprøjtes forstøvet vand ind i brændkammeret, der er afskærmet fra belægningen. Når vandet fordamper, dannes et stort tryk, der sammen med luftblæsere og afbrændingen af gas presser luft bagud. Her vendes det og presses ned mod belægningen og frem i kørsels retningen. Den varme luft har ikke været i kontakt med ild, siden den forlod gas brænderne. Det mindsker eller fjerner risikoen for antændelse.
Anvendelse: Store arealer og lange strækninger, hvor der er behov for stor kapacitet
Bredde: 1,45 m
Ydelse: 33 kg/m bredde/time
Hastighed: 4,2 km/time
Kapacitet: 5.880 m2/time


Dampbehandling

Dampanlæg til ukrudtsbekæmpelse er opbygget som en selvkørende enhed, der består af dampgenerator, brændstofstank og vandtank. Dampgeneratoren producerer højtryksdamp, der ledes ud under tætsluttende skærme. Når dampen kondenserer på ukrudtsplanterne, afgiver den sit indhold af varme.

Behandling med varmt vand

Det varme vand udbringes enten via dyser under en skærm eller med en håndbåren lanse. Redskaberne bruger mere vand end dampanlæg. Skumdannelse kan virke isolerende og medvirke til, at varmen virker mere i dybden.

Børstning

Ukrudtsbørsterne kan være monteret på håndbugserede maskiner med egen motor, på små selvkørende maskiner eller på redskaber, der er beregnet til at montere på en traktor/redskabsbærer. Diameteren på børstehovederne varierer fra 0,50 til 0,95 m.

Buskryddere

Buskrydderen arbejder ved hjælp af en roterende snøre, der slår ukrudtet over. Den kan bruges som supplement til børster på steder, hvor det er svært at komme til. Det kan for eksempel være under bænke og langs hegn.

Damp (Dansteam)
Producerer damp under tryk og leder det ud under tæt sluttende skærm. Leveres også med udskydelige skærme, kantstensskærm og slange med håndbåren lanse.
Anvendelse: Arealer, hvor man ikke ønsker at flamme behandle på grund af brandfaren.
Bredde: 1,4 m
Ydelse: 145 kWh/m bredde/time
Hastighed: 1,5 km/time
Kapacitet: 2100 m2/time

Varmt vand (WeedCleaner)
Opvarmer vand til 95° C. Vandet udbringes via dyser, der er placeret under en skærm.
Anvendelse: Arealer, hvor man ikke ønsker at flamme behandle på grund af brandfaren. Arealer hvor man ønsker en mere dybtgående effekt.
Bredde: 1,00 m
Ydelse: 72 kWh/m bredde/time
Hastighed: 0,7 km/time ved 1.000 kWh/ha
Kapacitet: 700 m2/time

Varmt vand med skum (Waipuna)
Opvarmer vand, der er tilsat plantesukker, til 95° C. Når vandet bringes ud på belægningen, dannes der et isolerende lag skum. Fordeles med håndbårne udlæggere.
Anvendelse: På svært tilgængelige steder, hvor man ønsker en dybdtgående effekt og på arealer, hvor det ikke er muligt at flammebehandle på grund af brandfaren.
Hastighed: 1,6 km/time ved 2.000 kWh/ha og 2,5 l vand/m2
Kapacitet: 300 m2/time

 

Traktormonterede børster
Monteres i frontlift på traktor eller redskabsbærer. Hydraulisk justerbar. Har støttehjul eller vægtaflastningssystem, der betyder, at højden kan reguleres. Kan monteres på sugefejemaskine.
Anvendelse: Langs kantsten, på fortove og på belægninger af brosten og chaussésten. Bruges især til minimums- og oprydningsniveauer.
Hastighed: 2 km/time
Kapacitet: 1.400 m2 /time med 0,70 m børstehoved

Selvkørende børster
Selvkørende redskaber, der trækker på to baghjul. Børsten er monteret omkring det styrende forhjul med mulighed for at justere vinkel og tryk på børsten.
Anvendelse: Arealer, hvor traktormonterede børster ikke kan køre på grund af belægningens bæreevne eller tilgængelighed.
Hastighed: 2 km/time
Kapacitet: 1.800 m2 /time

Håndbugserede børster
Opbygget med to hjul og frontmonteret roterende børste. Manøvrering og frem drift sker manuelt.
Anvendelse: Velegnet til mindre opgaver af begrænset varighed. Ikke egnet til kraftig ukrudtsvækst og på ujævne belægninger.
Hastighed: 1 km/time
Kapacitet: 500 m2 /time