Indsamling af organisk affald fra husholdninger, små erhvervskøkkener og fødevareforretninger i Aalborg kommune

1 Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Projektets omfang

1.1 Baggrund

Det fremgår af Aalborg kommunes affaldsplan 2000-2012, at alt organisk affald skal behandles i biogasanlæg. Kildesortering af madaffald fra husholdninger skal indføres etapevis fra 2003 til 2006. For små erhvervskøkkener er kildesortering indført i 2000, supermarkeder og detailhandel forventes at følge i løbet af 2002.

Siden 1990 har kommunen indsamlet kildesorteret affald fra områder med forskellige former for bebyggelse fra i alt 2.300 husholdninger. Deltagelse i ordningen er frivillig.

I 2000 blev gennemført en indledende undersøgelse: "Forsortering af organisk affald til biogas med DeWaster". Undersøgelsen blev udført på husholdningsaffald indsamlet i papirsække, den viste at det organiske affald har et lavt indhold af tungmetaller, mens indholdet af DEHP og NPE er i samme størrelsesorden som afskæringsværdierne i Miljø- og Energiministeriets "Bekendtgørelse om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål (slambekendtgørelsen)" nr. 49 fra 20 januar 2000.

Affaldet behandles på Vaarst-Fjellerad biogasanlæg. Anlægget har en beregnet kapacitet på 170 t i døgnet i alt. Heraf 75% gylle og 25% andet organisk affald.

Anlægget har en separat linie med en kapacitet på 10-15 t i døgnet. På denne linie udføres forsøg med sortering, afgasning og indholdsbestemmelse af madaffaldet, som først efter afgasning blandes med den afgassede gylle/industriaffald.

Mængden af indsamlet dagrenovation ved forskellige ordninger er kortlagt for 1998 og indgår i Aalborg kommunes affaldsplan 2000-2012.

Tabel 3
Opgørelse over dagrenovation fra husholdninger i 1998 indsamlet ved forskellige ordninger

Affaldstyper 1998

Mængde i alt
ton/år

Ordning

Restaffald

35.295

Dagrenovation1

Madaffald

273

Indsamling til biogas

 

-

Hjemmekompostering2

Flasker og glas

492

Genbrugspladser

 

1.806

Flaskecontainere

Papir og pap

1.368

Genbrugspladserne

 

3.351

Papircontainere

 

478

Henteordning

Dagrenovation i alt

43.072

 


Det forventes at der skal indsamles 10.600 ton organisk affald pr. år fra husholdninger, ca. 1.500 ton fra små erhvervskøkkener plus en ukendt mængde fra detailbutikker og supermarkeder.

1.2 Formål

Dette projekt har til formål at udvikle teknisk og økonomisk acceptable løsninger for indsamling og bioforgasning af organisk affald fra husholdninger, mindre erhvervskøkkener, supermarkeder og en række fødevareforretninger i Aalborg kommune.

1.3 Projektets omfang

Projektet omfatter

151 små erhvervskøkkener,
2300 husholdninger i tre forsøgsområder,
6 supermarkeder og
21 øvrige fødevareforretninger

Kildesortering af organisk affald hos:
Særskilt indsamling med renovationsvogn af organisk affald i containere
Forbehandling i skruepresse (DeWaster),
Afgasning i biogasanlæg og
Afsætning af slutprodukterne rejekt, gødning og biogas.

Figur 3
Det undersøgte system

Projektet er delt i 4 faser. I hver fase ændres indsamlingen:

  1. Indsamling fra små erhvervskøkkener i plastcontainere i etkammerbil med skylleudstyr. Samtidig indsamles husholdningsaffald ugentlig i plastposer og papirsække.

  2. Indsamling fra husholdninger ændres fra papirsække til plastcontainere og der anskaffes etkammerbil med skylleudstyr. Indsamlingen ændres til 14. dages indsamling.

  3. Indsamlingen suppleres med supermarkeder. Indsamlingen sker dels i specialcontainer med kroghejsebil hver 14. dag, dels ugentlig med minicontainere og skyllebil.

  4. Detailforretninger som slagtere, fiskeforretninger og bagere inddrages. Indsamlingen svarer til indsamlingen fra supermarkeder i fase C.

Undersøgelsen skal vise, om det valgte system fungerer fra leverandør til slutdisponering. Den skal afdække tilfredshed, praktiske problemer, økonomi og arbejdsmiljø samt beskrive affaldsmængder og –sammensætning. Undersøgelsesmetoderne er beskrevet i bilag A.

Rapporten er disponeret, så den følger affaldets vej fra leverandør, via indsamling og behandling til slutdisponering. Dernæst trækkes en samlet vurdering af systemet op og den samlede organisation af indsamling og behandling beskrives. Resultaterne fra det indledende projekt er inddraget som supplement til de nye undersøgelser.

1 Den indsamlede mængde er fratrukket 15%, som vurderes at stamme fra erhverv.
      
2 Der er udleveret 524 kompostbeholdere, mængden af komposteret dagrenovation kendes ikke.