Evaluering af Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening

Bilag A
Projektkatalog

Bilag A 1

Københavns Kommune (3252-0001): Airsparging og vakuumventilering på Drejøgade 3-5 samt naturlig nedbrydning af olie og chlorerede opløsningsmidler i grundvandet

Lokaliteten er forurenet med olie og klorerede opløsningsmidler. Her er anlagt et vakuumventileringsanlæg og et airspargingsanlæg med vandrette boringer i efteråret 1997. Der er i alt fjernet ca. 2700 kg olieprodukter, ca. 400 kg tetrachlorethylen og ca. 10 kg trichlorethylen. Anlægget blev stoppet i maj 2000. I oktober 2000 og i juni 2001 er der gennemført en afsluttende monitering af poreluft, jord- og vandprøver. På den baggrund er projektet afsluttet. Den afsluttende rapport forelægger. Projektet på Drejøgade er blevet udvidet med supplerende undersøgelser af naturlig nedbrydning i grundvandet. Baggrunden for projektudvidelsen var, at resultaterne af de gennemførte analyser indikerede en væsentlig igangværende naturlig nedbrydning af den konstaterede olieforurening. Endvidere var der påvist en omfattende nedbrydning af tetrachlorethylen til dichlorethylen og vinylchlorid, og en risikovurdering viste, at forureningen overskred grundvandskvalitetskriterierne, men var under luftkvalitetskriteriet for afdampning fra jord- og grundvandsforurening. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 480, 1999; Miljøprojekt nr. 487, 1999; Miljøprojekt nr. 544, 2000; Miljøprojekt nr. 678, 2002; Ikke bekæftet. statusnotat af Thomas Larsen;

Ringkjøbing Amt (3252-0006): Vakuumventilering. Ikast

På dette affaldsdepot, hvor der er forurenet med tetrachlorethylen, er der etableret et vakuumventileringsanlæg i inhomogene aflejringer. Der er i alt fjernet ca. 115 kg. PCE. Der gennemføres monitering under forskellige driftforhold. Der er fundet meget tydelige tilbagslag og undersøgelsen viser, at det er optimalt at køre med alternererende vakuumventilering. Projektet afsluttes i 2002.

Publiceret i: ; statusnotat af Bjørn Jensen;

Banestyrelsen (3252-0007): LIFE-projekt om miljørigtige oprensninger

Banestyrelsen har gennemført et LIFE-projekt (under det Europæiske Fælleskab) om miljørigtig oprensning af 5 lokaliteter, der er forurenet med olie og/eller klorerede opløsningsmidler. I den forbindelse er der givet støtte via Teknologiudviklingspuljen. Formålet med projektet er at opnå effektiv og optimal rensning af jord og grundvand på lokaliteter, forurenet med olie og/eller klorerede opløsningsmidler. Under projektet er der udviklet en beslutningsmodel til en miljørigtig helhedsvurdering ved valg af den bedste oprensningsteknik i en given situation. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Ny Viden fra Miljøstyrelsen. Nr. 1 Januar 2001; ; CD-rom; Aktuelt Miljø (dec. 1997)

Fyns Amt (3252-0012): Reaktiv permeabel væg. Vapokon

Der er gennemført et teknologiudviklingsprojekt for etablering af en reaktiv permeabel væg ved Vapokon grunden. Det overordnede formål med projektet var at tilvejebringe et vidensgrundlag om anvendelse af en reaktiv permeabel væg til rensning af klorerede opløsningsmidler i grundvand. Den reaktive permeabel væg er etableret og den sidste monitering er gennemført. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: ; statusnotat af Peter Kjeldsen;

Brüel & Kjær (3252-0013): Dampinjektion, Nærum

Firmaet Brüel & Kjær har gennemført en frivillig oprydning med dampinjektion af grunden i Nærum. Grunden var blandt andet forurenet med klorerede opløsningsmidler. I forbindelse med dampinjektionsprojektet er der på en del af grunden igangsat et teknologiprojekt, der har til formål at opnå erfaringer og dokumentation med brug af dampstripning som oprensningsmetode. Der er i alt fjernet ca. 2800 kg klorerede opløsningsmidler (TCE og PCE). Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 543, 2000; Miljøprojekt nr. 552, 2000; statusnotat af Thomas Larsen;

Vestsjællands Amt (3252-0015): Frakturering-dobbelt fase ekstraktion (dual fase ekstraktion). Haslev

Undersøgelser på lokaliteten viser betydelig forurening med klorerede kulbrinter, primært tetrachlorethylen, fra et renseri. Der er gennemført supplerende undersøgelser og lokalitetsvurdering i forhold til at vurdere muligheden for at etablere hydrauliske frakturer fra lodrette boringer for at vurdere mulighederne for enten at gennemføre en oprensning med vakuumventilering eller med dual-phase extraction (2-fase ekstraktion). Resultaterne af undersøgelserne og skitseprojektet viser, at det vil være vanskeligt at gennemføre en oprensning med dual-phase extraction på lokaliteten. Amtet har igangsat et projekt med hydraulisk frakturering i kombination med dual-phase extraction (2-fase ekstraktion). Miljøstyrelsen har givet tilskud til at dokumentere oprensning baseret på dobbeltfase ekstraktion (dual phase) fra lodrette boringer, hvorfra der er etableret hydrauliske frakturer. Dette sker ved at sammenligne effekten af dobbelt fase ekstration fra en almindelig boring og en fraktureret boring. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: ; statusnotat ad Bertil Nilsson; Posten, ATV Vintermøde 2002, NCC

Roskilde Amt (3252-0016): Jernspånefilteranlæg. Lyndby

I forbindelse med andre afværgeforanstaltninger på lokaliteten er der etableret et reaktivt jernspånefilteranlæg over terræn, i serie med et kulfilteranlæg. Anlægget behandler oppumpet grundvand forurenet med klorerede opløsningsmidler. Formålet med anlægget er at afprøve og dimensionere et jernspånefilter til fjernelse af klorerede opløsningsmidler. Fjernelsen sker som følge af reaktioner på jernoverfladen. Ved at foretage detaljeret monitering af fjernelsesrater og de styrende faktorer opnås der fuldskalaerfaringer med jernspånefilter. Efter en kortere driftsperiode på ca. en måned begyndte det ene filter at klokke til. Efter en mindre ombygning af anlægget og udskiftning af jernspånerne i det ene filter blev anlægget undersøgt på ny. Det viste sig, at anlægget igen klokkede til. Projektet vil blive afsluttet, når det er nærmere undersøgt hvad der var årsag til klokningen.

Publiceret i: ; statusnotat af Peter Kjeldsen; På ATV Maselisborg, Årshus, 2001

Vejle Amt (3252-0017): Reaktiv permeabel væg. Hårdkrom, Kolding

Der er etableret en reaktiv permeabel barriere til fjernelse af en grundvandsforurening med trichlorethylen samt hexavalent krom Cr(VI). Projektet fokuserer på at kombinere rensning af to forskellige forureningskomponenter med den samme afværgeteknologi. To års målinger viser god forureningsfjernelse men også, at der er meget varierende forureningskoncentrationer over væggen. Der er konstateret gennembrud af chromat og TCE i en mindre del af væggen. Dette skyldes formentlig en meget uens forureningsbelastning på langs af væggen. Projektet forventes afsluttet først i 2002.

Publiceret i: ; statusnotat af Peter Kjeldsen;

Nordjyllands Amt (3252-0020): Forceret udvaskning. Hjørring

I forbindelse med gasværkspakken blev der etableret et forsøgsprojekt på Hjørring Gasværk, bestående i forceret udvaskning og recirkulering af grundvand med henblik på at forøge den mikrobielle nedbrydning af tjærestoffer. Dette projekt er videreført under Teknologiprogrammet. Målsætningen er primært at opnå en mere detaljeret dokumentation for nedbrydningsprocesserne og dokumentation af, hvordan udvaskning og nedbrydning kan optimeres. Projektet er under rapportering og afsluttes i 2002.

