Økologisk håndtering af spildevand – typeprøvning af komponenter og materiel til rationel opbygning af systemer

4 Vandklosetter

4.1 Traditionelle vandklosetter
4.2 Urinsorterende vandklosetter
4.3 Godkendelse af vandklosetter
4.4 Prøvning for wc’er med skyllevandsmængde mindre end 6 liter
4.4.1 Prøvningsopstilling
4.4.2 Skyllevandsstrøm ved klosetudløb
4.4.3 Renskylningsevne
4.4.4 Udskiftning af vandlåsens indhold
4.4.5 Skylning med faste partikler
4.4.6 Kontrol af vandlukkehøjde
4.4.7 Kontrol af oversprøjt
4.4.8 Vandlåsens resistens mod over- og undertryk
4.4.9 Tæthed
4.4.10 Installationsegnethed
4.5 Prøvningsbetingelser for urindelen ved urinsorterende klosetter
4.5.1 Skyllevandsmængde ved udløb fra urindel
4.5.2 Renskylningsevne
4.5.3 Udskiftning af vandlåsens vandindhold
4.5.4 Skylning med faste partikler
4.5.5 Kontrol af vandlukkehøjde
4.5.6 Kontrol af oversprøjt
4.5.7 Vandlåsens resistens mod over- og undertryk
4.5.8 Tæthed
4.5.9 Installationsegnethed

4.1 Traditionelle vandklosetter

Et traditionelt vandskyllet kloset – et wc – er for de fleste typers vedkommende indrettet, så det skylles fra en cisterne. Der står altid vand i et wc, idet udløbet er indrettet, så det danner et lugtlukke (vandlås), der beskytter mod lugt fra kloakken.

Figur 4.1
Udformning af et traditionelt wc

Ældre wc’er har en skyllevandsmængde på 9 liter, mens nyere wc’er skyller med 6 liter. Der findes wc’er med dobbelt skyl. De er indrettet således, at man via skylleknappen på cisternen kan vælge mellem et normalt (6 liter) og et lille (3 liter) skyl.

Traditionelle wc’er findes med skyllevandsmængde helt ned til 3 liter. Alle traditionelt indrettede wc’er er underkastet krav om godkendelse fra By- og Boligministeriet (VA-godkendelse).

4.2 Urinsorterende vandklosetter

Klosetskålen ved urinsorterende vandklosetter har to adskilte skåle, et til urin og et til fækalier. Nogle typer urinsorterende klosetter har separat skyllesystem til hver skål, mens andre typer har fælles skyllesystem til begge skåle. De fleste urinsorterende klosetter forudsætter, at man sidder på klosetstolen ved toiletbesøg, men der findes typer, hvor det ikke er nødvendigt.

Fækalierne bortledes ved et skyl på 2-6 liter til separat afløbsledning. Afledningen sker via en traditionel vandlås. Urinen bortledes ved et skyl på 0,1-0,2 liter afhængigt af skyllesystemet gennem et fast rør eller en slange, der er bøjet og fastholdt i facon, så den danner et lugtlukke med væske. Urinen ledes derefter til en separat afløbsledning.

Klosetterne findes både med forudbestemt volumenudskylning og med manuel udskylning, hvor skyllet varer så længe, man manuelt aktiverer skylleanordningen.

Urinsorterende klosetter er principielt også omfattet af kravet til VA-godkendelse, men der findes p.t. ingen prøvnings- og godkendelsesbetingelser.

Figur 4.2
Urinsorterende vandkloset

4.3 Godkendelse af vandklosetter

Alle traditionelle wc’er med en skyllevandsmængde på 6 liter eller mere VA-godkendes efter prøvnings- og godkendelsesbetingelser udarbejdet i 1977.

