Udnyt de positive tendenser - de næste skridt i den globale indsats for bæredygtig produktion og forbrug

7 Konklusion

I de seneste ti år er der i kraft af staters og ikke-statslige aktørers indsats opnået en række væsentlige resultater, når det gælder omstilling til bæredygtige produktions og forbrugsmønstre, men der er lang vej igen, før omstillingen er tilendebragt. Trods de positive resultater på forskellige områder, så har stigningen i produktion og forbrug samlet set medført et forstærket pres på miljøet.

Det er derfor positivt, at verdens lande benyttede Verdenstopmødet om Bæredygtig Udvikling til at give højere prioritet til skiftet til bæredygtig produktion og forbrug, blandt andet i kraft af et forstærket internationalt samarbejde og udviklingen af en 10-årig ramme af programmer for indsatsen.

FN’s Kommission for Bæredygtig Udvikling (CSD) bør snarest fastlægge den overordnede målsætning for de næste 10 års indsats. Ambitionen bør blandt andet være at sikre opfyldelse af Millenium-udviklingsmålene, markant reduktion af den miljøbelastning, som en række sektorer i de rige lande afføder hjemme og på globalt plan samt etablering af et effektivt system til overførsel af miljøteknologi til u-lande.

Alle lande, en lang række internationale organisationer og andre aktører bør udvikle detaljerede programmer for deres bidrag. Når det er sket, bør CSD fastlægge målsætninger for indsatsen på mellemlang sigt.

Det er imidlertid vigtigt, at der her og nu bygges videre på det momentum, som de seneste 10 års indsats har skabt. Internationale organisationer kan og bør accelerere skiftet til bæredygtig produktion og forbrug ved at træffe beslutninger om at iværksætte aktiviteter, som kan realiseres på kort sigt.