Publiceret i: ; ; Nej

OM (3252-0024): Afprøvning af ny elektrokemisk metode til oprensning af olieforurenet jord og grundvand. Gram

Oliebranchens Miljøpulje (OM) havde etableret et geooxidationsanlæg (elektrokemisk metode) på en tidligere benzinstation i Gram, hvor forureningen forventes fjernet ved at sende strøm gennem jorden. I den forbindelse blev der igangsat et teknologiudviklingsprojekt med det formål at tilvejebringe dokumentation for effekten ved anvendelse af geooxidation som oprensningsmetode, herunder metodens effektivitet overfor MTBE, - at undersøge risikoen for øget spredning af forurening, at undersøge risikoen for øget afdampning af flygtige forbindelser, samt - at undersøge geooxidationens indvirken på de kemiske ligevægte i jord og grundvand. Undersøgelsen viste, at der samlet set ikke var en væsentlig oprensningseffekt, og at metoden ikke kan anbefales før effekten er tilstrækkelig dokumenteret via kontrollede laboratorieforsøg. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 554, 2000; ;

Nordjyllands Amt (3252-0029): Dampinjektion. Østerbro

Der er givet tilskud til Nordjyllands Amt til bl.a. at dokumentere mobiliseringen af fri fase klorerede opløsningsmidler ved oprensning med dampstripning. Desuden er der via projektet skaffet data til den simple edb-model for design af afværgeforanstaltninger med dampstripning (Modelanalyse af oprensning ved dampinjektion DTU, ISVA sag 3252-0081). Dampoprensningen er afsluttet, og der vil foreligge en rapport først i 2002.

Publiceret i: ; statusnotat af Tom Heron; ATV

Storstrøms Amt (3252-0030): Phytooprensning. Oliebranchens Miljøpulje (OM) Rønnede

Der er givet tilskud til afprøvning af phytooprensning af forurening med olie og benzin. Lokaliteten er udvalgt, fordi forureningen er klart afgrænset og på grund af muligheden for at undersøge metodens indflydelse på grundvandet. Lokaliteten blev beplantet med en blanding af pil og poppel foråret 1999. Der bliver moniteret på lokaliteten. Der er blevet udført laboratorieforsøg til bestemmelse af plantetoksiske koncentrationer, samt modelberegninger til forudsigelse af oprensningstid og mekanismer

Publiceret i: ; 'statusnotat af Ulrich Karlson;

Københavns Amt. (3252-0033): Dampinjektion. Hedehusene

Der er givet tilskud til et teknologiprojekt i forbindelse med, at Københavns Amt skal gennemføre en omfattende oprydning med dampinjektion på en lokalitet i Hedehusene. Lokaliteten er forurenet med trichlorethylen og tetrachlorethylen. Formålet med teknologiprojektet er at tilvejebringe dokumentation for effekten af brugen af dampinjektion som oprensningsmetode, at belyse eventuel forureningsspredning under oprensningen, at belyse eventuelle geotekniske ændringer, forårsaget af oprensningen, og slutteligt at vurdere de samlede miljøbelastninger i forbindelse med oprensningen. Pga. tekniske problemer er projektet blevet forsinket med et år. Dampoprensning er gennemført med succes og den sidste monitering er afsluttet. Der er givet supplerende tilskud til Københavns Amt til dampprojektet i Hedehusene. Efter at anlægget havde været i drift i godt en måned, viste det sig, at de fleste boringer ikke var tætte, og at der derfor var risiko for, at dampen ville trække op langs med boringerne. Da boringerne var afgørende for teknologiprojektet, blev det besluttet at forsøge at retablere de ødelagte boringer.

Publiceret i: ; statusnotat af Tom Heron; ATV

Københavns Kommune (3252-0034): Phytooprensning. Valbyparken

Der er givet tilskud til afprøvning af phytooprensning på en lokalitet, som er en tidligere losse- og slamdeponeringsplads. Lokaliteten er udvalgt, fordi den er forurenet med forskellige olietyper og PAH og på grund af muligheden for at undersøge metodens indflydelse på grundvandet. Lokaliteten blev beplantet i foråret 1999 med pil og poppel, i begge tilfælde såvel podede som ikke-podede med naturlige bakterier. Pga. manglende vedligeholdelse gik størstedelen af planterne ud, og der blev efterfølgende genplantet foråret 2000. Der bliver moniteret på lokaliteten.

Publiceret i: ; statusnotat af Ulrich Karlson;

Frederiksborg Amt (3252-0041): Phytooprensning. Allerød

Der er givet tilskud til afprøvning af phytooprensning af forurening med olie og tjære. Lokaliteten er udvalgt på grund af den heterogene forurening og på grund af muligheden for at afprøve metodens indflydelse på grundvandet. Grunden er registreret som affaldsdepot. Der er en omfattende olieforurening og en mere begrænset, kraftig tjæreforurening. Lokaliteten blev beplantet i foråret 1999 med pil og poppel, som på den tjæreforurenede del af grunden var podet med almindeligt forekommende bakterier. Der er efterplantet i foråret 2000. Der bliver moniteret på lokaliteten.

Publiceret i: ; statusnotat af Ulrich Karlson;

Vejle Amt (3252-0042): Phytooprensning. Vejrabatjord

Der er givet tilskud til projektering af phytooprensning af opgravet rabatjord med en generel forurening med fortrinsvis tunge olieprodukter. Projektet er valgt, fordi rabatjord udgør et generelt bortskaffelsesproblem. Der er tale om, at amtet har udpeget 4 jordpartier, som enten er, eller som er planlagt oplagt i volde eller på anden vis. Som led i projekteringen er udført en nærmere undersøgelse af jordens forureningsgrad. Denne har vist, at forureningsniveauet var væsentligt lavere end forventet og det derfor ikke var relevant at udføre det planlagte rensningsforsøg.

Publiceret i: ; intern rapport;

OM sag (3252-0045): Undersøgelse af kulbrintenedbrydning ved xxx. Processer og ved ORC behandling

Oliebranchens Miljøpulje (OM) har gennemført en oprydning af en tidligere benzinstation i Varde. Forureningskilden er fjernet. Der er stadigvæk en restforurening i grundvandet, som ikke vurderedes at udgøre ikke en risiko for grundvandet. Restforureningen var planlagt fjernet ved forceret nedbrydning ved tilsætning ORC (Oxygen Release Compound). Nærmere undersøgelser viste imidlertid, at forureningssituationen ikke var som skønnet, og at det derfor ikke var muligt at tilsætte ORC. Projektet er derfor ikke gennemført som planlagt og vil som følge deraf ikke blive publiceret.

Publiceret i: ; 'intern rapport;

Roskilde Amt (3252-0048): Reduktion af krom(VI). Roskilde

I forbindelse med en stor værditabsoprydning i Roskilde Amt, hvor forureningen bl.a. udgøres af krom(VI), er der gennemført et teknologiudviklingsprojekt. Formålet med projektet var at udvikle en metode til reduktion af den meget giftige krom(VI) til den mindre giftige krom(III) i både grundvand og jord. Der er udviklet en brugbar metode til rensning af krom(VI) i grundvand, mens metoden viste sig at være mindre anvendelig overfor jordforurening. Metoden er dokumenteret effektiv i felten og fungerer upåklageligt. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 497, 1999; Miljøprojekt nr. 538, 2000; Miljøprojekt nr.566, 2000; statusrapport af Peter Kjeldsen; ATV

Viborg Amt (3252-0049): Afprøvning af In-Well Modificeret stripningsmetode. Ulstrup

På et større område i Ulstrup var der forurenet med klorerede opløsningsmidler. I den forbindelse blev der afprøvet en "in well stripningsmetode", der kombinerer grundvandsoppumpning ved lufthæveprincippet med forureningsfjernelse ved hjælp af stripning. I det gennemførte teknologiprojekt vurderes metoden også i forhold til traditionel oppumpning af grundvand og efterfølgende stripning. Metoden har en række fordele men også en række ulemper. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 642 , 2001; ;

Forsvarets Bygningstjeneste (3252-0051): Petrotech

Der blev givet tilskud til, at Forsvarets Bygningstjeneste kunne afprøve et nyt produkt "Petrotech" til behandling af olieforurenet jord. Formålet med projektet var at teste, hvorvidt produktet kan fremme rensning af opgravet olieforurenet jord. Konklusionen var, at der ikke kunne dokumenteres nogen effekt af tilsætningen af produktet. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 519, 2000; ;

OM-sag (3252-0054): Naturlig nedbrydning. Radsted

Oliebranchens Miljøpulje (OM) har gennemført en oprydning af en tidligere benzinstation i Radsted (Storstrøms Amt). Der er stadigvæk en betydelig restforurening, der ikke er fjernet. OM har aftalt med Storstrøms Amt, at man vil monitere, at den forventede nedbrydning finder sted. I den forbindelse er der igangsat et teknologiudviklingsprojekt, der har til formål at bestemme effekten af nedbrydningen under naturlige forhold. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: Rapporten er ikke trykt endnu, den afventer stadig at MST får den trykt.; ; Naturlig nedbrydning som afværgeteknologi; Indlæg på ATV-møde 14. aug. 1999. Undersøgelser og moitoring af naturlig nedbrydning af en benzinforurening….mm: ATV-vintermøde 6.-7. marts 2001. Monitored natural attenvation (MNA) of petroleum hydrocarbons in a hetrogenous aquifer affected by transident polum. San Diego, California, June 4-7 2001. En række eksamensprojekter på DTU har lavet projekter i tilknytning til projektet. Sager anvend i.f.m. indlæg v. "Oliekursus for amternes videnscenter for jordforurening".