De overordnede krav til vandklosetters funktion er gengivet i det følgende:

Funktion

Vandklosetter skal være udformet således, at en enkelt skylning kan skylle skålen og vandlåsen ren uden generende støj og uden vandsprøjt ud over klosetskålens rand, og således at vandlukkehøjden i vandlåsen efter endt skylning er mindst 50 mm. Skylningen skal endvidere være tilstrækkelig til at føre skålens indhold ind i afløbsledningen, uden at fækalier aflejres eller sætter sig fast, men uden at den nødvendige skyllevandstrøm giver anledning til unødvendig store trykvariationer i afløbsinstallationen.

Udførelse

Vandklosetter skal være konstrueret og udført med en sådan bestandighed overfor normalt forekommende påvirkninger af mekanisk, kemisk og termisk art, at en tilfredsstillende funktion og hygiejne kan påregnes i et rimeligt udskiftningsinterval.

Klosettets overflader skal på alle tilgængelige steder og i vandlåsens indre være glatte og bestandige over for påvirkninger af spildevand og almindeligt anvendte rengøringsmidler. Klosetskåle af sanitetsporcelæn skal være glaseret på alle synlige steder.

Klosetter skal være udført således, at opstilling og evt. samling kan udføres uden brug af specialværktøj og således, at der ved opstilling på gulv eller ophængning på væg kan etableres en sikker og stabil forbindelse. For klosetter, der fastgøres til gulv ved hjælp af skruer, anses, at en sikker og stabil opstilling kan etableres med mindst 3 skruer, når klosettet er udført med en kredsrund støtteflade, og der ved skruehullerne er en "godstykkelse" på mindst 9 mm.

Klosetskålens udløbstud skal have en udvendig diameter i overensstemmelse med EN 997 på 102 ± 5 mm og en cylindrisk længde på min. 40 mm.

Klosetskålen skal over det normale vandspejl mindst kunne rumme den maksimale skyllevandsmængde.

Klosetskålen kan være sammenbygget med en anden installationsgenstand (fx en cisterne) og godkendes da sammen med denne. Godkendelsen gives dog normalt kun, når den pågældende installationsgenstand tillige er godkendt efter de for installationsgenstanden gældende godkendelses- og prøvningsbetingelser.

I forbindelse med godkendelse af vandklosetter gennemføres følgende prøvninger:
Måling af skyllevandsstrøm ved klosetudløb.
Renskylningsevne.
Udskiftning af vandlåsens vandindhold.
Udskylning af faste partikler (svampe, kugler, papir).
Vandlåsens resistens mod overtryk
Oversprøjt
Tæthed
Installationsegnethed

4.4 Prøvning for wc’er med skyllevandsmængde mindre end 6 liter

I det følgende findes et oplæg til prøvnings- og godkendelsesbetingelser, som kan anvendes på vandklosetter, der skyller med mindre end 6 liter og på fækaliedelen i urinsorterende vandklosetter.

Tre forskellige klosetyper er prøvet efter oplægget til prøvnings- og godkendelsesbetingelserne
Fabrikat Ifø, type Cera (traditionelt)
Fabrikat B & B Innovation, type Dubletten (urinsorterende)
Fabrikat Porsgrun (urinsorterende)

Cera klosettet er valgt for at have et referencekloset i forhold til de gældende prøvningsbetingelser for wc’er med 6 liter skyl og derover. Fyldeventil med tilhørende rørsystem opfylder krav som tilbagestrømssikring. Skyllevandsmængde indstilles i cisterne og kan indstilles mellem 3 og 6 liter. Skyllevandsmængden var ved alle prøvninger på 6 liter.

Dubletten er et urinsorterende kloset med 2 skyl. Klosettet skyller med 4 liter i fækaliedel og variabel vandmængde i urindelen, som afhænger af tiden, hvor skyllevandsmekanismen er aktiveret. Fyldeventil med tilhørende rørsystem opfylder krav som tilbagestrømssikring. Skyllevandsmængde i fækaliedel kan ikke indstilles og er fra fabrikkens side indstillet på 4 liter, som blev brugt ved alle prøvninger.