Storstrøms Amt (3252-0061): Passiv ventilering. Fakse

Der er givet tilskud til at afprøve passiv ventilering på en lokalitet med ca. 25 meter opsprækket kalk, hvorover der findes et dæklag af 12 meter moræne, hvori der er indlejret ca. 2-4 meter tørt grus. Som supplement til passiv ventilering afprøves vakuumventilationssystem baseret på sol- og vindenergi. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: ; 'statusnotat af Thomas Larsen; Geologisk Nyt

Frederiksborg Amt (3252-0062): Passiv ventilering. Allerød

Der er givet tilskud til at dokumentere passiv ventilation på en lokalitet med ca. 2-3 meter umættet zone af smeltevandssand under et 10 meter tykt lag af moræneler. Passiv vakuumventilation er en teknik, som udnytter naturligt forekommende trykgradienter mellem atmosfæren og den umættede zone til at drive poreluften til terrænet. I USA er der udviklet specielle boringshætter "BaronBall", som kun tillader poreluften at strømme ud af boringer. I projektet undersøges, hvordan disse gradienter kan benyttes til at afværge en forurening af grundvandsressourcen. Metoden vurderes specielt at være anvendelig, når aktive ventileringsmetoder ikke mere er effektive. Den passive vakuumventilation er etableret. Projektet forventes afsluttes i 2002.

Publiceret i: ; 'statusnotat af Thomas Larsen;

Ribe Amt (3252-0065): Passiv ventilering. Askov

Der er givet tilskud til at afprøve passiv ventilering på en lokalitet med ca. 20 meter umættet zone af smeltevandssand under et 10 meter tykt lag af moræneler. Projektet forventes afsluttet i 2002

Publiceret i: ; 'statusnotat af Thomas Larsen;

Ribe Amt (3252-0066): Afprøvning af In-Well Aerator. Askov

På et større område i Askov er der forurenet med klorerede opløsningsmidler. I den forbindelse er der givet tilskud til afprøvning af en "in well stripningsmetode" aerator, der kombinerer grundvandsoppumpning ved lufthæveprincippet med rensning ved stripning. Afprøvningen er gennemført med succes.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 642, 2001; ;

Sønderjyllands Amt (3252-0068): Modificeret stripning. Åbenrå

En lokalitet i Åbenrå er kraftig forurenet med klorerede opløsningsmidler. Der er givet tilskud til at afprøve en "in well stripningsmetode" aerator i et magasin med meget varierende grundvandstilstrømning og med meget høje forureningskoncentrationer. Projektet skal bl.a. vise den opnåelige virkningsradius i et lavtydende magasin. Projektet er blevet forsinket på grund af uforudsete store mængder fri fase, der skulle fjernes før aeratoren kunne installeres.

Publiceret i: ; ; Ja

Frederiksborg Amt (3252-0070): Passiv Poreluftscreening med Gore-Sorber@Screening Survey Alsønderup

På en lokalitet, der er forurenet med tetrachlorethylen, er der afprøvet en ny metode til passiv poreluft målinger: Gore-Sorber. Undesøgelsen viser, at metoden bl.a. er velegnet i moræneler, hvor traditionel aktiv poreluftmåling ikke kan anvendes. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 518, 2000; ;

Storstrøms Amt (3252-0074): Frakturering, Slagelsesvej

Teknologiprojektets overordnede formål er at tilvejebringe et videngrundlag om anvendelse af hydraulisk frakturering, herunder: 1) Tilvejebringelse af dokumentation for effekten af brugen af metoden som oprensningsmetode under de konkrete geologiske og miljøkemiske forhold, herunder metoden begrænsninger; 2) Udvælgelse af nøgleparametre for dimensionering og monitorering; 3) Udarbejdelse ad retningslinier for etablering, drift, monitorering og afslutning af afværge baseret på hydraulisk frakturering. 4) Tilvejebringelse af et skøn over omkostninger ved brug af metoden, herunder sammenligning af udgifter ved etablering af to frakturerede boringer i stedet for tre-fem boringer

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 699, 2002; ; Frakturering - inducerede sprækker med hydraulisk pneumatisk frakturering. Marts 2001. ATV Jord og grundvand (Vintermøde om Jord og Grundvandsforurening)

Frederiksborg Amt (3252-0086): Termisk assisteret oprensning. Alsønderup

På lokaliteten er der konstateret en kraftig forurening med tetrachlorethylen fra et tidligere renseri. Der er givet tilskud til Frederiksborg amt til at dokumentere oprensningen med termisk assisteret ventilation med opvarmning med varmelegemer. Det er første gang i Danmark, at man benytter varmelegemer til oprensning af en forurening. Anlægget er etableret og er ved at blive indkørt. Der har dog været en række uforudsete problemer med bl.a. nedbrud af varmelegemerne. Projektet forventes afsluttet i 2003.

Publiceret i: ; ;

Fyns Amt (3252-0090): Termisk assisteret rensning. Vesterbro

Der er givet tilskud til Fyns Amt til at dokumentere oprensning med dampinjektion som et supplement til jordventilation på en lokalitet, der er forurenet med klorerede opløsningsmidler. Formålet med dampinjektionen er at opvarme jorden, så forureningen hurtigere går på dampform og derved kan opsamles i ventilationsanlægget. Dampinjektionen er afsluttet, og de foreløbige resultater er positive. Projektet er især interessant, da dampinjektionen foregik i et tæt bebygget byområde. Formålet med teknologiprojektet er bl.a. dokumentation af forureningsspredningen til grundvandszonen, dokumentation af eventuelle geotekniske ændringer og dokumentation af oprensningseffekten.

Publiceret i: Bliver publiceret i efteråret 2002; statusnotat af Tom Heron;

Københavns Amt (3252-0091): Kemisk rensning HRC. Jærgersborg Allé

Der er givet tilskud til Københavns Amt til at undersøge mulighederne for oprensning ved reduktiv dechlorering ved anvendelse af HRC på en tidligere renserigrund, der er forurenet med klorerede opløsningsmidler. Hvis forundersøgelsen viser et potentiale for afprøvning af metoden forventes det, at der knyttes et teknologiprojekt til et efterfølgende pilotprojektet. Forundersøgelsen skal specielt beskrive de hydrogeologiske forhold og fordelingen af de klorerede opløsningsmidler og redoxparametre i grundvandsmagasinet. Der er givet tilskud til at dokumentere oprensning ved reduktiv dechlorering ved anvendelse af HRC på en tidligere renserigrund, der er forurenet med opløsningsmidler. På et mindre område af lokaliteten gennemfører Københavns Amt et pilotprojekt med metoden. På baggrund af resultaterne fra pilotprojektet vil Københavns amt beslutte, om der skal ske en oprydning af hele lokaliteten med metoden. Der er injiceret HRC, og der pågår monitering. Projektet forventes afsluttet i slutningen af 2002.

Publiceret i: ; 'statusnotat af Poul Bjerg;

Nordjyllands Amt (3252-0097): Orienterende forureningsundersøgelser

Der er givet tilskud til Nordjyllands Amt til gennemførelse af et pilotprojekt for at belyse anvendeligheden af immunoassay som forureningsundersøgelsesmetode specielt på de tidligere tjærepladser. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: ; intern statusrapport; Nej

DSB (3252-0098): Reaktiv permeabel væg. Godsbanegården

I forbindelse med LIFE-projektet om miljørigtig oprensning etablerede Banestyrelsen en reaktiv permeabel væg på Godsbanegården i København. LIFE projektet blev afsluttet den 29. marts 2000 og i den forbindelse stoppede Banestyrelsen moniteringen af væggen. Banestyrelsen havde igennem godt 2 år gennemført en væsentlig monitering af væggen og havde bl.a. observeret en ændring af strømningsforholdene og muligvis en ændring af væggens permeabilitet. Derfor blev der givet tilskud til at fortsætte moniteringen i godt et år, således at der er et mere sikkert grundlag for at drage konklusioner vedrørende de kemiske og hydrauliske processer i og omkring væggen. Projektet forventes afsluttet først i 2002.

Publiceret i: ; statusnotat af Peter Kjeldsen;

Fyns Amt (3252-0099): Afværgemetoder over for indeklima

Der er givet tilskud til Fyns Amt for at få kortlagt relativt billige foranstaltninger for at reducere indeklima påvirkninger fra f.eks. forureninger med klorerede opløsningsmidler. Formålet er at få tilvejebragt et fagligt grundlag for, på et meget tidligt tidspunkt i et undersøgelsesforløb, at kunne etablere begrænsede og relativt billige foranstaltninger, som vil tjene til at fjerne eller stærkt reducere indeklimapåvirkningen på et tidligt tidspunkt – uden at fordyre de samlede omkostninger for den enkelte sag. Projektet forventes afsluttet i 2002 og indeholder et katalog over 14 forskllige afværgeteknikker.

Publiceret i: Endnu ikke afleveret endeligt til MST; Endnu ikke afleveret endeligt til MST; ATV møde 11.10.01 samt 16.05.02 Schæffergårde, Gentofte. Publiceret skriftlig

Roskilde Amt (3252-0100): Biologisk/kemisk grundvandsfilter

I forbindelse med oprensning på en tidligere renserigrund, er der givet tilskud til at afprøve biologisk/kemisk grundvandsfiltre på laboratorieniveau. Formålet er at undersøge mulighederne for at reducere høje vinylchloridkoncentrationer i grundvand ved at lede grundvandet gennem et filter bestående af sand, jernspåner og spagnum. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: ; ;

Roskilde Amt (3252-0101): Biologisk luftfilter

I forbindelse med oprensning på en tidligere renserigrund er der givet tilskud til at afprøve et bioluftfilter på laboratorieniveau. Formålet er at undersøge mulighederne for at rense luft forurenet med kloredeopløsningsmidler, herunder specielt vinylchlorid. Projektet forventes afsluttet i 2002

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 670, 2002; ;

Københavns Kommune (3252-0105): Kortlægning af diffus forurening

Projektets formål er at udvikle metoder til at effektivisere og forenkle amternes og Københavns og Frederiksberg Kommuners kortlægning af diffust forurenede arealer i byområder, således at lovens krav kan opfyldes med mindst mulige omkostninger. Københavns Kommune har fået tilskud til projektets fase I, som består i at indhente oplysninger om forureningskilder, at afprøve feltmetoder og at planlægge de videregående undersøgelser. Fase I er afsluttet. Fase II indeholder den praktiske gennemførelse af projektet på udvalgte arealer i Københavns Kommune. Fase II forventes afsluttet i foråret 2003.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 663, 2002; Miljøprojekt nr. 664, 2002; Miljøprojekt nr. 665, 2002;; ;

DTU (3252-0108): Rensning af MTBE forurenet grundvand i bioreaktor

Der gennemføres forsøg for at undersøge om forskellige bakterier kan nedbryde MTBE som den primære kulstofkilde. Projektet skal bestemme rensningsgraden ved forskellige koncentrationsniveauer af MTBE, herunder bakteriernes adaptionsfase, reaktorens rensningseffekt efter driftstop, rensningseffekten ved tilstedeværelse af BTEXér.

Publiceret i: ; ;

DHI, institut for Vand og Miljø (3252-0110): Vurdering af human eksponering af jord.

Der er givet tilskud til sammenligning af modeller til vurdering af human eksponering fra jord. Der er gennemført beregninger med modellen CETOX, som indeholder de samme eksponeringsforudsætninger, som anvendes ved fastsættelse af jordkvalitetskriterier i Danmark. Beregningerne vil indgå i et Hollandsk projekt, hvor beregninger foretaget med også franske, belgiske, tyske, italienske og hollandske modeller bliver sammenlignet. Den Hollandske rapport er under udarbejdelse. Der forventes herefter udarbejdet projektartikel.

Publiceret i: ; ;

Københavns kommune (3252-0118): Termisk jordbehandlingsanlæg Hovedstadens Jordrens A/S,

Der er givet tilskud til Københavns Kommune til at dokumentere effekten af jordrensning i et semi-mobilt termisk anlæg, der midlertidigt var placeret hos Hovedstadens Jordrens A/S. Anlægget blev benyttet til rensning af jord, der var forurenet med tungere olier eller blandingsforureninger. Der er gennemført forsøg først i 2001. For at få afklaret en række faglige spørgsmål er projektet blevet udvidet med en mindre undersøgelse.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 705, 2002; ;

Fyns Amt (3252-0129): Mobilt vakuumekstraktionsanlæg

Der er givet tilskud til at dokumentere og afprøve et nyt udviklet mobilt ekstraktionsanlæg, der kan benyttes som en hurtig midlertidig afværgeindsats på forurenede grunde. Ekstraktionsanlægget er indbygget i en trailer, således at det let kan flyttes til andre forurenede grunde, hvor der er brug for en hurtig indsats. Anlægget er bygget og er taget i brug på en lokalitet, hvor der tidligere har været møntvaskeri og renseri. De foreløbige resultater viser en meget overbevisende rensningseffekt der til fulde sikrer indeklimaet i boligen. Projektet afsluttes i 2002.

Publiceret i: ; ; Poster på ATV vintermøde 2002, se vedlagte. ATV-mødet "Afværgetiltag - den bedste løsning for både grundejere, samfund og miljø" 11. oktober 2002. Artiklen er at finde via ATV's hjemmeside og findes i litteraturdatabasen LIX som drives AVJ. Se avjinfo.dk. Anlægget er omtalt i mødet's artikel "Fremrykket indsats før reel afværge"

Hvidovre Kommune (3252-0141): BioGel, Avedørelejren

Der er givet tilskud til at dokumentere oprensning af en gammel overfladenær olieforurening i en leret formation med et engelsk produkt, BioGel. Formålet med projektet er at tilvejebringe dokumentation for effekten af brugen af BioGel som oprensningsmetode under de konkrete geologiske og miljøkemiske forhold, herunder evt. metodens begrænsninger ved lerede formationer.

Publiceret i: ; ;

Fyns Amt (3252-0142): Kemisk oxidation med kaliumpermanganat. Dalumvej

I forbindelse med oprydning af en renserigrund har Fyns Amt planlagt brugen af kemisk oxidation ved kaliumpermanganat som oprensningsmetode. Oprensningen gennemføres i moræneler stedvis med sandstier eller tynde sandlag. Formålet med projektet er at tilvejebringe dokumentation for effekten af brugen af kaliumpermanganat som supplement til en opgravning. Specielt skal den rummelige og tidsmæssige udbredelse af kaliumpermanganat fra kildeområdet belyses. Det ønskes også belyst i hvilket omfang der dannes nedbrydningsprodukter og sluttelig skal de økonomiske konsekvenser ved at benytte metoden belyses. Projektet afsluttes i 2005.

Publiceret i: ; ;

Fyns Amt (3252-0145): Kemisk oxidation med kaliumpermanganat. Vesterbro

Det er vurderet fagligt hensigtsmæssigt at supplere den igangværende dampoprensning på Vesterbro (sag 3252-0090) med efterfølgende kemisk oxidation med kaliumpermanganat. Formålet med projektet er at dokumentere effekten ved brug af kaliumpermanaganat. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: Ikke rapporteret endnu; ; Forventet Vingsted 2003

Bilag A2

Kemp & Lauritzen Vand og Miljø (3252-0003): Vurdering af afværgeteknikken stødvis ventilering

I projektet beskrives to teknikker, hvor der blæses trykluft ned i forurenet jord eller lossepladsfyld i korte stød. Projektet er afsluttet

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 491, 1999.;

DHI (3252-0004): Oprensning af tungmetalforurenet jord

I denne rapport konkluderes det, at det vil være relevant at afprøve metoderne: ekstraktion via planter, elektrokinetik og jordvask overfor tungmetal forurenet jord. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 407, 1998;

DTU/ Hedeselskabet/NIRAS (3252-0009): Termisk assisterede oprensninger

Rapporten beskriver forskellige metoder, hvor oprensningen suppleres med opvarmning af jorden. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 409, 1998;

NIRAS A/S (3252-0010): Erfaringsopsamling af gasværkspakken

I projektet samles resultaterne fra de fem forsøgsprojekter, der i perioden 1990-93 er gennemført under Miljøstyrelsens "gasværkspakke". Projektet giver et overblik over de anvendte afværgeteknikker, forudsætninger for valget af teknikkerne, vurdering af de opnåede resultater, anbefalinger og prisniveau. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 492, 1999; Projektet omfattede et resumé af flere feltprojekter udført af flere andre projketgrupper disse projekter har været publiceret og præsenteret ved diverse møder både i Danmark og udlandet.