Porsgrun klosettet er et urinsorterende kloset med ét skyl, som både skyller fækalie- og urindel ved aktivering af skyllevandsmekanismen. Fyldeventil med tilhørende rørsystem opfylder krav som tilbagestrømssikring. Skyllevandsmængde indstilles i cisterne og kan varieres mellem 3 og 6 liter. Skyllevandsmængden blev afprøvet med både 3 liter og 5 liter skyl.

4.4.1 Prøvningsopstilling

Sammenhørende wc-skåle og skylleindretninger prøves altid sammen. Separate wc-skåle prøves med en standardcisterne.

Wc’er beregnet til montage på gulv opstilles på et plant og vandret underlag. Wc’er beregnet for vægmontage ophænges på en plan og lodret væg, således at et vaterpas, placeret parallelt med væggen og hvilende på wc’ets siddeflade, er i vage.

Alle wc’er prøves med udstrømning fra udløb direkte til åbent kar.

Wc’ets skylleindretning tilsluttes et vandforsyningssystem, hvor et konstant vandtryk kan opretholdes i den tid, det tager at udføre en skylleoperation. Trykket måles foran skylleindretningens vandtilgang i en højde, der svarer til vandtilgangens højde.

Før prøvning af udskylningsevnen indstilles skyllevandsmængden ved et vandtryk på 200 kPa. Ved skyllemængden forstås den totale vandmængde, der registreres forbrugt fra en skylleproces starter, til en ny kan begynde.

4.4.2 Skyllevandsstrøm ved klosetudløb

Klosetskålen med tilhørende skylleindretninger eller standardcisterne monteres. Ved hjælp af målekar og vandtryksmåleudstyr registreres vandstrømmen fra udløbet af klosettet som funktion af tiden. Kravet til prøvningen er, at skyllevandsstrømmen ved klosetudløbet ikke må overstige 2,0 l/s målt over et tidsinterval på 1,5 sekunder.

På nogle af de nyere typer af urinsorterende klosetter afhænger skyllevandsstrøm og skyllevandsmængde meget af, hvordan og hvor længe skyllemekanismen aktiveres, selv om klosettet er konstrueret med en forudbestemt volumenudskylning. I de gennemførte forsøg er der derfor indarbejdet en rutine for aktivering af skyllemekanismen.

Figur 4.3
Forsøgsopstilling til bestemmelse af skyllekarakteristik for et urinsorterende kloset

Der er kun lavet forsøg til bestemmelse af skyllekarakteristikken for fækaliedelen i Dubletten og Porsgrun klosettet. Resultaterne af disse forsøg ses på figur 4.3 og 4.4.

Figur 4.4
Graf med skyllevandskarakteristik for Dubletten
     

Figur 4.5
Graf med skyllevandskarakteristik for Porsgrun

Skyllevandskarakteristikerne viser, at klosetterne skyller med en kraftig og kortvarig vandstrøm, der giver en sikker udskylning af fækaliedelen.

4.4.3 Renskylningsevne

  1. Savsmuld
    Klosetskålen dækkes fuldstændig med 20 g savsmuld, så ensartet fordelt som muligt, hvorefter skyllevandsmekanismen aktiveres. Acceptkriterie for renskylningen er, at savsmulden skal skylles helt væk fra skålens overflader. Forsøget gentages 5 gange, og acceptkriteriet skal opfyldes i mindst 4 ud af 5 forsøg.