DMU (3252-0011): Udvikling af in situ teknik til mikrobiel nedbrydning af PCB, TCE og PAH i jord

Projektet udføres i et samarbejde mellem Danmark og forskningsinstitutioner i Irland, Spanien, Tyskland og USA. Projektet har til formål at udvikle en teknik, som udnytter kombinationen af planterødder og mikroorganismer til nedbrydning af forureninger i jord. Teknikken bygger på, at planter med vidt forgrenet rodnet, som lucerne og pil, anvendes til at fordele nedbrydende bakterier i jorden. Der vælges bakterietyper, som normalt koloniserer planterødder og som ved hjælp af gensplejsning har fået tilført gener, som gør dem egnede til at nedbryde de ellers svært angribelige organiske forureninger. Projektet er under rapportering.

Publiceret i: ;

DHI (3252-0014): Vakuumventileringssager fra Oliebranchens Miljøpulje

I projektet beskrives erfaringerne fra de oprensningsprojekter som Oliebranchens Miljøpulje (OM) har foretaget ved hjælp af vakuumventilering. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 421, 1998;

GEO (3252-0019): Naturlig nedbrydning af miljøfremmede stoffer i jord og grundvand

Hovedformålet er at give en vurdering af hvilke stoffer, der anses for nedbrydelige i naturen under forudsatte redoxforhold. For disse stoffer er det angivet, hvordan stoffets nedbrydningsrate er fastsat - f. eks. i laboratoriet ved søjle- eller batchforsøg, in situ tests eller ved feltforsøg. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 408, 1998;

DTU (3252-0022): Elektrodialytisk rensning af jord fra træimprægneringsgrunde

Metoden elektrodialytisk rensning af jord fra træimprægneringsgrunde udvikles og afprøves. Der er udført rensningsforsøg i laboratorieskala og i pilotskala af forskellige jordtyper til fastlæggelse af procesparametre (strømstyrke og reagenstilsætning) og til afklaring af forventet effektivitet. Metodens anvendelighed in-situ og on-site samt miljøbelastningen ved en fuldskalarensning er vurderet. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 626, 2001; Electrodtalitic remdiation of an as and cu polluted soil. Continous addition of ammonia during the process (2000). Environmental Technology, 21, 1421-1428

Amternes Videncenter for Jordforurening (3252-0026): Opgørelse over enhedspriser for afværgeforanstaltninger.

I forbindelse med forarbejder til lov om forurenet jord vurderede AVJ enhedspriser for forskellige typer afværgeforanstaltninger. Miljøstyrelsen har projektet liggende som et arbejdsnotat. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: ; Trykt og sendt til alle center, rådgivere og højere læreanstalter. Rapport nr. 8-1998 fra AVJ. Del af rapport nr. 2-1998 fra AVJ. LR 26.09.02

Geoteknisk Institut (3252-0036): Regneark til risikovurderinger

Miljøstyrelsen har udsendt en vejledning til (amts)kommunale myndigheder om oprydning af forurenede grunde. Vejledningens metode til risikovurdering, i forhold til luft og grundvand, indeholder en række beregningstunge formler, som i praksis vil være mest anvendelige ved brug af et regneark. Derfor er der udviklet et brugervenligt regnearksværktøj der findes på Miljøstyrelsens hjemmeside. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 520, 2000;

Amternes Videncenter for Jordforurening (3252-0044): Systematisering af data om diffus forurening, fase 1

I samarbejde med Amternes Videncenter for Jordforurening er der indsamlet eksisterende data fra undersøgelser af luftbårne diffuse forureninger i byområder og langs veje, således at det generelle vidensniveau på dette område forbedres. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Arbejdsrapport 11 og Arbejdsrapport 13, 1999;

DHI, Institut for Vand og Miljø (3252-0046): Udvikling af metode til testning af udvaskning af organiske stoffer fra jord og restprodukter

Med projektet er der foretaget en vurdering af mulighederne for at anvende udvaskningstest til karakterisering af udvaskningen af organiske stoffer fra forurenet jord og restprodukter. Efter en beskrivelse af "state-of-the-art" for udvaskning/desorption af organiske stoffer, er der på grundlag af fasefordelingsberegninger foretaget en klassifikation af stofferne i forhold til mulighederne for og relevansen af at teste deres udvaskning fra jord og resprodukter. Der er gennemført eksperimentelle afprøvninger af flere testmetodikker, og der er opstillet et indledende forslag til en anbefalet testmetode. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 579, 2001; Nordtest-rapport, NTTECHN Report 461, EU-rapport

DHI, Institut for Vand og Miljø (3252-0047): Karakterisering af metalforurenet jord

Med projektet skal der udarbejdes en håndbog i karakterisering af restprodukter (og jordtyper), der kan danne grundlag for et hensigtmæssigt valg af testmetoder og en korrekt fortolkning og præsentation af testresultaterne. Der foretages en diskussion af de sammenhænge, hvori en karakterisering af jord og nye restprodukter vil ske, og behovet for kendskab til stofegenskaber på karakteriseringsniveau, valg og relevans af analyseparametre, samt den sikkerhed, hvormed testning og analysering kan gennemføres. Baggrunden for en række karakteriseringsmetoder er beskrevet. Gennemgangen omfatter: kemisk sammensætning og egenskaber, tilgængelighed for udvaskning, udvaskning som funktion af væske/faststof forhold, udvaskning som funktion af pH og andre faktorer og en række fysiske og geotekniske egenskaber. På baggrund af ovenstående er der opstillet en kortfattet beskrivelse af den miljømæssige karakterisering af et restprodukt - trin for trin.

Publiceret i: xxx; Den vil xxxx blive udgivet af Center for Restprodukter (C-REST) som har medfinansieret den (og lagt den ud på c-res.dk

dk-Teknik Energi & Miljø (GEO underleverandør) (3252-0050): Måling af indtrængningen af gasformige forbindelser fra forurenet jord til indeluften: Foliemetoden,. Del 1. Laboratorieundersøgelse. Del 2. Felttest

En metode til måling af forureningsbidraget fra jord og grundvand i forbindelse med indeklimavurderinger på forurenede grunde er udviklet. Der er både gennemført laboratorie- og felttest med succesfuldt resultat. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 647, 2001; Miljøprojekt nr. 646, 2001.; A new method for measurement for the indrusion of VOC's to indoor xxx from contaminated soil Proc. of the indoor xx 2002 conf., June 3 - July 5 2002, Monterey, USA

Erik. K. Jørgensen (3252-0053): Oprensningsmetoder overfor blandingsforureninger

Som grundlag for vurderingen af behovet for udviklingen af metoder til oprensning af blandingsforurenet og tjære/PAH-forurenet jord, er der gennemført en systematisk gennemgang af mulige oprensningsmetoder. Til behandling af blandingsforurenet jord er beskrevet jordvask, elektrokinetik, phyto-oprensning og stabilisering, mens der for oprensning af tjære/PAH-forurenet jord er set på termisk behandling, biologisk behandling, ekstraktion og vådoxidation. Afsluttende er metodernes egnethed til danske forhold diskuteret. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 503, 2000;

DHI, Institut for Vand og Miljø) (3252-0055): Analysemetode til PAH-forurenet jord samt supplerende test af referencemateriale