Figur 4.6
Kloset med savsmuld fordelt i klosetskålen

Resultaterne af forsøg med savsmuld på de 3 klosettyper viste følgende:

Ifø Cera: Alt savsmuld væk i 5 ud af 5 forsøg
Dubletten: Mindre areal med savsmuld på ca. 30 cm2 mellem urin- og fækalieskål bortskylles ikke i 5 ud af 5 forsøg
Porsgrun: Alt savsmuld væk i 5 ud af 5 forsøg både ved skyllevandsmængderne 3 og 5 liter.
  1. Havregrød
    Klosetter bliver i mange husholdninger brugt som afløb efter gulvvask, ved diaré, ved opkast m.v. Afsætningerne herfra kan være vanskelige at skylle af. Derfor bør renskylningsevnen kontrolleres yderligere ved klosetter med lille skyllevandsmængde. I disse prøvninger er der valgt havregrød, fordi det er let at fremstille og har en vis vedhæftningsevne til klosetskålen.
      
    Klosetskålen dækkes med havregrød, så ensartet fordelt som muligt, hvorefter skyllevandsmekanismen aktiveres. Havregrøden skal være lavet med finvalsede havregryn og skal bestå af 0,5 liter vand pr. 50 g havregryn. Acceptkriterie for renskylningen er, at havregrøden skal skylles helt væk fra skålens overflader. Forsøget gentages 5 gange, og acceptkriteriet skal opfyldes i mindst 4 ud af 5 forsøg.

Figur 4.7
Klosetskålen er dækket med havregrød inden skyllevandsmekanismen aktiveres

Resultaterne af forsøg med havregrød på de 3 klosettyper viste følgende:

Ifø Cera: Alt havregrød væk i 5 ud 5 forsøg
Dubletten: Mindre areal med havregrød på ca. 30 cm2 mellem urin- og fækalieskål bortskylles ikke i 5 ud 5 forsøg
Porsgrun: Alt havregrød væk i 5 ud 5 forsøg både ved skyllevandsmængderne 3 og 5 liter


I de endelige prøvnings- og godkendelsesbetingelser bør denne test ikke indgå, da den er svær at reproducere. Desuden ligner testen med havregrød meget den foregående test med savsmuld.

4.4.4 Udskiftning af vandlåsens indhold

Der fremstilles en opløsning bestående af ca. 1 g anilinblåt i 1 liter vand. 50 ml af denne opløsning blandes i vandet i klosetskålen, og skylleindretningens udløsermekanisme aktiveres.

Alternativt kan der anvendes en opløsning af NaCl.

Efter afsluttet udskylning observeres, om der forekommer synlige spor af farvestoffet i fækalieskålens vandlås. Er der anvendt NaCl kan vandets ledningsevne måles.

Prøven udføres 1 gang for hver skål.

Krav: Der må ikke forekomme synlige spor af farvestoffet i vandlåsen.

Figur 4.8
Farvestofforsøg

Der blev brugt en opløsning af anilinblåt til forsøgene, hvor resultaterne for de 3 klosettyper viste følgende:

Ifø Cera: Intet synligt spor af farvestof i vandlås efter skyl
Dubletten: Intet synligt spor af farvestof i vandlås efter skyl
Porsgrun: Intet synligt spor af farvestof i vandlås efter 5 liter skyl. Svage spor af farvestof i vandlås efter 3 liter skyl

4.4.5 Skylning med faste partikler

De prøvningsbetingelser, som beskrives i dette afsnit, gælder for klosetter med en skyllevandsmængde på mindre end 6 liter skyl. De beskrevne prøvningsbetingelser er en sammenfatning af de prøvninger som udføres på klosetter med skyllevandsmængder på 6 liter eller mere (VA-prøvningsbetingelser fra ETA-Danmark A/S, Økonomi- og Erhvervsministeriet) og de prøvninger, som udføres for klosetter med mindre skyllevandsmængder.

  1. Skylning med 4 svampe
    4 stk. natursvampe med en længde på ca. 100 mm og en diameter på ca. 30 mm opblødes helt i vand. Alle 4 svampe skal droppes fra samme højde som sædet på wc-skålen, og alle svampe skal ramme vandet. Acceptkriterie for renskylningen er, at de 4 svampe skal skylles helt ud af wc’ets afløbstud. Forsøget gentages 5 gange, og acceptkriteriet skal opfyldes i mindst 4 ud af 5 forsøg.