Der er udarbejdet en ny analysemetode til bestemmelse af polyaromatiske hydrocarboner (PAH) i jord. Metoden består af fire alternative ekstraktionsmetoder, samt en målemetode til kvantitativ bestemmelse ved hjælp af gaskromatografi – massespektrometri (GC-MS). Ekstraktionsmetoderne består af en traditionel rystemetode samt accelereret solvent ekstraktion (ASE), mikrobølgeekstraktion (MAE) og Soxtec ekstraktion. I forbindelse med projektet er der desuden produceret referencemateriale. Der er udført supplerende analyser og vurderinger af de producerede referencematerialers stabilitet og homogenitet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 564, 2000.;

DTU/ VKI (3252-0056): Afværgeteknikker for MTBE-forurenet grundvand samt opdatering

På baggrund af en litteratursøgning i internationale databaser beskrives hvilke metoder, der forventes at være anvendelige til oprensning af MTBE-forurenet grundvand. Projektet er afsluttet. På baggrund af en litteratursøgning i internationale databaser er rapporten "Afværgeteknikker for MTBE-forurenet grundvand" blevet opdateret. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 483, 1999; Miljøprojekt revideret nr. 614, 2001.;

DHI (3252-0057): Phytooprensning af metaller. Valbyparken , Kibæk, Aakirkeby samt Kauslunde

De fire lokaliteter var udvalgt, fordi de har forskellige typer metalforureninger. Der blev i 1998 givet forhåndstilsagn om at igangsætte feltprojekter på lokaliteterne, hvis en forundersøgelse (drivhusforsøg) viste, at der var potentiale for oprensning. Forprojektet har vist, at der ikke umiddelbart er grundlag for at igangsætte phytooprensning på nogle af de udvalgte lokaliteter, da der kun sker en væsentlig optagelse af cadmium, som er en sekundær forureningskomponent på lokaliteterne.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 536, 2000;

DHI, Institut for Vand og Miljø (3252-0058): Forbedring af test og datagrundlag

Et projekt for at forbedre kendskabet til de faktorer, som påvirker resultatet af en udvaskningstest i relation til udvaskning af sporelementer og metaller fra jord, er sendt i udbud. Der skal indsamles en række repræsentative prøver af uforurenet og forurenet jord og under anvendelse af den eventuelt forbedrede test tilvejebringes et mere omfattende datamateriale for stofudvaskning. Gennem indsamling af prøver fra forskellige jordtyper (lermuld, sandmuld, ler og sand) og testning af disse skal der tilvejebringes et kendskab til baggrundsindhold og baggrundsudvaskning af Na, K, SO42-,Cl, Ca, As, Cr, Cd, Cu, Ni, Pb, Al og Zn. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: ;

COWI (3252-0059): Risikovurdering af gasproducerende lossepladser

Der er gennemført et projekt for udarbejdelse af retningslinjer for undersøgelse og risikovurdering af gasproducerende lossepladser. Risikoen består i eksplosionsfare i bygninger i nærheden af lossepladser indeholdende organisk affald, som ved nedbrydning producerer methan. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 648, 2001; Nej

DHI (3252-0060): Optagelse af metaller og PAH-forbindelser i grøntsager og frugt

Der er udført et feltprojekt i samarbejde med Københavns Kommune om optagelse af metaller og PAH i grøntsager. En række udvalgte grøntsagstyper er dyrket i bede, anlagt i Valbyparken. Bedene bestod af 3 typer jord: ren jord, diffust forurenet jord og kraftigt forurenet jord. Der er analyseret for metaller og PAH. Desuden indeholder projektet en tolkning af eksisterende data vedrørende frugt. Projektet er afrapporteret sammen med andet projekt.

Publiceret i: Miljøprojekt nr.571, 2000; Environ. Sci. Technol. 2002

GEO (3252-0063): Implementering af oprydningsvejledning

I forbindelse med den nye Jordforureningslov har Miljøstyrelsen udarbejdet en række vejledninger til brug for arbejdet med forurenede grund. En af vejledningerne "Oprydning på forurenede lokaliteter" indeholder bl.a. vejledning i at udføre risikovurdering på forurenede lokaliteter (jord, vand og luft). Miljøstyrelsen har tillige fået opbygget et edb-program til at udføre beregninger til risikovurderinger. Det er målet at forbedre de kommunale miljømedarbejdere vidensgrundlag og at blive bedre til at vurdere de undersøgelsesrapporter, som private grundejere skal have myndighedernes "blå stempel" på . Der afholdtes derfor et kursus (18.-19. maj samt 2.-4. juni 1999), som gav grundlaget for at udføre risikovurderinger, udføre beregninger og give øvelse i at bruge edb-programmet. Der blev givet tilskud til at udarbejde brugbart materialet til disse kurser.

Publiceret i: ;

GEUS (3252-0064): Fraktureringsmetoder

Der er gennemført et udredningsprojekt, der beskriver forskellige fraktureringsmetoder og specielt vurderer metoderne i forhold til danske forhold.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 541, 2000;

Rambøll (3252-0067): Naturlig nedbrydning af PAH’er i jord og grundvand

Der er udarbejdet et udredningsprojekt på baggrund af gennemgang af eksisterende litteratur til fastlæggelse af den nuværende viden om emnet. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 582, 2001;

DHI (3252-0073): Optagelse af metaller og PAH-forbindelser i grøntsager og frugt

Der er udført et feltprojekt i samarbejde med Københavns Kommune og Nordjyllands Amt om optagelse af metaller og PAH i frugt. Frugt, høstet i København i kolonihaver af varierende forureningsgrader, analyseret for metaller. Frugt, høstet på henholdsvis rene og tjæreforurenede grunde i Skagen, er analyseret for PAH. Høst foregik sommeren 1999. Er afrapporteret sammen med andet projekt.

Publiceret i: Miljøprojekt nr.571, 2000; Environ. Sci. Technol. 2002

Teknologisk Institut/ Geoteknisk Insitut (3252-0077): Markeringsnet og geotekstiler - egnethed til markering mellem ren og forurenet jord

Der er gennemført et udredningsprojekt for at vurdere markeringsnets og geotekstilers holdbar, styrke og evt. indhold af miljøfarlige stoffer. Ingen af produkterne indeholder miljøfarlige stoffer, og næsten alle materialer har en lang levetid. Der er forskel på produkternes styrke. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 584, 2001;

DMU (3252-0078): Påvirkning af jordmiljø ved dampinjektion

I tilknytning til teknologiprojekt i Hedehusene, omhandlende termisk assisteret oprensning for klorerede opløsningsmidler, er der igangsat et projekt som skal undersøge om der sker akutte skader, som kan have betydning i forhold til en efterfølgende arealanvendelse til følsomme forhold (parcelhuse o. lign). Påvirkning af flora, fauna, mikroorganismer og jordstruktur undersøges. Projektet forventes afsluttet i 2003.

Publiceret i: ; Bekræftet

DMU/HAMI (3252-0080): Fytoremediering af forurening med olie- og tjæreprodukter

Den publicerede litteratur om phytooprensning af olie-og tjærestoffer samles, vurderes og sammenfattes, således at der skabes et overblik over potentiel brug af teknologien. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 644, 2001;

DTU, ISVA (3252-0081): Modelanalyse af oprensning ved dampinjektion

Projektets formål er at foretage en modelanalyse af processer og driftsforhold, som har betydning for effektiviteten af dampinjektion og bl.a. på denne baggrund at udvikle simple og operationelle modeller til designformål. Forventes færdig først i 2002.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 679, 2002;

DHI (3252-0083): Kemisk profil over sammensætningen af olie og benzin

I Miljøsturelsens vejledning nr. 6 fra 1999 om oprydning på forurenede lokaliteter er der beskrevet en risikovurdering, som tager udgangspunkt i enkeltstoffer. Olie- og benzinforureninger beskrives som oftest analytisk ved koncentrationen af totalkulbrinter, som kan være opdelt i forskellige fraktioner (BTEX, C6-C10, C10-C25 og C25-C35). Formålet med dette teknologiudviklingsprojekt er at opstille de nødvendige forudsætninger, så det er muligt at benytte risikovurderingen af enkeltstoffer også på blandingsforureninger. Dette kræver, at den tilgængelige viden omkring indholdstofferne i olie og benzin systematiseres, så en typisk sammensætning (profil) for olie og benzin kan beskrives. Udfra disse profiler udvælges stoffer, der repræsenterer de forskellige fraktioner i olie og benzin.

Publiceret i: ;

Syddansk Universitet (3252-0085): Pilotforsøg vedr. måling af den dermale eksponering for bly.

Indtagelse af jord i forbindelse med hånd-til-mund aktivitet er den mest betydende udendørs kilde til børns blyeksponering. Der er udviklet en metode til bestemmelse af koncentrationen af bly på hænder efter aftørring af hænderne med vådserviet. Detektionsgrænsen for metoden sikrer, at metoden kan anvendes ved bly-koncentrationer omkring og over det nuværende jordkvalitetskriterie for bly. Metoden blev anvendt i forbindelse med projektet "Evalueringen af rådgivningsindsatsen".

Publiceret i: Ny Viden fra Miljøstyrelsen, Nr. 1 2002; Nej

Danmarks Jordbrugsforskning (3252-0088): Roddybder i grøntsager

Roddybderne af de mest almindelige grøntsager er afklaret på baggrund af litteraturgennemgang. Roddybderne er relevante ved vurdering af forureningsrisiko for mobile forureningskomponenter. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 588, 2001;

CMG Danmark a/s Aktor Innovation (3252-0089): Edb-programmet Geoproc til vurdering af geokemiske processer

Ovennævnte program har til formål at beskrive ændringerne i grundvandets geokemi under forskellige redox forhold. Tanken er, at programmet kan anvendes bl.a. som et supplement til risikovurderinger udført vha. JAGG, hvor nedbrydning under naturlige forhold indgår. Programmet kan indgå i en vurdering af om de beskrevne nedbrydningsprocesser forløber. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: Ikke publiceret; Nej

Dansk Miljørådgivning (3252-0094): MTBE nedbrydning i grundvand af propan-oxiderende mikroorganismer

Der er igangsat et projekt, der har til formål at undersøge mulighederne for at rense MTBE-forurenet grundvand i en bioreaktor ved hjælp af propan-oxiderede mikroorganismer. Der gennemføres forsøg i laboratorium. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: Miljøprojekt 613, 2001; ATV vintermøde i Vingsted 2001. Forsøg med MTBE-nedbrydning i grundvand vha. propan-oxiderende mikroorganismer (skriftligt indlæg).

Rambøll (3252-0096): Udvaskning af PAH fra sandjord

Der er udført teoretiske beregninger af PAH-koncentrationer i grundvand ved anvendelse af PAH-forurenet jord til forskellige anlægsformål. De beregnede koncentrationer er sammenlignet med målte koncentrationer i sekundært grundvand i et område forurenet ved tjæreimprægnering af fiskenet. Pga. store forebehold ved såvel den teoretiske beregning som resultatet af de udførte kemiske analyser kunne der ikke drages nogle brugbare konklusioner. Rapporten foreligger til internt brug.

Publiceret i: Rapport til internt brug i Miljøstyrelsen;

Rambøll (3252-0102): Datamodel for jordforurening

Der vil blive opbygget en datamodel for forurenet jord, der er en logisk beskrivelse, der ikke er systemafhængig. Modellen skal opbygges, så den opfylder både amternes og Miljøstyrelsens behov for informationer om forurenet jord. Projektet forventes afsluttet i 2002. Rambøll bistår en arbejdsgruppe med repræsentanter fra amter, kommuner og Miljøstyrelsen med udarbejdelsen af en datamodel for forurenet jord, som er en logisk beskrivelse, der ikke er systemafhængig. Tillægskontrakten dækker de ekstra ydelser, som er begrundet i at inkludere jordstrømme i datamodellen.

Publiceret i: ;

DTU R&M (3252-0103): Modelanalyse af dampoprensning af tidligere renserigrund i Aalborg

I forbindelse med "teknologiprojektet 3252-0029 dampstripning, Østerbro, Aalborg" skal der opstilles en 2-D snit- eller radiærsymmetrisk edb-model for grunden. Modelberegningerne testes mod temperatur- og trykmålinger med henblik på at opnå en øget forståelse af oprensningsforløbet.

Publiceret i: ;

GEUS (3252-0109): Analysemetode for MTBE

Der er givet tilskud til at udvikle en ny billig immunkemisk analyse for MTBE. Projektet er etableret som et samarbejdsprojekt, hvor det videre forløb skal vurderes efter fase 1. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: ;

GEO (3252-0111): Udvikling af JAGG 2.0 DK og JAGG 2.0 UK

De grundlæggende principper er uændret, men der skal foretages diverse små justeringer. Desuden skal manualen udbygges, og der skal foreligge en engelsk version.

Publiceret i: ; Nej

GEO (3252-0113): Bestemmelse af kildestyrkekoncentrationen i mobilt porevand i den umættede zone

Bestemmelse af kildestyrkekoncentrationen i mobilt porevand i den umættede zone. Projektet skal resultere i anvisninger om, hvordan kildestyrkekoncentrationen kan bestemmes med henblik på at gøre risikovurderingen mere præcis. Der foretages en vurdering af porevandskoncentrationen baseret på hhv. fugacitetsberegninger, udvaskningstests, prøvetagning vha. sugeceller og lysimeter samt kolonneforsøg. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: ;

Dansk Miljørådgivning (3252-0115): Vurdering af sorptionsfiltre til rensning MTBE-forurenet grundvand. On-site rensning af MTBE-forurenet grundvand i sorptionsfiltre

Projektet har til formål at bestemme, vurdere og sammenligne effektiviteten af sorptionsfiltre i forhold til aktiv kul filtrering. Projektet forventes afsluttet i 2002

Publiceret i: ; ATV Vingsted 2002. Rensning af MTBE-forurenet grundvand sorptionsfiltra (skriftligt indlæg)

DMU (3252-0116): PAH analysemetode

Metodeafprøvning af PAH-analysemetode. I forbindelse med udvikling af en ny analysemetode til bestemmelse af PAH i jord blev der fremstillet referencematerialer bestående af 2 jorde med henholdsvis højt og lavt PAH-indhold. Referencematerialet vil blive benyttet til metodeafprøvningen. Projektet bliver afsluttet i 2002.

Publiceret i: ;

Amternes Videncenter for jordforurening (3252-0122): Indeklimapåvirkning fra forurenede grunde

Der er givet tilskud til en erfaringsopsamling, som foretages af Amternes Videncenter for Jordforurening. Tilskuddet er gået til en udvidelse af projektet, som var defineret af AVJ. Udvidelsen består dels i en undersøgelse af reduktionen af koncentrationen af flygtige stoffer (på gasform) ved passage af gulvkonstruktionen i et hus, og dels i fastlæggelse af den udendørs baggrundskoncentration for klorerede opløsningsmidler. Projektet er offentliggjort af AVJ. Der vil komme en artikel i Ny viden om undersøgelsen.

Publiceret i: ; AVJ 2002

Syddansk Universitet, Odense (3252-0123): Undersøgelse af viden, holdning og adfærd hos beboere på lettere forurenede grunde

Formålet med projektet er, gennem telefoninterview, at afdække beboeres syn på forurening, deres opfattelse af myndighedernes rådgivning og deres eventuelle ændring af adfærd. Indledningsvis gennemføres kvalitative interview af et mindre antal familier m.h.p. at målrette spørgsmålene. På basis af udtræk fra CPR-registret interviewes børnefamilier med børn mellem 2-5 år. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: ; AVJ 2002

DHI, Institut for Vand og Miljø (3252-0124): Undersøgelsesprogram for grundvandsforureninger fra benzinstationer

Projektet har til formål at opstille et undersøgelsesprogram, som sikrer, at en grundvandsforurening nedstrøms benzinstationen findes med 95% sikkerhed. Undersøgelsesprogrammet varieres bl.a. i forhold til hydrogeologi og til om der er kendte forureningskilder på selve benzinstationen. Projektet gennemføres i et samarbejde med Fyns Amt. Projektet forventes at blive offentliggjort midt i 2002.

Publiceret i: ;

Rambøll (3252-0125): Risikovurdering af MTBE-forurening i forhold til grundvandet

Projektet har til formål at vurdere risikoen ved MTBE forurening, dels i forhold til grundvandet efter Miljøstyrelsen vejledning "Oprydning på forurenede lokaliteter", dels i forhold til aktuelle indvindinger på Fyn. Projektet gennemføres sammen med Fyns Amt og der benyttes data fra forurenede benzinstationer i Fyns Amt. Projektet forventes offentliggjort i 2002.