Figur 4.9
Svampe anbragt i klosettet

Resultaterne af forsøg med 4 svampe på de 3 klosettyper viste følgende:

Ifø Cera: Alle 4 svampe bortskyllet i 5 ud af 5 forsøg
Dubletten: Alle 4 svampe bortskyllet i 5 ud af 5 forsøg
Porsgrun: Alle 4 svampe bortskyllet i 5 ud af 5 forsøg både ved skyllevandsmængderne 3 og 5 liter
  1. Skylning med små plastikkugler
    40 små plastikkugler med en diameter på 18 ± 0,1 mm droppes i wc-skålen og skyllevandsmekanismen aktiveres. De 30 af kuglerne skal hver have en masse på 2,6 ± 0,1 g og de resterende 10 kugler skal hver have en masse på 3,2 ± 0,1 g. Acceptkriteriet er, at mindst 21 af kuglerne med massen 2,6 ± 0,1 g skal skylles helt ud af wc’ets afløbstud. Forsøget gentages 5 gange, og acceptkriteriet skal opfyldes i mindst 4 ud af 5 forsøg.

Figur 4.10
Plastikkugler anbragt i klosettet

Resultaterne af forsøg med 40 plastikkugler på de 3 klosettyper er vist i tabellen i figur 4.11

Figur 4.11
Forsøgsresultater fra prøvning af klosetter med plastikkugler

Klosettype

Udskyllede plastikkugler i forsøg nr. (lette kugler)

1

2

3

4

5

Ifø Cera

30

30

30

28

30

Dubletten

18

20

17

21

18

Porsgrun, 5 liter

28

30

29

28

30

Porsgrun, 3 liter

24

27

26

27

26


Resultaterne viser, at Ifø Cera og Porsgrun klosettet overholder de stillede krav på minimum 21 udskyllede lette kugler i 4 ud af 5 forsøg. Dubletten kan derimod kun opfylde kravet i 1 ud af 5 forsøg.

  1. Skylning med 12 stk. toiletpapir
    2 enkeltstykker toiletpapir krølles let sammen og droppes et ad gangen ned i wc-skålen inden for 18 sek. Alle stykker skal droppes fra samme højde som sædet på wc-skålen, og alle stykker skal ramme vandet. Skyllevandsmekanismen aktiveres senest 2 sek. efter, at det sidste stykke papir er blevet droppet i wc-skålen. Acceptkriterie for renskylningen er, at de 12 stk. papir alle skal skylles helt ud af wc’ets afløbstud. Forsøget gentages 5 gange, og acceptkriteriet skal opfyldes i mindst 4 ud af 5 forsøg.

Resultaterne af forsøg med 12 stk. toiletpapir på de 3 klosettyper viste følgende:

Ifø Cera: Alle 12 stk. toiletpapir bortskyllet i 5 ud af 5 forsøg
Dubletten: Alle 12 stk. toiletpapir bortskyllet i 4 ud af 5 forsøg
Porsgrun: Alle 12 stk. toiletpapir bortskyllet i 5 ud af 5 forsøg med 5 liter skyl. Med 3 liter skyl blev alle 12 stk. toiletpapir bortskyllet i 4 ud af 5 forsøg
  1. Skylning med 4 stk. svampe samt 12 stk. toiletpapir
    Først droppes 4 stk. natursvampe (se pkt. 4), og derefter droppes 12 stk. toiletpapir (se pkt. 2) fra samme højde som sædet på wc-skålen, og både svampe og papir skal ramme vandet. Acceptkriterie for renskylningen er, at de 4 stk. svampe og de 12 stk. papir skal skylles helt ud af wc’ets afløbstud. Forsøget gentages 5 gange, og acceptkriteriet skal opfyldes i mindst 4 ud af 5 forsøg.