Publiceret i: ; Ja. ATV-vintermøde 2002. Risikovurdering af MTBE-forurening i forhold til grundvandet

COWI (3252-0126): Prissætning af trafikkens konsekvenser for jord- og grundvand, forprojekt. Metoder til værdisætning af dansk trafiks forurening af jord og grundvand

Formålet er at få kortlagt viden og erfaringer om prissætning af vejtrafik i Danmark samt udarbejde en liste over alle trafikkens påvirkninger af jord og grundvand. Projektet bliver afsluttet i 2002

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 712, 2002; Nej

Syddansk Universitet, Odense (3252-0127): Evaluering af rådgivningsindsatsen

Projektet gennemføres i form af et interventionsstudie i børneinstitutioner, hvor børns eksponering for bly på hænder måles før og efter gennemførelsen af en legepladsomlægning, som beskrevet i Miljøstyrelsens "Udkast til vejledning om rådgivning af beboere i lettere forurenede områder". Udgifter til legepladsomlægning er ikke inkluderet i budgettet. Projektet indeholder også støvmålinger (af bly) i institutionens lokaler før og efter legepladsomlægningen. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: ; Nej

NIRAS A/S (3252-0128): MTBE's spredning i grundvand

Feltprojektet har til formål at belyse de processer, som kan forventes at forløbe, når der sker en grundvandsforurening med MTBE. Dette omfatter bl.a. en detailkortlægning af en forureningsfane. Projektet gennemføres i et samarbejde med Fyns Amt og afsluttes i 2002.

Publiceret i: ; Bliver publiceret på MST hjemmeside + i Ny viden i efteråret 2002

NIRAS A/S (3252-0130): Kilder til jordforurening med tjære, herunder benz(a)pyren i Danmark

Det er formålet med projektet at redegøre for kilder til diffus jordforurening med tjæreforbindelser, herunder også om der kan forekomme kilder uden for hvad der normalt betragtes som forureningskilder. Den indsamlede viden skal udmøntes i et udkast til et prøvetagnings- og analyseprogram, der kan benyttes til fastlæggelse af baggrundsbelastningen med PAH i jord i Danmark. Projektet er afsluttet.

Publiceret i: Ja, Elektronisk miljørapport (snart); Oplæg, fase II kortlægning af diffus jordforurening i byområder. Afprøvning og tilretning af undersøgelsesstrategi 19. december 2001. Miljørapport 665 2002 Kortlægning af diffus jordforurening i byområder

DTU og DHI, Institut for Vand og Miljø. (3252-0131): Optagelse af organiske forureningskomponenter i grøntsager og frugt fra jordforurening

Der redegøres for en metode eller et grundlag til beskrivelse/vurdering af sammenhængen mellem koncentrationer i jord/poreluft og afgrøder. Desuden opstilles forslag til, hvordan der kan udarbejdes retningslinier for risikovurdering og afværgeforanstaltninger. Projektet tager udgangspunkt i indsamlede resultater fra felt- og laboratorieforsøg samt metoder/modeller til beregning.

Publiceret i: For tideligt; Der er udarbejdet manuskript der beskriver frugttræsmodelen til et internationalt tidsskrift.

Amternes Videncenter for Jordforurening (3252-0133): Belåning af forurenede grunde

Projektet har til formål at undersøge muligheder for gennem information at reducere barrierer for belåning af kortlagte boliggrunde. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: o;

NIRAS A/S (3252-0135): Jordstrømme

Projektets formål er at tilvejebringe et kvantitativt overblik over jordflytninger og jordhåndtering (herunder jordrensning) i Danmark, at opgøre omkostninger ved de enkelte jordhåndteringsformer samt at vurdere samfundsmæssige konsekvenser på længere sigt. Projektet forventes afsluttet i 2002.

Publiceret i: ; Projektet er under udarbejdelse og derfor ikke publiceret

WaterTech a/s (3252-0136): Flushing og MPPE

Der udføres et litteraturstudie, der beskriver eksisterende udenlandsk viden og erfaringer om flushing og MPPE. Flushing er en aggressiv afværgeteknik, hvor der tilsættes et stof til grundvandet med det formål at fremme mulighederne for hurtigt at oppumpe forurening i et område (ofte mindre), hvor der er en kraftig forurening som fri fase. Det forventes, at denne metode er hurtig. MPPE (macroporous polymer extraction system) er et granulat, der anvendes til rensning af vand forurenet med organiske stoffer. MPPE granulatet er lavet af plast, der indeholder en ekstraktionsvæske. Det forventes, at denne metode er billigere end traditionel rensning vha. kul på kraftigt forurenede lokaliteter. Projektet er afsluttet i 2002.

Publiceret i: Miljøprojekt nr. 725, 2002;

Danmarks Jordbrugsforskning (3252-0138): Geotekstilers effekt på rodnedtrængning

Til afklaring af om geotekstiler kan forhindre eller hæmmer rodnedtrængning, udføres dyrkningsforsøg med udvalgte grøntsager, som dyrkes i jord, hvor der er udlagt forskellige typer af geotekstiler

Publiceret i: Ikke endnu; Nej

Analycen A/S (3252-0146): Videreudvikling af metoder til analyse af olie i jord

Det er formålet med projektet at udvikle og validere en metode til analyse af jordprøver med indhold af højt kogende oliefraktioner, hvor indholdet er lavt (under ca. 100 mg/kg TS), eller hvor et mere præcist kendskab til indholdet er nødvendigt af hensyn til f.eks. vurdering af, hvor jorden kan placeres/anvendes. Desuden er det formålet at beskrive, hvilke komponenter der indgår i højere kogende oliefraktioner m.h.p. at der efterfølgende (uden for rammerne af dette projekt) kan foretages vurderinger m.h.p. fastsættelse af et jordkvalitetskriterie for højere kogende oliefraktioner i tilknytning til analysemetoden. Endelig skal der udvikles en metode til at skelne mellem kulbrinter af biogen og petrogen oprindelse.

Publiceret i: Projektet er ikke færdigt endnu; Nej

GEO (3252-0147): Undersøgelse af grundvandets nedstrømning ved idriftværende og tidligere benzinstationer

Projektet er det fjerde i en gruppe af MTBE-projekter, som er igangsat i 2002 for at kunne opnå en bedre forståelse af MTBE's opførsel i grundvandet og for at tilvejebringe et bedre grundlag for at vurdere primært MTBE's, men også de øvrige benzinkomponenters evt. trussel mod grundvandsressourcen. Dette projekt har til hensigt at undersøge grundvandet nedstrøms grunde hhv. tidligere OM-grunde med driftsperiode efter 1985, hvor der er gennemført afværgeforanstaltninger eller konstareret forurening uden risiko for grundvandet (6 lokaliteter) og idriftværende stationer etableret efter 1972 (5 lokaliteter). Det er ikke projektets formål at foretage undersøgelser på selve grunde, hvor benzinstationerne har ligget eller ligger.

Publiceret i: ;

Danmarks Jordbrugsforskning (3252-0148): Forventelige pesticidkoncentrationer i jord efter erhvervsmæssig og privat pesticidanvendelse

Der skal udarbejdes et notat, som sætter Miljøstyrelsen i stand til at vurdere den foreslåede generelle grænseværdi for pesticider i forhold til de pesticidkoncentrationer, som man kan forvente at finde efter forskellige anvendelser, dels umiddelbart efter en pesticidbehandling, dels på forskellige tidspunkter efter behandlingen. Notatet skal derfor indeholde en systematisk indsamling af oplysninger om anvendte pesticider og mængder til forskellige formål og i forskellige afgrøder, som beregninger af aktuelle koncentration i jorden. Desuden skal der foretages modellering af nedbrydning af pesticider for at estimere, hvor længe den høje koncentration vil forefindes, og hvor længe der forventes at være påviselige rester i jorden. Notatet udarbejdes på baggrund af litteraturoplysninger. Der foretages en gennemgang af oplysninger om, hvilke stoffer og doseringe, som bliver anvendt inden for forskellige erhverv og i forskellige afgrøder. På denne baggrund udvælges repræsentative eksempler både med hensyn til anvendelsestidspunkt, anvendte doseringer, forskellig stabilitet over for nedbrydning og variation i de behandlede jorde. Det forventede koncentrationsfald estimeres ved matematisk modellering, idet der vendes fjernelse ved simpel første ordens kinetik på grundlag af litteraturværdier for halveringstider.

Publiceret i: Endnu ikke afsluttet; Nej