Resultaterne af forsøg med 4 stk. svampe og 12 stk. toiletpapir på de 3 klosettyper viste følgende:

Ifø Cera: Alle 4 svampe og 12 stk. toiletpapir bortskyllet i 4 ud af 5 forsøg. I flere af forsøgene var der tendens til prop i vandlåsen under skylningen
Dubletten: Alle 4 svampe og 12 stk. toiletpapir bortskyllet i 3 ud af 5 forsøg
Porsgrun: Alle 4 svampe og 12 stk. toiletpapir bortskyllet i 5 ud af 5 forsøg med 5 liter skyl. Med 3 liter skyl blev alle 4 stk. svampe og 12 stk. toiletpapir bortskyllet i 3 ud af 5 forsøg
  1. Skylning med medisterpølse
    Forbrugerstyrelsen har i deres blad bedømt klosetkummers egenskaber ved store belastninger. De mente ikke, at de belastninger klosetkummer udsættes for ved en traditionel prøvning, svarede til virkeligheden, og derfor gennemførte de prøvninger med medisterpølse. Prøvning med medisterpølse er derfor også gennemført her.

1 stk. røget medister med en densitet på ca. xxx kg/m3 , en vægt på ca. 200 g og med en diameter på ca. 43 mm droppes i wc-skålen, og skyllevandsmekanismen aktiveres. Acceptkriteriet er, at medisterpølsen skylles helt ud af klosettets afløbstud. Forsøget gentages 5 gange, og acceptkriteriet skal opfyldes i mindst 4 ud af 5 forsøg.

Figur 4.12
Medisterpølse anbragt i klosettet

Resultaterne af forsøg med medisterpølse på de 3 klosettyper viste følgende:

Ifø Cera: Medisterpølse bortskyllet i 0 ud af 5 forsøg
Dubletten: Medisterpølse bortskyllet i 5 ud af 5 forsøg
Porsgrun: Medisterpølse bortskyllet i 2 ud af 5 forsøg ved 5 liter skyl og i 0 ud af 5 forsøg ved 3 liter skyl

I de endelige prøvnings- og godkendelsesbetingelser bør denne test ikke indgå, da medisterpølse er svær at reproducere.

4.4.6 Kontrol af vandlukkehøjde

Efter hver skylning under foran nævnte prøvninger, kontrolleres vandlukkehøjden, der skal være mindst 50 mm.

Den målte vandlukkehøjde var mere end 50 mm for alle 3 klosettyper.

4.4.7 Kontrol af oversprøjt

Skyllevandet må ikke ved nogen af forsøgene under de foran nævnte prøvninger sprøjte ud over klosetskålens rand.

For klosetskåle tilsluttet standardcisterne udføres 5 ekstra skylleforsøg uden prøveemner, men med en skyllevandstrøm fra cisterne på 2,5 l/s, se godkendelses- og prøvningsbetingelser for cisterner. Ved disse forsøg må der heller ikke forekomme sprøjt ud over wc-skålens rand.

Kontrol af oversprøjt kan foretages som en visuel kontrol. Man kan også lægge et stykke papir over sædet, eller papir på gulvet rundt om wc’et. Vanddråber vil være lette at se på papiret.

Der blev ikke konstateret oversprøjt fra klosetskålene fra de 3 testede klosettyper.

4.4.8 Vandlåsens resistens mod over- og undertryk

Vandlåsen fyldes med vand, hvorefter den på udløbssiden påføres et undertryk på 400 Pa. Det vand, som hermed evakueres fra vandlåsen, bortledes, således at tilbagestrømning til vandlåsen ikke kan finde sted, når undertrykket fjernes.

Efter at undertrykket er fjernet, reduceres vandspejlets højde med 8 mm. På udløbssiden påføres vandlåsen så stort et overtryk, at luftgennemgang netop opstår. Det påførte overtryk registreres. Kravet til prøvningen er, at vandlåsen har tilstrækkelig resistens, når det registrerede overtryk er mindst 400 Pa.

Figur 4.13
Forsøgsopstilling til måling af vandlåsens resistens mod over- og undertryk

Resultaterne af forsøg med over- og undertryk viste at det registrerede overtryk ved luftgennemgang for de 3 klosettyper var følgende:

Ifø Cera: 505 Pa
Dubletten: 360 Pa
Porsgrun: 370 Pa

I DS 432, Norm for afløbsinstallationer, anføres at trykvariationer i afløbssystemer må være ±400 Pa. Dubletten og Porsgrun kan ikke modstå et overtryk på 400 Pa, og er således ikke egnet til installation i normale danske installationer.

4.4.9 Tæthed

Det kontrolleres, at klosetskål med tilhørende skylleindretninger er helt tæt under udførelsen af samtlige forsøg.

Desuden skal vandlåsens samlinger kontrolleres for vandtryk på henholdsvis 5 og 50 kPa samt med lufttryk på ± 800 Pa.

Klosetskål med tilhørende skylleindretning var helt tæt for alle 3 klosettyper under forsøgene. Der var ingen samlinger på vandlåsene på fækaliedel, som derfor ikke blev kontrolleret for tæthed.

4.4.10 Installationsegnethed

Installationsegnetheden af det enkelte kloset vurderes ud fra en gennemgang af den skriftlige montagevejledning og driftsvejledning, der medfølger ved levering.

Det kontrolleres fx:
om udløbet er således anbragt, at montage er mulig med de traditionelle danske krav til afløbets afstand fra væg.
om udløbets dimension er korrekt (mål)

Udløb på de 3 afprøvede klosettyper er alle udformet , så de traditionelle danske krav til afstand fra væg mv. kan overholdes. Udløbsdimensionen for de 3 klosetter var:

Ifø Cera: 102 mm
Dubletten: 101 mm
Porsgrun: 90 mm

I Danmark er det mest normalt at benytte klosetter med en udløbsdimension på 102±1 mm. Det er dog muligt at få overgangsstykker til klosetter med 90 mm udløbstud.

4.5 Prøvningsbetingelser for urindelen ved urinsorterende klosetter

Prøvningsbetingelser for urindelen i urinsorterende klosetter omfatter følgende områder.

Prøvnings- og godkendelsesbetingelserne for urindelen ved urinsorterende klosetter er anvendt ved afprøvning af de 2 klosettyper med urinsortering, som også blev testet for wc’er med skyllevandsmængder mindre end 6 liter:
Fabrikat B & B Innovation, type Dubletten
Fabrikat Porsgrun

4.5.1 Skyllevandsmængde ved udløb fra urindel

Specielt for urinsorterende wc’er findes der flere forskellige skyllemekanismer. Nogen fungerer traditionelt, således at et tryk på en knap eller lignende udløser skyllevandsmængden. Andre fungere således, at der skylles i hele det tidsrum knappen er trykket ned. I forbindelse med en prøvning må fabrikanten komme med en vejledning i, hvordan der skal skylles.

Vandmængden måles ved at aktivere skyllevandsmekanismen og efterfølgende måle den udskyllede vandmængde i et kar. Vandmængden bestemmes ved at beregne middelværdien fra 5 skyl.

Skyllevandsmængden kunne ikke bestemmes for Dubletten, da vandmængden afhænger af tiden, hvor skyllevandsmekanismen er aktiveret. For Porsgrun klosettet blev følgende skyllevandsmængder bestemt:

Porsgrun 3 liter skyl: 0,53 liter
Porsgrun 5 liter skyl: 0,64 liter

4.5.2 Renskylningsevne

Prøvningerne gennemføres som beskrevet under fækaliedelen. Dog prøves der kun med savsmuld. Acceptkriterierne er de samme som ved fækaliedelen.

Resultaterne af forsøg med savsmuld i urindelen på de 2 klosettyper viste følgende:

Dubletten: Alt savsmuld væk i 5 ud af 5 forsøg
Porsgrun: Alt savsmuld væk i 5 ud af 5 forsøg både ved skyllevandsmængderne 3 og 5 liter

4.5.3 Udskiftning af vandlåsens vandindhold

Prøvningerne gennemføres som beskrevet under fækaliedelen. Acceptkriterierne er de samme.

Der blev brugt en opløsning af anilinblåt til forsøgene, hvor resultaterne for de 2 klosettyper viste følgende:

Dubletten: Klosettet var forsynet med mekanisk lugtlukke. Forsøget var derfor ikke muligt at udføre på Dubletten.
Porsgrun: Intet synligt spor af farvestof i vandlås efter 3 og 5 liter skyl.

4.5.4 Skylning med faste partikler

I urindelen gennemføres der ikke prøvninger med faste partikler.

4.5.5 Kontrol af vandlukkehøjde

Prøvningerne gennemføres som beskrevet under fækaliedelen. Acceptkriterierne er de samme.

Vandlukkehøjden på urinslangen på Porsgrun afhænger af, hvordan urinslangen bøjes ved installation. Slangen er formet, så vandlukkehøjden minimum bliver 50 mm. Dubletten var ikke forsynet med vandlås, så her var det ikke muligt at måle vandlukkehøjden.

4.5.6 Kontrol af oversprøjt

Prøvningerne gennemføres som beskrevet under fækaliedelen. Acceptkriterierne er de samme.

Der blev ikke konstateret oversprøjt fra klosetskålene fra de 2 testede klosettyper.

4.5.7 Vandlåsens resistens mod over- og undertryk

Urindelens vandlås fyldes med vand, hvorefter den på udløbssiden påføres et undertryk 400 Pa. Det vand som hermed evakueres fra vandlåsen bortledes, således at tilbagestrømning til vandlåsen ikke kan finde sted, når undertrykket fjernes.

Efter at undertrykket er fjernet, reduceres vandspejlets højde med 8 mm. På udløbssiden påføres vandlåsen så stort et overtryk, at luftgennemgang netop opstår. Det påførte overtryk registreres. Kravet til prøvningen er, at vandlåsen har tilstrækkelig resistens, når det registrerede overtryk er mindst 400 Pa.

Figur 4.14
Forsøgsopstilling til måling af vandlåsens resistens mod over- undertryk på urindelen

Resultaterne af forsøg med over- og undertryk viste at det registrerede overtryk ved luftgennemgang for Porsgrun klosettet på urinslangen var 1000 Pa. Der kunne ikke laves over- og undertryk for lugtlåsen på Dubletten.

Der skal udvikles metoder til afprøvning af over- undertryk for mekaniske lukkeanordninger.

4.5.8 Tæthed

Prøvningerne gennemføres som beskrevet under fækaliedelen. Acceptkriterierne er de samme.

Klosetskål med tilhørende skylleindretning var helt tæt for begge klosettyper under forsøgene.

4.5.9 Installationsegnethed

Installationsegnetheden af specielt urinslangen vurderes ud fra en gennemgang af den skriftlige montagevejledning og driftvejledning, der medfølger ved levering.

Det kontrolleres bl.a.:
er urinslangen let at komme til
er urinslangen let at afmontere
er urinslangen stabil
er urinslangen let at rengøre

Det var kun muligt at vurdere urinslangen på Porsgrun klosettet, da Dubletten ikke var forsynet med slange efter lugtlåsen.

Slangen på Porsgrun klosettet har en indvendig diameter på 23 mm, hvilket gør den vanskelig at rengøre. Slangen er stabil, hvis den er formet rigtigt med en vandlukkehøjde på min. 50 mm. Det er nødvendigt at afmontere klosettet, hvis man skal kunne komme til alle samlinger på urinslangen. Normalt anbefales det, at afløb på urindelen udføres som en fast rørinstallation med en mindste diameter på ø44 mm i bygning og ø75 på ledninger i jord.